grad vs.selo

Ma nista ne fali samo cisto sumnjam da ima tu zivine po vikendicama..kad odem na pravo selo kao nedostaje mi par sati hi teck gluposti a posle par dana zahvaljujem bogu sto sam se skino sa istih..mislim da svako iole normalan shvati da moze bez mobilnog i da je ta spora dosada iskoriscen svaki trenutak zivota kvalitetno..s cim se vecina iz grada nece sloziti koja takav nacin zivota ne iskusi i misli da treba ici u korak s vremenom 300 na sat

Eh pa da, ja prva bih se rešila..
No ko bi stalno živeo na selu, a zadržao posao u gradu, mora imati i neki dodatni uređaj, zarad posla...to ti je zakonitost savremenog doba. Što naravno ne znači da ne treba sad nekad sve pogasiti i otići u divljinu :)...

E al sto rece vazdusasta za more mada nije tema..i na takve uslove nam treba 5-6 dana da se priviknemo..i taman kad pocnemo ziveti stalozeno posle 10ak dana vracamo se u grad..onda nas jedno mesec dana drzi pozitivan utisak dok nas opet grad ne uvuce u guzvu i zurbu..pa se do sledeceg letovanja bedacimo

E al sto rece vazdusasta za more mada nije tema..i na takve uslove nam treba 5-6 dana da se priviknemo..i taman kad pocnemo ziveti stalozeno posle 10ak dana vracamo se u grad..onda nas jedno mesec dana drzi pozitivan utisak dok nas opet grad ne uvuce u guzvu i zurbu..pa se do sledeceg letovanja bedacimo

E zato ja i pobegoh iz Beograda..a uskoro idem u divljinu, baš iz tih razloga...dosta mi je haosa :)

koje su pogodnosti i mane vezane za život na selu tj.gradskog života?
na osnovu vašeg iskustva,vašeg viđenja i doživljavanja sela odnosno grada:D

da li bi možda mnogi od vas živeli na selu kad bi i tamo moglo da se zarađuje kao i u gradu?
da li ste uopšte imali priliku da boravite na selu il ste deca iz grada:p?
volite li seosku kuhinju:D?

i sve što vam padne na pamet vezano za selo tj.grad,pišite...ako želite:rumenko::rumenko::rumenko:

U gradu su dogadjanja, u gradu se zuji, živi, radi, luduje.
U selu je mirno, široko, bezbedno.
Na zapadu bogati ljudi žive u selima, rade u gradu. Seljaci rade u selu, ali oni su jedna od najbogatijih klasa, za razliku od naših seljaka. Ali na zapadu imaju standard, asfaltirane sve ulice u selu, sredjenu infrastrukturu. Deca idu u dobre škole na selu, posle se na miru igraju u prirodi. Živi se opuštenije. U gradu žive porodice koj nemaju novca da žive na selu, omladina, stranci, ekscentrici...

Kod nas ako živiš u selu nemaš šanse da odeš do pozorišta ili bioskopa u obližnji grad, prevoz preskup i redak. Ako ti ne daj bože zatreba hitna pomoć, male su ti šanse da će doći na vreme ako živiš na selu.
Kad bi standard biomalo viši, a naša sela malo uredjenija, mnogo bi bilo lepše živeti u njima nego u gradu.

...Tacno je da na zapadu imucni ljudi - i ne samo oni - posebno ukoliko imaju decu i kucne ljubimce, neretko zive izvan grada, ali ne na selu u smislu u kojem se taj termin koristi kod nas...Predgradja - senovite regije na obodima grada, poput Surrey-ja u Engleskoj, na primer, ili izolovana imanja sa privatnom infrastrukturom i velikom zelenom povrsinom, drasticno se razlikuju od seoske sredine kod nas...Moj izbor je grad u alternaciji sa prirodom...

