Q. in perpetuum hibernum
Stara legenda
- Poruka
- 97.776
Морам додати и ово
Komnina? Je li on to lupa?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Морам додати и ово
Komnina? Je li on to lupa?
Lupa....Vizantijski štit sa 4B je zvanični grb Vizantije od vremena Mihajla VIII Paleologa.
Lupa....Vizantijski štit sa 4B je zvanični grb Vizantije od vremena Mihajla VIII Paleologa.
Eh...e moj Amfilohije...dobro su ga za**** u Nikad izvini.
Nego da se vratimo na temu. Nazalost nisam uspeo naci grb Knezevine Srbije (1838-1882) osim sa foruma srpski nacionalisti, tako da izvinete. Pa evo ga:
![]()
Govorili smo o Decanskom horosu iz prve polivne XIV veka na kojem nalazi "srpski" stit. Pa, evo ga (crno-belo nazalost, kao i grb srpske vojvodine).
Pogledajte prilog 29647
A da ne skacem stalno kroz periode - evo i zastave sankcionisane Sretenjskim ustavom 1835. koja doduse nikada samim tim nije konacno ustaljena...crveno-belo-celikastougasita sa srpskim stitom u centru i open onim misterioznim grancicama hrasta i masline..
![]()
1838. Turskim ustavom Knezevina Srbije je i dobila civilnu, pomorsku zastavu, a to je mix drzavne zastave sa drzavnim grbom:
![]()
Postoje neke verzije ove zastave, na kojoj su boje isprepletane a cak se nekad ni ne koriste, ali detaljnije izvore nemam. No namesnickim ustavom 1869. godine Knjazevina Srbija je dobila konacnu pomorsku zastavu, a to je narodna trobojka sa srpskim stitom i tri zvezde iznad. Koliko sam cuo one predstavljaju monarhije podredjene Osmanlijskom carstvu (Srbija, Moldavija, Vlaska), ali tu onda fali npr. Crna Gora...nisam siguran za ove zvezde...
![]()
Slavenu možemo naš razgovor sa privatnih poruka prenijeti i ovđe na forumu. Posljednjih dana nemam puno vremena pa se zato nijesam ni javljao povodom zadnjih poruka.
Vrlo kratko povodom teme.
Dvoglavi orao u grbu Srbije je u redu poštujući tradiciju od vremena Nemanjića. Mada bih opet napomenuo da je najstariji grb Nemanjića da ja znam ona zastava na španskoj karti đe u Skoplju postoji zastava žuta sa crvenim dvoglavim orlom. I rekao bih da su to prave boje mada ništa ne smeta da se boje mijenjaju jer su i vremena različita. Što se tiče ognjila ako se ne varam ona zvanično kao grb Srbije postoje od vremena Obrenovića. Prije toga heraldika u okviru Otomanskog carstva nije postojala pa su sve priče o tome u oblasti mašte. Čak kao grb Srbije ozbiljnije figuriše veprova glava od krsta sa ocilima. ali sve se tu radi o maštarijama Žefarovića. Naravno da ne smeta ništa danas da se u grbu Srbije nalazi krst sa ognjilima to je prihvaćeno i priznato od svog svijeta, ali ga ne treba projektovati u prošlost u kojoj se nije nalazio.
I Fojnički grbovnik nije iz sredine XIV vijeka. On je prepis nekog od ohmućevićevih ilirskih grbovnika.Pogledaj grbove Crnojevića i Kastriotića.
Kosovo kao i Vojvodina nikada nisu bili u sastavu Srbije do stvaranja kraljevine SHS....
Карађорђеве заставa, аверс и реверс.
![]()
![]()
Војводске заставе из 1811
![]()
![]()
Чувају се у Историјском музеју Србије.
E da, na to sam mislio, hvala. No sta se dogadja, 6 zadnjih ocena su kecevi? :shock: Zar je ova tema toliko losa?
Ognjila je u grb Srbije stavio Žefarević, prije njega ih nije bilo a smišljanja da su viđena ovđe i onđe je prije maštanje. Nije u tome problem. Krst sa ognjilima već dva vijeka figuriše kao grb Srbije i to je sav svijet prihvatio ali njegovo opravdanje ne treba tražiti u predheraldičko doba naročito ne u antičko doba. I ne radi se o slovima nego ognjilima.