Грб и застава Србије

Није јер нема исти коњ на другом грбу који је објашњен.

хехехе.. грешиш Вујадине :D ово је грб енглеског округа Кент:

Arms-kent.jpg

идентичан је грбу Доње Саксоније (Gules a horse rampant Argent) и сасвим је могуће да имају исто порекло. међутим, Енглези су свој објаснили тако да бели (сребрни) коњ представља Хорса (Horsa/Hors), поглавицу Јута, који су средином 5. века основали краљевство Кент у југоисточној Енглеској. дакле, грб Кента спада у armes parlantes, јер упућује на име племенског вође. међутим, грб Доње Саксоније није објашњен. сребрни коњ се први пут јавља средином 15. века у челенци војвода од Брунсвика, који потичу од познатог племићког рода Велф (Welf):

240px-Herzog_von_Braunschweig-_Scheibler10ps.jpg

Das Scheiblersche Wappenbuch
(Bayerische Staatsbibliothek)

временом је војводска кућа напредовала и увећавала поседе- стекли су положај кнезова изборника од Брунсвик-Линебурга (Braunschweig-Lüneburg), познатији као династија Хановер (Hannover). њихов грб је постао богатији и сложенији, а коњ се са челенке спустио на штит, што се види на знамењу Георга I Лудвига (Georg Ludwig), који ће 1714. постати британски краљ Џорџ I (George I):

242px-Coat_of_Arms_of_George_I_Louis%2C_Elector_of_Hanover_%281708-1714%29.svg.png
.

Хановеранци су користили и средњи грб, на коме су само њихове матичне земље- два златна леопарда на црвеном представљају Брунсвик (Braunschweig), плави лав на златном пољу посутом црвеним срцима представља Линебург (Lüneburg), док сребрни коњ на црвеном означава Доњу Саксонију (Niedersachsen) са Хановером, где је било и седиште кнежевине/краљевине. па је сребрни коњ на црвеном тако постао и основно знамење куће Хановер- њихов мали грб (Welfenross).

220px-Royal_Hanover_Inescutcheon.svg.png

то је укратко историја грба дома Хановер. ми дакле знамо како је сребрни коњ доспео у грб Доње Саксоније, али и даље не знамо шта значи и шта је представљао у челенци војвода од Брунсвика. пошто је грб Кента објашњен, а грб Доње Саксоније није објашњен, по твом суду овај други није ни правилан. али пре ће биће Вујадине да то правило на постоји.

Може бити, али сам сигуран да постоји неки разлог, вероватно због неке везе или је постао парлант и то му је онда објашњење. А што се тиче правила оно постоји у три случаја; грб фамилије, заштитни грб и идентични грбови.

Може бити, али сам сигуран да постоји неки разлог, вероватно због неке везе или је постао парлант и то му је онда објашњење. А што се тиче правила оно постоји у три случаја; грб фамилије, заштитни грб и идентични грбови.

па ето, имамо два идентична грба - Кента и Доње Саксоније. за Кент знамо шта представља, али за Доњу Саксонију не знамо. можда је неки војвода од Брунсвика ставио у челенку свог омиљеног белца (ђогата), на коме је освајао турнире или чак победио у некој бици где се прославио. можда је то хановерски коњ, познат по дресури и парадним скоковима. можда је фигура са кровних рогова саксонских кућа (коњска глава), можда је неки знатно старији племенски симбол из предхералдичког периода. а можда је само алузија на неку врлину, јер су коњи племените животиње, лепе и брзе. ми дакле не знамо шта та шаржа означава и како се објашњава. а да ли је због тога грб Доње Саксконије неправилан? наравно да није.

