GOSPODAR PRSTENOVA

europe-middle-earth-russophobes.jpg

Ne, vise puta sam uzivo sve procitala,ovde procitam tek po nesto,pogledam neki klip i uzivam u temi i sjajnim slikama jer znam da jos neko osim mene voli ovo celokupno remek-delo knjizevnog zanra epske fantastike.

Tako znači...pao mi je veliki kamen sa srca.Reko sirota devojka oštetiće oči čitajući sve ono.Mislio sam čak i da obustavim rad na temi,nisam hteo da budem uzrok tome,ali pošto vidim da je sve u redu ,radovi se nastavljaju.:telefon:

Osim tebe i mene priličan broj ljudske populacija voli Tolkina ,tako da nismo sami,a i ovde na foruma ima onih koji uživaju u njemu.:aha:

Ovi iz Isengarda su najgori od svih.:zcepanje:

Poslednja izmena:
LOTHLORIEN

1400756357-960-x-587px-TN-Frodo_and_Haldir_in_Lothlorien.jpg

Bojim se da, na žalost, ne možemo ovdje dugo ostati", reče Aragorn. Pogledavši na gorje, podigne mač uvis i uzvikne: "Zbogom, Gandalfe! Nisam li ti rekao: Ako prođeš kroz vrata Morije, čuvaj se? To je, na žalost, bila istina! Kakve nade imamo sad bez tebe?" Okrenuvši se družini, reče: "Moramo dalje i bez nade. Uostalom,možda ćemo se još i osvetiti. Stisnimo zube i manimo se plača! Pred nama je još dalek put i mnogo posla."
Svi ustanu i pogledaju oko sebe. Na sjeveru je dol završavao uskom sjenovitom udolinom između dva golema planinska kraka, nad kojima su blistala tri bijela vrhunca:Celebdil, Fanuidhol i Caradhras, gorje Morije. U dnu te udoline tekao je brzac nalik na bijelu čipku prebačenu preko beskrajnih kaskada kratkih slapova, a u podnožju gorja lebdjela je u zraku izmaglica od pjene.
"Ono su Dimrillske stube", reče Aragorn pokazujući na slapove. "Da nam je sudbina bila sklonija, došli bismo bili onim duboko usječenim putem što se penje uz brzac."
"Ili da nam Caradhras nije bio tako nesklon", reče Gimli. "Pogledajte ga kako se smiješi na suncu!" Pa zaprijeti šakom najdaljem od snijegom pokrivenih vrhunaca i okrene se na drugu stranu.
Na istoku se ispruženi planinski krak iznenada završavao a iza njega su se nazirali daleki krajevi, prostrani i nejasni. Na jugu se Magleno gorje protezalo dokle je god sezao pogled. Na manje od jedne milje i nešto ispod njih, jer su oni stajali još visoko na zapadnoj strani dola, prostiralo se jezero. Bijaše dugačko i ovalno, nalik na velik vrh koplja zabijen duboko u sjevernu udolinu, ali mu je južni kraj bio izvan sjene, pod nebom obasjanim suncem. Pa ipak mu je voda bila tamna: zagasitomodra, poput vedrog večernjeg neba viđenog iz sobe osvijetljene svjetiljkom. Površina mu bijaše mirna i nenamreškana. Oko njega je ležala ravna ledina spuštajući se na sve strane do njegova golog, neprekinutog ruba.
"Ono je Zrcalno jezero, duboki Kheled-zâram!" tužno će Gimli. "Sjećam se kako je Gandalf rekao: “Neka ti je da uživaš u pogledu na njega! Ali nećemo se smjeti ondje zadržavati!” E, dugo ću sad još putovati prije nego što ponovo doživim ovu radost. Ja se moram žuriti dalje, a on mora ostati ovdje."
Družina pođe od Glavnog ulaza niz cestu. Cesta je bila neravna i izlokana i pretvorila se uskoro u krivudav puteljak između vrijeska i zanovijeta što su izbijali između raspucanog kamenja. Ali još se moglo vidjeti kako je nekoć davno velika popločena cesta vijugala uzbrdo iz nizine Kraljevstva Patuljaka. Mjestimice je uz puteljak bilo uništenih obrađenih kamenova i zelenih humaka s vitkim brezama i jelama što su uzdisale na vjetru. Zavoj koji je skretao na istok doveo ih je do same ledine oko jezera, a nedaleko od puteljka stajao je samo jedan stup slomljen pri vrhu.
"To je Durinov kamen!" uzvikne Gimli. "Ja ne mogu ovuda proći a da ne skrenem načas s puta i bacim pogled na to čudo ovoga dola!"
"Dobro, samo se požurite!" reče mu Aragorn osvrćući se na Glavni ulaz. "Sunce rano zalazi.
**** možda neće izlaziti do iza sumraka, ali mi moramo biti daleko odavde prije nego što padne noć. Mjesec se znatno smanjio i noćas će biti mračno."
"Hodite sa mnom, Frodo!" uzvikne patuljak i skoči s puteljka. "Ne bih htio da prođete ovuda a da ne vidite Kheled-zâram."
Strči niz dugi zeleni obronak. Frodo polako pođe za njim osjećajući kako ga privlači mirna modra voda, unatoč bolovima i umoru; Sam je išao za njim.Gimli je zastao pred kamenim stupom i podigao pogled. Stup bijaše ispucan i nagrizen od vremena, a nejasne rune na njemu bijahu nečitljive.
"Ovaj stup obilježava mjesto s kojeg je Durin prvi put pogledao u Zrcalno jezero",reče patuljak. "Hajde da ga i mi pogledamo prije nego što pođemo dalje."
Nagnu se nad tamnu vodu. U prvi mah nisu ništa vidjeli. Zatim su malo-pomalo razabrali obrise okolnoga gorja odražene u duboku modrilu, vrhunci su iznad gorja bili poput perjanica od bijele pjene a iza njih se vidio komad neba. Na njemu su poput dragulja utonulih u dubinu sjale treperave zvijezde, iako je na samom nebu iznad njih bilo još sunce. Od njihovih sagnutih prilika nikakve sjene nije se vidjelo.
"O Kheled-zârame, ubavi i čudesni!" reče Gimli. "Tu leži kruna Durinova dok se on ne probudi. Zbogom!"
On se pokloni, okrene se i brže-bolje se zaputi natrag uz zelenu ledinu do puteljka.
"Što si ti vidio?" upita Pippin Sama, ali je Sam bio odviše zadubljen u misli da mu odgovori.
Puteljak je skretao na jug i naglo se spuštao prolazeći između dva planinska kraka.Negdje ispod jezera naišli su na dubok zdenac s vodom bistrom kao kristal, iz koje je potočić padao preko kamene izbočine i tekao blistajući i žuboreći niz strmo kameno korito.
"Ovo je izvor Srebrotoka", reče Gimli. "Nemojte piti tu vodu! Ledena je."
"Uskoro se pretvara u hitru rječicu koja crpe vodu iz mnogih drugih gorskih potočića", reče Aragorn. "Prolazit ćemo uz nju milje i milje. Jer, povest ću vas putem koji je odabrao Gandalf, nadam se da ćemo najprije doći do šume u kojoj Srebrotok uvire u Veliku rijeku... ondje prijeko!"

1400756941-1280-x-930px-TN-Durin_I_Discovers_the_Three_Peaks.jpg

Pogledali su na onu stranu na koju im je pokazao, pa su daleko pred sobom ugledali potok gdje skakuće prema koritu u dolini, a onda teče dalje u niže krajeve i gubi se u zlaćanoj izmaglici.
"Ondje su šume Lothlóriena!" reče Legolas. "To je najljepše od svih obitavališta moga naroda. Nigdje nema takvog drveća kao u tom kraju. Jer u jesen ondje ne opada lišće nego se samo pretvara u zlatnu boju. Lišće opada tek u proljeće, kad propupa novo zelenilo i kad se grane ispune žutim cvijećem, pa je tlo u šumi od zlata, i krov je nad njom od zlata, a debla su srebrna jer je kora drveća glatka i siva. Tako kazuju naše pjesme u Mrkodolu. Bio bih najsretniji kad bih se u proljeće našao pod nadstrešnicom te šume!"
"A ja bih bio najsretniji kad bih se našao ondje i usred zime", reče Aragorn. "Ali još ima mnogo milja do nje. Požurimo!"
Frodo i Sam uspijevali su držati korak s ostalima, ali ih je Aragorn vodio tako hitrim koracima da su nakon nekog vremena počeli zaostajati. Nisu bili ništa okusili od ranog jutra. Sama je njegova posjekotina pekla kao vatra i vrtjelo mu se u glavi. Unatoč suncu što je sjalo, vjetar bijaše prohladan poslije toplog mraka u Moriji. Sam je drhturio.Frodo je sve bolnije osjećao svaki korak i hvatao je zrak.Napokon se Legolas okrene, pa kad vidje koliko su zaostali, upozori na to Aragorna. Ostali zastanu, a Aragorn otrči do začelja i pozove Boromira za sobom.
"Žao mi je, Frodo!" uzvikne brižno. "Danas se toliko toga dogodilo i toliko nam se žuri da sam smetnuo s uma da ste vi ozlijeđeni, pa i Sam. Trebali ste mi reći. Nismo ništa poduzeli da vam olakšamo pješačenje, kao što je trebalo, pa makar nam svi **** iz Morije bili za petama. Izdržite još malo! Tu je malko dalje jedno mjesto na kojem ćemo otpočinuti. Ondje ću učiniti za vas sve što mogu. Dođite, Boromire, da ih ponesemo!"
Uskoro su naišli na još jedan potok koji se spuštao sa zapada udružujući svoju žuboravu vodu sa hitrim Srebrotokom. Zajedno su padali niz zelenu stijenu i zapjenjeni se izlijevali u dolac. Oko slapa stajale su jele, kratke i povijene, sa strmim pristrancima zaodjevenim u jelenjak i grmlje crvene planike. Na dnu je bio zaravanak kroz koji je potok šumno tekao po sjajnom šljunku. Tu su otpočinuli. Bilo je blizu tri sata po podne, a prevalili su bili svega nekoliko milja od Glavnog ulaza. Sunce se već klonilo zapadu.Dok je Gimli sa dvojicom mlađih hobita ložio vatru od žbunja i jelovine i donosio vodu, Aragorn se pozabavio Samom i Frodom. Samova rana nije bila duboka ali je ružno izgledala, i Aragorn je bio ozbiljan dok ju je pregledavao. Ubrzo je podigao pogled i odahnuo.
"Imao si sreću, Sam!" reče mu. "Mnogi su skuplje platili kad su prvi put ubili orka.Rana ti nije zatrovana, kao što često jesu rane zadane oštricama orka. Pobrinut ću se da ti dobro zacijeli. Operi je čim Gimli zagrije vodu."
Otvori svoju vrećicu i izvuče iz nje nekoliko suhih listova.
"Osušili su se i nešto je od njihove ljekovitosti ishlapjelo", reče, "ali imam ovdje još nekoliko listova athelasa koje sam nabrao blizu Vjetrovrha. Izmrvi jedan list u toplu vodu i isperi njome ranu, a ja ću je onda poviti. A sad je na vama, Frodo, red!"
"Meni nije ništa", reče Frodo, koji nije želio da mu diraju odjeću. "Meni je potrebno samo malo hrane i odmora."
"Ne!" reče Aragorn. "Moramo pogledati da vidimo što su vam čekić i nakovanj učinili. Ja se još ne mogu načuditi kako ste ostali živi."
On nježno svuče s Froda stari kaputić i iznošeni pršnjak, a onda zine od čuda, pa se nasmije. Pred očima mu je blistao srebrni oklop kao svjetlo na namreškanu moru.Oprezno ga je skinuo i podigao uvis tako da su dragulji na njemu zasjali poput zvijezda, a zveckanje sitnih kolutića bijaše poput romora kiše na jezeru.
"Pogledajte, prijatelji!" uzvikne. "Evo vam tako krasne hobitske kože da bi se u nju mogao umotati i vilin-kraljević! Kad bi se znalo da hobiti imaju ovakvu kožu, svi bi lovci iz Međuzemlja nagrnuli u Shire."
"Ali ni sve strelice na svijetu ne bi im bile ni od kakve koristi", reče Gimli zadivljeno gledajući oklop. "To vam je oklop od mithrila! Mithril! Nikad nisam vidio ovako lijep oklop niti čuo za ovako nešto. Je li to onaj oklop o kojem je govorio Gandalf?Ako jest, onda ga je potcijenio. Ali je dar došao u prave ruke!"
"Ja sam se često pitao što ti i Bilbo radite skriveni u njegovoj sobici", reče Merry.
"Blagoslovljen bio stari hobit! Volim ga više nego ikad. Nadam se da ćemo imati priliku da mu ovo ispričamo."
Na Frodovu desnom boku i prsima pružala se tamna, crna modrica. Frodo je ispod oklopa nosio košulju od meke kože, ali su se na jednom mjestu kolutići zarili kroz nju u meso. Frodu je i lijeva strana bila obilježena i nagnječena kad je tresnuo o zid. Dok su ostali spravljali jelo, Aragorn je isprao uboje vodom u koju bijaše umočen athelas. Oštar miris ispuni dolac, a svi oni koji bijahu sagnuti nad vodom što se pušila osjetili su se okrijepljeni i osnaženi. Uskoro Frodo osjeti kako bol prolazi i kako lakše diše, iako je još mnogo dana nakon toga bio ukočen i osjetljiv na svaki dodir. Aragorn mu je privio na bok meke zavoje.
"Oklop je nevjerojatno lak!" reče Aragorn. "Navucite ga opet na sebe ako ga možete nositi. Lakše mi je oko srca kad znam da ste tako zaštićeni. Nemojte ga skidati,čak ni prije spavanja, osim ako vas sreća ne nanese na neko mjesto gdje ćete biti izvjesno vrijeme na sigurnome; ali to ćete malokad doživjeti na ovom putovanju."
Kad su se najeli, spremili su se da krenu dalje. Ugasili su vatru i uklonili sve tragove za sobom. Zatim su se uspeli iz dolca i produžili dalje puteljkom. Nisu daleko odmakli kad sunce zađe za zapadne visove a velike sjene prikradu im se sa pristranaka.Sumrak im zaodjene stopala a u uvalama se podigne izmaglica. Daleko na istoku večernje je svjetlo ležalo blijedo na mutnim krajevima dalekih ravnica i šuma. Sam i Frodo osjećali su se sad bolje i znatno osvježeni pa su prilično dobro držali korak s ostalima, tako da je Aragorn vodio družinu gotovo još tri sata sa samo jednim kratkim zastankom.Bilo je mračno. Pala je noć. Na nebu bijaše mnogo jasnih zvijezda, ali mjesec, koji je u to doba brzo kopnio, neće ugledati do kasno u noć. Gimli i Frodo bili su na začelju,hodali su tiho i bez riječi, osluškujući svaki šum na puteljku za sobom. Napokon Gimli prekine šutnju:

