Gradjansko ili veronauka.........

gigule:
oni koji veruju u Boga, oni koji slave slavu, oni koji krste svoju decu, slave Božić i Uskrs...ti ljudi moraju znati...ali znati, ne nagađati šta i kako...( da ne bude kao što je moja poznanica pitala šta mu to dođe Novi zavet, prošireno izdanje Starog???) ... oni moraju dobro da poznaju hrišćanstvo i pravoslavlje... i ono se uči od detinjstva...
ja ne kažem sva deca, svi ljudi ali oni kojima to znači, koji se izjašnjavaju kao vernici ... majku mu red je da znaju!
inače ne znam šta me više nervira, oni koji se izdaju za vernike a nemaju pojma o svojoj veri ili oni koji se izjašnjavaju kao ateisti a krste decu u crkvi, slave slavu ...

ni meni nije jasno...

zasto bi se neko (iko) "izdavao za vernika"?
zasto bi neko ko smatra sebe vernikom MORAO da ima pojma o (svojoj) veri - mislis, o svojoj religiji...?
za "ateiste" koji "slave slavu", "krste decu u crkvi"...mislis na agnostike, u stvari...?

indigo:
ni meni nije jasno...

zasto bi se neko (iko) "izdavao za vernika"?
zasto bi neko ko smatra sebe vernikom MORAO da ima pojma o (svojoj) veri - mislis, o svojoj religiji...?
za "ateiste" koji "slave slavu", "krste decu u crkvi"...mislis na agnostike, u stvari...?
napre izivnjenje što sam neobrazovana dovoljno da vodim razgovor na ovu temu ...
tačno je, umesto izdaje za vrenika bolje je reći izjašnjava...
vera u mom kraju je sininonim za religija... još jedna greška, moja.
ne, nisam mislila na agnosticizam. ( proverila sam pojam u: Enciklopedija živih religija, str.15... da ne bude da opet nešto lupetam). Mislim na pomodarstvo ...

... da čekam nove zamerke? ...

gigule,
nemojte se ni slucajno izvinjavati, nije mi bila namera da davim, samo mi nije bilo jasno; a ni meni ovo nije jaca strana, i imam problema da izrazim sta hocu da kazem, zato i pitam :).

meni, kako rekoh, ne ide u glavu generalno zasto bi se neko izdavao (ili izjasnjavao, nije bitna forma :) ) za vernika, jer i vi i ja znamo da je to samo forma, i da "onaj gore", ko veruje u njega, ne haje bas mnogo za te sto se busaju u grudi junacke :).
ako je vera u vasem kraju sinonim za religiju, to nije vasa greska, nego je - jednostavno tako :). za mene su to razdvojene stvari, zato vas i pitam kako je "kod vas".
za "ateiste" koji slave slavu i to, ma kako bilo pomodarski... mislim da IPAK veruju u "nesto"; mozda ne bas u boga kao takvog, ali u neku "visu inteligenciju", "bozju pravdu", "sudbinu", sta god.
jos jednom, nemojte zameriti, i nemojte se izvinjavati - kad pitamo bolje se razumemo :).

poz :).

HeBePoBaTaH_:
PovuciVodokotlić, hajde da razjasnimo terminološke nedoumice, u nadi da ćete postati BešumnoKazanče..

Mesto okupljanja je prostor, ambijent je OKRUŽENJE.
On može biti prirodan i neprirodan.
U pomenutom slučaju, mesto je bioskop (pritom nemam nameru da omalovažavam Kinoteku, treću na svetu po broju filmova), ali po Vašim rečima, mesto okupljanja zdravstvenih radnika može biti i štala, kao i svako drugo mesto.
Svaka ugleda profesija koja drži do sebe, ima svoju KUĆU. Zna se ko kuću nema, kao i ko iz iste ne izazi. Samo oni koje niko nigde ne zove ili su bolesni. Eto, tako i sa esnafom. Ugledne kuće pozivaju, a taj poziv je značajan ako se tiče obrazovanja, nauke i kulture, jer se tako tiče i svih nas.
Opaska na račun virtuelnog nevidljivog prostora je tačna, kao što je tačna i konstatacija da je ovo naprikladniji poligon za samopromociju onih koji ugled nemaju na drugom mestu.
I Stajkovac ima motor, ali ne ume da ga vozi.
Jadna deca...

