Грб и застава Србије

Tacno je da u opisu sadasnjeg naseg grba stoji da je to krst sa cetri ocila koji znaci, barem su ga tako nase ucene glave rastumacile, "Vatrom cemo casni krst braniti" zato i figurisu ona ocila kojima se vatra pali. Znaci da mi danas znamo sta nam grb predstavlja jedini je problem sto je to znacenje izgubilo svoju vrednost posle prvog svetskog rata. Cini mi se da je tema bila da kazemo o grbu sve sto znamo kad je nastao i zasto je takav kakav je ukljucujuci i sve "mitove" koji su vezani za njega. Po meni najveci je mit da smo ovaj grb poceli koristiti tek u 14. veku, kad je opste poznato da se pojavljuje mnogo ranije. Ovde pod grbom smatram "Casni krst sa ocilima" a ne razne stilizacije i ukrasavanja. Svaki vladar je imao svoju viziju kako je taj grb trbao da izgleda. Bitno je to da krst sa ocilima uvek figurise kod Srba i nema ga ni u jednom drugom narodu(dobro javlja se u Japanu kod nekih klanova na kimonima i katanama i dan danas ali je to neka druga prica u koju nebi zalazio sada jer bi verovatno pomislili da sam nacisto prolupao). Stvar je veoma duboka i doseze veoma daleko unazad u istoriji. Neko rece od vas da ne treba traziti poreklo grba u dalekoj istoriji tamo nekih hiljadu, dve hiljade godina u nazad. A zasto nebi trebalo ici tako daleko u nazad? Zasto ne mozete da verujete da na ovim prostorima postoji kontinuitet zivljenja barem 8000. godina bez prestanka i da je taj grb mogao da nastane ranije nego sto to sad mislite. Necu ja sad zalaziti u to da li su na ovim prostorima oduvek bili Srbi ili nisu, mada smatram da jesu. Bitno je to da se "Krst sa ocilima" javlja u dalekoj proslosti hteli vi to ili ne, pa ga zovite kako god hocete: ukrasima na odeci ili flekama. Verovatno da je tada imao drugacije znacenje i tumacenja. Neko spomenu da je na mesto ocila na krstu uzet vepar proboden strelom, ja onda verovatno ne bi obracao paznju na znakove koji se mogu naci na raznim amforama i slikama iz antickog doba. Poenta je u tome da taj ranjeni vepar sa strelom predstavlja grb plemena Tribala koji su u bliskoj vezi sa Ilirima da ne kazem da su imali isti jezik iste bogove sve isto ali ih razlicito nazivaju, to je samo bio grb jedne oblasti i jednog plemena, kao danas sto svaki grad ima svoj grb i svi u tom gradu se nazivaju po njemu(Beogradjani na primer) a vecina stanovnistva su Srbi. Dok je krst sa ocilima opste obelezje Srba i gde god da krenu on je sa njima od kad znaju za sebe. A znaju za sebe veoma dugo po starom kalendaru sad je trenutno 7515 leto Gospodnje ako se nisam zeznuo koju godinu gore dole. Morao bi da uzmem Dusanov zakonik pa da vidim tacno i da preracunam, no nije bitno. Neko ce reci da smo i to uzeli od Vizantije ili Rima e pa nismo. Vizantija to jest Grci mere svoje vreme od prve olimpijade a Rimljani od nastanka Rima sto je mnogo kraci period od ovih 7000. godina cak i jevrejski kalendar je mladji za nekih 1500. godina ako ne i vise. Odakle nam tolike godine u kalendaru ako nismo ranije postojali. Zasto i grb nebi bio toliko star kad vec nabrojasmo tolike godina naseg bitisanja a stvar je u tome da se on pojavljuje na arheoloskim iskopinama iz tog perioda. Mozete da tvrdite sta god hocete ali arheologija pokazuje da je taj grb postojao i ranije a ja cu i dalje da mastam i da umisljam da mi se to samo pricinilo.
U prilog tome postavio sam i par slika, hvala na strpljenju.

http://keep4u.ru/full/071228/37ad6761eec6ea9f8c/jpg

http://keep4u.ru/full/071228/4a090f4dcc63bf32a9/jpg

Па и петокрака се може сматрати оцилом! не знам зашто се слова називају оцилима или огњилима а петокрака петокраком?

