Грб и застава Србије

Баш лепо што је неко ово реконструисао. :ok:

Грујић је први реконструисао унутрашње елементе:

7c9fecd43ef9835df08fa59c5c89b8b3.jpg

Баш лепо што је неко ово реконструисао. :ok:

Грујић је први реконструисао унутрашње елементе:

Да, од њега сам "позајмио" орла. :) Морао сам, јер је грб на кули потпуно избледео. Испадоше ми очи од бечења.

О, па то је твој рад? Све похвале! Него, јел' смем онда да те замолим да мало "припитомиш" ову црвену, много је јарка. :lol:

Шта користиш, фото-шоп?

- - - - - - - - - -

О извињавам се сад видех на Википедији и остале Ваше радове.

Све похвале.

:kpozdrav:

О, па то је твој рад? Све похвале! Него, јел' смем онда да те замолим да мало "припитомиш" ову црвену, много је јарка. :lol:

Шта користиш, фото-шоп?

Хвала, хвала. Мислим да је то више до жуте, мада, те боје сам ја онако, одокативно ставио, гледајући ове Грујићеве.

Почео сам да користим инкскејп раније, кад сам имао слабији комп, па сам и сад наставио, јер ме мрзи да се учим да радим у новом програму. Мада, не верујем да је фотошоп тако компликован за коришћење, чим свака клаберка зна да рукује њиме. :)

Хтео сам нешто да вас питам.

Поред свих осталих глупости које су направили, да се сада на томе не задржавамо, ови су уклесали и погрешан грб Србије, зар не?

Грб Србије је двоглави орао на штиту, а штита овде нигде нема.

x2mmzlau.jpg.pagespeed.ic.XedM9iP52aVbjvobopLI.webp

Већ дуже време нисмо постављали неке нове слике, па у духу наступајућих празника, ево једне такве. z:)

У питању је детаљ хералдичке композиције са неке мађарске карте из прве половине 19. века.

Изнад грба пише: SERBIA ORSZAG / SERBIEN.

Већ дуже време нисмо постављали неке нове слике, па у духу наступајућих празника, ево једне такве. z:)

У питању је детаљ хералдичке композиције са неке мађарске карте из прве половине 19. века.

Изнад грба пише: SERBIA ORSZAG / SERBIEN.

Па и ја сам већ дуже времена одсутан са крстарице јер сам пао са кревета и сломио ногу и сада сам у болници на реедукацији што ће потрајати мало дуже времена па нисам у могућности да следим све. Иначе лепо је овако видети детаље где се спомиње Србија.

Па и ја сам већ дуже времена одсутан са крстарице јер сам пао са кревета и сломио ногу и сада сам у болници на реедукацији што ће потрајати мало дуже времена па нисам у могућности да следим све. Иначе лепо је овако видети детаље где се спомиње Србија.
Држи се па да се брзо опоравиш.

Не дај се vujadine, уз тебе смо.

Ако имаш могућности да нешто читаш, ево један нови рад на тему средњовековне српске хералдике:

Милорад Обрадовић, Нека питања српског средњовековног знаменословља, Бања Лука, 2014, стр. 69-87.

Poslednja izmena:
Не дај се vujadine, уз тебе смо.

Ако имаш могућности да нешто читаш, ево један нови рад на тему средњовековне српске хералдике:

Милорад Обрадовић, Нека питања српског средњовековног знаменословља, Бања Лука, 2014, стр. 69-87.

Хвала на охрабрењу и штиву. Било ми је тешко савладати болничку бирократију па сам морао набавити покретни интернет прикључак и сад иде по старом.

Вујадине, јуначе, уз тебе смо сви, да нам се што пре опоравиш! :)

Хвала Гусаре, ето видиш морао сам сломити ногу да би дошао до једног важног податка. У штиву што ми је Ројалиста поставио линк нашао сам да онај печат Светог Саве није један печат ударан 4 пута у виду крста него четри једнако урезана печата у виду крста.? Ако је ово тачно онда то значи да су нам 4 С од Немањића.

Poslednja izmena:

Вујадине, желим ти брз опоравак! драго ми је што си поново са нама z:)

овај је ладно покупио и оно што смо ми писали овде на теми и објавио у часопису под својим именом.

ево нешто за читање од Вујадиновог имењака:

Вујадин М. Иванишевић: Развој хералдике у средњовековној Србији
Зборник радова Византолошког института, 2004. година

Poslednja izmena:
Вујадине, желим ти брз опоравак! драго ми је што си поново са нама z:)

овај је ладно покупио и оно што смо ми писали овде на теми и објавио у часопису под својим именом.

ево нешто за читање од Вујадиновог имењака:

Вујадин М. Иванишевић: Развој хералдике у средњовековној Србији
Зборник радова Византолошког института, 2004. година

Хвала Statler and Waldorf, јесте али није важно, боље је да се мисли умножавају.

Да ли неко има ова правила истицања заставе Републике Србије и да ли су иста на сликама исправна сва?

Правилни начини истицања заставе

Правилни начини истицања заставе.jpg

Неправилна истицања заставе

Неправилна истицања заставе.jpg
Начини истицања застава у свету

800px-Flag_types.svg.png

Да ли би могао поставити печат Светог Саве, онај из Хиландара или ако има неки други ради успоредбе.?

Да, тачно је да на печату пише само САВА, али да је на примерима које имамо ударан четири пута, у облику крста. У прилогу је један такав пример.

StSavatipicon.jpg
Нажалост, ми немамо као друге земље уредно скенирану грађу, па се неретко из ових сличица нешто погрешно прочита, због лошег квалитета слике.

Да, тачно је да на печату пише само САВА, али да је на примерима које имамо ударан четири пута, у облику крста. У прилогу је један такав пример.

StSavatipicon.jpg
Нажалост, ми немамо као друге земље уредно скенирану грађу, па се неретко из ових сличица нешто погрешно прочита, због лошег квалитета слике.

Јесте, ипак Обрадовић у оном штиву каже да је САВА урезано четри пута у печат а не да је печатом ударено четри пута. Кад би имали бар два примера онда би се разлика показала, овако на једном примеру не можемо ништа закључити.

Back