1400757181-1300-x-912px-er.jpg

"Ni glasa čuti nije osim vjetra", reče. "U blizini nema goblina, osim ako mi uši nisu odrvenjele. Valja se nadati da će se **** zadovoljiti time što su nas istjerali iz Morije.Možda nisu ni imali druge namjere niti su imali kakva druga posla s nama... s Prstenom.Doduše, **** često progone neprijatelje milje i milje u ravnicu kad žele osvetiti palog predvodnika."
Frodo ne odgovori ni riječi. Pogleda Žalac, ali mu oštrica nije blistala. Pa ipak je čuo nešto, ili mu se bar pričulo. Čim su sjene pale oko njih i puteljak za njima postao nejasan, ponovo je začuo ono hitro tapkanje za sobom. Čak ga je i sad čuo. Naglo se okrene. Ugleda dvije sićušne točke svjetla, ili su mu se bar načas prividjele, ali su istog časa šmugnule u stranu i nestale.
"Što je to bilo?" upita ga patuljak.
"Ne znam", odgovori Frodo. "Pričinilo mi se da čujem nečije korake, i pričinilo mi se da vidim svjetlo... nešto kao oči. To mi se više puta pričinilo otkako smo bili zašli u Moriju."
Gimli zastane i sagne se do same zemlje.
"Ja ne čujem ništa osim noćnoga govora bilja i kamenja", reče. "Idemo! Hajde da se požurimo! Ostali su nam već nestali s vidika."
Dočekao ih je hladan noćni vjetar koji im je puhao uz dolinu u lice. Pred njima se nazirala neka velika siva sjena i začuli su beskrajan šumor lišća poput jablanova na povjetarcu.
"Lothlórien!" usklikne Legolas. "Lothlórien! Došli smo do okrajka Zlatne šume.Šteta što je zima!"
Drveće je pod okriljem noći stajalo visoko pred njima nadvijeno nad cestom i potokom koji su naglo hitali pod njihove raskriljene grane. Pri mutnom svjetlu zvijezda debla im bijahu siva, a treperave krošnje svijetlosmeđe nijanse zlatne boje.
"Lothlórien!" reče Aragorn. "Kako mi je drago što opet čujem vjetar u drveću!Prevalili smo tek nešto više od petnaest milja od Glavnog ulaza, ali ne možemo više dalje.Nadajmo se da će nas ovdje moć vilenjaka očuvati noćas od opasnosti koja nas prati."
"Samo ako vilenjaci još obitavaju ovdje u smračenom svijetu!" pripomene Gimli.
"Prošlo je mnogo vremena otkako je itko od mog naroda putovao u ovaj kraj iz kojeg smo se nekoć davno iselili", reče Legolas. "Ali čuli smo da Lórien nije još sasvim napušten, jer ovdje ima neka tajna sila koja čuva ovaj kraj od zla. Ipak, narod se Lóriena ovdje rijetko viđa i zacijelo obitava područje negdje duboko u šumi, daleko od sjeverne granice."
"Istina je da obitavaju krajeve duboko u šumi", potvrdi Aragorn i uzdahne kao da se u njemu probudila neka uspomena. "Noćas ćemo se morati sami braniti. Idemo još malo dalje dok ne budemo sa svih strana okruženi drvećem, a onda ćemo skrenuti s puta i potražiti neko mjesto na kojem ćemo se odmoriti."
On zakorači, ali Boromir ostane neodlučno stajati i ne pođe za njim.
"Zar nema drugog puta?" upita ga.
"Kakav bi ljepši put mogao poželjeti?" uzvrati Aragorn protupitanjem.
"Običan put, pa makar vodio i kroz živicu od mačeva", odvrati Boromir. "Ova je družina dosad vođena po čudnim stazama, i to uvijek na svoju zlu sreću. Protiv moje volje prošli smo kroz sjenu Morije, na našu nesreću. A sad kažete da moramo zaći u Zlatnu šumu. Mi smo u Gondoru čuli za taj opasni kraj, kažu da ih malo izađe iz nje koji u nju zađu, a da ni jedan od njih ne izađe neozlijeđen."
"Nemoj reći neozlijeđen, ali ako kažeš neizmijenjen, onda ćeš možda kazati istinu",reče Aragorn. "Ali, Boromire moj, znanje gasne u Gondoru ako u gradu onih koji su nekoć bili mudri sada loše govore o Lothlórienu. Vjerovao ili ne, mi sad nemamo drugog puta... Osim ako se ne želiš vratiti do ulaza u Moriju, ili se penjati gorskim bespućem, ili sam samcat plivati niz Veliku rijeku."
"Onda nas vodi dalje!" reče Boromir. "Ali ovo je opasan put."
"Opasan je doista", potvrdi Aragorn. "Lijep i opasan, ali se njega trebaju bojati samo oni koji su opaki, ili oni koji sa sobom nose neko zlo. Za mnom!"
Zašli su bili tek nešto više od jedne milje u šumu kad nabasaju na još jedan potok što je hitro tekao niz obronke obrasle drvećem koji su se penjali na zapad prema gorju.Čuli su ga kako se ruši među sjenama na desnoj strani. Njegova tamna brza voda tekla je preko staze pred njima i uvirala u Srebrotok sred kolopleta mutnih lokava među korijenima stabala.
"Ovo je Nimrodel!" reče Legolas. "O ovom potoku spjevali su mnogo pjesama nekad davno šumski vilenjaci, a mi ih na sjeveru još pjevamo sjećajući se duge na njegovim slapovima, i zlatnog cvijeća što plovi po njegovoj pjeni. Ali sad je sve u mraku a most je na Nimrodelu srušen. Oprat ću noge u njemu jer kažu da mu je voda pravi melem za umorna putnika." Pođe i spusti se niz duboko usječenu obalu pa zakorači u potok. "Dođite za mnom!" dovikne im. "Voda nije duboka. Hajde da je pregazimo!
Možemo se i na drugoj obali odmarati, a huka slapa možda će nam donijeti san i zaborav naših jada."
Silazili su jedan po jedan u potok za Legolasom. Frodo je na tren ostao stajati u vodi uz samu obalu puštajući da mu voda teče preko umornih stopala. Bila je hladna ali joj je dodir bio čist, a kad je zašao dublje i zagazio do koljena, oćutio je kako mu je voda sprala svu prljavštinu od puta, pa i sam umor s udova.Kad je sva družina prešla na drugu stranu, posjedali su, otpočinuli i čalabrcnuli, a Legolas im je pridao priče o Lothlórienu koje su vilenjaci iz Mrkodola još čuvali u svojim srcima, priče o suncu i zvijezdama na livadama uz Veliku rijeku prije no što je svijet posivio.Naposljetku je zavladala šutnja, pa su slušali glazbu slapa kako slatko odjekuje u sjenama. Frodu se malone pričinilo da čuje nečiji glas kako pjeva usred huke vodopada.
"Čujete li Nimrodelin glas?" upita ih Legolas. "Otpjevat ću vam pjesmu o djevi Nimrodel koja se zvala jednako kao i potok na kojem je nekad davno živjela. To je krasna pjesma na našem šumskom jeziku; ali evo kako glasi na vestronskom govoru, onako kako je neki u Rivendellu i dan-danas pjevaju."
I on zapjeva tihim, jedva čujnim glasom sred šuma krošnji iznad njihovih glava:

1400758363-600-x-788px-f1ec2dd33bb406e923d604ed6d0c89e4-d377wvh.jpg

Bje vilin-djeva u davno doba
Ko zvijezda što blješti danju,
Njen bijeli plašt bje zlatnog ruba
I cipele od srebra za nju.
Zvijezda što sjaji joj nasred čela
I svjetlost u njenoj kosi
Bje ko Sunca znaka kad bi pala
Na Lórien u rosi.
Bje duge kose i bijele puti
Bje lijepa i nesputana,
Koraka kao da smjer vjetra sluti
Ko lišće linden-grana.
Ondje gdje slapovi nimrodelski
Bistru studen-vodu rone,
U jezeru njen pjev vilinski
Ko srebra jeka tone.
A gdje sad luta, tko će to reći?
Pod suncem ili kroz mrak?
Kad Nimrodel je prestao teći
I svaki mu nestao trag.
U luci sivoj na nju je čekala
Vilin-lađa dan za danom,
Dok čuvala brod je uvala
Od mora uzburkanog.
Al vjetar noćnik masku zbaci
I digne se s urlikom zime,
I vilin-brod sa sidrišta baci
Na pučinu strujom plime.
I kopna ne bi već s prve zore,
Sive su gore zamakle sjeni
Valova teških što diže more
Pod krestama u pjeni.
Gledo je Amroth žal što se krije
Iza vala što sve veći se diže,
I proklinjo nevjernu lađu što nije
Nimrodelu sve bliže.
Taj vilin-kralj imena znana
Bje vladar svim i svemu
Kad zlatna se razlista grana
U bajnom Lothlórienu.
Svi ga vidješe s krme u skoku
Poput strijele što traži metu
Kako zaranja u vodu duboku
Ko galeb u niskom letu.
More je s vjetrom kose mu plelo
I pjena se oko njega sjala
Kad spaze ga gdje snažno i smjelo
Ko labud jaše vrh vala.
Al sa Zapada ne bje nam stigo glas,
A niti na Ovijem obalama,
Vijest kakvu je čuo itko od nas
Da Amroth je sa nama.
Tu Legolas zapne i umukne.
"Ne mogu više pjevati", reče. "Ovo je tek jedan dio pjesme jer sam mnogo toga zaboravio. To je duga i tužna pjesma zato što kazuje kako su jadi snašli Lothlórien,Lórien od cvâsti, kad su patuljci probudili zlo u gorju."
"Ali patuljci nisu stvorili to zlo" reče Gimli."
1400758447-948-x-1194px-elves.jpg

"Ja nisam to ni rekao", tužno otpovrne Legolas. "Tada su mnogi vilenjaci iz Nimrodelina roda napustili svoja staništa i otišli, a ona je zalutala daleko na jugu, na prijevojima Bijeloga gorja, pa nije stigla na lađu na kojoj ju je čekao njezin dragi,Amroth. Ali u proljeće, kad vjetar puše kroz mlade krošnje, još se može čuti njezin glas pokraj slapova koji nose njezino ime. A kad vjetar zapuše s juga, dopre Amrothov glas s mora; jer Nimrodel uvire u Srebrotok koji vilenjaci zovu Celebrant, a Celebrant uvire u Anduin Veliki, a Anduin utječe u Belfalaski zaljev odakle su otplovili vilenjaci iz Lóriena. Ali ni Nimrodel ni Amroth nisu se nikad više vratili. Priča se da je ona sagradila kuću u granju stabla koje je raslo blizu slapa; jer takav je bio običaj vilenjaka iz Lóriena,da obitavaju na drveću, a možda je i dan-danas tako. Stoga su ih zvali Galadhrimi, narod s drveća. Duboko u njihovoj šumi drveće je vrlo veliko. Šumski narod nije kopao duboko u zemlji kao patuljci niti je gradio utvrde od kamena prije nego što je došla Sjena."
"Pa čak i u današnje doba moglo bi se reći da je sigurnije obitavati na drveću nego sjediti na zemlji" pripomene Gimli, pa baci pogled preko potoka na puteljak koji vodi natrag do Dimrillskog dola, a onda gore, na krov od tamnoga granja.
"Tvoje riječi, Gimli, sadrže dobar savjet" reče Aragorn. "Ne možemo ovdje sagraditi kuću, ali ćemo učiniti kao Galadhrimi i potražiti utočište na vrhu drveća, ako uzmognemo. Sjedimo ovdje kraj puta već dulje nego što je pametno."
Družina se udaljila od staze i zašla dublje u šumsku sjenu, na zapad, uz gorski potok, dalje od Srebrotoka. Nedaleko od Nimrodelskih slapova naišli su na skupinu stabala, od kojih neka bijahu nadvijena nad potok. Njihova velika siva debla bijahu vrlo snažna, ali visinu im je bilo teško odrediti.
"Ja ću se popeti na stablo" reče Legolas. "Ja dobro poznajem drveće, od korijena do grana, iako je ovo drveće meni nepoznate vrste, samo mu iz pjesama znam ime.Mellyrn se zove i žuto cvate, ali se nikad nisam ni na jedno ovakvo drvo popeo. Sad ću vidjeti kakvo je, i kako raste.
"Kakvo bilo da bilo", reče Pippin "bit će da je doista čudesno drveće ako na njemu može noću otpočivati netko tko nije ptica. Ali ja ne mogu spavati na grani!"
"Onda si iskopajte rupu u zemlji", reče mu Legolas "ako to više odgovara vašem soju. Ali morate kopati brzo i duboko ako se želite sakriti od orka."
Lako poskočivši sa tla, uhvati se za granu što je rasla na deblu visoko iznad njegove glave. Ali još dok se časkom njihao na grani, iz sjene na stablu iznad njega iznenada progovori nečiji glas:
"Daro!" reče zapovjedničkim tonom, a Legolas iznenađeno i uplašeno skoči ponovo na zemlju, pa se skutri uz deblo.
"Budite na miru!" šapne ostalima. "Nemojte se micati ni govoriti!"
Iznad njihovih glava razlegne se tih smijeh, a onda jedan drugi zvonki glas prozbori na vilenjačkom jeziku. Frodo nije mogao mnogo razumjeti od onoga što je rečeno, jer se govor kojim je govorio šumski narod istočno od gorja umnogome razlikovao od njihova govora na zapadu. Legolas uzgleda i odgovori na istom jeziku.
"Tko je to, i što kaže?" upita ga Merry.
"To su vilenjaci", odgovori Sam. "Zar im ne čujete glasove?"
"Da, to su vilenjaci", potvrdi Legolas "a kažu da tako glasno dišete da bi vas mogli ustrijeliti u mraku. "Sam brže-bolje pokrije usta rukom. "Ali kažu i da se ne morate ništa bojati. Dugo nas već slušaju. Čuli su moj glas s one strane Nimrodela i odmah su znali da sam ja od njihova sjevernog roda pa nas nisu spriječili da pregazimo potok; a poslije su slušali moju pjesmu. Pozvali su me da se s Frodom popnem na drvo, jer čini se da su načuli nešto o njemu i našem putovanju. Ostale mole neka se dotle strpe, i neka stražare pod drvetom dok oni ne odluče što im je činiti."
Iz sjene su vilenjaci spustili ljestve načinjene od užeta, srebrnkastosive i svjetlucave u mraku, a premda su izgledale slabe, pokazale su se dostatno čvrste da podnesu mnogo ljudi. Legolas se hitro uspne uz njih, a Frodo polako za njim; posljednji je bio Sam koji se trudio da ne diše glasno. Grane drveta mallorn rasle su gotovo okomito iz debla, a onda se savijale naviše; ali pri vrhu deblo se račvalo u krunu od više grana, među kojima bijaše sagrađena drvena platforma, ili flet, kako su takve stvari nazivali u to doba,a vilenjaci su ih zvali talan. Na nj se stizalo kroz okrugli otvor u sredini kroz koji su i ljestve bile provučene.Kad se Frodo napokon popeo na flet, zatekao je Legolasa kako sjedi sa trojicom vilenjaka. Bili su odjeveni u zagasitosivo i nisu se mogli vidjeti među okolnim granama,osim kad bi se iznenada pomaknuli. Poustajali su, a jedan je od njih otkrio malu svjetiljku koja je isijavala tanku srebrnu zraku. Podigao ju je uvis gledajući u lice Froda i Sama. Tad je opet zaklonio svjetlo i prozborio riječi dobrodošlice na vilenjačkom jeziku. Frodo mu odzdravi zamuckujući.

