Грб и застава Србије

...jedino, ako nisam pogrešio valutu, pa košta 1500-1800 €... :D :D :D
Onda su ih napravili previše. U suštini nisam za to da svako može da pravi grbove, grb može da se lije, veze, delje, slika, ali kad vidim da ih štancuju ovako testericom od lakog materijala koji je nagomilan sa strane odmah pomislim da je to neka sumnjiva rabota i da je firmica osnovana dan pre nego što je konkurisala za posao.

srbiisrpskezemljegrbovn.jpg

Ако неко има у боји нека постави...z:)

Velika_Srbija_Milosh.JPG

Jedan primerak gde su boje izrazitije, ali nije cela((

etnogrsrbijadeo.jpg

Gusare, planiram da pozajmim iz tvog posta o Mirči i Mirčinim kolenima sliku za Vremeplov, ako dozvoliš?

Poslednja izmena:
Мени се не свиђа јер нема двоглавог орла нигде, ни на једном новом грбу који су направили, после усвајања новог грба.

attachment.php
images

Још једна интересантна ствар је да ни на једној званичној интернет страници немате могућност да прегледате на уставом загарантованом ћириличном писму.

Погледајте и сами

http://judo.rs/

http://www.oks.org.rs/

Stvarno je duhovito i domišljato urađeno, Ja nemam zamjerke mada ne znam moželi se baš preko grba države postavljati bilo što. Djeluje mi, iako nema namjere, kao poništavanje države.

Naša sreća je u tome što nam je grb višeslojan, odnosno što postoji ovaj umetnuti štit koji se ne upotrebljava kao grb sam za sebe. To znači nije državni grb, već samo jedan njegov deo.

Upravo je zato i dozvoljeno ovako nešto. Može se upotrebljavati za ovakve stvari i modifikovati u te svrhe.

Zato ovaj štit možemo da stavimo i na registarske tablice. Inače se ne preporučuje upotreba državnog grba na njima - ne priliči.
Zato hrvatske ili slovačke tablice nisu po preporukama. Na njima se nalazi državni grb.

Da je stavljen štit sa orlom, krunom i dr, dakle ceo državni grb - to bi bio problem...

Мени се не свиђа јер нема двоглавог орла нигде, ни на једном новом грбу који су направили, после усвајања новог грба.

attachment.php
imagesqtbnANd9GcTfcYleHQgqIMbJ4RU_5FhAou-1.jpg

Још једна интересантна ствар је да ни на једној званичној интернет страници немате могућност да прегледате на уставом загарантованом ћириличном писму.

Погледајте и сами

http://judo.rs/

http://www.oks.org.rs/

To je istina.
Evo i grba FSS.

Ipak, to ne znači da se na nekom drugom grbu nacionalnog sportskog saveza neće upotrebiti orao...
Ko zna...

Istina je da bi bilo lepo... :)

Има ли Хрватска и Словачка проблема са таквим таблицама?

Hm... Pa niko ne može da im zabrani da stavljaju svoj grb u nepriličan položaj.

Jednostavno, nije po preporuci.

Idealno je kao u slovenačkom slučaju - stavljaju se grbovi najvećih gradova, odnosno oblasti, regiona.
Kod nas je lokalna heraldika u razvoju tako da nije bilo uslova za tako nešto.

Još jednom kažem da je sreća što imamo dobru alternativu...

Убисмо се тражењем постојања тетраграма у средњем веку код Срба и.... мрка капа, једино имамо онај сребрњак Лазаревићев, и оне полијелеје и... шта представљају, ако уопште нешто прседстављају?

Оног орлића двоглавог, барем имамо на одорама краљева и царева и по зидинама манастира и цркава...

...
Ali zaista ne mislim da je to više bitno. Mislim, suštinski bitno.
Istorija se ne može vratiti, zar ne...?

Мени је суштински битно, ми смо изгледа једина земља која не зна право значење целог грба, нити шта значи двоглави орлић, нити шта значи тетраграм, мислим увек се само нагађа.

Историја се не може вратити, али се може проучавати.

Slažem se.

Ipak, ja nisam dobra adresa za rad na "konačnom pronalaženju najizvornijeg značenja" elemenata našeg grba.
Zapravo, mislim da bi simboli na svojevrstan način time bili osiromašeni. Ako im se da jedno značenje onda sva ostala značenja, interpretacije i tumačenja gube svrhu.

Ovako imamo jedan slojevit i značenjima bogat grb... :)

A što se tiče ognjila, ako se ne varam, Statler je naveo da je u pitanju tetragram koji je značio molitvu istočnoromejskog cara...

Pisane potvrde nema, to je valjda usmeno predanje... :)

...
Zapravo, mislim da bi simboli na svojevrstan način time bili osiromašeni.

Мислим да би истинито значење обогатило вредност Српског грба.

...
Ako im se da jedno značenje onda sva ostala značenja, interpretacije i tumačenja gube svrhu.

Управо тако, то ти је као да сам проучавао своје корене, једни су ми рекли да су моји из Босне и Херцеговине, други да смо из Хрватске, трећи из Македоније, а испоставило се проучавањем да смо из Црне Горе. Нормално је да ћу све предпоставке одбацити и бити срећан што сам нашао своје корене и ући у дубље истраживање свога рода.

Када поменусамо полијелеје, ево да их и овде поставимо и прокоментаришемо.

decani.png
svpavlenasvetojgori.png
markovmanastir.png

И, питање се поставља, шта представљају мотиви на полијелејима, да ли су то оцила, слова, огњила, млади месеци или украсни мотиви?

Мислим да би истинито значење обогатило вредност Српског грба.

Управо тако, то ти је као да сам проучавао своје корене, једни су ми рекли да су моји из Босне и Херцеговине, други да смо из Хрватске, трећи из Македоније, а испоставило се проучавањем да смо из Црне Горе. Нормално је да ћу све предпоставке одбацити и бити срећан што сам нашао своје корене и ући у дубље истраживање свога рода.
Тачно тако. Зато ја и мислим да су нам унијати и комунисти разбили национално и верско значење грба, јер је само њима то могло сметати и још увек смета. А по томе се види да су ти елементи још увек на командним местима и у држави и у цркви. А и овде на форуму су препознатљиви по истим мерилима.

Убисмо се тражењем постојања тетраграма у средњем веку код Срба и.... мрка капа, једино имамо онај сребрњак Лазаревићев, и оне полијелеје и... шта представљају, ако уопште нешто прседстављају?

Оног орлића двоглавог, барем имамо на одорама краљева и царева и по зидинама манастира и цркава...
Будимо реални, сваки Србин ће рећи да је наш национални симбол 4 (е)С. :D

Тачно или не, тако је.

Pa nije isto, naravno... :)

Будимо реални, сваки Србин ће рећи да је наш национални симбол 4 (е)С. :D

Тачно или не, тако је.

За разлику од сваког Србина, хералдичари ће рећи да су то оцила. И, ко је управу?

Управо то овде покушавамо одгонетнути, право значење тетраграма на Српском грбу

Back