Mislim sve je to lepo sto si puna utisaka od dan 2 vikenda na planini ali je to daleko od pravog sela..jos bi i net tamo umesto zivotinja:lol:

Ne bih ja net nego moj decko jer radi preko neta, sto neko rece internet nas sigurno ne bi sprecavao da setamo po svezem vazduhu i da se druzimo sa zivotinjama z;)
Drugo, zasto je daleko?Pa tek je ovo u tri lepe, van civilizacije...Jedva da ima infrastrukture, od skoro, a u selima imas svega toga pa je samim tim i lakse u nekom selu neg ovde...A i kao sto rekoh, ne bih zivela tamo - zauvek ali mi se ova ideja sve vise svidja, za razliku od ranije kad nikad ne bih ni pomislila da bi mogla da odem negde gde nema mase, muzike,ludila i da mi bude lepo z:) U svakom slucaju mi verovatno (nadam se) idemo ovog vikenda na dva dana opet!:zgrudvanje:

Mislim daleko od seoske atmosfere uz domace zivotinje..pravi zivot na selu..ovo je prelepo ali vise lici na vikendicu..na zlatiborske brvnare namenjene turizmu..u svakom slucaju vam zavidim:super:

Ja mućo mućo mućo volim selo :)
Vojvođansko, ravno, ušoreno, sa kućom na lakat, zidova debljine metar, negde na kraju sela, gde ti je odma' na završetku ulice reka, preko reke most, a preko mosta njive i kukuruzi i pšenica i suncokreti :heart:
Veliko dvorište sa nekoliko desetina čokota loze omiljenih sorti i par stabala kajsija i dunja i krušaka i obavezno žbun jasmina u dnu dvorišta da zamiriši s proleća.
I đurđevak i zumbul i lale i ruže i konk tj. trem tj. gonk tj. terasu koja je zahlađena hladom listova ladoleža i obojena njegovim ljubičastim cvetovima...
I volim i drugo dvorište i kokice i patke i guske koje šetaju slobodno po njemu i kljuckaju već ponešto u travi i neke dve-tri džukele one prave avlijanerske, sa većim srcima od bilo kojeg rasnog psa, i kravu ili dve, i ponekog nosioca šunke i sušenog vrata...
Pa baštu, a u bašti višanja i trešanja i šljiva i oraha i paradajza, domaćeg, sočnog, i paprike i svega...
A ispred kuće veliki travnjak i lipa i orah i dud i klupa ispod lipe gde leti sediš dok te komarci ne izjedu svog...
Pa leti hodaš bos, a sve ona fina sitna prašina ti pod nogama...
I nema ničeg da ti zaklanja vidik... pogled seže do beskonačnosti a možda i dalje...

Ne znam... ja obožavam selo... nigde nema takvog mira i tišine i vazduha koji zapravo miriši i ima aromu (bilo kakvu, nema ništa odvratnije od zasmogljenog gradskog vazduha)..

A opet... rođena sam Novosađanka i ne mogu zamisliti život bilo gde drugde... :)

Jao podsetila me na Pop Ciru Pop Spiru z:D :aha:

a šta je sa ljudima?
niko ne priča o tome...mislim da postoji razlika između ljudi sa sela i ljudi iz grada...svuda ima loših i povarenih ljudi,svuda ima seljaka(bili oni rodom iz sela il im je takav karakter:mrgreen:)...ovde mislim na nešto drugo...ne umem to da objasnim...:(:(:(

Mislim da su ljudi svuda isti, od karaktera do karaktera, kako u selu tako i u gradu...Ne slazem se da u selu ima vise zabadanja nosa u tudj zivot nego u gradu, u gradu je samo vise ljudi i to onda tako ne izgleda ali npr.ljudi koji se poznaju medjusobno bogami itekako zabadaju noseve u medjusobne zivote z:hm:
S druge strane ni najmanje se ne slazem sa tvrdnjom kako je seljak prostodusan, dobrodusan ... a covek iz grada licemerniji, namazaniji i sta ti ja znam...Mislim da su to predrasude i to zesce, svuda ima svakakvih ljudi.