1400759101-600-x-790px-20c6d581684f57f14274d4c7c7205f47.jpg

Kad se Frodo napokon popeo na flet, zatekao je Legolasa kako sjedi sa trojicom vilenjaka. Bili su odjeveni u zagasitosivo i nisu se mogli vidjeti među okolnim granama,osim kad bi se iznenada pomaknuli. Poustajali su, a jedan je od njih otkrio malu svjetiljku koja je isijavala tanku srebrnu zraku. Podigao ju je uvis gledajući u lice Froda i Sama. Tad je opet zaklonio svjetlo i prozborio riječi dobrodošlice na vilenjačkom jeziku. Frodo mu odzdravi zamuckujući.
"Dobro došli!" reče zatim polagano vilenjak na Zajedničkom jeziku. "Mi malokad govorimo kojim drugim jezikom osim našim, jer prebivamo u srcu ove šume i nerado imamo posla s drugim narodima. Odsječeni smo čak i od svoga roda na sjeveru. Ipak,neki od nas još odlaze u svijet da prikupe novosti i promotre kretanje neprijatelja, i oni govore jezike drugih zemalja. Ja sam jedan od njih. Zovem se Haldir. Moja braća Rúmil i Orophin ne govore dobro vaš jezik. Ali mi smo već čuli da vi dolazite jer su Elrondovi glasnici prošli kroz Lórien na povratku kući preko Dimrillskih stuba. Godinama nismo ništa čuli o... hobitima, ili polutanima, i nismo znali da ih još ima u Međuzemlju. Ne izgledate baš opaki, a kako dolazite s vilenjakom našeg roda, voljni smo sprijateljiti se s vama, kao što nas je Elrond zamolio; iako nije naš običaj da vodimo strance kroz našu zemlju. Ali noćas morate ostati ovdje. Koliko vas ima?"
"Osmorica", odgovori Legolas. "Ja, četvorica hobita, i dva čovjeka, od kojih je jedan, Aragorn, prijatelj vilenjaka sa Zapadnih strana."
"U Lórienu je dobro poznato ime Aragorna, sina Arathornova", reče Haldir. "Osim toga, on uživa naklonost naše Gospodarice. Onda je sve u redu. Ali nabrojili ste samo sedmoricu?"
"Osmi je patuljak", otpovrne Legolas.
"Patuljak!" uzvikne Haldir. "To nije dobro. Mi nismo ovdje imali posla s patuljcima još od Crnih dana. Ne puštamo ih u našu zemlju. Njemu ne mogu dopustiti da prođe."
"Ali on je s Pustogore, pripadnik Dainova pouzdanog naroda i prijatelj Elrondov",napomene Frodo. "Sam ga je Elrond izabrao da putuje s nama, i dosad se pokazao hrabar i vjeran."
Vilenjaci tiho porazgovaraju među sobom i saslušaju Legolasa na svom jeziku.
"Dobro", napokon će Haldir. "Učinit ćemo tako, premda nerado. Pustit ćemo ga da prođe ako Aragorn i Legolas budu pazili na njega i odgovarali za njega, ali kroz Lothlórien mora proći vezanih očiju. Ipak, ne smijemo dalje ovdje raspravljati. Vaši ne smiju ostati na zemlji. Mi pazimo na rijeke otkako smo primijetili velik čopor orka kako ide na sjever prema Moriji, uza same planine, prije više dana. Na okrajcima šuma zavijaju vukovi. Ako ste doista došli iz Morije, opasnost ne može biti daleko za vama. Sutra rano izjutra morate već dalje.Sva četvorica hobita mogu se popeti ovamo gore i prenoćiti s nama – njih se ne bojimo! Na susjednom stablu ima još jedan talan. Na njega će se morati skloniti ostali. Vi ćete nam, Legolase, odgovarati za njih. Pozovite nas ako nešto ne bude u redu! I pripazite dobro na tog patuljka!"
Legolas je odmah sišao niz ljestve da prenese Haldirovu poruku pa su se uskoro Merry i Pippin uspentrali na visoki flet. Stigli su gore zadihani i prilično uplašeni.
"Eto, tako!" reče Merry predišući. "Dovukli smo i vaše i naše gunjeve. Svu ostalu prtljagu Strider je sakrio u dubok nanos lišća."
"Niste uopće trebali nositi te stvari", reče Haldir. "Zimi je doduše hladno na vrhu drveća, iako večeras puše južnjak, ali mi vam ovdje možemo ponuditi hranu i piće koji će vam pomoći da ne osjećate noćnu studen, a imamo i krzna i plašteva napretek."
Hobiti su objeručke prihvatili tu drugu (i mnogo bolju) večeru. Zatim su se dobro umotali, ne samo u vilenjačke krznene plašteve nego i u svoje gunjeve, pa su pokušali zaspati. Ali, koliko god bili umorni, samo je Sam lako zaspao. Hobiti ne vole visine i ne spavaju na katu čak ni kad borave u katnici. Flet im nije bio ni najmanje po volji kao spavaća soba. Nije imao zidova, pa čak ni ograde; samo je na jednoj strani bio tanak pleten zaslon koji se mogao pomicati i namještati na razna mjesta, ovisno o vjetru.Pippin je još neko vrijeme prije spavanja pričao.
"Ako stvarno zaspim u ovom potkrovlju, nadam se da se neću skotrljati na zemlju",reče.
"A ja kad jednoč zaspim", reče Sam, "ja ću i dalje spavat, pa makar se i skotrljo na zemlju. A što manje priče, to ću prije ubit oko, ako razumijete šta oću da kažem."
Frodo je neko vrijeme ležao budan i gledao u zvijezde što su svjetlucale kroz blijedi krov od treperave krošnje. Sam je zahrkao uza nj još mnogo prije nego što je Frodo sklopio oči. Nazirao je prilike dvojice vilenjaka kako nepomično sjede, obujmivši rukama koljena, i šaptom razgovaraju. Treći je od njih sišao da preuzme stražu na jednoj od nižih grana. Na kraju je, uljuljkan vjetrom u granju iznad sebe, i slatkim romorom Nimrodelskih slapova ispod sebe, Frodo usnuo dok mu je u glavi još odzvanjala Legolasova pjesma.Probudio se kasno u noći. Ostali su hobiti spavali, Vilenjaka više nije bilo.Mjesečev srp mutno je sjao među lišćem. Vjetar se bio stišao. Poizdaljeg začuje grub smijeh i bat mnogobrojnih koraka po tlu ispod sebe. Odjekne zveckanje kovine, Zvuci pomalo utihnu i izgube se nekud na jugu, u šumi.U otvoru na fletu pojavi se iznenada nečija glava. Frodo se uplašeno pridigne na ležaju i opazi da je to neki vilenjak sa sivom kukuljicom. On baci pogled na hobite.
"Što je?" upita ga Frodo.
"Yrch!" odgovori vilenjak šištavim šaptom i uzvuče gore na flet smotane ljestve od užeta.
"****!" reče Frodo. "Što rade?"
Ali vilenjak je već bio nestao. Nije više bilo nikakvih šumova. Čak je i lišće bilo umuknulo, pa i sami su slapovi nekako utihnuli. Frodo je sjedio drhtureći u svojim gunjevima. Bio je zahvalan što nisu zatečeni na tlu, ali je slutio da ih drveće ne štiti mnogo osim što ih skriva. Pričalo se da **** imaju dobar njuh, kao lovački psi, ali da se znaju i verati na drveće. Isuče Žalac – sijevnuo je i zablistao kao modar plamen, a onda je polako izblijedio i potamnio. Premda mu mač nije više sjao, Frodo nije izgubio osjećaj neposredne opasnosti, dapače, taj se osjećaj još i pojačao. Ustane, prikrade se otvoru i zagleda se dolje. Bio je gotovo uvjeren da čuje potajno kretanje daleko dolje pod stablom.To nisu bili vilenjaci jer se pripadnici šumskog naroda posve nečujno kreću. Zatim je čuo slabašan zvuk kao da netko nešto njuši, i učini mu se da nešto grebe po kori debla.Zurio je dolje u mrak suzdržana daha.Netko se polako penjao uz stablo i disao kao da tiho sikće kroz stisnute zube.Zatim Frodo opazi uz samo deblo dva blijeda oka. Zaustave se i netremice zagledaju gore.Odjednom se okrenu na drugu stranu, a sjenovita prilika sklizne niz deblo i iščezne.Malo zatim Haldir se hitro popne kroz granje.

1400759394-1500-x-897px-wallpaper_sum2_13_1600x1200.jpg

"Na ovom je drvetu maloprije bio netko koga nikad prije nisam vidio", reče. "To nije ork.
Pobjegao je čim sam dotaknuo deblo. Učinilo mi se da je vrlo oprezan i da se prilično spretno vere po drveću, inače bih još pomislio da je to bio koji od vas hobita.Nisam ga gađao strijelom jer nisam htio dići buku: ne smijemo riskirati da zametnemo okršaj. Upravo je prošla jaka jedinica orka. Pregazili su Nimrodel (proklete im bile one njihove smrdljive noge u čistoj vodi!) i produžili dalje starom cestom uz rijeku. Čini mi se da su nešto nanjušili jer su pretraživali neko vrijeme mjesto na kojem ste se vi bili zaustavili. Nas trojica nismo se mogli suprotstaviti stotini njih, pa smo otišli dalje naprijed i razgovarali izmijenjenim glasovima ne bismo li ih odmamili dalje u šumu. Orophin se brže-bolje vratio do naših staništa da upozori naš narod na opasnost. Ni jedan se od tih orka nikad neće vratiti iz Lóriena. Prije nego što padne iduća noć, mnogo će ih vilenjaka čekati skriveno na našoj sjevernoj granici. A vi morate krenuti na jug čim se razdani."
Na istoku je svanuo blijed dan. Kako je svjetlo jačalo, probijalo se kroz žuto lišće mallorna, pa se hobitima učinilo da sija rano sunce svježeg ljetnog jutra. Blijedoplavo nebo provirivalo je kroz zanjihano granje. Gledajući kroz jedan otvor na južnoj strani fleta, Frodo je vidio svu dolinu Srebrotoka kako leži poput mora od svijetlosmeđeg zlata i nježno se leluja na povjetarcu.Bilo je još rano i hladno jutro kad je družina ponovo krenula na put predvođena Haldirom i njegovim bratom Rúmilom.
"Zbogom, čarobni Nimrodel!" uzvikne Legolas.Frodo se obazre i spazi odbljesak bijele sjene među sivim deblima.
"Zbogom!" reče i on. Činilo mu se da nikad više neće slušati tako lijepo rominjanje vode što nebrojene akorde vječito pretapa u beskonačnu promjenljivu glazbu.Vratili su se na stazu koja je još vodila uz zapadnu obalu Srebrotoka i išli njome neko vrijeme na jug. Zapazili su otiske stopala orka na zemlji. Ali uskoro je Haldir skrenuo u stranu, među drveće, i zastao u njihovoj sjeni na obali rijeke.
"Tamo je preko rijeke jedan od mojih", reče, "iako ga vi možda ne vidite."
Čim se oglasi poput tihog ćurlika ptice, iz guštika mlade branjevine izađe vilenjak u sivome, ali s kukuljicom zabačenom na pleća; kosa mu se ljeskala poput zlata na jutarnjem suncu. Haldir spretno hitne preko rijeke smotak siva užeta, a onaj ga vilenjak dohvati i zaveže kraj užeta za drvo blizu obale.
"Celebrant je ovdje, kao što vidite, već snažna rijeka", reče Haldir, "dubok je, brzo teče i vrlo je hladan. Ne stupamo nogom u njega ovako daleko na sjeveru osim ako baš ne moramo. Ali u ove dane pojačanog opreza ne gradimo mostove. Evo vidite kako prelazimo preko rijeke! Pođite za mnom!"
Čvrsto zavezavši svoj kraj užeta za jedno drvo, lakim korakom pretrči po užetu preko rijeke i vrati se, baš kao da hoda po putu.
"I ja mogu tako prijeći rijeku", reče Legolas, "ali ostali nisu tome vični. Neće je valjda morati preplivati?"
"Neće!" odgovori Haldir. "Imamo mi ovdje još dva užeta. Zavezat ćemo ih oba iznad ovoga, jedan u visini ramena a drugi na pola te visine, pa će svi uz malo više pažnje moći prijeći preko rijeke."
Kad je taj krhki most napravljen, družina je prešla preko njega, tko polako i oprezno a tko nešto brže. Od hobita se najbolje iskazao Pippin jer je bio siguran na nogama, pa je brzo prešao na drugu stranu držeći se samo jednom rukom za uže, a da nije odvajao očiju od druge obale, niti pogledao dolje. Sam se gegao i grčevito držao rukama i gledao u blijedu uskovitlanu vodu pod sobom kao da prelazi preko ponora u gorju. Kad se dohvatio druge obale, odahnuo je.
“Čovjek se uči dok je živ!” ko što kaže moj ćaća. On je doduše mislio na vrtlarstvo kad je to reko, a ne na spavanje na motki ko tica nit na odanje poput pauka. Čak ni moj stric Andy nije nikad ovako nešto izveo!"
Kad se sva družina napokon okupila na istočnoj obali Srebrotoka, vilenjaci su odvezali i smotali dva užeta. Rúmil, koji je ostao na drugoj strani, povukao je posljednji smotak k sebi, prebacio ga preko ramena, mahnuo im rukom i vratio se do Nimrodel na stražu.
"E sad ste, prijatelji", reče Haldir, "stupili u Naith Lórienski, ili u Trokut, kako biste vi rekli, jer je to kraj koji leži kao vrh koplja zabijen između Srebrotoka i Anduina Velikog. Mi ne dopuštamo strancima da istražuju tajne Naitha. Malo je kome zapravo dopušteno da uopće stupi nogom na ovo tlo.Ja ću ovdje kako smo se dogovorili, svezati oči patuljku Gimliju. Ostali će smjeti još neko vrijeme slobodno hodati sve dok se ne približimo našim staništima, dolje u Egladilu, u samom kutu između voda."
Ovo nikako nije bilo po volji Gimliju.
"Taj je vaš dogovor sklopljen bez mog pristanka", reče. "Ja neću hodati vezanih očiju, kao prosjak ili uznik. I ja nisam uhoda. Moj narod nije nikad šurovao ni s jednim slugom Neprijatelja. Niti smo ikad učinili išta nažao vilenjacima. Nimalo nije vjerojatnije da ću vas ja izdati nego Legolas ili bilo koji drugi moj suputnik."
"Ne sumnjam ja u vas", reče Haldir. "Ali takvi su vam naši zakoni. Ja nisam zakonodavac niti smijem prekršiti zakon. Učinio sam mnogo samim time što sam vam dopustio da pregazite Celebrant."
Ali Gimli bijaše tvrdokoran. Odlučno se raskrečio i položio ruku na držalo svoje sjekire.
"Ja želim ići i dalje slobodan", reče, "inače se vraćam u svoju zemlju gdje me svi znaju da sam od riječi, pa makar skapao sâm u divljini."
"Sad se više ne možete vratiti", strogo će Haldir. "Kad ste već došli ovako daleko, morate izaći pred našega Gospodara i Gospodaricu. Oni će prosuditi hoćemo li vas zadržati ili vas pustiti da odete kamo želite. Ne možete ponovo prelaziti preko rijeka, za nama su ostali tajni stražari koji vas neće pustiti da prođete. Ubit će vas prije nego što ih ugledate."
Gimli izvuče sjekiricu iza pojasa. Haldir i njegovi drugovi napnu lukove.
"K vragu i patuljci i njihove tvrde glave!" reče Legolas.
"Čekajte!" javi se Aragorn. "Ako ja treba da i dalje predvodim ovu družinu, mora biti onako kako ja kažem. Teško je patuljku biti tako izdvojen. Svima ćete nam vezati oči, pa čak i Legolasu! Tako će biti najbolje iako će nam putovanje zbog toga biti sporo i nezanimljivo."
Gimli se odjednom nasmije.
"Izgledat ćemo baš kao vesela skupina budala! Hoće li nas možda Haldir sve voditi na uzici, kao što pas vodi slijepe prosjake? Ali ja nemam ništa protiv, pod uvjetom da i Legolas bude slijep kao i ja!"
"Ja sam vilenjak i u rodu sam s ovdašnjim narodom", ljutne se sad i Legolas.