Pa i ne može. Ognjilo je sprava za proizvodnju ognja ili vatre. sastojala se od metalnog dijela (silicijumsko željezo) pogodnog oblika zadržanje, kamena (sitnozrna struktura silicijum dioksida) i goruće materije (od pečurke kopitarke). Zvijezda bez obzira na broj krakova ili kako se u heraldici naziva mulet je zapravo dio mamuze toje onaj zvrk sa bodljama kojim se ubadao konj u slabine. Odatle u zvijezdama i rupa.

Tacno je da u opisu sadasnjeg naseg grba stoji da je to krst sa cetri ocila koji znaci, barem su ga tako nase ucene glave rastumacile, "Vatrom cemo casni krst braniti" zato i figurisu ona ocila kojima se vatra pali. Znaci da mi danas znamo sta nam grb predstavlja jedini je problem sto je to znacenje izgubilo svoju vrednost posle prvog svetskog rata. Cini mi se da je tema bila da kazemo o grbu sve sto znamo kad je nastao i zasto je takav kakav je ukljucujuci i sve "mitove" koji su vezani za njega. Po meni najveci je mit da smo ovaj grb poceli koristiti tek u 14. veku, kad je opste poznato da se pojavljuje mnogo ranije. Ovde pod grbom smatram "Casni krst sa ocilima" a ne razne stilizacije i ukrasavanja. Svaki vladar je imao svoju viziju kako je taj grb trbao da izgleda. Bitno je to da krst sa ocilima uvek figurise kod Srba i nema ga ni u jednom drugom narodu(dobro javlja se u Japanu kod nekih klanova na kimonima i katanama i dan danas ali je to neka druga prica u koju nebi zalazio sada jer bi verovatno pomislili da sam nacisto prolupao). Stvar je veoma duboka i doseze veoma daleko unazad u istoriji. Neko rece od vas da ne treba traziti poreklo grba u dalekoj istoriji tamo nekih hiljadu, dve hiljade godina u nazad. A zasto nebi trebalo ici tako daleko u nazad? Zasto ne mozete da verujete da na ovim prostorima postoji kontinuitet zivljenja barem 8000. godina bez prestanka i da je taj grb mogao da nastane ranije nego sto to sad mislite. Necu ja sad zalaziti u to da li su na ovim prostorima oduvek bili Srbi ili nisu, mada smatram da jesu. Bitno je to da se "Krst sa ocilima" javlja u dalekoj proslosti hteli vi to ili ne, pa ga zovite kako god hocete: ukrasima na odeci ili flekama. Verovatno da je tada imao drugacije znacenje i tumacenja. Neko spomenu da je na mesto ocila na krstu uzet vepar proboden strelom, ja onda verovatno ne bi obracao paznju na znakove koji se mogu naci na raznim amforama i slikama iz antickog doba. Poenta je u tome da taj ranjeni vepar sa strelom predstavlja grb plemena Tribala koji su u bliskoj vezi sa Ilirima da ne kazem da su imali isti jezik iste bogove sve isto ali ih razlicito nazivaju, to je samo bio grb jedne oblasti i jednog plemena, kao danas sto svaki grad ima svoj grb i svi u tom gradu se nazivaju po njemu(Beogradjani na primer) a vecina stanovnistva su Srbi. Dok je krst sa ocilima opste obelezje Srba i gde god da krenu on je sa njima od kad znaju za sebe. A znaju za sebe veoma dugo po starom kalendaru sad je trenutno 7515 leto Gospodnje ako se nisam zeznuo koju godinu gore dole. Morao bi da uzmem Dusanov zakonik pa da vidim tacno i da preracunam, no nije bitno. Neko ce reci da smo i to uzeli od Vizantije ili Rima e pa nismo. Vizantija to jest Grci mere svoje vreme od prve olimpijade a Rimljani od nastanka Rima sto je mnogo kraci period od ovih 7000. godina cak i jevrejski kalendar je mladji za nekih 1500. godina ako ne i vise. Odakle nam tolike godine u kalendaru ako nismo ranije postojali. Zasto i grb nebi bio toliko star kad vec nabrojasmo tolike godina naseg bitisanja a stvar je u tome da se on pojavljuje na arheoloskim iskopinama iz tog perioda. Mozete da tvrdite sta god hocete ali arheologija pokazuje da je taj grb postojao i ranije a ja cu i dalje da mastam i da umisljam da mi se to samo pricinilo.
U prilog tome postavio sam i par slika, hvala na strpljenju.