Ovo mi se ne cini terminoloskom nedoumicom, vec jezickom nepoznanicom - ispravice me Helen (ona je profesor ili nastavnik, to joj je struka), no meni 'prirodno okruzenje (ambijent) OKUPLJANJA' zaista ne znaci nista; prirodno mesto okupljanja da, ili prirodno okruzenje (ambijent) - mozda, no prirodno okruzenje okupljanja - bas nista.

No to i nije toliko bitno za ovu polemiku. Svaka ugledna drzava koja drzi do sebe ima bar malo postovanja prema najvecim (drzavnim, ako zelite) esnafima tipa zdravstva, sudstva ili prosvete. U odnosu na to, drzava je ta koja im obezbedjuje 'kucu' i omogucava postojanje i delovanje (sredjenoscu drzavnog sistema, funkcionisanjem pravnog aspekta drzave, organizacijom i normalnim ustrojstvom drustva, itd). Na zalost, posto nasa drzava nije ni ugledna a nazalost nije ni drzava, vec se pretvorila u jednu ogromnu stalu, onda se i zdravstveni radnici moraju okupljati po bioskopima, ili u toj istoj stali, sta da se radi. Cinjenica da se zdravstveni radnici okupljaju po bioskopima a ne na nekom drugom mestu, govori daleko vise o drzavi nego o esnafu. Jer svi nasi esnafi uglavnom svoja okupljanja imaju po - bioskopima, moram Vam reci bez obzira na Vas prezir prema tome (u bioskopskoj sali SC uglavnom) ili po hotelima (Interkontinental uglavnom). Ne znam zasto bi na kraju krajeva Muzej Kinoteke bio u tom smsilu ispod nivoa navedenih institucija. Ni u ozbiljnijim i kulturnijim drzavama okupljanja esnafa ne odvijaju se po njihovim 'kucama', vec po hotelima i kongresnim centrima, pozorisnim ili bioskopskim dvoranama istih, kao i kod nas uostalom
No kultura jedne drzave zavisi od kulture pojedinaca koji u njoj zive, a sudeci po Vasoj kulturi ophodjenja, te Vasem pezorativnom stavu prema zdravstvu (ne prema meni, jer Vasa zanimljiva fiksacija za mene koja se vuce mesecima unazad nije pomena vredna - za ime sveta, pomislio bi covek da ste dovoljno zreli da to prerastete!) samo govori u prilog tome da dugo necemo dostici nivo kulturne drzave koja ce moci da ide u korak sa EUropom.

Da, to je taj bunar zdravstvenog diskursa u zemlji Srbijici.

Prirodni ambijent srpskih zdravstvenih radnika je-štala.
Mesto okupljanja tu ništa ne menja.

Idemo na temu

chi_46_sm.gif

Ilustrovani priručnik veronauke za prvi razred osnovne škole, potpuno nenametljivo uvodi u dečji svet osnovne hrišćanske pojmove.Ovo nije samo knjiga o Bogu i hrišćanstvu, ovo je pre svega knjiga koja nas uču ljubavi, onoj istinskoj, nesebičnoj i gotovo zaboravljenoj, o kojoj odrasli imaju mnogo toga da nauče od svoje dece koja vole bezuslovno, prihvatajući druge ljude i voleći ih onakve kakvi jesu, ne postavljajuće zahteve i ne tražeći ništa zauzvrat.
Dodatak knjige> Pitalice iz brodskog dnevnika jednog tajanstvenog ali veselog putnika
1. Porta je:
a.posna torta
b.crkveno dvorište
c.crkvena pošta

2.Ikonostas je:
a.mladić koji ima stas kao sa ikone
b.zid od ikona, postavljen na istočnoj strani broda
c.naopačke napisana marka japanskih časovnika

3.Polijelej je:
a.policijski automobil
b.do pola pojedeno jelo
c.kovani luster sa mnogo sveća

Izvod...
Kad negde putuješ, pakuje te mama. Za tajanstveno putovanje, pakuješ se sam! Na tajanstveno putovanje nosi se sve što može da stane u nečije srce.
Srce je neobična torba. Ono izgleda malo, ali, kao i Tajanstveni brod, i ono može da primi mnogo putnika, a da u njemu ne nastane gužva...

Moram da palim sad, a voleo bih da vidim šta piše u udž. za GV
ako neko ima....

"....Prirodni ambijent srpskih zdravstvenih radnika je-štala.
Mesto okupljanja tu ništa ne menja
."