1400759681-1040-x-570px-lorien.jpg

"Hajde da sad vičemo: “K vragu i vilenjaci i njihove tvrde glave!”" opet će Aragorn. "Ipak, sa svima će se u družini jednako postupati. Hajde, Haldire, vežite mi oči!"
"Ako nas ne budete dobro vodili, zatražit ću odštetu za svaki pad i nagnječeni prst na nozi!" reče Gimli dok su mu vezali oči.
"Nećete imati nikakvih potraživanja", ustvrdi Haldir. "Dobro ću vas voditi, a staze su ravne i prave."
"Kakvi su ovo ludi dani!" usklikne Legolas. "Ovdje smo na okupu sve sami neprijatelji jedinog pravog Neprijatelja, a ja ipak moram hodati kao slijepac, iako sunce veselo sija u šumi kroz zlatne krošnje!"
"Ovo zaista može izgledati ludo", potvrdi Haldir. "Zapravo se ni u čemu toliko ne ogleda moć Gospodara tame koliko u otuđenosti koja dijeli sve one koji mu se još odupiru. Pa ipak, mi toliko malo povjerenja i pouzdanja nalazimo u svijetu izvan granica Lothlóriena, osim možda u Rivendellu, da se ne usuđujemo pretjeranim povjerenjem ugroziti svoju zemlju. Sad živimo na otoku usred mnogih pogibli, i ruke su nam češće na tetivi luka nego na harfi. Rijeke su nas dugo branile, ali više nam nisu pouzdana zaštita jer se Sjena prikrala na sjever posvuda oko nas. Neki govore o odlasku, ali se čini da je već kasno za odlazak. Gorje na zapadu postaje sve opakije; na istoku su krajevi opustošeni i puni Sauronovih pristaša, a već se priča da ne možemo više sigurno proći ni na jug kroz Rohan i da ušće Velike rijeke nadzire Neprijatelj. A sve da se i možemo dohvatiti morske obale, ne bismo više ondje našli utočišta. Kažu da još postoje luke vilenjaka visoka roda,ali su one daleko na sjeveru i zapadu, s onu stranu zemlje polutana. Možda naš Gospodar i Gospodarica znaju gdje je to, ali ja ne znam."
"Mogli biste bar naslutiti sad kad ste nas vidjeli", reče Merry. "Ima vilenjačkih luka zapadno od moje zemlje, Shirea, u kojoj hobiti obitavaju."
"Sretni su hobiti što prebivaju tako blizu moru!" pripomene Haldir "Nitko od mog naroda nije već dugo vidio more, ali ga se još sjećamo u pjesmi. Pričajte mi o tim lukama dok hodamo."
"Ne mogu jer ih ja nikad nisam vidio", reče Merry. "Nikad prije nisam bio izvan svoga zavičaja. A da sam znao kakav je svijet vani, mislim da ne bih imao volje ni da ga napustim."
"Čak ni radi toga da vidite ubavi Lothlórien?" priupita ga Haldir. "Svijet je doista pun pogibli i u njemu ima mnogo mračnih mjesta, ali ima i mnogo toga lijepog, i premda je ljubav u svim zemljama sada izmiješana s jadima, možda je zato još veća. Ima ih među nama koji pjevaju da će se Sjena povući i da će opet zavladati mir. Pa ipak, ja ne vjerujem da će svijet oko nas ikad više biti kakav je nekoć bio, ili da će sunčano svjetlo biti kao nekad. Bojim se da će za vilenjake to u najboljem slučaju biti tek primirje, za kojeg će moći neometano proći do mora da zauvijek napuste Međuzemlje. Žao mi je za Lothlórienom koji volim! Jadan bi bio život u zemlji u kojoj ne raste mallorn. A da ima mallorna onkraj Velikog mora, nitko nam o tome nije nikad ništa rekao."
Dok su oni tako razgovarali, družina je polako išla u povorci po jedan stazama kroz šumu predvođena Haldirom, dok je drugi vilenjak bio na začelju. Osjećali su da im je tlo pod nogama glatko i meko pa su nakon nekog vremena slobodnije hodali, bez straha da će se ozlijediti ili pasti. Kako nije ništa vidio, Frodo je ustanovio da mu je izoštreniji sluh i ostala osjetila. Ćutio je miris drveća i izgažene trave. Razabirao je različite akorde u šumoru lišća iznad glave, u žuborenju rijeke zdesna i u tankim jasnim glasovima ptica na nebu. Osjećao je sunce na licu i šakama kad su prelazili preko proplanaka.Čim je bio stupio nogom na drugu obalu Srebrotoka, obuzelo ga je čudno osjećanje koje se produbljivalo što je išao dalje u Naith: činilo mu se kao da je prešao preko mosta vremena i dospio u neki zakutak starog doba, pa da hoda po svijetu kojeg više nema. U Rivendellu je živjelo sjećanje na drevne stvari, a u Lórienu su drevne stvari još živjele u svijetu zbilje. Tu se zlo nekad vidjelo i čulo, znalo se za jade; vilenjaci su se bojali vanjskog svijeta i nisu mu vjerovali: vuci su zavijali na okrajcima šuma: ali na zemlji lórienskoj nije ležala nikakva sjena.Družina je hodala cijelog tog dana sve dok nisu osjetili kako pada prohladna večer i začuli rani noćni vjetar kako šapuće medu mnogobrojnim lišćem u krošnjama. Tad su otpočinuli i zaspali bez straha na zemlji jer im njihovi vodiči nisu htjeli odvezati oči, a
nisu se mogli penjati na drveće vezanih očiju. Ujutro su produžili dalje, bez žurbe. O podne su se zaustavili, a Frodo je osjetio da su izašli na jarko sunce. Iznenada je posvuda oko sebe začuo mnoge glasove.Nečujno im se bila približila vilenjačka postrojba što je hitala put sjevernih granica da ih brani od napada iz Morije; i donijela je novosti od kojih im je neke Haldir prenio.**** pljačkaši dočekani su u zasjedi i gotovo svi pobijeni; preostali su pobjegli na zapad put gorja, ali ih potjera i dalje prati. Viđeno je i neko čudno stvorenje kako bježi povijenih leda sa šakama pri tlu, kao kakva zvjerka, a opet nije zvjerka. Umaknulo je potjeri, a nisu ga ustrijelili zato što nisu bili načisto je li dobro ili zlo, pa je nestalo nekud na jug, niz Srebrotok.
"Primio sam i poruku od Gospodara i Gospodarice Galadhrima. Svi možete dalje sobodno hodati, čak i patuljak Gimli. Čini se da Gospodarica zna tko je i što svaki pjedini član vaše družine. Mora da su stigle nove poruke iz Rivendella."
Najprije je Gimliju skinuo povez s očiju.
"Oprostite!" reče mu i nakloni se do zemlje. "Gledajte odsad na nas prijateljskim očima! Gledajte i budite sretni jer ste prvi patuljak od Durinovih dana koji gleda drveće u Naithu Lórienskom!"

1400759799-1300-x-951px-lorhilde.jpg

Kad su i njemu odvezali oči, Frodo je uzgledao i ostao bez daha. Stajali su na čistini. Slijeva se nalazio brežuljak obrastao travom zelenom kao u proljeće u staro doba.Na njemu su, poput dvostruke krune, rasla dva kruga stabala: drveće je u vanjskom krugu imalo snježnobijelu koru i bilo bez lišća ali vrlo lijepo u svojoj skladnoj golotinji;unutarnji red tvorili su sami vrlo visoki mallorni, svejednako okićeni blijedim zlatom.Visoko među granjem ponajvišeg stabla što je stajalo u samoj sredini blistao je bijeli flet.Pod samim drvećem pa i na zelenim obroncima brežuljaka, trava bijaše posuta sitnim zlaćanim cvijećem u obliku zvijezda. Među njim je, njišući se na tankim stabljikama,raslo i neko drugo cvijeće, bijelo i posve blijede zelene boje, trepereći poput izmaglice sred intenzivne boje trave. Nad svim tim nebo bijaše modro, a popodnevno sunce obasjavalo je brežuljak i bacalo duge zelene sjene pod drveće.
"Gledajte! Stigli ste do Cerin Amrotha", reče Haldir. "Ovo je samo srce staroga kraljevstva koje je ovdje postojalo prije mnogo vremena, a tu je i brežuljak Amrothov na kojem je u sretnijim vremenima podignuta njegova visoka kuća. Ovdje vječito cvjeta zimsko cvijeće u travi koja ne vene: žuti elanor i blijedi niphredil. Ovdje ćemo se još zadržati neko vrijeme tako da u grad Galadhrim stignemo u suton." Ostali su se izvalili na mirisavu travu, ali je Frodo još neko vrijeme stajao obuzet divljenjem. Činilo mu se da je izašao kroz neki visoki prozor koji gleda na iščeznuli svijet, obasjan svjetlom za koje njegov jezik nema prave riječi. Sve što je vidio bijaše skladnih oblika, ali se činilo da su oblici u isti mah jasno izrezani, kao da su zamišljeni i naslikani onog trena kad su mu odvezali oči, i prastari kao da odvajkada ovdje stoje.Vidio je samo boje koje poznaje, zlatnu, bijelu, plavu i zelenu, samo što su bile svježe i intenzivne, baš kao da ih je u tom času prvi put opazio i nadjenuo im nova i čudesna imena. Zimi ne bi ovdje nijedno srce moglo tužiti za ljetom ili proljećem. Na svemu što je raslo na toj zemlji nije se mogla zapaziti nikakva mana ni bolest ni grdoba. Na zemlji lórienskoj nije bilo nijedne mrlje.
Okrene se i opazi da Sam stoji pokraj njega i gleda oko sebe sa zbunjenim izrazom na licu, trljajući oči kao da nije siguran da ne sanja.
"Sunce sija i vedar je dan, o tom nema zbora", reče. "Ja sam mislio da je vilenjacima stalo samo do mjeseca i zvijezda, ali ovo je vilenjačkije od svega što sam ikad čuo. Imam osjećaj ko da sam unutar pjesme, ako razumijete šta hoću da kažem."
Haldir ih pogleda. Činilo se da je on potpuno shvatio i misli i riječi. Osmjehne se.
"To vi sad osjećate moć Gospodarice Galadhrima", reče. "Biste li se htjeli popeti sa mnom na Cerin Amroth?"
Njih dvojica pođu za njim kad se on lakim korakom počne uspinjati uz travnati obronak. Iako je Frodo hodao i predisao, i isti mu onaj svježi povjetarac hladio lice koji je oko njega pomicao živo lišće i cvijeće, osjećao je da se nalazi u bezvremenoj zemlji koja niti vene niti se mijenja niti pada u zaborav. Pa i kad ode i iznova se vrati u vanjski svijet,i dalje će Frodo, putnik namjernik iz Shirea, hodati ovuda, po ovoj travi, među elanorom i niphredilom u ubavom Lothlórienu.Uđu u krug bijelog drveća. Uto južnjak zapuše na Cerin Amrothu i uzdahne među njegovim granama. Frodo zastane, jer je iz daljine začuo velike valove na odavno spranim žalovima, i morske ptice kako kriče, iako im je vrsta izumrla.Haldir je isprednjačio i upravo se penjao na visoki flet. Dok se Frodo spremao poći za njim, položi ruku na stablo pokraj ljestava: nikad do tada nije tako iznenada i tako jasno oćutio dodir i tkivo kore drveta i njegov unutarnji život. Bijaše ushićen drvom i dodirom drva, ali ne kao šumar ili tesar; bijaše ushićen samim živim stablom.Kad je najposlije stupio na visoku platformu, Haldir ga uhvati za ruku i okrene na jug.
"Pogledajte najprije na ovu stranu!" reče mu.
Frodo pogleda i vidje, još prilično udaljen, brijeg sa mnogo velikih stabala, ili grad zelenih tornjeva – nije bio načisto što je od toga dvoga. Učini mu se da odande dopiru moć i svjetlo što sav taj kraj drže u vlasti. Iznenada poželi da poleti kao ptica i otpočine u tom zelenom gradu. Pogledavši na istok, spazi svu zemlju lóriensku kako se spušta prema blijedom sjaju Anduina, Velike rijeke. Ali čim baci pogled preko rijeke, nestane sveg onog svjetla i opet se vrati u svijet koji poznaje. Kraj je s onu stranu rijeke izgledao ravan i pust, bezobličan i mutan, samo što se u daljini opet dizao neki bedem, taman i sumoran.Sunce što je obasjavalo Lothlórien nije bilo kadro rasvijetliti sjenu tog dalekog visa.
"Ono je ondje tvrđava Južnog Mrkodola", reče Haldir. "Okružena je šumom tamnih jela, u kojoj se stabla bore jedno protiv drugog, a grane im trunu i venu. U sredini na kamenitoj uzvisini stoji Dol Guldur u kojem je odavno stolovao skriveni Neprijatelj.Bojimo se da je utvrda ponovo napučena, sedam puta moćnija nego što je bila.Odnedavno je Dol Guldur često obavijen crnim oblakom. S ove visine možete vidjeti dvije sile suprotstavljene jedna drugoj, koje se vječito bore u mislima, ali premda svjetlo prodire do samog srca tame, njena tajna nije otkrivena. Još nije."
Okrenuvši se, hitro siđe niz ljestve, a oni pođu za njim. Frodo zatekne Aragorna na podnožju brežuljka kako stoji nepomično i nijemo poput drveta, ali u ruci drži mali zlatni cvijet elanora a oči mu se krijese. Bio je utonuo u neku lijepu uspomenu. Kad ga Frodo pogleda, shvati da Aragorn promatra svijet kakav je negda bio na ovome mjestu. Jer na Aragornovu licu nije bilo ni traga od sumornih godina,reklo bi se da je u bijelome, mlad knez, visok i lijep; i da govori nešto na vilenjačkom jeziku nekome koga Frodo ne vidi.
"Arwen vanimelda, namarie!" reče i duboko uzdahne a onda se prene iz svojih misli, pogleda Froda i nasmiješi se. "Ovo je samo srce Vilenije", reče, "i ovdje će moje srce zauvijek prebivati dok ne bude svjetla onkraj mračnih putova kojima nam je još ići,vama i meni. Hodite sa mnom!"
Pa uhvativši Froda za ruku, siđe s brežuljka Cerin Amrotha, na koji se nikad više živ nije vratio.