са друге стране, грб Србије је јединствен, јер не постоји (нити је постојао) на свету други такав. на знамењу Палеолога крст и огњила су златни, а не сребрни. дакле, не ради се о идентичним грбовима, да би се онда тумачењем морала направити некаква разлика, јер су блазонски истоветни. грб Србије не спада ни у заштитне грбове (аrms of рatronage), јер није изведен из грба неког страног суверена коме је Србија подређена. према томе, ниси у праву кад тврдиш како наш грб спада у последњу категорију где су неправилни и кривотворени грбови, јер задовољава сва хералдичка правила. тачно је да нема званично тумачење, али га нема ни грб Доње Саксоније као и велики број осталих грбова, који су и поред тога савршено исправни. то што ти не можеш да објасниш својим француским пријатељима дубљи смисао и симболику српског грба, није ништа сташно. јер не могу ни они теби да објасне кринове у грбу француских краљева, јер нико не зна њихово тачно порекло- да ли је то цвеће из долине реке Лис (Lys), или су цветови краља Луја (flor de Loys), или је то можда врх копља на коме се вио oriflamme, ратни стандард француских краљева. свакако нису кринови које су Кловису на кршењу спустили анђели. према томе, кад они теби објасне грб својих владара, онда и ти пиши Престолонаследнику да објасни свој. до тада- мирна Бачка :D

То је тачно, али то отвара нови проблем. Од када баштиним тај грб и како је дошао до нас?

али то се питање може отворити за грб скоро сваке европске државе. ја сам нпр. истраживао грб Енглеске (који такође има нејaсано порекло) и дошао до закључка да је Ричард Лавље Срце у свом грбу спојио хералдичка знамења француских покрајина којим су владали Плантагенети- Нормандије и Аквитаније; и тако је настао данас познати грб: Gules, with three lions passant guardant in pale Or armed and langued Azure, који су онда преузели и његови наследници на енглеском престолу. кад сам то поменуо једном британском пријатељу, он се опасно увредио, јер се Енглезима не допада идеја да им је грб настао калемљењем два француска. ево па читај, ако те занима:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/101488-Хералдика-и-њени-принципи/page238?pp=15

ако дакле Енглези не журе да објасне порекло и значење свог грба, зашто бисмо ми то чинили по сваку цену?

Poslednja izmena:
Зато што Енглезима није потребно, јер они имају писану историју још од римског доба која се предаје у школама већ вековима, док ми нисмо сигурни ни задња два века шта нам се све дешавало и зашто а камоли да то повежемо са средњим веком и даље. Ја инзистирам на инвокацији јер је она била толико хришћанска да су нам је уништили јер смо проглашени јеретицима. Такве ствари треба преносити са колена на колено јер је то духовна храна а не оно што се провлачи већ вековима без икакве подлоге ни духовне користи. Ацовић их је све невредне поновио у својој великој књизи уместо да се потрудио да пронађе нешто што би било вредно сваки дан понављати Ти знаш енглески мото и његову историју али да ли си размишљао зашто је тако популаран а на прву мисао нема неку вредност да би се ставила на грб. Ти и сви други од ДиКанжа понављате нешто што нема никакву духовно поучну вредност него супротну. Зато ми сада морамо искористити прилику и то надокнадити са нечим што би било прикладније од огњила, оцила, Цар Царева Царује Царевима,Само Слога Србина Спасава, Србин Србина Секиром Сече, Српска Слава Свети Сава, Огњем Бранимо Хришћансво или многе друге безвредне пароле, јер службено нема ни једне.

Зато што Енглезима није потребно, јер они имају писану историју још од римског доба која се предаје у школама већ вековима, док ми нисмо сигурни ни задња два века шта нам се све дешавало и зашто а камоли да то повежемо са средњим веком и даље. Ја инзистирам на инвокацији јер је она била толико хришћанска да су нам је уништили јер смо проглашени јеретицима. Такве ствари треба преносити са колена на колено јер је то духовна храна а не оно што се провлачи већ вековима без икакве подлоге ни духовне користи. Ацовић их је све невредне поновио у својој великој књизи уместо да се потрудио да пронађе нешто што би било вредно сваки дан понављати Ти знаш енглески мото и његову историју али да ли си размишљао зашто је тако популаран а на прву мисао нема неку вредност да би се ставила на грб. Ти и сви други од ДиКанжа понављате нешто што нема никакву духовно поучну вредност него супротну. Зато ми сада морамо искористити прилику и то надокнадити са нечим што би било прикладније од огњила, оцила, Цар Царева Царује Царевима,Само Слога Србина Спасава, Србин Србина Секиром Сече, Српска Слава Свети Сава, Огњем Бранимо Хришћансво или многе друге безвредне пароле, јер службено нема ни једне.