Za coveka koji toliko prica o veri i Bogu, ljubavi (bezuslovnoj ili ne), i ocarava se jednom zaista lepo uradjenom (ocigledno) knjigom - nivo kulture, tolerancije, istinske posvecenosti Bogu, veri, hriscanstvu, ljubavi, toleranciji, pristojnosti (ne u smislu kulture vec u smislu bivanja pristojnim ljudskim bicem) - kod Vas je sumnjivo nizak. Vidite, nisam za dzabe pomenula bas stalu, u skladu sa datom temom je: trudicemo se da ne zaboravimo da je po predanju tog istog hriscanstva koga toliko ovde promovisete, i Isus u stali rodjen, mozda u istom onom 'prirodnom ambijentu' u koji ste smestili pripadnike jedne cele profesije u najvulgarnijem i najpezorativnijem smislu. Fariseja je uvek bilo i bice ih na pretek. Bilo bi lepo da moze da Vas bar na trenutak bude sramota. Pred Bogom u sebi, ako uopste znate sta to znaci.

WithdrawnWater:
."

Za coveka koji toliko prica o veri i Bogu, ljubavi (bezuslovnoj ili ne), i ocarava se jednom zaista lepo uradjenom (ocigledno) knjigom - nivo kulture, tolerancije, istinske posvecenosti Bogu, veri, hriscanstvu, ljubavi, toleranciji, pristojnosti (ne u smislu kulture vec u smislu bivanja pristojnim ljudskim bicem) - kod Vas je sumnjivo nizak. Vidite, nisam za dzabe pomenula bas stalu, u skladu sa datom temom je: trudicemo se da ne zaboravimo da je po predanju tog istog hriscanstva koga toliko ovde promovisete, i Isus u stali rodjen, mozda u istom onom 'prirodnom ambijentu' u koji ste smestili pripadnike jedne cele profesije u najvulgarnijem i najpezorativnijem smislu. Fariseja je uvek bilo i bice ih na pretek. Bilo bi lepo da moze da Vas bar na trenutak bude sramota. Pred Bogom u sebi, ako uopste znate sta to znaci.
Lepo rečeno i ja se,ako to nešto znač,i u potpunosti slažem sa tobom.Ali,mislim da između vas dvoje postoji neki drugi problem,koji bi moguće lako razrešil,i bez ove mašine u direktnom suočavanju.Ovako,imam osećaj da se samo nadmudrujemo i držimo ukopano i uvređeno na svojim pozicijama,iz osećanja da taj drugi želi da nas uvredi.Ali,šta
je to onda ako ne sujeta,taština,sve je taština.Niko,ama baš niko ne može da nas ponizi,osim sami sebe.Pokušajmo da se uzdignemo iznad vlastitog ega,koji traži da ga neprekidno hraniš taštinom.
Udžbenik veronauke,od vladike Ignjatija je pretežak i jako nerazumljiv deci od 7 godina.
Zašto se zalažem za veronauku (naravno,ko hoće),u okviru hrama,upravo zbog ambijenta,jer će deca,kao i mi sve to što im se priča doživeti mnogo drugojačije. Freske,ikonostas,pobudiće u njima drugačije osećaje,kao i uostalom u nama kada kročimo u bilo koji hram gde se ljudi iskreno mole.

indigo:
ROFLMAO

odusevljena :)

uvek se zapitam u kom okruzenju zapravo zivite, vi - NeVeRoVaTNi.... :) (pl.)

gde smo mi a gde je Jevropa...mogu da razumem zašto to misli, ali ne baš i zašto to kaže, pa još ovde i sada.
Nemaju svi za priv.klinike /nemam ni ja, tek po hitnoj potrebi i to ako ne košta više od 50€/
Jedna bakica danas se žalila - predavanje knjižica u VMC pomereno sa pola 1 na 11 h (za popodnevnu smenu) red dug do vrata, nije bilo obaveštenja o promenama dva dana ranije kad je bila - sve penzioneri, svi bolesni (i siroti, da se ne zaboravi Srbija original!)...odustala. A hitan slučaj. Ne može da čeka red pa smenu jer može da se desi (pazi vamo!) da čeka do kraja dana (oko 19h) pa da im ONDAK kažu da treba sutra da dođu . njih troje npr. Pa da onda zametnu knjižice pa čeka i prekosutra. (desilo joj se i to)
Prošli put je neka nadrkana sestra na šalteru to pišp recepte preslišavala i postrojavala što je koji qratz bolesna uopšte :shock:
Treba da je sramota sve te bolesne ljude što dolaze u tolikom broju - po pomoć! Ta priča otprilike. Bruka.