http://keep4u.ru/full/071228/37ad6761eec6ea9f8c/jpg

http://keep4u.ru/full/071228/4a090f4dcc63bf32a9/jpg

Pa na slikama se ne vide ognjila nego nekakvi zvjezdoliki znaci čije značenje niko ne zna. Dalje heraldika postoji od XIII vijeka. Znaci iz predheraldičkog doba nemaju nikakve veze sa današnjim heraldičkim znacima. Inče krst sa ocilima prije nego što se javlja za grb Srbije bio je grb Paleologa i kao takav postoji i danas u sjevernoj Italiji (zajedno sa srebrnim dvoglavim orlom). I tu se sve završava. Veza sa antičkim plemenima i Japancima se ne može uspostaviti ovim putem. Ne postoji kontinuitet da bi se nešto tako tvrdilo. Preveliki su razmaci i geografski (hiljade kilometara) i vremenski (hiljade godina). I o kakvom se kalendaru radi? prvi put čujem za nešto tako.

Kako prvi put cujes za kalendar? Pa svi srednjevekovni spisi na srpskom jeziku su numerisani i datumima. Svi ukazi i prepiske imaju i datum, najednostavniji primer ti je Dusanov zakonik. Procitaj tamo koja godina se pominje po starom kalendaru pa na to dodaj godine do danas i dobices u kojoj bi godini bili danas da nije prihvaceno merenje vremena od rodjenja Hristova.

"Zakon blagovernoga cara Stefana u godini 6857. indikta 2. na praznik vaznesenja Gospodnja meseca maja 21 dan"

Ovo predstavlja takoreci naslov Dusanovog zakonika, ovde trenutno je bitna godina koja se spominje 6857. Zna se da je Dusanov zakonik proglasen 1349. godine posle Hrista, po sadasnjem merenju vremena.

2007-1349 = 658

6857+658 = 7515

Sto znaci da smo mi trenutno u 7515. godini.

A da jasno mi je po Bibliji godina od nastanka svijeta. Svaka civilizacija je mjerila vrijeme po nekim svojim mjerama odnosno od nekog značajnog trenutka pa su tako i Jevreji mjerili vrijeme od nastanka svijeta po njihovom mišljenju i proračunu. No nije to njihovo originalno računanje nego su ga preuzeli od starijih naroda (kod kojih su živjeli) od Vavilonaca a oni od Sumera. Postoje kalendari u Indiji, Kini Južnoj Americi. Ovaj posljednji mi je najzanimljiviji jer u svojim proračunima uvodi konstante za koje druge civilizacije izgleda nijesu znale. I ne zaboravimo da je najsavršeniji kalendar u svremenom smislu kalendar srpskog naučnika (zaboravih, je li Milanković ?) koji je uzimao u obzir mnogo više ciklusa od svih dosadašnjih sistema računanja. Zašto nije usvojen sad sam zaboravio, ili možda jeste ali nije ušao u upotrijebu. Davno sam o svemu tome čitao pa sam pozaboravljao. Ako se ne varam na ovom forumu je već bila tema o kalendaru.

Јесте о свему овоме смо ми већ претресали и свађали се, али нисмо постигли ништа. Још увек нико није објаснио шта престављају оцили а шта огњили или слова на нашем грбу. Све док то не установимо , нисмо урадили ништа, него крстимо јарца, како би рекао наш обични човек. Што се тиче календара, ни један није тачан, јер ни један не узима велики круг у свој прорачун. Најтачнији између свих је онај Јулијански који се поклапа са оним Византијским, који је различит од службеног за шест или седам година, што зависи од датума почетка године, али није у употреби, и ако је био у неко време. Тако ако желите да дискутујете немојте бити категорични у својим поставкама без доказа.

