Границе Душановог царства

Стјепан II Котроманић у једној својој повељи о овом догађају каже:" Када бих у Раси и би ми рбана, и ту Влк пода ме коња свога подмаче пода ме, и ту њега исикоше на смрт."
Значи Котроманић се борио против неверника на Душановој страни?

Не, пленио је ту област а Душан га је отерао.
А па да, он је са њим ратовао још као млади краљ. А шта мислиш зашто је уопште започео рат између Душана и Котроманића? Мислим на 1350.

А па да, он је са њим ратовао још као млади краљ. А шта мислиш зашто је уопште започео рат између Душана и Котроманића? Мислим на 1350.
Око области код Неретве, тако би требало.

Па да ли је кренуо то да освоји или неки други разлог?
Аха, Котроманић је упао у тај крај док је Душан био у походима на југу царевине и није хтео да их врати Душану. Млеци су неколико година посредовали у том спору што код једног што код другог како не би дошло до рата, јер је Душан био спреман да те области силом врати.

Аха, Котроманић је упао у тај крај док је Душан био у походима на југу царевине и није хтео да их врати Душану. Млеци су неколико година посредовали у том спору што код једног што код другог како не би дошло до рата, јер је Душан био спреман да те области силом врати.
Да, али му је и исекао везу са остатком земље на западу, то је суштина. Зато Орбини пише да су њега дочекали са овацијама у Шибенику и Трогиру. Он би пустио Котроманића да смрди горе на северу Босне у оном његовом Бобовцу, нема везе што се покатоличио и почео да гради фрањевачке самостане. Него је спуштањем на море прекинуо везу Душану са остатком земље на западним странама.

Да, али му је и исекао везу са остатком земље на западу, то је суштина. Зато Орбини пише да су њега дочекали са овацијама у Шибенику и Трогиру. Он би пустио Котроманића да смрди горе на северу Босне у оном његовом Бобовцу, нема везе што се покатоличио и почео да гради фрањевачке самостане. Него је спуштањем на море прекинуо везу Душану са остатком земље на западним странама.
Па свакако да је област коју је Котроманић узео била у Душановој породици од почетка. Постоје оригинални уговори с Дубровником и Сплитом који то потврђују.
Та област сигурно од Немање се сматра делом српске државе.

Па свакако да је област коју је Котроманић узео била у Душановој породици од почетка. Постоје оригинални уговори с Дубровником и Сплитом који то потврђују.
Та област сигурно од Немање се сматра делом српске државе.
Па то реци! А не као ови што представљају Душан се расплинуо на све стране, па отми Бугарима ово, отми Грцима оно, зезни Кантакузина за ово, отми Угарима оно. Па сад идемо и на Босну, може ми се кад сам јак!
Него је то било његово то је наслеђено није освојено огњем и мачем.

Па то реци! А не као ови што представљају Душан се расплинуо на све стране, па отми Бугарима ово, отми Грцима оно, зезни Кантакузина за ово, отми Угарима оно. Па сад идемо и на Босну, може ми се кад сам јак!
Него је то било његово то је наслеђено није освојено огњем и мачем.
За Захумље, барем до Неретве не би требало да има никаквог спора да је било у саставу српске државе.

Па шта знам, али то не мења чињеницу да Немања влада тим крајевима. И једна Десина повеља је сигурно фалсификат али штос је у томе у чему је она фалсификат. Она није фалсификат у томе да ли је Деса владао тим крајем већ да ли је дао привилегије самостану на Мљету.

Она није сачувана у оригиналу али ако је Хрват измислио њено постојање, не знам шта да кажем.
Није Хрват, већ су Хрвати измислили да је Хрват. Он је Ioannis Lucius а да је језуита био, био је!

Није Хрват, већ су Хрвати измислили да је Хрват. Он је Ioannis Lucius а да је језуита био, био је!
Па ето, свакако да није био наклоњен, мислим да је навијао за српску причу. Али да и ту повељу занемаримо имамо Немањин уговор с Дубровником у оригиналу. У њему се област Неретве именом помиње.

Зец
Изузетно је чудна коинциденција да је Душан Силни умро близу светог места Константина и Јелене, а брдо у околини је добило име "Таушан".

Na tom brdu "Taušanovom" (današnji naziv Zečji vrh) nalazila se drevna astronomska opservatorija u vreme Trašana.http://rock-cut.thracians.org/bg/s_m_cabyle.phphttp://archeologia.bourgas.org/nahodishta-kabile.htmhttp://www.bgjourney.com/Architecture/kreposti/Kabile/Kabile 1.ht
magazine
DSC_0006.jpg

Ove iskopine su idealno postolje za neku gigantsku kamenu skulpturu.По турско време Кабиле се е наричало Тавшантепе, по името на близкото възвишение.Po legendama tog kraja, car Kostantin Veliki je sa suprugom Jelenom boravio često tu, postojao je (bogorodičin) manastir tada tu....a Jelena je volela da pije vodu sa tih čudotvornih izvora, i pela se i sama na goru koja će postati "Dušanovo brdo". O fascinacijama Dušanovim, da obnovi "slovensko carstvo Konstantinovo" ,pisao je Pantelija Srećković u II knj.svoje Istorije . Podignut je nov manastir, 20ak godina posle Berlinskog kongresa, posvećen Bogorodici (u vezi sa trašanskim kultom Velike majke-Kibele i Konstantinovim hramom ) i u njemu se čuvaju zapisi o isceljenjima onih što su pili vodu sa "Dušanovog brda

Чудној коинциденцији доприноси да су Бугари променили топоним у изабрали потпуно супротно значење:неће брдо да подсећа на неког Силног, него на неког плашљивог Зајца. ;)
Зека јесте tavsan, али не видим зашто би Турци дали врху име по зецу, зечеви не живе по врховима, већ у подножју на чистини.

Дакле, врло је могуће да је искривљено Душан.

Back