WithdrawnWater:
."

:)
uvek mi je bilo jako zanimljivo kako razliciti ljudi razlicito razmisljaju/reaguju na jedan isti post, online... naravno, pocne covek i o sebi da razmislja :). da sam sada tvojih godina, sigurno bih mu rekla isto ovo, WW. no, danas se najcesce (samo) zapitam u kom svetu zivi Neverovatni, koje okruzenje mu "pokazuju" njegovi filtri (mal' ne rece - "naocari"), sta mu je "ubilo" "ono malo duse", ili - preciznije - kako je dozvolio da mu ista "ubije" "
nivo kulture, toleranciju, istinsku posvecenost Bogu, veri, hriscanstvu, ljubavi, toleranciji, pristojnosti (ne u smislu kulture vec u smislu bivanja pristojnim ljudskim bicem)", i jos sto-sta, ocigledno....

mislim, zaista me mrzi da promisljam kako iko postane ovakav, Neverovatan (mislim da se moze smatrati zajednickom imenicom, na zalost :) ), jer svaki dan oko sebe vidjam, iz (sigurno) mnogo strasnijih zivotnih okolnosti - "Verovatne" :), koji itekako imaju - i toplinu, i toleranciju, i kulturu, i unutrasnju lepotu, i .... ah, a sta sad... ja uvek kazem - bog je dobar, pogledace i naseg Neverovatnog... :).

WithdrawnWater:
A sto se teme tice, kolko ljudi-tolko cudi: prica o priblizavanju evropi sa ova dva izborna predmeta i Bolonjskoj konvenciji. Tako da je zaista banalno pricati o prilagodjavanju Evropi ovim izbornim predmetima. Kada je Evropa trazila uklapanje u njihove obrazovne tokove sigurno nije mislila na ovo!

Bolonjska je za visoke škole.... :roll: (vidim, i to se zna)
Pitanje vraćanja verske nastave, obrađeno je u okviru Nacrta zakona o verskim slobodama. U Berlinu je održana Konferencija, kojoj su prisustvovali najviši predstavnici verskih zajednica, njih preko 60. Ceo projekat bio je pod pokroviteljstvom i finansiran od str. Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.
Jedan od razloga za održavanje skupa i predloga za uvođenja veronauke u škole je - kontinuitet sa međunarodnopravnim sistemom Zapada ( verska nastava je ukinuta političkim dekreton u posleratnoj FNRJ itd.), drugi razlog je razvijanje tolerancije među pripadnicima različitih konfesija.
Predstavnik SPC u Berlinu, bio je episkop braničevski Ignjatije (ne vladika), koji je autor udžbenika veronauke za 1. i 2. razred
srednjih škola, ne za sedmogodišnju decu.... Njegovi katihizisi su preopširni, suvoparni, u tri ili u šest tomova ;]
Podsetio bih, ovom prilikom, da je cela procedura započeta u vreme premijera Z.Đ. Predlog ministarstva prosvete je bio da veronauka bude obavezan predmet, ali je SPC smatrala da to nije neophodno.

@Bet
I ne promovišem.
Promovišem obrazovanje, a ponekad se služim dedukcijom/štala.
Hvala za deskripciju ambijenta :lol:

Ko ti je rekao da su slikovnice? Pisalo u novinama? Piiiiiiiiisalo je danas u PAlatici, e kad je pisalo - super. Ne bi to kod A.C., ona je fina žena. I skromna. U Tajanstvenom putovanju ima
prepričanih biblijskih priča, ali pobogu ('esam retro? :]), to je za uzrast sedmogodišnjaka. Ima i o Adamu i Evi, jesi rekla da su Kain i Avelj sedmo koleno? :razz:

Katihizis Nikanora Ilića, ali mislim da je iz '39., imaju sve babe i dede koje su IŠLE u školu.

Dosta je bilo razgovora sa slušaocima Pijačnog barometra.
Evo literature, onako, iz glave:

- "Istorija religija Istoka i Zapada", Trevor Ling, (SKZ, bolje i novije izdanje je Deretino, prevod Voja Čolanović)
- "Rečnik filozofije i religije", Vilijem Riz (odličan zato što po prvi put spaja pojmove filozofije i religije)
- BIBLIJA, Stari zavet, zbornik dela stare jevrejske lit. i Novi zavet, zbornik dela rane hrišćanske literature
Sastoji se od 39 knjiga...
Nije stvar izbora, već GRAĐANSKOG OBRAZOVANJA, i poznavanje
Judaizma (o narodu dela Andrije Gamsa, o veri SZ i Tora, i drugo)
Islama (sve od Džona Espozita, posebno Oksfordska istorija islama, kao i Kuran, i drugo)

KNJIGE, KNJIGE, GOSPODARU!