Јесте о свему овоме смо ми већ претресали и свађали се, али нисмо постигли ништа. Још увек нико није објаснио шта престављају оцили а шта огњили или слова на нашем грбу. Све док то не установимо , нисмо урадили ништа, него крстимо јарца, како би рекао наш обични човек. Што се тиче календара, ни један није тачан, јер ни један не узима велики круг у свој прорачун. Најтачнији између свих је онај Јулијански који се поклапа са оним Византијским, који је различит од службеног за шест или седам година, што зависи од датума почетка године, али није у употреби, и ако је био у неко време. Тако ако желите да дискутујете немојте бити категорични у својим поставкама без доказа.

Ja sam mislio da smo razjasnili jedina dva pitanja:

1) Otkuda Srbima taj simbol (dobro donekle, ima pitanja na koja mi jednostavno ne mozemo dati odgovor)
2) Kako su ga Srbi interpretirali, tj. sta su ognjila za njih znacila.

I to je ono sto je bitno, odnosno o cemu je ova tema. ;-)

STEP TWO

Posto svi smatramo da smo s "srpskim stitom" zavrsili, ajmo sada na ono znatno jasnije - na dvoglavog orla.

Ето видиш, да бисмо могли објаснити орлове морамо се вратити Византији и грбу, па и Амфилохију, јер је то, изгледа, не дељиво. У Душановом грбу крст је златне боје као и у Византије, и орлови бели такођер. То ми не изгледа нормално, али он је био цар Грка и Срба, поред осталих, можда због тога.

Треба узети у обзир и ово од Свороноса у вези са словима.

"Главни је закључак Свороноса, да фигуре око крста означавају четири слова В, да она слова имају сакрални значај као инвокација божанства и да вероватно само доцније, пред пад царства, почело је тумачење ових слова као 4 оцила.
Можемо додати неколико речи овим закључцима. Византија до Палеолога није познавала грбове, али на својим новцима волела је тетраграме. Крст са четири слова јавља се на византијским новцима од VI века. Крст са четири слова ( или 4 фигуре ) између кракова је познат читавом хришћанском истоку ( Јерменској, Ђурђијанској ). Интересантно је да кад су западни крсташи засновали своје државице, и они су почели на својим новцима да сликају тетраграме и да своје грбове улепшавају на источни начин, опет као крст са четири фигуре између кракова крста.

Ето видиш, да бисмо могли објаснити орлове морамо се вратити Византији и грбу, па и Амфилохију, јер је то, изгледа, не дељиво. У Душановом грбу крст је златне боје као и у Византије, и орлови бели такођер. То ми не изгледа нормално, али он је био цар Грка и Срба, поред осталих, можда због тога.

Vujadine nijesam znao da je car Dušan Silni imao grb ca krstom i ognjilima. Mislo sam da je njegov grb samo dvoglavi orao. Inače si u pravu za tetragramon koji je bio istočnog porijekla i prije bih ga vezao sa stranama svijeta.
I naravno svim forumašima srećna Nova. :)

E dobro si Vujadine i ja sam to neđe nalazio ali sam odbacio jer je izvor nepouzdan. zapravo mi je više djelovalo kao projekcija želja a ne stvarni dokaz. Slika potiče od prije nekog vijeka i ne bih se na nju oslanjao. prije bih rekao da je autor bio oskudan u znanju pa je predpostavio da je Dušan bio (kao što i jeste car Srba Grka (jesu li pominjani i Albanci?)) car i grčkog carstva pa je jednostavno postavljen grb Vizantije. Ali Nemanjići imaju dvoglavog orla kao znak u grbu ako o grbu u smislu današnjem možemo govoriti. tad su Nemanjići bili pod kulturnim uticajem Vizantije a kod njih heraldika dolazi sa zakašnjenjem. Po mom mišljenju grb carstve Nemanjića ili Srpsko-grčkog(-i albanskog ako su oni pominjani u zvaničnom nazivu države) carstva je samo dvoglavi orao a o primjenjenim bojama možemo razgovarati. Naravno i o svemu drugom:)

Нису спомињати Албанци него Албанија и Западне стране и Поморске земље, али у неким повељама је било речи и о Арбанасима. Има ипак разлике између овог грба и грба Византије, то су слова, код византијског грба су јасна слова В чирилице док у овом грбу је слово слично старославенском С. Ипак круна више изгледа српска или патријаршиска него грчка, али то не мора да значи да је оригинална.

