Gradski prevoz i Bus Plus

• Začetnik teme Začetnik teme Dejana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Promasio si temu. Ovde se ne prica o nepravdi u Srbiji nego o nepravdi u KentKartu,
(odnosno Apex-u, odnosno BusPlus-u, odnosno direkciji DS-a, odnosno gradskoj vladi, sve je to jedna firma, jedan gazda, jedan tajfun.)

"Ajde sad ti meni kazi sta je sa trideset miliona kineza, koji kopaju tunele?"
Разумем шта хоћеш да кажеш, говоримо о БусПлусу (тј. Апексу, и др.) али то не може бити оправдање за шверцовање. О томе ти говорим.
Јер, неправда је и код сељака који продаје паприку на пијаци, коју није прописно неговао већ је прскао разним средствима кад (по правилу) то није дозвољено и тако довео у опасност здравље многих људи. Али, шта ја ту могу да урадим кад немам другу храну да купим?..Немам пара за ону скупљу и квалитетнију и једем то отровно. Нећу ваљда да бијем сељака насред пијаце и да му отимам производе?....Ово је само један прост пример за поређење.

Ajde otvori temu o seljacima i prskanoj paprici, pa da pricamo.
Ne mesaj prskanu papriku u partijsku naplatu javnog prevoza.
Нисам ни мешао прскану паприку са наплатом превоза већ сам лепо навео да је то прост пример за поређење о принципу. Исти је принцип, или скоро исти. Ево ти још један пример: купујеш производ у Максију, који је до скоро држао један тајкун, не нападаш касирку која тамо ради, није ти она ништа крива што ради у тајкунској фирми...не отимаш, не вараш на каси, све плаћаш..Тако и овде: плаћаш карту јер се све услуге плаћају.

BUS PLUS JE OČAJNO SPROVEDEN!!! Gradski prevoz je podeljen u zone ITS1 i ITS2. ITS1 je bivša GSP-ova zona, dok je GSP bio organizator gradskog prevoza. Apeks, odnosno BusPlus su sve informacije prekopirali sa GSP-ovog sajta. Međutim, u zoni ITS2, koja je sada takođe u njihovoj nadležnosti, ne zna se ništa i na tim linijama vlada haos!

Pošto tvrdiš da je Bus Plus sistem dobar, ja ću te pitati nekoliko pitanja i ako znaš odgovore, ja priznajem da je sistem dobar.
Da li si nekad čuo za neku od ovih linija- 860, 581, 491, 560?
Ako si slučajno čuo, da li možda znaš gde voze (za red vožnje neću ni da pitam)?
Ako je odgovor na oba pitanja NE, obavestiću te da su i to linije gradsog prevoza u Beogradu, i da i u njih ulazi Bus plus kontrola i reketira putnike, i uopšte im ne smeta to što ovih linija nema na sajtu bus plusa, što nigde ne piše red vožnje za njih, i što skoro ni na jednom stajalištu ne pišu brojevi ovih linija.

u prvoj recenici si dotakao sustinu i onda se izgubio :)
jedino je to tacno.. ocajno sproveden.. a to nije krivica sistema nego ljudi.

sam sistem je dobar.. nije dobro realizovan.

ocigledno brkas dva osnovna pojma
sistem napalate i sistem organizacije prevoza
to su razliciti pojmovi.
ti pricas o organizaciji prevoza.
bus plus nema nikakve veze sa orgainizacijom.. bus plus je nista vise nego modernizvoano busenje karata ili kuckanje starih "pantljicara"
medjutim ljudi nemaju pojma i pljuju kao i ti pogresnu stvar.
da ti dam plastican primer mozda ces razumeti.
odes u prodavnicu i gondole su skroz izmesane.. roba nije tamo gde treba..cene su na pogresnim mestima... haos.... da li je za to krivo osoblje ili kasa koja to naplacuje?

a na stranu sto su to sad potpuno nezavisni sistemi, bus plus nema nikkave veze sa gsp-om i organizacijom saobracaja kao sto ni ranije naplata karata nije imala veze sa gsp-om ali to ljudi ne znaju i pricaju kako to treba da se vrati gsp-u :dash: :)

Kao i obicno, sistem moze da bude i sjajan - ali je problem ako Srbi rade :roll: (nazalost)

Veoma smo skloni muvacenju i kombinacijama, nazalost.

Postoji jedno resenje za vozila gradskog prevoza. Cuo sam da su im ubacili GPS sistem, radi lakseg pracenja itd. Da li neko zna sta je sa time bilo? Da li se to koristi? Kada se koristilo, ako jeste? Jel ima kazni... itd.

Platine valda je poenta da se u nasoj zemlji zaposljavaju nasi ljudi , Srbi
ali dobro obuceni po standardima koji se zahtevaju kao sto i usluga mora biti odgovarajuca.
Uz odgovarajucu platu naravno. .
Ako ce stranci raditi i zaradjivati a Srbi sedeti bez posla ... onda zaista nerazumem .

