Грб и застава Србије

Ово је врло користан линк, и објашњења у њему су врло исцрпна, али и мало и не довршена. Грбови су постојали и пре хералдике, хералдика је грбове сабрала у целину и дала им правила и законе. Друго, у грчким грбовима се појављују слова као и у другим источним хришћанским земљама, Јерменији, Ђорђији и другим, Титуле су такођер различите у тим просторима, и једна титула која се односила на све титуле је Севаст, што на грчком значи цар или Величанство. Ја сам мишљења да су Срби из тог извора узели С за свој грб, јер држава Србија није постојала у то време. Са другог становишта, све те источне хришћанске земље су користиле инвокације на својим новцима заставама и грбовима, па је логичније да је то и српска краљевина примењивала такођер. Као што то тумачи Амфилохије, Срби су наследили ту инвокацију од Византије, и умасто Васил употребили Севаст са истим значењем. Такво објашњење је најлогичније и има црквено покриће. Треба имати у виду да је Србија наследница Немањине државе и Вере и да је у његово време вера имала културу у својој надлежности.

Zdravo svima, rekoh i ja da se malo ukljucim u ovu potragu za istinom , poreklom nasega grba! Dali se neko razume u numizmatiku jer sam nasao ove zanimljive kovanice, dobro pogledajte na njima tetragrame! Za ove kazu da su Rusinske kovanice:

Prilozi

• slika1.gif
    slika1.gif
    8,5 KB · Pregleda: 25
  • slika2.gif
    slika2.gif
    7,8 KB · Pregleda: 24
  • slika3.gif
    slika3.gif
    6,4 KB · Pregleda: 27
  • slika4.gif
    slika4.gif
    5,4 KB · Pregleda: 19
Стефане
Та круна Немањића коју користиш на аватару , ако би могла да се поставији у већој резолуцији . Радо би да је имам у колекцији.:bye::bye:

Evo jos jedan doprinos istini srpskog grba. Ovo smo moj brat i ja izvrsili rekonstrukciju krune na osnovu fresaka Stefana prvovencanog koje smo nasli. Kritike dobrodosle.

Значи да су српски оцили били познати пре Срба, сад ми је јасно и морам их признати да су оцили, односно огњила, јер су баш нешто у то време и пронађени за паљење ватре. Мене интересује како и зашто смо их ми присвојили, и ставили у грб.

Оцило или огњило је врста турпије савијена у облик који се може видети на Српском грбу. Кресањем кремена о оцило скакала је варница која је служила за потпаљивање ватре. Овај предмет домаћинства који служи за кресање ватре, бацањем искре у труд (врсту печурке), се понекад зове и очило.

Четири оцила на српском грбу престављају заправо четири слова С, која је по узору на грб обновљене Византије на српски грб увео деспот Стефан Лазаревић, након што је постао византијски деспот 1402.године.

На грбу обновљене Византије налазила су се четири слова Β која имају идентичан облик са ћириличним словом В и она представљају (иако се сматра да су првобитно означавала само почетно слово речи Византија односно термина Византијско царство (иако се сматра да је овај термин каснијег порекла)) акроним мотоа Палеолога односно мотоа Византије:
* „Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων“
што значи
* „Цар Царева Царује Царевима“(мисли се на Исуса Христа)

По узору на овај грб деспот Стефан Лазаревић је у српски грб (који је већ чинио из Византије преузет двоглави орао) увео варијацију овог грба са 4С уместо 4Β као почетна слова назива Србија. Комбинација оцила и крста би требало да значи: Ватром ћемо крст бранити! Сматра се да су 4С(односно оцила или огњила како се још називају) тек касније добила незванично значење српског мотоа:

* „Само Слога Србина Спасава“

а да су их тек касније западни хералдичар и (у којој је непозната употреба слова,поготово ћириличних) протумачили као оцила или огњила.

После српских средњевековни владара тај грб је преузео 1838. године Милош Обреновић и он од тада чини неодвојиви део српског грба.

-- Преузето са Википедие:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Оцило

Оцило или огњило је врста турпије савијена у облик који се може видети на Српском грбу. Кресањем кремена о оцило скакала је варница која је служила за потпаљивање ватре. Овај предмет домаћинства који служи за кресање ватре, бацањем искре у труд (врсту печурке), се понекад зове и очило.

Четири оцила на српском грбу престављају заправо четири слова С, која је по узору на грб обновљене Византије на српски грб увео деспот Стефан Лазаревић, након што је постао византијски деспот 1402.године.

На грбу обновљене Византије налазила су се четири слова Β која имају идентичан облик са ћириличним словом В и она представљају (иако се сматра да су првобитно означавала само почетно слово речи Византија односно термина Византијско царство (иако се сматра да је овај термин каснијег порекла)) акроним мотоа Палеолога односно мотоа Византије:
* „Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων“
што значи
* „Цар Царева Царује Царевима“(мисли се на Исуса Христа)

По узору на овај грб деспот Стефан Лазаревић је у српски грб (који је већ чинио из Византије преузет двоглави орао) увео варијацију овог грба са 4С уместо 4Β као почетна слова назива Србија. Комбинација оцила и крста би требало да значи: Ватром ћемо крст бранити! Сматра се да су 4С(односно оцила или огњила како се још називају) тек касније добила незванично значење српског мотоа:

* „Само Слога Србина Спасава“

а да су их тек касније западни хералдичар и (у којој је непозната употреба слова,поготово ћириличних) протумачили као оцила или огњила.

После српских средњевековни владара тај грб је преузео 1838. године Милош Обреновић и он од тада чини неодвојиви део српског грба.

-- Преузето са Википедие:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Оцило

На старославенском језику Цар се звао Севаст и инвокација преведена на старославенски је идентична као код Палеолога, И није ми јасно зашто је то потребно извртати кад је оригинална инвокација најприкладнија. Наравно да се инвокације могу мењати по потреби владара или државе, али то код нас није био случај. Оцило и огњило су две различите ствари. Док би оцило могло имати неку везу, израз се могао користити да би се приближили западњачкој хералдици, јер оцило потиче од једног италијанског трговца које му је било име Оцило и он је та слова стављао на своје новце који су имали вредност као и венецијански. А огњило би више пасовало у грбу Новака ковача или неког другог коме је то био занат, а сумњам да су се наши краљеви кнежеви или деспоти служили огњилима да укрешу ватру, па према томе нису могли доћи у српски грб по, никаквој потреби обиљежја. Зашто се то толико присилно намеће на српски грб није ми познато, али је неправилно.

Nasao sam u muzeju, u knjizi o srednjevekovnim pecatima i poveljama da je najstarija nadjena predstava grba Vukasina Mrnjavcevica i najstariji tetragram, na njegovoj povelji Dubrovniku ,koji datira iz 05.aprila 1370.god. i jos uvek se cuva u Dubrovackoj arhivi! Trazio sam na internetu ali nisam nasao, pa mozda vi nadjete, bas me interesuje kakav je tetragram na pecatu!

Back