GALADRIELINO ZRCALO

1401560699-1500-x-1505px-yy.JPG

Sunce je tonulo za gorje i sjene su rasle u šumi kad su krenuli dalje. Staza ih je vodila u šikare u kojima se mračak već hvatao. Dok su oni hodali, noć se spustila među drveće pa su vilenjaci otkrili svoje srebrne svjetiljke.Iznenada su opet izbili na čistinu i obreli se pod blijedim večernjim nebom posutim nekolikim ranim zvijezdama. Pred njima se prostirao u veliku krugu širok prostor bez drveća koji se savijao u daljini na obje strane. Iza njega se dubok opkop gubio u nježnoj sjeni, ali je trava na njegovu rubu bila zelena kao da je još ozarena pri sjećanju na sunce što je zašlo. Na drugoj strani držao se vrlo visok zelen bedem što je opasivao zelen brijeg načičkan drvećem mallorna višim od svih onih koje su dotad vidjeli u tom kraju.Nemoguće je bilo procijeniti njihovu visinu, ali su stajali u suton kao živi tornjevi. Na njihovim razgranatim granama i usred vječito pokretnih krošanja blistala su nebrojena svjetla, zelena, zlatna i srebrna. Haldir se obrati družini i reče:
"Dobro došli u Caras Galadhon! Ovo je galadhrimski grad u kojem stoluju gospodar Celeborn i Galadriel, Gospodarica Lóriena. Ali ne možemo s ove strane u njunići, jer vrata nisu okrenuta na sjever. Moramo zaobići grad da dođemo do južne strane,a to nije kratak put jer je grad velik."
Put popločen bijelim kamenjem vodio je uz vanjski rub opkopa. Njime su krenuli na zapad. Grad se slijeva neprestano uspinjao poput zelena oblaka, a kako se noć spuštala,palilo se sve više svjetala sve dok im se nije učinilo da je cijeli grad u plamenu zvijezda.Napokon su stigli do bijelog mosta, a kad su prešli preko njega, našli su se pred velikim gradskim vratima okrenutim na jugozapad, i ugrađenim među krajeve zidina što su se tu spajale. Vrata bijahu visoka i čvrsta i okićena mnogobrojnim svjetiljkama.Haldir pokuca i nešto prozbori a vrata se bešumno otvore, iako Frodo nije nigdje vidio stražare. Putnici uđu unutra a vrata se za njima zatvore. Obreli su se u uskom prolazu između krajeva zidina i, brzo prošavši kroz njega, stupili u Grad drveća. Nigdje nikog nisu vidjeli niti su čuli ičije korake na stazama, ali su oko njih i iznad njih
odjekivali mnogi glasovi. Izdaleka s brijega dopirala je pjesma padajući iz visine kao nježna kišica po krošnjama.Prošli su mnogim stazama i popeli se uz mnoge stube dok nisu došli do gornjih dijelova grada i ugledali pred sobom, usred široke tratine, blistav vodoskok. Vodoskok bijaše osvijetljen srebrnim svjetiljkama što su se njihale na granama obližnjeg drveća, a voda je padala u srebrni bazen iz kojeg je istjecao bijeli potočić. Na južnoj strani tratine stajalo je najveće od svih stabala; debelo, glatko deblo prelijevalo se poput sive svile i dizalo se uvis sve dok mu prve grane, visoko gore, nisu raskrilile snažne udove ispod sjenovitih oblaka od lišća. Pokraj njega su stajale široke bijele ljestve, a na njihovu podnožju sjedila su tri vilenjaka. Kad su im se putnici približili, skočili su na noge, pa Frodo opazi da su visoki, u sivim žičanim košuljama, a da su im preko ramena prebačeni dugi bijeli plaštevi.
"Ovdje stoluju Celeborn i Galadriel", reče Haldir. "Oni žele da se popnete gore i porazgovarate s njima."
Tada jedan od vilenjačkih stražara odsvira čistu notu na svome malom rogu, a netko mu visoko gore tri puta uzvrati na isti način.
"Idem ja prvi", reče Haldir. "Neka Frodo pođe za mnom, a za njim Legolas. Ostali mogu ići kojim god redom žele. Za one koji nisu navikli na ovakvo stubište, ovo je dug uspon, ali putem možete i otpočinuti."
Dok se polako penjao, Frodo je prošao pokraj mnogih fletova: jedni su bili na jednoj strani, drugi na drugoj, a treći su bili smješteni oko debla tako da su ljestve prolazile kroz njih. Na velikoj visini iznad zemlje došao je do široka talana nalik na palubu golema broda. Na njemu bijaše sagrađena kuća, toliko velika da bi ljudima na tlu mogla poslužiti kao ladanjski dvorac. On uđe u nju za Haldirom i nađe se u odaji ovalnog oblika, usred koje je stajalo deblo velikog mallorna što se sužavalo prema vrhu, ali se još doimalo kao pozamašan potporanj.Odaja bijaše ispunjena blagim svjetlom; zidovi joj bili zeleni i srebrni a svod zlatan. U njoj je sjedilo mnogo vilenjaka. Na dvije stolice uz deblo, ispod baldahina od živog granja, sjedili su jedno uz drugo Celeborn i Galadriel. Ustali su da pozdrave goste,na vilenjački način, čak i oni koji su smatrani moćnim kraljevima. Oboje su bili vrlo visoki, gospodarica nije bila nimalo niža od gospodara, ozbiljni i lijepi. Bili su oboje u bijelome, kosa Gospodarice bijaše zagasitozlatna, a kosa gospodara Celeborna srebrna,duga i sjajna, ali se ni na jednom od njih nije mogao zapaziti nikakav znak starosti, osim možda u dubini očiju, koje bijahu oštre kao koplja pri svjetlu zvijezda, a opet duboko umne, pravi zdenci dubokih sjećanja.Haldir dovede Froda do njih i Gospodar poželi gostu dobrodošlicu na svom jeziku. Gospodarica Galadriel nije progovorila ni riječi, ali ga je dugo gledala u lice.
"Sjedite ovdje uza me, Frodo iz Shirea!" reče mu Celeborn. "Porazgovarat ćemo kad ostali stignu."
Svakog je od Frodovih suputnika udvorno pozdravljao po imenu kako su pristizali.
"Dobro došli, Aragorne, sine Arathornov!" reče. "Trideset je i osam godina prošlo u vanjskom svijetu kako ste bili u našoj zemlji; i te vas godine teško pritišću. Ali kraj je blizu, na dobro ili na zlo. Odložite ovdje svoje breme na neko vrijeme!"
"Dobro došli, sine Thranduilov! Prerijetko nam rod sa sjevera dolazi ovamo."
"Dobro došli, Gimli, sine Gloinov! Davno nismo vidjeli nikoga od Durinova naroda u Caras Galadhonu. Ali danas smo prekršili svoj stari zakon. Neka ovo bude znak da su bolji dani pred nama, iako je svijet mračan, i da će se obnoviti prijateljstvo među našim narodima!"
Gimli se duboko pokloni.Kad su svi gosti posjedali ispred njegove stolice, Gospodar ih ponovo promotri.
"Ovdje ste osmorica", reče. "A devetorica vas je imalo krenuti na put, takvu sam bar poruku primio. Možda je bilo nekih izmjena u odluci Vijeća za koje nismo čuli?
Elrond je daleko a između nas je sve gušći mrak, cijele ove godine sjene su bivale sve duže."
"Ne, nije bilo nikakvih izmjena", reče Gospodarica Galadriel prozborivši prvi put.Glas joj bijaše jasan i skladan, ali dublji nego što je obično u žena. "Gandalf Sivi krenuo je s ovom družinom, ali nije prešao granice naše zemlje. Recite nam gdje je sad on jer sam silno željela ponovo s njim porazgovarati. Ali ne mogu ga vidjeti izdaleka osim ako ne stupi na područje Lothlóriena: u nekakvoj je sivoj magli, pa su mi skriveni putovi njegovih nogu i misli."
"Na žalost!" reče Aragorn. "Gandalf Sivi pao je u sjenu. Ostao je u Moriji, nije se uspio spasiti."
Na te su riječi svi vilenjaci u dvorani glasno kriknuli od žalosti i zaprepaštenja.