Vidim da je ovde veoma nepopularno voleti ziveti u gradu (mozda da se tema preimenuje u "zasto bih voleo ziveti na selu"). A treba postovati svacije stavove, naravno.

Licno volim gradsku guzvu, volim pretrpane ulice, volim cak i probleme sa parkiranjem.
Volim kad izadjem sa klincem pa ne znamo hocemo li zavrsiti u bioskopu, pozoristu, na klizanju ili negde na pizzi, jer je sve tu oko nas i mozemo da biramo na brzinu.

Isto tako, volimo da odemo u prirodu (ne u selo, jer selo nije priroda, vec samo drugi tip stambene organizacije, koji nam i nije interesantan) i setamo do besvesti. I onda da se vratimo u grad.

Volela bih da zivim daleko od gradske guzve, ali ne predaleko. Smeta mi sto kad izadjem na svakom cosku vidjam prostakluk, to mi pokvari gotovo svaki dan i volela bih da imam okruzenje u kome mogu da uzivam bez prostaka... Dakle da radim u gradu, mogu da odem do grada kad se uzelim ljudi, guzvi, zabave ali da zivim na mestu na kom mi je prvi komsija na kilometar! Da mogu ujutru da se budim u dvoristu, uz zvuke pticica i bubica a ne motora, testera, urlanja...Da mogu u miru da setam i razmisljam... Ali klasican seoski zivot sa kokoskama, kravama, svinjama, to mi vec ne bi prijalo.

Ne bih volela da zivim u gradu zbog guzve. Ljudi su mnogo nervozniji, nemaju vremena ni za sta, stalno su u nekoj zurbi. A sa druge strane ne bih zivela na selu sa svim onim zivotinjama oko sebe. Neka zlatna sredina je najbolja. Neko mesto koje je mirno, mozda neka periferija grada. Da ne bude bas neka zabit. :)

Периферија града- мир, тишина, колима за 20 мин. у центру. Ово пишем из перспективе одрасле особе.

Деци је потребно да могу да се друже са вршњацима, па периферија није најбољи избор у том смислу.

pa mislim da je periferija najbolja varijanta, zbog mira i mobilnosti... grad kao grad je sasvim ok, da nije buke, a selo moze takodje da bude ok, ako nije neka zabit u pitanju. npr. moje slavonsko selo je 30km od grada, ali ima osnovnu skolu, autobusku i zeleznicku stanicu, prodavnicu... tamo je bio raj... odrasla sam na periferiji, danas takodje zivim 5 min voznje od grada...

Problem ove drzave sto cak i u gradu ne postoje normalni uslovi kao sto to recimo postoji u normalnim drzavama. Bolje uslove za zivot postoje u nekom selu u Nemackoj,Francusko,UK......nego u Beogradi.

Moj izbor je selo...
Nijesam od onih sto hvale selo a zive u gradu...
Za mene seocki zivot ima puno lijepih pogodnosti...
Kako volim da pjesacim tu sam na otvorenoj raskrsnici i uzivam cak i po ne bas lijepom vremenu....Uvijek na izvoru raznim izazovima kojim ne mogu odoljeti ...
Cvijece, gajenje povrca,zivotinja ,moj pas Brundo i td ....

Периферија града- мир, тишина, колима за 20 мин. у центру. Ово пишем из перспективе одрасле особе.

Деци је потребно да могу да се друже са вршњацима, па периферија није најбољи избор у том смислу.

Pa ,ne razumijem baš ovo ,ne očekuješ valjda da ćeš živjeti sama na periferiji ima tamo još ljudi z:shock:

Po meni izbor najvise zavisi od finansijske situacije. Ako mozes ziveti u centru grada sto da ne, meni ne bi smetalo nista.
Danas selo postaje globalno, sva sela oko mog grada imaju i internet i i kablovsku, sve sto ti treba.
Prednost sela je mir, prostor...
Da ne govorim da u kuce u nekim selima u Vojvodini mozete kupiti za 6000 evra, pa ako je jeftino, sto da ne.

Back