Vujadine dobro si primjetio. I ja sam isto to primjetio pa mi je zato taj grb nepouzdan. Što se tiče Albanaca to je po sjećanju iz osnovne škole. Znaš onu priču kako je car DUšan još poštovao bratstvo i jedinstvo je je svoje carstvo nazvao carstvo Srba, Grka i Albanaca. Uvijek se nasmijem ovom istorijskom otkriću. :)

Нису спомињати Албанци него Албанија и Западне стране и Поморске земље, али у неким повељама је било речи и о Арбанасима. Има ипак разлике између овог грба и грба Византије, то су слова, код византијског грба су јасна слова В чирилице док у овом грбу је слово слично старославенском С. Ипак круна више изгледа српска или патријаршиска него грчка, али то не мора да значи да је оригинална.

Ово је куполаста круна типа стеме или стематогиона и доста се разликује од архијерејске митре, која има Крст на врху, а нема перпендулије...

Иначе, у Србији се користио исти тип круна, као и у Источноромејскоме Царству. Дакле, нема разлике између српске и грчке стеме...

Статуа стара отприлике 5000 година, налази се данас у музеју у Букурешту( Из периода такозване Винчанске културе) а на њој српски грб...

Да ли то може значити да се прешло на израз " оцили" или " огњили " из тог разлога?
Можда то има неке везе са нечим, али никако са грбом Србије. Ако узмемо за стварност да смо хришћанство примали у шестом веку, онда није потребно тражити ништа шта је било пре тог времена, и објашњавати порекло тога. Примањем хришћанства, ми смо постали једна целина, целина коју је Свети Сава утврдио у Српску Православну Цркву. Све теорије о нечему тог времена су поништене тим актом Светога Саве. Може се дискутовати о прошлом времену у најдаљу прошлост, али то више није дискусија о Србима православне вере него о народу паганског одгоја.

Zasto Srbi nisu mogli da imaju svoj grb i pre primanja hriscanstva i da ga zadrze nakon pokrstavanja. Sta zbog toga sto u grbu figurira krst pa to odmah vezujete za hriscanstvo. Krst kao simbol se javlja mnogo pre pojave Hriscana i njihov simbol je u pocetku bila riba a ne krst. Tek je Konstantin uveo krst kao obelezje hriscana posto se njemu po Bozijem providjenju javilo u snu da krst stavi na svoje barjake i da ce tako da dobije bitku koja mu je predhodila, a sto je jos veci paradoks on sam nije bio hriscanin i to je postao tek pred samu smrt. Inace on je bio vrhovni svestenik kulta "Sol Inkvitus" u kome je vrhovno bozanstvo Sunce a Sunce se uvek prikazivalo ili svastikom ili krstom (kad kazem svastikom ne mislim na Hitlerovu svastiku, on je taj simbol preuzeo Arijaca i okreno ga na suprotnu stranu). Tako, sto ne bi bilo moguce da Srbi imaju svoj grb vec nekih 5000. godina. Po toj vasoj logici dosli Srbi u sestom veku na ove prostore i odma primili Hriscanstvo jer su odma znali da je to prava vera a da ostale nista ne valjaju. Pa jos za vreme Svetog Save je bilo plemena koji su se opirali pokrstavanju svi su oni bili Srbi samo nisu bili pokrsteni. Ja sam i dalje ubedjen da krst sa ocilima figurira kao opsta oznaka Srba vise hiljada godina.

