Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
34 godine, da budemo precizni (ili je Djoko izvestavao 1970 ? )

Izlazi valjda 1250 - 1300, sveukupno autobusa, trolejbusa i tramvaja Gspovih i oko 400 privatnih samo autobusa.

gde slusas te izvestaje?
ja ranije sluso na jutarnjem programu uvek je neki dezurni dispecer govorio
sad ni ne slusam al ne znam gde to govore
to za 400 privatnika mi deluje prenaduvano
ili nisam pratio kako je naraslo do tog broja

Putnici na liniji 17: Preživeli smo horor u autobusu!

- Kada je autobus skrenuo u centru Zemuna, "harmonika" se cela otvorila. Ljudi na ulici su se smejali, vozači automobila su se krstili, ali to je bio užasan prizor – priča Strahinja Đorić, čija je fotografija postala hit na društvenim mrežama.

516456_linija17-foto-lazar-djoric_ff.jpg
Jezivo: Strahinja Đorić u autobusu u centru Zemuna

Đorić je sa još desetak fudbalera FK „Železnik“ 14. septembra ujutro krenuo na utakmicu u Zemun. Izašli su iz autobusa 88 i put nastavili "sedamnaesticom". Vožnja tim autobusom je za njih, kako kaže, bila kao horo film.

- Bili smo sami u autobusu i hvala bogu što smo uopšte izašli nepovređeni. Ja sam ušao u srednji deo i video sam da nešto nije u redu. Autobus se na zadnjem kraju skroz savijao i lupao je. Kada je krenuo, zadnji deo kao da je propadao. Točkovi su škripali, a sedišta su bila iskrivljena. Na jednoj krivini "harmonika" se cela otvorila. Nismo smeli da prelazimo napred, do vozača, autobus je mogao u svakom trenutku da se prepolovi - priča Đorić koji je putovao sa bratom Strahinjom.

U GSP-u kažu da takvo vozilo ne bi smelo da se nađe na ulici i da ne znaju o kom autobusu konkretno je reč, ali da ga je vozač sigurno isključio iz saobraćaja kada je uočio problem.

- On sigurno nije takav izašao iz garaže. Moguće je da je "harmonika" bila napukla, pa se pocepala kada je udario u neku rupu ili ušao u krivinu. Vozač je ovaj autobus sigurno vratio u garažu kada je ugledao problem. Svašta može da se dogodi u saobraćaju, pa apelujemo na putnike da sve što nije u redu prijave vozaču - kažu u GSP-u.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/496903/Putnici-na-liniji-17-Preziveli-smo-horor-u-autobusu

:eek:

Ljudi, ko zna od kada je ovo, tih autobusa sa tim "srcolikim" drzacima nema u saobracaju vec godinama...

To je novo. Pisao sam na prethodnoj strani. Na prolece su vozili Lasta sa ok autobusima i GSP sa losim, ali ne bas potpuno raspadnutim. Onda je tokom leta ukinuta Lasta, ali su vozili solarisi. Da bi se sad od septembra pojavili ovi krsevi sa iscepanim harmonikama.

To je novo. Pisao sam na prethodnoj strani. Na prolece su vozili Lasta sa ok autobusima i GSP sa losim, ali ne bas potpuno raspadnutim. Onda je tokom leta ukinuta Lasta, ali su vozili solarisi. Da bi se sad od septembra pojavili ovi krsevi sa iscepanim harmonikama.

У нпр. Индији ти је још горе, људи се возе нa крововимa aутобусa, сaмо што још не седе нa aуспусимa..

Zašto besplatan javni prevoz?

Brutalna socijalna, humanitarna, ekonomska, ekološka, energetska i politička kriza u kojoj se nalazimo najozbiljnije preti opstanku svih nas. Dok se 1% prebogatih pojedinaca neumesno bogati na naš račun, gola egzistencija nas, 99% gradjana Srbije je dovedena u ozbiljnu opasnost.

Umesto da svoju pažnju usmere na obezbeđivanje minimuma životnih uslova za sramno osiromašeni deo gradjana, pažnja te političko-ekonomske mafije koja čini 1% Srbije usmerena je sada na bogaćenje kroz privatizaciju i kontrolu svih, za nas 99% gradjana, strateški važnih industrija, vitalnih javnih službi neophodnih za normalno funkcionisanje našeg društva i državnih i elektronskih medija neophodnih za objektivno informisanje i slobodnu razmenu informacija. Jedan od poslednjih takvih pokušaja je preuzimanje kontrole na našim javnim prevozom od strane privatnog konzorcijuma APEX, poynatijeg kao "Bus Plus."

Umesto da inovacijama i drugim načinima obezbede izvore finansiranja javnog kolektivnog prevoza i time obezbede mobilnost i uključivanje socijalno najugroženijih, pomognu zapošljavanje, podstaknu razvoj malih i srednjih preduzeća, smanje zavisnost naše države od fosilnih goriva i spoljnotrgovinski deficit, smanje daljnje ekološko zagadjivanje oni ovo naše javno preduzeće žele da privatizuju.

Lažu nas da je nemoguće obezbediti potpuno besplatan javni prevoz za sve gradjane, to jest, da je nemoguće obezbediti još 30% sredstava čime bi gradski i prigradski prevoz bili 100% javno finansirani.. Takvih primera ima na desetine, širom sveta, u razvijenijim zemljama, ali i u zemljama daleko nerazvijenijim od naše, u gadovima kao što je Beograd ali i u mnogo manjim sredinama.
U narednom periodu planiramo da predstavimo sve uspešne projekte besplatnog javnog prevoza, to jest, 100% javno finansiranog javnog prevoza i da i mi stvorimo jedan takav. Zato vas pozivamo da nam se pridružite i da nam pošaljete sve ideje, studije i podatke kojima raspolažete.