Ne bih da upadam u tuđu diskusiju, ali...kakvog smisla ima na silu gurati invokaciju ako ne možemo da budemo sigurni da je naš grb i u starini bio povezan sa njom? Zar to ne bi bilo prljanje prave tradicije, umetanjem lažne?

Uostalom, i kraljevske kuće Obrenovića i Karađorđevića imaju svoj moto, ali nije prikladno koristiti ga za Srbiju kao zemlju.

A naša istorija nije u toj meri nepoznata - imamo lažnjake i kriva, ideologizovana tumačenja ali ima ih i svaki drugi narod.

Ne bih da upadam u tuđu diskusiju, ali...kakvog smisla ima na silu gurati invokaciju ako ne možemo da budemo sigurni da je naš grb i u starini bio povezan sa njom? Zar to ne bi bilo prljanje prave tradicije, umetanjem lažne?

Uostalom, i kraljevske kuće Obrenovića i Karađorđevića imaju svoj moto, ali nije prikladno koristiti ga za Srbiju kao zemlju.

A naša istorija nije u toj meri nepoznata - imamo lažnjake i kriva, ideologizovana tumačenja ali ima ih i svaki drugi narod.

Ја ни не мислим да треба на силу наметати ни грб ни инвокацију, него истраживати шта је некад било а ово што имамо сада је на силу наметнуто и на силу се одржава и силом се подржава.

Ја ни не мислим да треба на силу наметати ни грб ни инвокацију, него истраживати шта је некад било а ово што имамо сада је на силу наметнуто и на силу се одржава и силом се подржава.

На силу? Каква глупост. Ево ја подржавам свим срцем, а нико ме не тера. Нико не тера и осталих 99% Срба. Само ти имаш проблем. Зар ти то није мало чудно?

На силу? Каква глупост. Ево ја подржавам свим срцем, а нико ме не тера. Нико не тера и осталих 99% Срба. Само ти имаш проблем. Зар ти то није мало чудно?

Ако ти можеш да тако нешто напишеш у име 99% Срба то значи да ти имаш подршку неке силе.

Ако ти можеш да тако нешто напишеш у име 99% Срба то значи да ти имаш подршку неке силе.

Да, а изгеда да ти имаш неке информације изнутра, чим знаш да се то одржава на силу. Ако имаш неке телепатске способности, реци ми, леба ти, резултате утакмица, па да одиграм тикет.

Да, а изгеда да ти имаш неке информације изнутра, чим знаш да се то одржава на силу. Ако имаш неке телепатске способности, реци ми, леба ти, резултате утакмица, па да одиграм тикет.
Не, немам. Него да ли би могао рећи зашто Енглези имају мото у грбу које гласи >Срам га било ко лоше мислио<

Не, немам. Него да ли би могао рећи зашто Енглези имају мото у грбу које гласи >Срам га било ко лоше мислио<

тај мото нема никакве везе са грбом Енглеске нити објашњава златне лавове. тиче се Реда подвезице.

тај мото нема никакве везе са грбом Енглеске нити објашњава златне лавове. тиче се Реда подвезице.

Све што је на штиту и око штита припада грбу. Него кад већ нећеш да објасниш ту вредност, онда успореди са немачком; Бог је са нама, Америчком, У Бога се уздамо, Бог и моје право, Енглески Бог чува краља. Да не набрајам и друге које употребљују Бога на различите начине са различитим вредностима. Није важно како је настало него зашто је постављено тамо где делује на свакога?. Ја мислим да то спада у одгојну меру џентлемена, јер то и јесте сврха мото-а. Е сад на основу тога какав би нама одговарао?.