1401561792-1280-x-757px-tumblr_m6mqrbceMR1qhttpto2_1280[.JPG

"To je loša vijest", reče Celeborn, "najlošija vijest koja je ovamo stigla za ovih dugih godina punih bolnih događaja." Zatim se obrati Haldiru na vilenjačkom jeziku:
"Zašto mi to nitko dosad nije javio?"
"Nismo govorili Haldiru o svojim pothvatima ni o svojim nakanama", reče Legolas. "Isprva smo bili preumorni i opasnost nam je još bila za petama, a poslije umalo da nismo zaboravili na svoje jade dok smo sretni kročili ubavim stazama Lóriena."
"Ali naša je bol velika a gubitak nenadoknadiv", pripomene Frodo. "Gandalf nam je bio vođa i proveo nas je kroz Moriju, i kad se već činilo da nam nema spasa, spasio nas je ali je sam pao."
"Ispričajte nam kako se to zbilo!" reče Celeborn.
Tada Aragorn ispripovjedi što se sve dogodilo na prijevoju na Caradhrasu, i sljedećih dana; pričao je o Balinu i njegovoj knjizi, i o okršaju u Mazarbulskoj odaji, i o vatri, i o uskom mostu, i o pojavi nemani.
"Učinilo mi se da je to neko zlo iz starog svijeta kakvo nikad prije nisam vidio",reče Aragorn. "Bilo je to u isti mah i sjena i plamen, nešto snažno i užasno."
"Bio je to Morgothov Balrog", reče Legolas, "najkobnije prokletstvo vilenjaka, osim Onoga koji sjedi u Crnoj kuli."
"Uistinu, ono što sam vidio na mostu progoni me u najmračnijim snovima, vidiosam Durinovo prokletstvo", reče Gimli tiho, sa strahom u očima.
"Na žalost!" uzdahne Celeborn. "Mi smo se već dugo bojali da podno Caradhrasa spava neka neman. Ali da sam znao da su patuljci opet probudili to zlo u Moriji, zabranio bih vam da prijeđete preko sjevernih granica, vi i svi ostali koji su išli s vama. Kad bi to bilo moguće, reklo bi se da je Gandalf na kraju pao iz mudrosti u ludost i da je nepotrebno upao u mrežu Morije."
"Uistinu bi bilo nepromišljeno takvo što kazati", ozbiljno će Galadriel. "Ništa od Gandalfovih pothvata u životu nije bilo nepotrebno. Oni koje je on vodio nisu znali što on misli, pa ne mogu točno reći kakve su mu bile namjere. Ali kako god bilo s vođom,njegovim se sljedbenicima nema što zamjeriti. Nemoj se sad kajati zbog dobrodošlice iskazane patuljku. Da je naš narod bio odavno prognan daleko iz Lothlóriena, tko bi uopće iz Galadhrima, uključiv i Celeborna Mudrog, mogao proći u blizini a da ne poželi pogledati svoj stari zavičaj, pa makar taj zavičaj postao i zmajev brlog? Tamna je voda Kheled-zârama, i studeni su studenci Kibil-nâle, i prekrasne su bile dvorane sa mnogo stupova u Khazad-dûmu u staro doba, prije pada moćnih kraljeva pod nadgrobni kamen."
Pogledavši Gimlija koji je sjedio smrknut i nujan, ona se nasmiješi. A patuljak,čuvši imena izrečena na svom starom jeziku, uzgleda i pogled mu se ukrsti s njezinim, i učini mu se da je iznenada zavirio u srce neprijatelju i otkrio u njemu ljubav i razumijevanje. Čuđenje mu se ukaže na licu, a onda se zauzvrat i sam osmjehne.Nespretno ustane, pokloni se kako se patuljci klanjaju i reče: "Ali još je ljepša živa zemlja lórienska, a Gospodarica Galadriel nadmašuje sve dragulje što leže pod zemljom!"
Nastane šutnja. Naposljetku Celeborn iznova prozbori:
"Nisam znao da vam se takvo zlo ispriječilo na putu. Molim Gimlija neka zaboravi moje grube riječi, izgovorio sam ih iz pomućena srca. Učinit ću sve što mogu da pomognem svakome od vas prema njegovoj želji i potrebi, ali posebice ovog pripadnika malog naroda što nosi najveće breme."
"Mi znamo za vašu zadaću", reče Galadriel gledajući Froda. "Ali nećemo sad ovdje o tome otvorenije govoriti. Pa ipak, možda će se još pokazati da niste uzalud došli u ovu zemlju potražiti pomoć, kao što je i Gandalf očito namjeravao. Jer Gospodara Galadhrima smatraju najmudrijim vilenjakom u Međuzemlju, a osim toga, daje darove vrednije nego što ih daju kraljevi. On je boravio na zapadu od pradavnih dana, a ja živim s njim bezbroj godina; jer ja sam prešla preko gorja prije pada Nargothronda i Gondolina, i zajedno smo se stoljećima ovoga svijeta borili protiv dugotrajnog poraza. Ja sam prva bila sazvala Bijelo vijeće. I da mi se nisu izjalovili planovi, na čelu vijeća stajao bi Gandalf Sivi, i možda bi se tada drukčije odvijali događaji. Ali još i sad ima nade. Ja vam neću ništa savjetovati da radite ovako ili onako. Jer ja vam ne mogu biti od koristi u samom djelovanju ili smišljanju planova, niti u biranju između ovog i onog poteza, nego samo u poznavanju onoga što je bilo i što jest, i djelomice onoga što će biti. Ali jedno ću vam reći: vaša je misija na oštrici noža. Zastranite li i najmanje, stvar će propasti, i svi će nastradati. Pa ipak, ima nade dok je god družina pouzdana."
Na te riječi ona ih sve obuhvati pogledom i u tišini promotri redom svakoga od njih. Ni jedan od njih osim Legolasa i Aragorna nije mogao dugo podnijeti njen pogled.Sam je učas pocrvenio i oborio glavu.Naposljetku ih Gospodarica Galadriel oslobodi svoga pogleda i nasmiješi se.

1401561889-591-x-591px-Galadriel.jpg

"Ne dajte svojim srcima da klonu", reče im. "Noćas ćete bar spavati na miru."
Tada oni uzdahnu i iznenada se osjete umorni, kao da su dugo i potanko ispitivani,premda ih nitko ništa otvoreno nije pitao.
"Pođite sad na počinak!" reče im Celeborn. "Izmoreni ste silnim jadima i mukama.Sve da se vaše putovanje i ne tiče neposredno nas ovdje, našli biste utočište u ovom gradu dok se ne biste izliječili i okrijepili. Sad se lijepo odmorite, a neko vrijeme nećemo uopće govoriti o vašem daljnjem putovanju."
Te je noći družina spavala na zemlji, na veliko zadovoljstvo hobitâ. Vilenjaci su im podigli šator među drvećem blizu vodoskoka, a u šatoru prostrli meke ležajeve; zatim su ih napustili izgovorivši riječi mira svojim krasnim vilenjačkim glasovima. Putnici su još neko vrijeme pričali o prethodnoj noći koju su proveli na vrhu drveća, i o putovanju tog dana, i o Gospodaru i Gospodarici, jer nisu još imali snage da se osvrnu dalje na prošlost.
"A zašto si ti, Sam, onako pocrvenio?" priupita Pippin Sama. "Brzo si pokleknuo.Reklo bi se da ti savjest nije čista. Nadam se da nije ništa gore posrijedi od zle nakane da mi ukradeš gunj."
"Nije mi to bilo ni na kraj pameti", odvrati Sam, koji nije bio raspoložen za šalu.
"Ako vas baš zanima, osjećo sam se ko da nemam ništa na sebi, a to mi se nije dopadalo.Imo sam osjećaj da mi gleda u nutrinu i da me pita šta bi napravio kad bi mi dala priliku da odletim kući u Shire, do zgodne male rupe sa... sa vlastitim malim vrtom."
"Čudno!" reče Merry. "Gotovo sam isti takav osjećaj i ja imao, samo, ovaj, samo što vam neću ništa više o tome kazati", završi smeteno.
Činilo se da su svi nešto slično doživjeli, da je svaki od njih imao osjećaj da mu je ponuđeno da bira između sjene pune straha što leži pred njima, i nečega što sâm silno želi i što mu je potpuno jasno pred očima, a da to poluči, treba samo da skrene s puta kojim ide i da prepusti drugima putovanje i ratovanje protiv Saurona.
"A meni se isto tako činilo", reče Gimli, "da će taj moj izbor ostati tajna za koju ću znati samo ja."
"Meni se to činilo neobično čudnim", reče Boromir. "Možda je to bilo samo kušanje, i možda je ona samo htjela pročitati naše misli iz nekog svog valjanog razloga;ali gotovo da bih rekao da nas je kušala nudeći nam ono što nam tobože može dati. Nije potrebno ni spominjati da je ja nisam htio ni slušati. Ljudi iz Minas Tiritha ostaju vjerni svojoj riječi."
Boromir ipak nije rekao što misli da mu je Gospodarica doista ponudila.Što se Froda tiče, on nije htio ništa kazati iako ga je Boromir salijetao pitanjima.
"S vas nije dugo skidala pogleda, Nositelju Prstena", reče mu.
"Nije", potvrdi Frodo, "ali sve što mi je tada palo na pamet zadržat ću radije za sebe."
"E pa, pripazite se!" reče mu Boromir. "Ja nisam baš tako siguran u tu vilenjačku Gospodaricu i u njezine namjere."
"Nemojte govoriti ništa loše o Gospodarici Galadriel!" strogo će Aragorn. "Vi ne znate što govorite. U njoj i u ovoj zemlji nema zla osim ako ga čovjek ne donese sam sa sobom. Ali onda neka se čuva! Ja ću noćas prvi put spavati bez straha otkako smo otišli iz Rivendella. I dabogda spavao duboko i zaboravio na neko vrijeme svoju žalost! Umoran sam u tijelu i u srcu."
Izvalivši se na ležaj, umah utone u dug san.Ostali su također uskoro pozaspali i nikakvi glasovi ni snovi nisu ih uznemirili u snu. Kad su se probudili, vidjeli su da je na tratini ispred šatora bijeli dan i da se vodoskok diže i pada blistav na suncu.Koliko su sami mogli ustanoviti ili upamtiti, ostali su nekoliko dana u Lothlórienu.Za sve vrijeme dok su bili ondje, sunce je jarko sijalo, osim što je na mahove padala sitna kišica ostavljajući za sobom sve svježe i čisto. Zrak bijaše svjež i blag, kao da je rano proljeće, iako su oko sebe osjećali duboko i sjetno spokojstvo zime. Činilo se da gotovo ništa ne rade osim što jedu, piju, odmaraju se i šetaju među drvećem, a to je bilo dovoljno.Nisu više vidjeli Gospodara i Gospodaricu i rijetko su razgovarali s vilenjacima, jer je malo njih znalo ili govorilo Zajednički jezik. Haldir se oprostio s njima i vratio na sjeverne granice, gdje su, nakon vijesti što ih je družina donijela iz Morije, znatno pojačane straže. Legolas se mnogo družio s Galadhrimima i već nakon prve noći nije spavao s družinom, iako se vraćao da jede i razgovara s njima. Često je, kad je odlazio u okolicu, vodio sa sobom Gimlija, a ostali se nisu mogli načuditi toj promjeni.Sad su suputnici, kad su sjedili ili šetali zajedno, razgovarali o Gandalfu, i izlazilo im je jasno pred oči sve što je svaki od njih znao o njemu ili doživio s njim. Kako su im prolazile ozljede i umor, tako je bol za njim bivala sve veća. Počesto su oko sebe slušali vilenjačke glasove kako pjevaju i znali da to oni stvaraju pjesme tužbalice o njegovu padu, jer su hvatali njegovo ime među milozvučnim i tužnim riječima koje nisu razumjeli.Mithrandir, Mithrandir, pjevali su vilenjaci, o Hodočasniče Sivi! Jer tako su ga najradije zvali. Ali, ako je Legolas bio u tom času s družinom, nije im prevodio te pjesme tvrdeći da nije vičan tome, i da mu je žalost za Gandalfom još odviše bliska, te da bi prije mogao plakati nego pjevati.Frodo je prvi pretočio nešto od svoje žalosti u mucave riječi. Malokad bi se osjetio ponukan da sroči pjesmu ili stihove; čak ni u Rivendellu nije sam pjevao nego je radije slušao, premda je u pamćenju sačuvao mnogo toga što su drugi bili spjevali prije njega.Ali sad, dok je sjedio uz vodoskok u Lórienu i slušao oko sebe vilenjačke glasove, misli su mu se uobličile u pjesmu koja mu se učinila lijepom. Međutim, kad ju je pokušao ponoviti pred Samom, preostali su mu od pjesme samo odlomci, izblijedjeli kao pregršt uvela lišća.

Poslednja izmena:
1401562156-1024-x-683px-mithrandir_by_kinko_white-d66n2e8.jpg

Kad sumrak Shire u sivo zavi
Pod brijegom korak čuh mu smjesta;
Al prije zore on put nastavi
I bez ijedne riječi nesta.
Pustošijom do Dugog rata,
Od goleti do južnog dolja,
Kroz zmajev dom il tajna vrata,
On išao je kud god ga volja.
Priča li hobit mu il vilenjak,
Reži li zvijer il kliče mu orao,
Govori čovjek mu il patuljak,
On tajni jezik svih je znao.
Oštroga mača s rukom što vida,
Gromkoga glasa s gorućom luči;
Pognutih leđa pod teretom briga,
Navijek na putu, pri tuđoj kući.
Iskusan vladar u ratu il miru,
U ljutnji brz, na smijehu još brži;
Umoran starac u starom šeširu,
Pamtim ga gdje za štap se drži.
Na kamenom mostu je stajao sâm
Spram Vatre i Sjene prkosnog uma;
Kad štap mu se slomi i pukne kâm,
Tad uze ga usud Khazad-dûma.
"Pa vi ćete nadmašit i samog gospodina Bilba!" uzvikne Sam.
"Ne, neću, na žalost", otpovrne Frodo. "Ali ovo je najbolje što zasad umijem."
"E pa, gos'n Frodo, ako se budete još jedanput okušali, valjda ćete reć koju i o njegovim vatrometima", opet će Sam. "Nešto ovako, recimo:
Najljepši vatromet što ga pamtim
Je onaj sa zvijezdom zelenoplavom,
I s gromom i zlatnim pljuskom što plamti,
I s kišom cvijeća nad mojom glavom.
Ovo je doduše još daleko od priznanja kakvo te rakete zaslužuju."
"Ne, to ću prepustiti radije tebi, Sam. Ili možda Bilbu. Ali... ovaj, ne mogu više o tome ni riječi kazati. Ne mogu podnijeti pomisao da priopćim tu vijest Bilbu."
Jedne su večeri Frodo i Sam šetali u prohladan sumrak. Obojica su bili opet uznemireni. Na Froda je iznenada pala sjena rastanka, nekako je slutio da je vrlo blizu čas kad će morati otići iz Lothlóriena.
"Što sad, Sam, misliš o vilenjacima?" priupita. "Jedanput sam te to isto već pitao...sad mi se čini da je to davno bilo, al odonda si ih malo bolje upoznao."
"Pa i jesam!" potvrdi Sam. "I reko bi da ima vilenjaka i vilenjaka. Svi su oni pravi vilenjaci ali nisu svi jednaki. E, sad, ovi ovđe nisu lutalice ni beskućnici, i nekako su sličniji nama; reko bi da im je baš ovđe mjesto, još više nego hobitima u Shireu. Teško je reć da 1' su oni napravili ovu zemlju, il je ova zemlja napravila njih, ako razumijete šta oću da kažem. Ovđe je čudesan mir. Reklo bi se da se ništa ne dešava, i da niko i ne želi da se dešava. Ako ima tu kakve čarolije, onda je ona negđe duboko đe ja ne mogu metnut ruku na nju, tako rekuć."
"Možeš je posvuda vidjeti i osjetiti", reče Frodo.
"Ipak, ne moš nikog vidit da se služi njome", opet će Sam. "Nema onih vatrometa kakve je siroti Gandalf priređivo. Čudim se što ovih dana uopće ne viđamo Gospodara i Gospodaricu. A ja sve mislim da bi ona svakojake divote mogla napravit kad bi baš tjela.A ja bi, gos'n Frodo, strašno volio vidit nešto od tih njihovih čarolija."
"Ja ne bih", odvrati Frodo. "Ja sam i ovako zadovoljan. I ne nedostaju mi Gandalfovi vatrometi, nego njegove čupave obrve, i prijeka ćud, i glas."
"Imate pravo", prisnaži Sam. "I nemojte mislit da ja sad tražim dlaku u jajetu.Često sam želio vidit nešto od onog čarobnjaštva o kojem se priča u starim pričama, a nisam čuo za bolju zemlju za takve stvari od ove. Ovo je ko da smo u isti mah kod kuće i na odmoru, razumijete? Ja ne bi nikud išo odavde. Pa ipak, nekako osjećam ako već moramo dalje, da će najbolje bit da što prije to pregrmimo. Najdulje traje onaj poso koji se nikad ne započne, ko što je moj ćaća govorio. I sve bi reko da ovi ovđe ne mogu još puno više napravit da nam pomognu, uz pomoć čarolija il bez njih. Mislim da će nam
Gandalf najviše falit baš kad odemo odavle."
"Bojim se da je to živa istina, Sam", reče Frodo. "Pa ipak se nadam da ćemo još vidjeti Gospodaricu vilenjaka prije nego što produžimo dalje."

