grad vs.selo

Ja sam za grad, na gradski sam zivot navikao i ne bih ga nikad menjao i kad bi hteo ne bi mogao...a volim i da odem na selo, doduse retko mozda odem 4-5 puta godisnje ali i tad mi je extra.....tako da ljudi GRAD JE BOLJI!z:mrgreen: :D

...uh...ja volim grad...rodjena u centru, zavrsila osnovnu i srednju u istom, fakultet mi je u centru...nemam selo i nikada nisam bila duze od dana u nekom pa nemam ni osecaj koliko tamo moze biti lepo, verujem da moze ali najblize sto sam selu prisla je bio Zlatibor i zaista je veoma lepo, posebno izjutra, sve je mirisno, cvrkutavo i sveze...volela bih selo da upoznam malo blize kako sam ipak na grad navikla glasam za njega...volim da mogu da prosetam po parku, odem na kafu jednostavno da sam slobodna da bez nekog posebnog prevoza imam sve sto mi je potrebno...ali priznajem da na zapadu srednji sloj bezi u prigradska naselja...mozda budem drugacije mislila za 10ak godina...

ja sam već pisala o tome

kada bi sela imala razvijenu infrastrukturu (kablovska, net, putevi, uber-redovan prevoz do grada, kanalizacija&vodovod)
i ovaj, kada u njima ne bi živeli mahom ljudi koji sada žive (znam da ružno zvuči, al svako selo u kome sam ja bila je ovako.. brojgelovski živopisno, pa me sad popljujte)

e onda bi selo bilo idealna stvar
čak i sa decom, jer bi u tom selu bilo verovatno taman toliko dece koliko ima u svakom "blokiču"

e, a bez dece
taman sam toliko druželjubiva da danima već maštam o ovome
http://freshome.com/2008/07/10/minimalistic-house-in-iporanga-by-arthur-casas/
ovoj kući konkretno, priroda može da bude malo izmenjena al ne mora =P

ja sam već pisala o tome

kada bi sela imala razvijenu infrastrukturu (kablovska, net, putevi, uber-redovan prevoz do grada, kanalizacija&vodovod)
i ovaj, kada u njima ne bi živeli mahom ljudi koji sada žive (znam da ružno zvuči, al svako selo u kome sam ja bila je ovako.. brojgelovski živopisno, pa me sad popljujte)

čak i sa decom, jer bi u tom selu bilo verovatno taman toliko dece koliko ima u svakom "blokiču"

e, a bez dece

to moje Banatsko selo sve ima ali da mogu, odabrao bih NewYork

pa nekako
selo mora da ima reku, bože, podrazumeva se =))))
al ne onu što unutra pliva crknut konj, šasija od fiće i kreka veso
nego grgeči i pastrmkice
a u plićacima punoglavci
(jer je tu toplija voda pa možeš da se okvasiš leti i bez da si mnogo hrabar)
=)

ja sam već pisala o tome

e, a bez dece

Ova kuca je prelepa...Moja je na taj fazon.ne bas u tom fazonu jer je ovo skupoooooo juu..Nije opremljena istim namestajem nego su sa svih strana staklena vrata i prozori..To mi se jako dopada.Dosta je osvetljena i nije prenatrpana sitnicama.Ja glasam za selo...Mislim razumem te za komentar o selu ali moji su digli ogradu tako da niko ne moze da nam njuska po dvoristu.Znas onu izreku..Sto bih ti vodila racuna o sebi kada za to imas selo?..Zar ne? z:lol: ..Imam bazen,teniski teren u dvoristu koji je uradjen od behatona,pored njega odbojkaski teren.Trim stazu u sumi koja je malo dalje od kuce....Uzivam...A to sigurno ne bih mogao da imam i u gradu...

Al da bude duboka dovoljno da preselim moj čamac i da veslam...

Idi bre Parka u peršun, sad si me skroz vratila u detinjstvo: te vijača, te reka, te čamac-sva sam se raznežila...odoh kod mame da pomazim kad sam već mala...
dođem opet posle

"zeznuta" alternacija... generalno sam za grad (mada, u srbiji pod gradom podzaumevam beograd) - perspektiva, mogućnosti, ritam; mada ima i finih varoši i manjih mesta po srbiji gde može mnogo normalnije i lepše da se živi; a baš selo, pa nekad mislim lepo bi bilo izolovati se od svega i ono - priroda, poljoprivreda, mir... al u praksi zajebi radnju...

pa mir može da bude zanimljiv i da ti treba hajde 30 dana godišnje u vrh glave... mislim meni... a inače, šta ti je opcija - pivo ispred seoske samoposluge il domine u zadružnom domu...

...Rekla bih da opisi idealnog/pozeljnog zivotnog okruzenja koje je dala vecina na ovom mestu, podrazumevaju izvesnu privatnost, odnosno izolovanost koju omogucava imanje odredjene povrsine, idealno posumljeno ili ozelenjeno na drugi nacin, sa, po mogucstvu, pristupom nekom izvoru vode/vodenoj povrsini...Drugim recima, nemam utisak da se govori o zivotu na selu, vec u prirodnom okruzenju, koje dalje podrazumeva izvestan stepen udobnosti...Priroda i selo, ma u kom kontekstu, nisu isto...Mir koji mi je potreban podrazumeva, osim nedostatka buke, privatnost i mogucnost mentalnog opustanja...U naseljenim sredinama to jednostavno nije moguce, ma kako urbanisticki bile organizovane...Licno glasam za grad u alternaciji sa prirodom...