Све што је на штиту и око штита припада грбу. Него кад већ нећеш да објасниш ту вредност, онда успореди са немачком; Бог је са нама, Америчком, У Бога се уздамо, Бог и моје право, Енглески Бог чува краља. Да не набрајам и друге које употребљују Бога на различите начине са различитим вредностима. Није важно како је настало него зашто је постављено тамо где делује на свакога?. Ја мислим да то спада у одгојну меру џентлемена, јер то и јесте сврха мото-а. Е сад на основу тога какав би нама одговарао?.

наравно, и Орден подвезице је део целине која чини грб британског суверена. само сам ти скренуо пажњу да се кроз тај мото не објашњава садржај штита, већ је то крилатица витешког реда коме је краљ(ица) врховни старешина. што се тиче осталих изрека које си навео - то углавном нису мота, него бојни покличи (clamor militaris / Cri de guerre / slogan), којим су у биткама призивани свеци чија се помоћ очекивала. како је сваки племић узвикивао име свог заштитника, тако је настајала општа збрка те је енглески парламент у време Хенрија VII донео закон да се сме узвикивати само име Св. Ђорђа, заштитника Енглеске, и име краља. Шкоти су призивали Св. Андреја, а Французи Св. Дионисија па је њихов слоган (Montjoye St. Denis!) исписан изнад краљевског грба. поклич пруских владара био је Gott mit uns! међутим, ниједан од њих не објашњава грб, а то је управо оно на чему ти инсистираш. дакле, навео си погрешне примере.

што се тиче читања грба Србије кроз сакралну инвокацију, не бих рекао ''да су нам је уништили јер смо проглашени јеретицима''. Палеолози од Монферата су у свом грбу имали огњила (а не слова) давно пре Орбина и илирских грбовника. а потомци царске лозе свакако нису имали разлога да се понижавају. према томе, огњила су ту с разлогом и могу се читати на различите начине (па и кроз алузију или акроним). на овој теми истражујемо њихово порекло и значење, да бисмо грб исправно разумели. међутим, тражити да се грб промени само зато што нисмо у стању схватити логику онога ко га је сачинио, далеко је и од хералдичког манира и џентлменског одгоја.

Poslednja izmena:
наравно, и Орден подвезице је део целине која чини грб британског суверена. само сам ти скренуо пажњу да се кроз тај мото не објашњава садржај штита, већ је то крилатица витешког реда коме је краљ(ица) врховни старешина. што се тиче осталих изрека које си навео - то углавном нису мота, него бојни покличи (clamor militaris / Cri de guerre / slogan), којим су у биткама призивани свеци чија се помоћ очекивала. како је сваки племић узвикивао име свог заштитника, тако је настајала општа збрка те је енглески парламент у време Хенрија VII донео закон да се сме узвикивати само име Св. Ђорђа, заштитника Енглеске, и име краља. Шкоти су призивали Св. Андреја, а Французи Св. Дионисија па је њихов слоган (Montjoye St. Denis!) исписан изнад краљевског грба. поклич пруских владара био је Gott mit uns! међутим, ниједан од њих не објашњава грб, а то је управо оно на чему ти инсистираш. дакле, навео си погрешне примере.

што се тиче читања грба Србије кроз сакралну инвокацију, не бих рекао ''да су нам је уништили јер смо проглашени јеретицима''. Палеолози од Монферата су у свом грбу имали огњила (а не слова) давно пре Орбина и илирских грбовника. а потомци царске лозе свакако нису имали разлога да се понижавају. према томе, огњила су ту с разлогом и могу се читати на различите начине (па и кроз алузију или акроним). на овој теми истражујемо њихово порекло и значење, да бисмо грб исправно разумели. међутим, тражити да се грб промени само зато што нисмо у стању схватити логику онога ко га је сачинио, далеко је и од хералдичког манира и џентлменског одгоја.