Platine valda je poenta da se u nasoj zemlji zaposljavaju nasi ljudi , Srbi
ali dobro obuceni po standardima koji se zahtevaju kao sto i usluga mora biti odgovarajuca.
Uz odgovarajucu platu naravno. .
Ako ce stranci raditi i zaradjivati a Srbi sedeti bez posla ... onda zaista nerazumem .

Pa... sta ja mogu sto je stari sistem naplate karata bio toliko supalj da je morao da bude zamenjen. Da je grad bio zadovoljan sa starim sistemom - ne bi ga menjao.
Dosla zezancija na naplatu.

Ok, aj' sad nemojte da me hejtujete najlepse molim, ali da li neko moze da mi objasni, ukratko, zasto se BusPlus toliko omrazen? Meni isto da li imam ovu plasticnu kartu koju prislonim na citac ili onu papirnu koju ponistim busenjem. U cemu je vic, zasto je sad ovo toliko gore po ljude nego sto je bilo pre? (Ne branim, nego ne razumem. Svi mrze BusPlus, a kad pitam zasto, niko ne zna da mi kaze nista blize od neodredjenog "to ovi uzeli da pokradu pare" i sl.) Pa reko da pitam, ovi sa Krste sigurno znaju da mi kazu ko sta krade i sta se desava.

Ok, aj' sad nemojte da me hejtujete najlepse molim, ali da li neko moze da mi objasni, ukratko, zasto se BusPlus toliko omrazen? Meni isto da li imam ovu plasticnu kartu koju prislonim na citac ili onu papirnu koju ponistim busenjem. U cemu je vic, zasto je sad ovo toliko gore po ljude nego sto je bilo pre? (Ne branim, nego ne razumem. Svi mrze BusPlus, a kad pitam zasto, niko ne zna da mi kaze nista blize od neodredjenog "to ovi uzeli da pokradu pare" i sl.) Pa reko da pitam, ovi sa Krste sigurno znaju da mi kazu ko sta krade i sta se desava.
ja sam licno omrzla bus plus jer su nam obecavali uz savremen sistem naplate i pristojniji prevoz nego sto je pre bio.znam i po sebi,uredno su ljudi u pocetku kupovali i validirali karte.a za to vreme je bila samo jedna promena,ali u poskupljenju karte.takodje neke u prevozu kontrolisu,a neke preskacu.mene je sve to iritiralo,pa iako sam pocela,i imala zelju da uredno placam kartu,uzasno me iritira kad se osecam prevarenom.
eto,najkrace sto sam mogla,bar kad sam ja u pitanju

Kao i obicno, sistem moze da bude i sjajan - ali je problem ako Srbi rade :roll: (nazalost)

Veoma smo skloni muvacenju i kombinacijama, nazalost.

Postoji jedno resenje za vozila gradskog prevoza. Cuo sam da su im ubacili GPS sistem, radi lakseg pracenja itd. Da li neko zna sta je sa time bilo? Da li se to koristi? Kada se koristilo, ako jeste? Jel ima kazni... itd.

Kazni za sta.

Probaću da ti odgovorim a da ne idem u širinu. Prvo, naplate karata je bilo i pre bus plusa i uvek je postojala neka kontrola koja je to kontrolisala (GSP-ova, Lastina), ali ni jedna kontrola nije ovako kidisala na građane kao besni psi. Nikad kontrola nije išla u pratnji policije, nikad kontrola nije zaustavljala autobuse ni kočila saobraćaj. Ovde se vidi razlika između privatne i državne firme za naplatu. Privatna firma će učiniti sve zarad novca i neće se ustručavati ni jednog načina da utera dug. Ono što mi smeta je što nam povećavaju namete i poreze a niko se ne pita zašto, narod trpi i prihvata. Pa ljudi, i ta komunalna policija se od nekud finansira. Ako nama povećavaju PDV, zašto komunalci koji su u službi građana, štite neku tamo privatnu firmu?

Drugo, ako je bus plus uveden zato što je to bolji sistem naplate (a tehničke mogućnosti zaista ima da bude bolji), zbog čeka mi nemamo skoro ništa novo osim što imamo bip umesto škljoc? Da li je BUS PLUS uveden samo da bi Apeks uzimao pare, ili i građani imaju nekakve koristi? Zašto se sada ne iskoriste tehničke mogućnosti kent kart aparata?
Eto, to su razlozi zašto mrzim bus plus.