Bog ne stanuje u Crkvi. Prvo jevanđele! Hrist se ljutio na Jevreje što hramove pretvaraju u mesto trgovine, jer tu se OKUPLJAO narod, ne u štalama! Neko pročitao "Božični dodatak" prvi put u 45.godini:lol:
Ovi "vedra čela i obraza čista", koji slavu slave od pre dve godine, pa misle da su vernici i da POZNAJU svoju religiju, ako odu ponekad u crkvu, i da je crkvena služba odraz njihove vere, te da će im Bog dati oprost, su najgrđi deo svakog naroda. To se samo kod Srba i zapatilo.

U Starom zavetu piše "Ko zlo čini, zna šta čini", džaba i krštenja i venčanja u crkvi. Nema crkvene REZOLUCIJE O REHABILITACIJI.

Što nisam Poljak ili Grk, ali sam srećan - moja je vera NAJTOLERANTNIJA na svetu. Samo što ja moram da živim svakakvim svetom.

DAJTE TO GV, ILI SEVAJTE...

gle ovako...crkve su bile prvi poznati medij - gde su se prenosili tračevi. naravno da je uz to išla trgovina, i eto današnjih sponzora i oglasa - od prilike do prilike. Gde su ljudi ujedninjeni oko jedne ideje (stvari, stava, diskursa), tu je i prilika za zaradu. Ne treba biti idealista, to je normalno.

btw. PRVI ADVERTAJZNIG poznat svetu bio je u EFESU - jedna ploča kamena koja je pokazivala stopalo, cifru u monetama i ženu.
Značilo je - qrvinjak je VAMO, košta toliko. Aj navali narode :P

@Betty
Znam za to, hetere su bile privilegovane, a što si qrvama opterećena? E, ahahahaah a ova Moneta, to je rimska Junona?
zaštitnica žena, tako nešto
Reklamare [PONAVLJATI]... negde u 18.veku u Italiji, trgovci su šegrtima davali nešto poput bilborda, na kojima je bio ispisan naziv firme. Mladići su išli pjacetom i uzvikivali nazive dućana, taverni... I kakve to veze ima sa GV? Oglašavanja je bilo odkako je robnonovčane razmene, ali to, niti je reklama, niti je marketing..
Crkva kroz veronauku vrši marketinški atak na zbunjene građane i otima im pare? :lol:
I kakve to veze ima sa VN i GV?

@Indigo
Hvala na odgovoru. Postoji priručnik za vaspitnu nastavu...Pod svakakvim, mislim na neuke, plašljive ljude. Malograđanštinu.

ne, ima veze sa crkvom koja je oličenje prvih usmenih novina :P
pa mislim da smo to prevazišli - face 2 face. 8)

dobro, ovo je već off topic...ili nije: ako smo usmeno verovanje i usmeni mRaketing prevazišli, a graždanstvo je kategorija u pokretu...zaključak se sam nameće.
samo što imaju rauličite epiloge: za veru je NAUKA a za ovo, mnogo ozbiljnije i svrsishodnije je VASPITANJE.

Uf, Golden Lady, pa ti sad ploviš kroz SF za ove prostore. :lol: Da, da, tradiciju nemamo! Sistematski je uništavana svih ovih 60god. Govorim u globalu, svaka čast porodicama koje su je održale, i malim sredinama (ne mislim ovde teritorijalno). Ne posedujemo osnovno znanje i vapitanje, na nivou savremenih civilizacijskih tokova. A očigledno smo izgubili i svaku mrvu tolerancije usput. :P
Decenijama smo sužavali svest društva, okretali je isključivo materijalnim stvarima. Zašto je Hindu kultura toliko popularna? Daje širinu duhu, a ne zamera se direktno nijednoj postojećoj religiji na tlu Evrope. ;)
Sada ćemo (valjda) konačno da sažvaćemo zaboravljena osnovna znanja, jer tek posle toga možemo svesno da razmišljamo i o ekologiji, koja je nadogradnja na podrazumevano postojeće (a to 'postojeće' je ono što nama nedostaje, kao što rekoh).

Back