То јест ако су огњила и ако смо их наследили од Палеолога и ако их је ДиКанж због тога и објаснио једнако. Али ако нису, него да смо грб са крстом а после и оцилима и двоглавим орлом добили одвојено и после саставили грб по узору краља Вукашина. Јер у житију Немањином од Светог Саве и Стевана Првовенчаног о томе нема ништа него само Крсно знамење и Светлост на Истоку, нико се није потрудио да испита шта то значи сви су се ухватили огњила/оцила и то је то. није важно шта је мото а шта је девиза или слоган него шта значе и зашто се користе. Срам га било ко лоше мислио је универзални појам и поучан за свакога док они други које сам навео су више констатације него поруке или инвокације. Неке су чак и дрске као да је Бог само њихов Тражио сам да погледаш уводни пост и страницу ове теме где се наводи да је краљ Драгутин баштинио грб са крстом, да ли би се могла наћи потврда за ту тврдњу?.

Ово је грб, односно застава, овај део у боји, Цариграда у време латинске управе градом када је Јован Асен II и владао.
220px-Blason_Empire_Latin_de_Constantinople.svg.png
latinsko_carstvo.jpg

Не верујем да је Јован Асен ни I ни II имао такав грб, чак шта више на интернету се протура овај грб династије Асен:
Coat_of_Arms_of_the_Bulgarian-Wallachian_Empire.jpg

http://sr.wikipedia.org/sr/Асени
Такође не знам за његово српско порекло.

СТ. СТАНОЈЕВИЋ
О СРПСКОМ ГРБУ

ПОЛИТИКА
6, 7, 8, 9. Jануар 1930. година

Др. Александар Соловјев
ЗАСТАВА СТЕФАНА ВУКАШИНА
У Душаново доба двоглави бели орао почео је да симболизира српску државу

ПОЛИТИКА
28. Април 1935. година

Ово је грб, односно застава, овај део у боји, Цариграда у време латинске управе градом када је Јован Асен II и владао.
220px-Blason_Empire_Latin_de_Constantinople.svg.png
latinsko_carstvo.jpg

Не верујем да је Јован Асен ни I ни II имао такав грб, чак шта више на интернету се протура овај грб династије Асен:
Coat_of_Arms_of_the_Bulgarian-Wallachian_Empire.jpg

http://sr.wikipedia.org/sr/Асени
Такође не знам за његово српско порекло.

Pricitao sam to u jednoj Srpskoj grupi na FB

CРБИН ВЛАДАР БУГАРСКЕ ..Владар Бугарске од 1257. до 1277. године био је син племића из Скопља, са именом Тихомир,
ожењен ћерком cpпског великог жупана Стефана Немање (П. С. Срећковић, „Расправа о Константину Теху“, Српска Краљевска Акадамија, Глас 2 (1888), стр. 1-90.) по неким историчарима,
а по другима, био је у директном сродству са Немањом.
На престо га је довела група бољара 1257. године након убиства цара Михаила Асена и кратке владавине севастократора Коломана. ...
Да би осигурао своју позицију владара, Константин је прихватио име Асен 1261.г. и оженио је Ирену Никејску,
( ћерку Теодора II Ласкариса и Јелене Бугарске, ћерке Ивана Асена II.) Отада је владао под именом Константин I Асен Тих ...
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9A%D0...A2%D0%B8%D1%85
http://bg.wikipedia.org/wiki/К%...81ен
http://bg.wikipedia.org/wiki/Б%...BAва
Династија Тих
http://genealogy.euweb.cz/balkan/balkan10.html
Сам Тихомир (Константин Асен ) навео је у својој повељи Св.Ђорђу крај Скопља да му је Немања деда.("дед царства ми")
Један српски научник мисли да је цар Бугарске био потомак Немањиног рођеног старијег брата Тихомира, кога је Немања,
у породичним окршајима, протерао 1166.из очевине, вероватно у област Скопља јер је тамо запамћен архонт Јован Тихомир.

То је колико видим на нивоу обичне претпоставке.Такође уколико је он оженио ћерку Стефана Немање не значи да је тим чином постао Србин већ више српски зет:), е сад са тим његовим повељама које је издавао нисам баш упознат.
Иначе сам Срећковић је био представник романтичарске историографије 19-тог века, и то треба узети у обзир.

Back