Vreme ja da se svi zajednički aktiviramo i hitno započnemo izgradnju tog socijalno ravnopravnijeg, humanijeg, pravednijeg i održivog društvenog uredjenja . Vreme je da pod hitno započnemo kompletan redizajn aktuelnog političkog, socijalnog i ekonomskog"sistema".

Nekada su za slobodno kretanje ovim gradom bili potrebni ausvajsi, danas je kontrola kretanja građana višestruko unapređena uvođenjem BUSPLUS sistema kontrole i naplate u gradskom prevozu. Sloboda kretanja u milionskom gradu je isto što i sloboda kretanja van njega. Ukoliko nemamo tu slobodu, mi i nismo slobodni građani već smo zatočenici jednog grada.

Javni gradski prevoz je naš prevoz. To je javno, zajedničko dobro svih građana, nastalo iz vitalne potrebe za kretanjem u urbanim uslovima i toj potrebi treba i da služi. Ogromna sredstva koja se koriste za skupe sisteme naplate i kontrole, treba uložiti u razvoj besplatnog gradskog prevoza za sve građane, to jest, pronaći dodatne izvore finansiranja javnog prevoza kroz oporezivanje istih onih 1% koji zaradjuju enormne svote novca na naš račun, kao i drastičnim smanjenjem troškova javnih službenika i administracije. Isto važi i za novac koji se dobija od reklama koje prekrivaju površine na stajalištima, spoljnim i unutrašnjim delovima vozila.

Besplatni javni prevoz, to jest, 100% javno finasiran gradski i prigradski prevoz, je način da se izvrši pravičnija preraspodela bogatstva u društvu, jer ogromna većina korisnika tog prevoza pripada kategoriji stanovništva koja je ozbiljno ugroženo. Besplatni javni prevoz za sve građane je način i da vazduh u gradu bude čistiji, a grad mirniji i manje bučan, jer bi mnogo manje ljudi, vođeno materijalnim interesom, koristilo automobile u svakodnevnom odlasku na posao i nazad.

Mi, koji smo deo nas 99% Srbije, obični ljudi ovoga grada, koje možda svaki dan srećete u svom komšiluku, na ulici, u parku ili gradskom prevozu, verujemo, da je došao trenutak, za sve koji žele da budu slobodni da podignu svoj glas i zatraže svoja osnovna prava. Mi verujemo da je sveukupna društvena i građanska solidarnost pokretačka snaga promena. Mišljenje da ce novac, nezajažljiva pohlepa za moći, ili beskrupulozno takmičenje medju ljudima doneti boljitak, neće proizvesti ništa novo osim mnogo više istog što i dosad.

Mali smo ljudi za velike ideje, i imamo skrivenu snagu jer svi zajedno možemo da napravimo ogroman broj broj malih koraka, ako verujemo u ispravnost onoga za šta se borimo.

Svima treba besplatan prevoz a najmanje Beogradu

Nek poreski obveznici uz redovan porez za svakog zaposlenog imaju i stavku "prevoz putnika" kojom ce dotirati budzet, isto tako i ostali i problem je resen.

To sto ce doci neko iz drugog grada ili iz npr inostranstva je toliko mali i neznatan broj pa nek se i prosvercuje

Svima treba besplatan prevoz a najmanje Beogradu

Nek poreski obveznici uz redovan porez za svakog zaposlenog imaju i stavku "prevoz putnika" kojom ce dotirati budzet, isto tako i ostali i problem je resen.

To sto ce doci neko iz drugog grada ili iz npr inostranstva je toliko mali i neznatan broj pa nek se i prosvercuje

Ма да, запосленима још само тај намет фали, да финасирају и себе и гомилу џабалебароша који би да се шврћкају по граду.

Превоз треба да плаћају они који га користе онда када га користе, то је једино нормално и праведно, све остало је фантазирање и довијање да се нешто искористи преко туђе грбаче.

Ма да, запосленима још само тај намет фали, да финасирају и себе и гомилу џабалебароша који би да се шврћкају по граду.

Превоз треба да плаћају они који га користе онда када га користе, то је једино нормално и праведно, све остало је фантазирање и довијање да се нешто искористи преко туђе грбаче.

da al ako su nezaposleni roditelji kojima se dete razbolelo i treba da ga odvedu kod lekara onda treba da idu peske do doma zdravlja

У нпр. Индији ти је још горе, људи се возе нa крововимa aутобусa, сaмо што још не седе нa aуспусимa..

Na auspusima stoje. Ali na selu, ne u velikim gradovima. Tamo voze dabldekeri, pa tesko da mogu da se popnu sve i da hoce.

Inace, cena karte je u Indiji 3-5 dinara, pa valjda za xy puta skuplji prevoz zasluzujemo i xy puta veci kvalitet.

Na auspusima stoje. Ali na selu, ne u velikim gradovima. Tamo voze dabldekeri, pa tesko da mogu da se popnu sve i da hoce.

Inace, cena karte je u Indiji 3-5 dinara, pa valjda za xy puta skuplji prevoz zasluzujemo i xy puta veci kvalitet.

Да би заслужио, треба плаћати превоз.. И наравно имати власт састављену од правих људи.
Само је питање где наћи такве људе међу гомилом јајара и сецикеса..

- - - - - - - - - -

kljucna rec je nezaposleni
overili su deciju knjizicu preko socijalnog znaci iz budzeta a idu na besplatni pregled da dobiju lek na recept bez participacije
dakle,pregled kod lekara i lek besplatan a ti predlazes taksi?:worth:

А шта, такси неће да вози без пара? Баш су бездушни.
Али ГСП ће се наравно сажалити?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back