bus plus je jedan sasvim solidan sistem.
nije uopste problem u njemu. on ima potencijal i za jos bolje usluge od ovih koje sad pruza. dnevne.. nedeljne karte... gps.. precizno lociranje ....itd itd..)
ovde je gnev naroda nepravedno okrenut ka sistemu umesto ka ljudima.
gde je zapelo sa bus plusom.
ne na samom sistemu vec.. nacinu kako je doveden i kako je primenjen.
sumnja da je neko dobro zaradio na njemu i nacin na koji su preko njega zezali gradjane.
nepotrebno malteritanje ljudi da overavaju karte svaku put kad udju, onda epizoda da se mora ulaziti na prednja vrata i slicno.
ali to nisu stvari vezane za bus plus nego odluke nekih birokrata koje pojma nemaju sa realnom situacijom na terenu.
posle su i odustali od svih tih stvari.
znaci sam problem je nastao u realizaciji sistema zbog odluka nadleznih a ne u sistemu koji radi sasvim dobro.
a na stranu sto je lakse drzati u novcaniku jednu plasticnu karticu nego papiric za busenje koji mi se kidao i pre nego sto bih ga iskoristio. :)

zakljucak je da je bus plus dosta dobar sistem za naplatu prevoza koji putnicima zaista donosi unapredjenje umesto starog "busackog" sistema ali je jako lose sproveden i iz tog razloga je stvorio otpor prema sebi.
samo dokaz da se zaposljavaju ljudi preko veze a ne oni koji umeju i znaju.
sve je to moglo daleko lakse da prodje, bez ove guzve da je bilo malo mozga tamo gde je trebalo

Naravno, apsolutno se slažem s ovim.

Promrzli sugrađani su zbog prenatrpanosti vozila morali da propuste čak tri autobusa na liniji 16, a kada su jedva ušli u četvrti,

Ista stvar sa 56icom. A unutra stojiš na jednoj nozi, i to tuđoj :D Ljudi krenu da paniče jer ne mogu da dođu do vrata...

Kapiram... Samo, ne slazem se ovo za kontrolore. Meni su uvek bili odvratni, i iz nekog razloga uvek su imali pik na mene, mozda imam takvu facu. A nemam novac za bacanje niti vezu u GSP da platim kaznu ili da mi oproste. Pa sam naucila da uvek imam kartu iako me dusa boli da placam za 3-4 stanice. Ali kukavica sam, priznajem.

Medjutim, to da se kontrolori izivljavaju, zaustavljaju vozilo i sl., pa toga je uvek bilo i pre ovoga. I to ne mislim ne znam kad, eno, pre 2 godine drugaricu moju jurio rodzovan po stanici i okolnim ulicama da je bije. A nije jos bio BusPlus. Nego su sada bar ridzovani uniformisani, pa mozes da vidis da stoje na stanici i ponistis tada kartu ako nisi do tada. A ranije su bili u civilu, pa kao stoji pored tebe, a onda odjednom vadi legitimaciju.

Mozda je to moje iskustvo sa linijom 53. Tu ridzovani nisu nesto gadni. Cak gledaju kako ljudi validiraju karte dok oni ulaze u autobus i nista ti ne kazu. Cak ima i onog, pruzis mu kartu i on vidi da nije validirana pa ti on validira i to je to. Ako su na drugim linijama krvolocniji, izvinjavam se.

Nego ste u pravu da se prevoz nista popravio nije. Ali ovo da su ridzovani pre bili ok a da su sada grozni, ne slazem se. I pre je bilo svega toga sto pricate + niste mogli da ih provalite kada udju u autobus.

A sta je falilo kondukterima u vozilima?
Tada je procenat naplate bio sto (100) posto.
I zbog toga je karta kostala manje.

A danas mi tajfun nabacuje osecaj krivice objasnjavajuci da je procenat naplate jedva 20%.
Ej, on se meni u udarnom TV terminu zali da ne ume da naplati svoju uslugu!
Ali ne, zli kondukteri su trazili plate.
A danas? Skrcali su ogromne gradske (nase) pare kupujuci uz bolesnu proviziju validatore od turaka,
pare koje bi namirivale plate kondukterima jos ceo vek.
Bem ti turske validatore, u startu kostaju ko 5 vekova haraca.

A kondukteri su nasi ljudi, ne turci, nova radna mesta.

A onda rashodovane validatore moze da otkupi onaj koji ih je uvezao, veoma srpski Apex Technology, za svih 500 evra koliko ima na racunu.
Tada ce neko morati da objasni gradjanima gde su nestali milioni evra iz gradskog budzeta.

Poslednja izmena:
ja sam licno omrzla bus plus jer su nam obecavali uz savremen sistem naplate i pristojniji prevoz nego sto je pre bio.znam i po sebi,uredno su ljudi u pocetku kupovali i validirali karte.a za to vreme je bila samo jedna promena,ali u poskupljenju karte.takodje neke u prevozu kontrolisu,a neke preskacu.mene je sve to iritiralo,pa iako sam pocela,i imala zelju da uredno placam kartu,uzasno me iritira kad se osecam prevarenom.
eto,najkrace sto sam mogla,bar kad sam ja u pitanju

Ako mislis da su Cigani po starom placali - ne nisu. Nisu onda, a ne placaju ni sada.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back