1401562439-702-x-960px-TN-Lady_Galadriel.jpg

Još dok je on to govorio, ugledali su, kao da se odaziva na njihove riječi,Gospodaricu Galadriel kako ide prema njima. Visoka, bijela i lijepa, hodala je ispod drveća. Nije ni riječi progovorila, ali im je dala znak da joj priđu.Skrenuvši, povede ih prema južnim obroncima brijega Carasa Galadhona. Pošto su prošli kroz jednu visoku zelenu živicu, stupili su u ograđen vrt. Tu nije bilo drveća pa je vrt bio otvoren prema nebu. Večernjača je bila izašla i svijetlila bijelim ognjem iznad šuma na zapadu. Gospodarica je sišla niz duge stube u dubok zelen dolac kojim je tekao žuborav srebrn potočić što je istjecao iz fontane na brijegu. Na dnu, na nisku postolju izrezbarenom u obliku razgranatog stabla, stajala je plitica od srebra, široka i plitka, a pokraj nje srebrn bokal.Galadriel je napunila vodom iz potoka pliticu do vrha i puhnula na nju, a kad se voda smirila, rekla je:
"Ovo je Galadrielino zrcalo. Dovela sam vas ovamo da pogledate u njega ako želite."
Zrak je mirovao, dolac je bio mračan, a Gospodarica vilenjaka stajaše pokraj Froda visoka i blijeda.
"Što da očekujemo, i što ćemo vidjeti?" upita je Frodo obuzet strahopoštovanjem.
"Ja mogu zapovjediti zrcalu da štošta otkrije", odgovori ona, "a nekima mogu pokazati i ono što žele vidjeti. Ali zrcalo će pokazati i netražene stvari, koje su često neobičnije i korisnije od onih koje želimo vidjeti. Ako ostavite zrcalo da djeluje po svojoj volji, ne bih vam znala reći što ćete vidjeti. Jer ono pokazuje događaje koji su se zbili, i događaje koji se zbivaju i događaje koji će se tek možda zbiti. Ali ni najmudrija glava ne može uvijek pravo razabrati što je ono što vidi. Želite li pogledati?"
Frodo joj ništa ne odgovori.
"A vi?" priupita ona Sama. "Jer ja mislim da je ovo upravo ono što bi vaš narod nazvao čarobnjaštvom, iako meni nije posve jasno što oni pod tim misle; a čini mi se da rabe tu istu riječ i kad govore o varkama Neprijatelja. Ali ovo je, ako baš hoćete,čarobnjaštvo Galadrielino. Zar niste rekli da biste htjeli vidjeti vilenjačke čarolije?"
"Jesam", odgovori Sam, razapet pomalo između straha i radoznalosti. "Ja bi malko zavirio, Gospodarice, ako nemate ništa protiv. A ne bi bilo naodmet ni da bacim pogled na ono što se dešava kod kuće", šapne samo Frodu. "Imam osjećaj da sam strašno dugo na putu. Al po svoj prilici vidit ću samo zvijezde il nešto što neću uopće razumit."
"Po svojoj prilici", tiho se nasmije Gospodarica. "Ali dođite radije da vidite što možete. Samo nemojte dirati vodu!"
Sam se popne na podnožje postolja i nagne se nad pliticu. Voda je izgledala odbojna i tamna. U njoj su se odražavale zvijezde.
"Vidim samo zvijezde, ko što sam i mislio da ću vidit", reče on. Ali tada tiho uzdahne jer su se zvijezde utrnule. Kao da je odgrnuta neka tamna koprena, zrcalo najprije posivi a onda se razbistri. Sunce je zasjalo, a granje se na drveću zanjihalo i zalelujalo. Ali prije nego što je Sam uspio izvesti načistac što zapravo vidi, svjetlo potamni i njemu se učini da vidi Froda, blijeda u licu, kako čvrsto spava pod nekom velikom tamnom stijenom. Zatim mu se učini da vidi sama sebe kako prolazi kroz neki mračni hodnik i kako se penje uz beskrajne zavojite stube. Iznenada se dosjeti da hitno nešto traži, ali nije znao što. Kao u snu, slika se promijenila i vratila unatrag, pa je opet ugledao drveće. Ali ovaj put drveće nije bilo tako gusto, te je vidio što se zbiva: drveće se nije njihalo na vjetru nego je padalo, rušilo se na zemlju.
"Hej!" uzvikne Sam ogorčeno. "Eno onaj Ted Sandyman ruši drveće koje ne bi smio rušit. To se drveće ne smije rušit, to je onaj drvored iza vodenice od kojeg je cesta za Uzvođe u hladu. E, kad bi se samo mogo dočepat Teda pa da ja njega srušim!"
Ali tada Sam primijeti da nema više stare vodenice i da se na onom mjestu gdje je ona stajala gradi neka velika zgrada od crvene opeke. Mnogo je ljudi užurbano radilo na gradnji. U blizini je stajao visok, crven dimnjak. Reklo bi se da je crn dim zastro površinu zrcala.
"Neki se vrag događa u Shireu", reče on. "Elrond je znao šta radi kad je tjeo poslat gospodina Merryja natrag." Tad iznenada Sam uzvikne i odskoči u stranu. "Ne mogu ja više ostat ovđe", reče plahovito. "Moram se vratit kući. Prekopali su Vrbopucovu i eno mog sirotog starog ćaće kako odlazi niz Brijeg sa svojim prnjama u tačkama. Moram odma kući!"
"Ne možete sami kući", reče mu Gospodarica. "Prije nego što ste pogledali u ovo zrcalo, niste se kanili vratiti kući bez gospodara, iako ste znali da se u Shireu vjerojatno svašta događa. Nemojte zaboraviti da ovo zrcalo pokazuje mnoge događaje, od kojih se neki još nisu ni zbili.

Poslednja izmena:
1401562515-843-x-1547px-Galadrieltt.jpg

Neki se od njih nikad i neće zbiti, osim ako oni koji ih gledaju u zrcalu ne skrenu s puta da ih spriječe! Ovo je zrcalo opasno kao vodič za osobne postupke."
Sam sjedne na zemlju i zarije glavu u ruke.
"Najrađe bi da nisam vamo ni dolazio, nije mi više ni do kakvih čarolija", reče i ušuti. Malo zatim opet progovori prigušenim glasom, kao da se bori sa suzama. "Ama,vratit ću se ja kući dužim putem sa gos'n Frodom, ili se uopće neću vratit", reče. "Ipak se nadam da ću se vratit jednog dana. A ako se pokaže da je istina ono što sam maloprije vidio, nekome će bit vraški vruće!"
"Želite li sad vi pogledati, Frodo?" zapita Gospodarica Galadriel. "Vi niste željeli vidjeti vilenjačke čarolije i bili ste i ovako zadovoljni."
"Savjetujete li mi da pogledam?" priupita je Frodo.
"Ne savjetujem", odgovori ona. "Ne savjetujem vam ni jedno ni drugo. Ja nisam savjetnica. Možda ćete nešto saznati, a bilo ono što budete vidjeli lijepo ili ružno, možda će vam koristiti, a možda i neće. Vidjeti je podjednako dobro i pogibeljno. Pa ipak,mislim, Frodo, da ste vi dovoljno hrabri i mudri za ovakav rizik, inače vas ne bih ni dovodila ovamo. Učinite kako želite!"
"Pogledat ću", reče Frodo pa se popne na postolje i sagne nad mutnu vodu. Začas se zrcalo razbistri i on ugleda neki kraj u sumrak. Gorje se u daljini ocrtavalo visoko i tamno naspram svijetlog neba. Duga siva cesta vijugala je unedogled. Negdje daleko jedna je prilika dolazila polako cestom, mutna i sitna u prvi mah, ali sve krupnija i jasnija kako se primicala. Iznenada Frodo pojmi da ga podsjeća na Gandalfa. Umalo da nije zazvao čarobnjaka po imenu, ali onda je opazio da prilika nije u sivom nego u bijelom, u bijelom što se jedva primjetno sja u sumrak, a u ruci drži bijeli štap. Glava mu bijaše toliko pognuta da joj nije vidio lice, a uskoro je prilika zamaknula za zavoj na cesti i izašla iz vidokruga zrcala. Froda spopadne sumnja: je li to bio Gandalfov lik na jednom od njegovih mnogobrojnih samotničkih putovanja, ili da nije to možda bio Saruman?Slika se promijenila. Načas je ugledao sitnu priliku, ali vrlo jasno, Bilba kako nemirno hoda po svojoj sobi. Stol mu zatrpan razbacanim papirima a kiša udara o prozore.Tada je došlo do zastoja, a onda su uslijedile mnoge brze scene za koje je Frodo nekako znao da su dijelovi velike priče u koju je i on upleten. Izmaglica se digla i on ugleda prizor koji nikad prije nije vidio, ali je odmah znao da je pred njim more. Pao je mrak. More se uskovitlalo i pomahnitalo u velikoj buri. Tad je spazio, naspram sunca što je krvavo-crveno tonulo u iskidane oblake, crne obrise visoka broda s poderanim jedrima kako plovi sa zapada. Potom široku rijeku kako teče kroz gusto napučen grad. Zatim bijelu tvrđavu sa sedam kula. Pa onda opet brod sa crnim jedrima, samo što je sad opet bilo jutro i voda se ljeskala od svjetla, a stijeg što je nosio amblem bijelog drveta sjao je na suncu. Dizao se dim kao od vatre i bitke, a sunce je opet utonulo u goruće rumenilo što se gubilo u sivoj izmaglici; neki je brodić uplovio u tu izmaglicu žmirkajući svjetlima.Nestao je, a Frodo je uzdahnuo i htio se povući.Ali iznenada zrcalo posve potamni, kao da se kakva rupa otvorila u vidljivu svijetu,pa se Frodo zagleda u prazninu. U tom crnom bezdanu pojavi se samo jedno oko što je polako raslo dok nije ispunilo gotovo cijelo zrcalo. Bilo je tako jezovito da je Frodo stao kao ukopan a da nije mogao ni kriknuti ni odvratiti pogleda. Oko bijaše obrubljeno vatrom, ali je samo bilo staklasto, žuto kao mačje, budno i napeto, a crni prozor zjenice otvorio se nad ponorom, prorez u ništavilo.Tada se oko počne micati, tragati tamo-amo, a Frodo je pouzdano znao, obuzet užasom, da je među mnoštvom onoga što traži i on sam. Ali je isto tako znao da ga ne može vidjeti – još ne, osim ako to sam ne poželi. Prsten što mu je visio na lančiću o vratu postao je težak, teži od velika kamena, tako da mu je glava klonula. Činilo se da se zrcalo zagrijava jer su se s vode počeli dizati pramenovi pare.
"Nemojte dirati vodu!" tiho će mu Gospodarica Galadriel. Slika je izblijedjela i Frodo opazi da gleda u hladne zvijezde u srebrnoj plitici. Ustukne, sav uzdrhtao, i pogleda Gospodaricu.