Да ли то може значити да се прешло на израз " оцили" или " огњили " из тог разлога?
Можда то има неке везе са нечим, али никако са грбом Србије. Ако узмемо за стварност да смо хришћанство примали у шестом веку, онда није потребно тражити ништа шта је било пре тог времена, и објашњавати порекло тога. Примањем хришћанства, ми смо постали једна целина, целина коју је Свети Сава утврдио у Српску Православну Цркву. Све теорије о нечему тог времена су поништене тим актом Светога Саве. Може се дискутовати о прошлом времену у најдаљу прошлост, али то више није дискусија о Србима православне вере него о народу паганског одгоја.

Мој поглед на ово:
Оциле и Свастика(Обрнути кукасти крст) често се кроз историју налазе заједно на предметима и пре нове ере(наравно неки ће да лупају глупости а и до дана данашњег ће да мисле да то значи "Само слога србина спасава" и да је то старо само мало више од хиљаду година, а да су свастику измислили нацисти и сличне глупости...

Оциле су увек биле, тамо где су Срби били, оциле означавају свемирски крст који дели небо на 4 годишња доба, а С није С, него 4 млада месеца која су симбол плодности код Срба...a Свастика означава смер окретања сунца на небу...
(извор Слободан М. Филиповић)
Свастика и Оциле се понекад налазе и на предметима "Античке Грчке", некада ће те наћи Аполона, Хермеса, Зевса и многе друге оцртане Оцилама и Свастикама...
Данас већ јако тешко али ако се потрудите наћи ћете...
Према томе...Грци који су своје веровање о Боговима узели од Староседелачког Народа који је ту живео пре њих и северније од њих је директно повезано са Винчанско-Илирско-Дачанско-Трачанском културом која је потпуно идентична...

Срби нису најстарији народ на Свету, али дефинитивно никад нису били никакви Словени који су дошли на летовање у пола Европе...нити имали неке веће миграције са места где данас живе...

Винчанска култура за коју кажу да је најстарија на свету именована је по налазишту а не по народу који ту живи, предмети такозване Винчанске културе налазе се на 64 локалитета у Србији, хајде да онда назовемо ту културу по свих 64 локалитета...а када се поставља питање који је народ ту живео...нико то не зна...ма да...приче за малу децу...
Баш тако...
Уџбеник из историје за основну школу код нас:
О староседеоцима се мало зна јер су били одсечени од путева и културних жаришта...Обичаје, језик и друга народна обележја сачували су Албанци. Албанци су потомци делимично романизованих Илира. Део досељених Словена, примио је језик и обичаје Албанаца и стопио се са њима."

Драги моји, ми данас причамо о КиМ, а причају и Албанци, али ако сте залазили на њихове сајтове схватићете да они такође уче да су они ту пре нас, да су они Илири, да смо ми њима УЗЕЛИ Косово и Метохију...То мишљење је корен данашње мржње према Србима хтели ви то или не...

Извињавам се због скретања са теме....
Оциле, Двоглави Орао су симболи стари више хиљада година...ту нема шта да се расправља...и нису једино обележје које је велике старости, имамо опанке, шајкачу, Фрулу двојница, Гајде, Гусле...Боје Динарске народне ношње са наше заставе такође су се увек појављивале где и Срби...и многе се појављују пре нове ере...

То је добро, имаш свега по мало, али то није доказано, а није много ни логично. Реч " оцили " се у хералдици први пут појављује у петнаестом веку. Ако је наш грб постао пре тог времена, значи да су се те ствари звале дручкије, Византици су их почели тако називати преласком у Италију где се та реч први пут и употребила у хералдици. То да се ради о месечевим срповима, може, али зашто су Србима месечеви српови у грбу. Ако су " огњила " закључак је исти, шта они показују у српском грбу. Међутим ако су слова, као код Византије, онда треба наћи шта значе та слова. И сад имамо да наведемо све познате инвокације са четри С и да установимо која је историјски и на све друге начине највероватнија.

Да... чак и у једном од знакова у винчанском писму стоји симбол оцила...
Стварно не знам ко их је назвао оциле, и од када је тај назив...
Лично мислим да симбол има друго име...штета што смо га заборавили...
vinca2.gif

Back