- Poruka
- 3.050
Na žalost, grb Republike Srbije još nije zaživeo, jer građani Srbije još uvek koriste stara dokumenta sa grbovima nekoliko nepostojećih država (SFRJ, SRJ, SCG)...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Стефане
Та круна Немањића коју користиш на аватару , ако би могла да се поставији у већој резолуцији . Радо би да је имам у колекцији.![]()
Значи да су српски оцили били познати пре Срба, сад ми је јасно и морам их признати да су оцили, односно огњила, јер су баш нешто у то време и пронађени за паљење ватре. Мене интересује како и зашто смо их ми присвојили, и ставили у грб.
Оцило или огњило је врста турпије савијена у облик који се може видети на Српском грбу. Кресањем кремена о оцило скакала је варница која је служила за потпаљивање ватре. Овај предмет домаћинства који служи за кресање ватре, бацањем искре у труд (врсту печурке), се понекад зове и очило.
Четири оцила на српском грбу престављају заправо четири слова С, која је по узору на грб обновљене Византије на српски грб увео деспот Стефан Лазаревић, након што је постао византијски деспот 1402.године.
На грбу обновљене Византије налазила су се четири слова Β која имају идентичан облик са ћириличним словом В и она представљају (иако се сматра да су првобитно означавала само почетно слово речи Византија односно термина Византијско царство (иако се сматра да је овај термин каснијег порекла)) акроним мотоа Палеолога односно мотоа Византије:
* „Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων“
што значи
* „Цар Царева Царује Царевима“(мисли се на Исуса Христа)
По узору на овај грб деспот Стефан Лазаревић је у српски грб (који је већ чинио из Византије преузет двоглави орао) увео варијацију овог грба са 4С уместо 4Β као почетна слова назива Србија. Комбинација оцила и крста би требало да значи: Ватром ћемо крст бранити! Сматра се да су 4С(односно оцила или огњила како се још називају) тек касније добила незванично значење српског мотоа:
* „Само Слога Србина Спасава“
а да су их тек касније западни хералдичар и (у којој је непозната употреба слова,поготово ћириличних) протумачили као оцила или огњила.
После српских средњевековни владара тај грб је преузео 1838. године Милош Обреновић и он од тада чини неодвојиви део српског грба.
-- Преузето са Википедие:
http://sr.wikipedia.org/wiki/Оцило
Ali nista neznamo pouzdano o poreklu ovog sadasnjeg i simbolima na njemu...
Ali nista neznamo pouzdano o poreklu ovog sadasnjeg i simbolima na njemu...