Poslednja izmena:
Ja zivim ceo svoj zivot u centru Beograda. Imam babu i dedu na selu na jednoj planini. Tehnicki gledano, mnogo je bolji grad. Svugde stizes pesice, ne cimas se oko grejanja, ciscenja leda, lisca, blata, klime uopste. Ne cimas se oko divljih zivotinja, domacih zivotinja, insekata, zivotinja uopste. Mislim, ako ti se gledaju zivotinje, odes u zooloski vrt, to sam htela da kazem. Nije tacno da ima vise pasa lutalica u gradu nego na selu... Ne cimas se oko vodovoda, bunara, septickih jama i td.

Znate, selo mozda deluje bajkovito, ali cak i kada se tim ljudima pruzi Total TV i CDMA, njihov zivot uopste nije bajka. Sad druga je stvar sto ovi moji misle da je nama u gradu bezveze. Osnovni argument su im vocke i povrcke. Kao-sve moras da kupis! Pa i tamo sve moras da posadis, pokopas, poprskas, navodnis, dodje na isto...

Sa druge strane ni Beograd nije cvecka. Mislim da je najgori momenat saobracaj. Guzva, buka, napecen asfalt leti, neprohodni mostovi cim padne kisa. Smog. Ako otvoris prozor, ne cujes sebe sta pricas. Nervoza, zurba... Igraonice u trznim centrima. Mislim... Kad sam ja bila mala uopste nisu bile ovolike guzve u gradu, ali od kad su se izdesavali ovi ratovi krize i ostalo, pa ne moze da se prepozna Beograd.

Sad sam se ja raspisala... Mozda ovi manji gradovi deluju kao zlatna sredina. Al tamo imas mnogo malu perspektivu za vecinu profesija. A i tamo je obicno sve mrtvo cim odu studenti. Mislim, ti manji gradovi se ubrzano pretvaraju u sela, sa izuzetkom nebavljenja poljoprivredom. Prosto, svi su dosli u Beograd i to je cinjenica.

Ustvari, znam sta je idealno! Vila na Neimaru. Nema guzve, nisu toliki mafijasi kao na Dedinju, nema buke, blizu je park, centar, skole, pijace, crkve, klubovi, prodavnice, sve... A opet, imas svoju kucu, dvoriste i mesto gde da posadis tresnju. Npr.

Poslednja izmena:
koje su pogodnosti i mane vezane za život na selu tj.gradskog života?
na osnovu vašeg iskustva,vašeg viđenja i doživljavanja sela odnosno grada:D

da li bi možda mnogi od vas živeli na selu kad bi i tamo moglo da se zarađuje kao i u gradu?
da li ste uopšte imali priliku da boravite na selu il ste deca iz grada:p?
volite li seosku kuhinju:D?

kakvi su ljudi na selu u odnosu na građane?

i sve što vam padne na pamet vezano za selo tj.grad,pišite...ako želite:rumenko::rumenko::rumenko:

p.s. bila sam za vikend kod mojih rođaka sa sela pa me opio svež,seoski vazduh:mrgreen:

Pa, eto, ja zivim na periferiji Beograda...Moji su se preselili pre 5 godina..Dotle smo ziveli u Bg-u, i moji su svi odatle, ali eto, majka i ocuh odlucili da napuste stan babe i dede i da se osamostale,pa su ovde nasli najbolje,ili bar najpristupacnije.
Samo bih zelela da ddam savet onima sa decom,koji razmisljaju da se presele- dobro promislite i nemojte se seliti vise od jedanput i mislite kako ce to da utice na vase dete. Ono se nece zaliti vama,ali nije lako, napustiti poznato mesto i otici u nepoznato..Vama se mozda cini da ce se ono lako prilagoditi, ali kakva je to greska u razmisljanju! Toliko zavisi od toga da li ce se prilagoditi- i od sredine, i od njega samog,njegovog karaktera, i od jos sta...Dakle, mislite i na decu kada donosite tu odluku, cini se da je naivno ali nije...

Ustvari, znam sta je idealno! Vila na Neimaru. Nema guzve, nisu toliki mafijasi kao na Dedinju, nema buke, blizu je park, centar, skole, pijace, crkve, klubovi, prodavnice, sve... A opet, imas svoju kucu, dvoriste i mesto gde da posadis tresnju. Npr.

Ja bih pre izabrala kuću u Profesorskoj koloniji, to mi je savršeno i sasvim neupadljivo.

A grad: selo
Lepo je i jedno i drugo. Za sebe biram grad jer sam u gradu odrasla i znam kako se tu živi. Selo zahteva angažovanje oko stvari koje me ne interesuju (održavanje kuće, održavanje bašte, briga oko životinja, ako ih ima). Iako je u celoj stvari važna lova: ko je siromašan teško mu je i na selu i u gradu.

Није лоша локација, али прескупе тамо куће и нема довољно великих дворишта, а за те паре би морало да буде.
Све је лепо кад се лепо живи.

pa kad bi bio neki seoski savetnik kako se radi ovo, kako ono, da daje uputstva, pa i ajde.
Ни не треба. Сад неки купио 200ха и све ће да плати и ангажује од агронома до физ. снаге, а он да ужива..обиђе својину са сламчицом у устима и боле га баш.

Back