1401562705-1024-x-768px-Tim Hildebrandt - Galadriel (2).jpg

"Znam što ste posljednje vidjeli", reče mu ona, "jer to je i u mojim mislima. Ne bojte se! Ali nemojte misliti da se ova zemlja Lothlórien održava i brani od Neprijatelja samo pjevanjem među drvećem, pa ni tankim strijelama vilenjačkih lukova. Vjerujte mi,Frodo, da i sad, dok vam ovo govorim, vidim Gospodara tame i znam što on misli, ili bar sve što misli o vilenjacima. A on se vječito trudi vidjeti mene i moje misli. Ali ta su vrata još zatvorena!"
Podigne svoje bijele ruke i ispruži šake na istok kretnjom odbijanja i nijekanja. Iznad njih je jasno sjao Earendil, večernjača, najomiljenija zvijezda među vilenjacima.Toliko je sjajna bila da je tijelo Vilin-gospodarice bacalo mutnu sjenu na zemlju. Zrake su joj odsijevale na njenu Prstenu, koji se caklio kao uglačano zlato presvučeno srebrnim svjetlom, a bijeli je dragulj na njemu svjetlucao kao da se večernjača spustila da otpočine na njenoj ruci. Frodo je gledao taj Prsten obuzet strahopoštovanjem, jer mu se odjednom učini da je shvatio.
"Da", reče ona pogađajući što on misli, "o tome se ne smije govoriti, ni Elrond nije htio o tome govoriti. Ali to se ne može sakriti od Nositelja Prstena i od onoga tko je vidio Oko. Zaista je jedan od ona Tri prstena u zemlji lórienskoj na prstu Galadrielinu. Ovo je Nenya, Prsten od adamanta, a ja sam mu čuvarica. On sumnja na mene, ali ne zna; još ne zna. Je li vam sad jasno zašto je nama vaš dolazak nešto kao znak Usuda? Jer, ako vi ne uspijete, mi ćemo biti izručeni Neprijatelju na milost i nemilost. A ako ipak uspijete, naša će moć opasti i Lothlórien će propasti i preplavit će ga plima vremena. Morat ćemo otići na zapad ili postati obično malo pleme što živi u dolini i pećini, osuđeno da polako sve zaboravi i samo padne u zaborav."
Frodo obori glavu.
"A što biste vi željeli?" priupita je napokon.
"Neka bude što biti mora", odgovori ona. "Ljubav vilenjaka prema svojoj zemlji i svojim djelima dublja je od morskih dubina, a njihova je bol beskrajna i ne može se ničim posve ublažiti. Pa ipak će radije sve odbaciti nego da se pokore Sauronu, jer ga sad već dobro poznaju. Vi ne možete odgovarati za sudbinu Lothlóriena nego samo za izvršenje svoje zadaće. Pa ipak bih najradije, kad bi to bilo moguće, da Prsten Vladar nije nikad iskovan ili da je ostao zauvijek izgubljen."
"Vi ste, gospo Galadriel, mudri i neustrašivi i prekrasni", reče Frodo. "Ja ću vam dati Prsten Vladar ako ga želite. Za mene je to nešto preveliko."
Galadriel se odjednom nasmije zvonkim smijehom.
"Možda je gospa Galadriel mudra", reče, "ali se namjerila na sebi ravnog u udvornosti. Ljubazno mi se osvećujete što sam vam stavila na kušnju odvažnost kad smo se prvi put sreli. Pogled vam se izoštrio. Ne poričem da mi je srce silno željelo ono što mi sad nudite. Godinama sam razmišljala što bih učinila kad bi mi Veliki Prsten dopao šaka,i gle! Sad mi je nadohvat ruke! Zlo davno smišljeno djeluje i dalje na mnogo načina, bilo da Sauron stoji ili pada. Zar ne bi bilo plemenito djelo koje bi se moglo pripisati utjecaju njegova Prstena kad bih ga svome gostu oduzela silom ili pod prijetnjom? I sad je, eto,napokon tu. Dajete mi ga od svoje volje! Na mjesto Gospodara tame želite ustoličiti kraljicu. A ja ne bih bila mračna nego lijepa i strašna kao Jutro i Noć! Krasna kao More i Sunce i Munja! Jača od samih temelja zemlje. Svi bi me voljeli i zdvajali!"
Ona podigne ruku, a iz Prstena koji je nosila na prstu sine jarko svjetlo koje obasja samo nju a sve ostalo ostane u sjeni. Stajala je pred Frodom neizmjerno visoka, i nepodnošljivo lijepa, stvarna i uzvišena. Tad spusti ruku i svjetlo se ugasi i ona se najednom opet nasmije, i gle! Smanjila se: bijaše to vitka vilenjakinja, u običnoj bjelini, kojoj glas bijaše tih i turoban.
"Položila sam ispit", reče. "Uvenut ću i otići na zapad i ostati Galadriel."
Dugo su još stajali bez riječi. Najposlije Gospodarica iznova prozbori.
"Hajdemo se vratiti!" reče. "Sutra ujutro morate otputovati jer je sad odluka pala, a plima sudbine nadolazi."
"Da vas pitam još nešto prije nego što odemo", reče Frodo, "nešto što sam višeput htio pitati Gandalfa u Rivendellu. Kad već smijem nositi Prsten Vladar, zašto ne mogu vidjeti sve ostale Prstenove i znati što misle oni koji ih nose?"
"Zato što niste to ni pokušali'', odgovori mu ona. "Samo ste tri puta dosad nataknuli
Prsten na prst otkako znadete što posjedujete. Nemojte ni pokušavati! On bi vas uništio.
Zar vam nije Gandalf rekao da Prstenovi daju moć prema mjeri svoga posjednika? Prije nego što biste se mogli poslužiti tom moći, morali biste postati kudikamo jači, i uvježbavati svoju volju u vladanju drugima. Pa ipak, kao Nositelju Prstena i kao nekom tko je imao Prsten na prstu i vidio ono što je skriveno, pogled vam se izoštrio. Vi ste proniknuli u moje misli bolje od mnogih koje smatraju mudracima. Vidjeli ste Oko onoga koji drži kod sebe onih Sedam i Devet prstenova. I zar niste isto tako opazili i prepoznali ovaj Prsten na mojoj ruci? Jeste li vi vidjeli moj Prsten?" obrati se ona Samu.
"Nisam, gospo", odgovori Sam. "Da vam pravo kažem, čudio sam se o čemu to vas dvoje govorite. Vidio sam zvijezdu kako sja kroz vaš prst. Al ako ćete mi oprostit što govorim ovako otvoreno, mislim da moj gospodar ima pravo. Ja bi volio da vi uzmete taj Prsten. Vi biste sve stvari postavili na njihova mjesta. Pobrinuli biste se da ne raskopaju sve mom ćaći i da ga ne izbace na ulicu. Neki bi onda skupo platili za svoje prljave poslove."
"To je istina", reče ona. "Tako bi to počelo. Ali ne bi, na žalost, na tome ostalo!Nećemo više o tome! Idemo!"

OPROŠTAJ S LÓRIENOM

1404748048-890-x-1467px-TN-Smith_and_the_Queen_of_Faery.jpg

Te su večeri družinu ponovo pozvali u odaju Celebornovu, gdje su ih Gospodar i Gospodarica dočekali lijepim riječima. Napokon je Celeborn prozborio o njihovu odlasku.
"Vrijeme je da oni koji žele nastaviti putovanje prikupe svu svoju hrabrost da napuste ovu zemlju. Oni koji ne žele produžiti dalje mogu ostati ovdje još neko vrijeme.Ali bilo da ostanu ili odu, nitko ne može biti siguran u mir. Jer sad smo svi na rubu propasti. Oni koji žele mogu ovdje pričekati da kucne taj čas, bilo da se ponovo putovi u svijetu otvore ili da ih mi pozovemo da brane Lórien u času najveće nevolje. Poslije se mogu vratiti u svoju zemlju ili otići u vječni dom onih koji su pali u boju."
Nastane šutnja.
"Oni svi žele nastaviti putovanje", reče Galadriel gledajući ih u oči.
"Što se mene tiče", napomene Boromir, "moj put kući vodi me naprijed, a ne natrag."
"To je istina", pritvrdi Celeborn, "ali hoće li i cijela družina s vama u Minas Tirith?"
"Nismo još odlučili kojim ćemo putem dalje", reče Aragorn. "Ne znam što je Gandalf kanio iza Lothlóriena. Štoviše, mislim da ni on sam nije imao nikakav jasan plan."
"Možda i nije", prisnaži Celeborn. "Ipak, kad napustite ovu zemlju, morat ćete voditi računa o Velikoj rijeci. Kao što neki od vas dobro znaju, između Lóriena i Gondora putnici s prtljagom mogu je prijeći samo čamcima. I zar nisu mostovi u Osgiliathu porušeni i sva pristaništa u rukama Neprijatelja? Kojom ćete stranom putovati? Put do Minas Tiritha leži na ovoj strani rijeke, na zapadnoj, ali izravni put vašeg pohoda leži na istočnoj strani, na mračnijoj obali. Koju ćete obalu odabrati?"
"Ja bih savjetovao da idemo zapadnom obalom, sve do Minas Tiritha", odgovori Boromir. "Ali ja nisam vođa družine."
Ostali su šutjeli, a Aragorn se doimao nesigurno i zabrinuto.
"Vidim ja da još ne znate što vam je činiti", reče Celeborn. "Nije na meni da biram za vas, ali ću vam pomoći koliko mogu. Ima među vama nekoliko vas koji znate upravljati čamcem: Legolas čiji narod dobro poznaje brzu Šumsku rijeku, Boromir iz Gondora i putnik Aragorn."
"I jedan hobit!" uzvikne Merry. "Ne gledamo svi mi na čamce kao na divlje konje.Moji žive na obalama Brandywinea."
"To je dobro", reče Celeborn. "Onda ću vašu družinu opskrbiti čamcima. Čamci moraju biti mali i lagani, jer ako budete daleko putovali vodenim putem, morat ćete ih na nekim mjestima i nositi. Doći ćete tako do brzaca Sarn Gebira, a možda najposlije i do Raurosovih velikih slapova gdje se rijeka ruši s Nen Hithoela; a bit će i drugih opasnosti.Čamcima će vam biti lakše putovati bar neko vrijeme. Ipak, ni oni vam neće ništa savjetovati: na kraju ćete morati ostaviti i njih i rijeku i krenuti na zapad... ili na istok."
Aragorn je višeput zahvalio Celebornu. Poklonjeni čamci znatno će mu olakšati posao, između ostaloga i zato što neće morati još nekoliko dana donositi odluku kojim će putem dalje. I ostali su se malko osokolili. Kakve god opasnosti bile pred njima, činilo im se da će se lakše suočiti s njima ploveći niz široku maticu Anduina nego mučno pješačeći povijenih leđa. Samo je Sam bio sumnjičav: on je u najmanju ruku i dalje mislio da su čamci isto tako loši kao i divlji konji, ako ne i gori, a ni nakon svih pogibli kroz koje je prošao nije mislio ništa bolje o njima.
"Sve će biti spremno i čekati vas u luci sutra o podne", reče Celeborn. "Poslat ću vam ujutro svoj narod da vam pomognu spremiti se za put. A sad vam svima želimo laku noć i miran san."
"Laku noć, prijatelji!" reče im Galadriel. "Mirno spavajte! Nemojte se previše mučiti noćas mislima na sutrašnje putovanje. Možda su staze kojima ćete kročiti već pred vašim nogama iako ih vi još ne vidite. Laku noć!"
Družina se oprostila sa svima i vratila u svoj šator. S njima je pošao i Legolas jer će im ovo biti posljednja noć u Lothlórienu, a usprkos Galadrielinu savjetu, htjeli su se još svi skupa posavjetovati.Dugo su raspravljali o tome što im je činiti, i kako će najbolje ostvariti svoju
namisao s Prstenom, ali nisu došli ni do kakva zaključka. Bilo je očito da ih većina želi najprije otići u Minas Tirith i bar na neko vrijeme izmaknuti prijetnji Neprijatelja. Inače su bili voljni poći za vođom preko rijeke i u sjenu Mordora, ali Frodo nije progovorio ni riječi, a Aragorn se još dvoumio.Dok je Gandalf još bio s njima, Aragorn je namjeravao poći s Boromirom i svojim mačem pomoći da se oslobodi Gondor. Jer on je vjerovao da je poruka iz snova poziv sudbine, i da je napokon kucnuo čas da nasljednik Elendilov istupi i uhvati se ukoštac sa Sauronom oko prevlasti. Ali u Moriji je preuzeo Gandalfovo breme, i sad je znao da više ne smije zapostaviti Prsten ako Frodo na kraju odbije poći s Boromirom. Pa ipak, kako može on ili bilo tko drugi iz družine pomoći Frodu osim da nasumce pođe s njim u tamu?

1404748441-1013-x-630px-Tall_Trees_by_RalphHorsley.jpg

"Ja idem u Minas Tirith, makar i sam, ako treba, jer mi je to dužnost", reče Boromir, a onda je sjedio šutke neko vrijeme, pogleda uprta u Froda, kao da nastoji pročitati polutanove misli. Napokon iznova progovori, potiho kao da raspravlja sa samim sobom: "Ako je vama samo do toga da uništite taj Prsten, onda nema mnogo koristi od rata i oružja, i ljudi iz Minas Tiritha ne mogu vam pomoći. Ali, ako vam je do toga da stanete na kraj oružanoj moći Gospodara tame, onda bi bilo ludo poći u njegovo carstvo bez sile, i bilo bi ludo odreći se svega." Iznenada ušuti, kao da je pojmio da izriče naglas svoje misli. "Bilo bi, mislim, ludo odreći se života", nadoda.
"Treba birati između obrane utvrđena uporišta, i otvorenog odlaska u naručje smrti. Tako bar ja gledam na te stvari."
Frodo je otkrio nešto novo i čudno u Boromirovu pogledu, pa se zagledao u njega.Bilo je očito da Boromir ne misli ono što je posljednje rekao. Što bi to bilo ludo odbaciti? Prsten velike moći? Nešto je slično rekao i na vijećanju, ali je onda prihvatio Elrondov ispravak. Frodo pogleda Aragona ali mu se učini da je ovaj zadubljen u svoje misli i da ničim ne pokazuje da je obratio pozornost na Boromirove riječi. I tako je okončana njihova rasprava. Merry i Pippin već su spavali a Sam je klimao glavom. Noć je bila poodmakla.Sutradan ujutro, kad su počeli spremati svoje oskudne stvari za put, došli su im vilenjaci koji su znali njihov jezik i donijeli im mnoštvo darova u hrani i odjeći. Hrana je bila pretežno u obliku vrlo tankih kolačića ispečenih tako da su izvana bili svijetlosmeđi a iznutra boje vrhnja. Gimli je uzeo jedan od tih kolačića i sumnjičavo ga razgledao.
"Kram", reče upol glasa pošto je odlomio hrskav okrajak i gricnuo ga. Izraz mu se lica naglo promijeni i ostatak kolačića pojede u slast.
"Ni mrve više, ni mrve više!" uzviknu vilenjaci smijući se. "Pojeli ste već dovoljno za jedan dugi dan marša."
"Ja sam mislio da je to samo neka vrsta krama kakav ljudi u Dôlju peku za putovanje kroz divljinu", reče patuljak.
"Pa i jest", odgovore mu oni. "Samo što ga mi zovemo lembas ili kruh za
popudbinu, a krijepi bolje od bilo kakvog jela koje spravljaju ljudi, a svakako je i ukusniji
od krama."
"Zaista jest", potvrdi Gimli. "Ma bolji je čak i od medenjaka Beornovih potomaka,a to je velika pohvala, jer su Beorninzi neosporno najbolji pekari koje ja poznajem, samo što oni dan-danas nisu baš voljni dijeliti svoje kolačiće putnicima. Vi ste zbilja gostoljubivi!"
"Ipak vas upozoravamo da štedite hranu", reknu oni. "Jedite pomalo, i samo u nuždi. Ovo smo vam dali da imate kad vam svega drugog ponestane. Kolačići će vam ostati svježi mnogo dana ako ih ne načnete i ako ih ostavite umotane u njihovim listovima, kako smo vam ih donijeli.
Jedan će od njih držati putnika cijeli naporni dan na nogama, pa makar bio i jedan od visokih ljudi iz Minas Tiritha."
Zatim su vilenjaci odmotali i dali svakom članu družine odjeću koju su im donijeli.Svakoga su opskrbili pelerinom i kukuljicom, izrađenim po mjeri, od lagane ali tople svilene tkanine koju su istkali Galadhrimi. Teško je bilo reći koje su boje: reklo bi se da su sive, s nijansom sutona ispod drveća; međutim, kad bi ih pomaknuli ili drukčije osvijetlili, bile su zelene kao lišće u sjeni, ili smeđe kao oranica u noći, ili zagasitosrebrnkaste kao voda obasjana zvijezdama. Svaka se pelerina vezala oko vrata kopčom nalik na zelen list sa srebrnim žilicama.
"Nisu li ovo čarobne pelerine?" zapita Pippin promatrajući ih zadivljeno.
"Ne znam što mislite pod tim", odgovori vođa vilenjaka. "To je lijepa odjeća i tkanina je dobra jer je izrađena u ovoj zemlji. To je svakako vilin-ruho, ako je to ono što mislite. List i grana, voda i kamen: imaju boju i ljepotu svih onih stvari u lórienski sumrak koje volimo, jer mi unosimo u sve ono što radimo misao na sve što volimo. Ipak je to samo odjeća, a ne oklop, od toga se neće odbiti koplje ni oštrice. Ali dobro će vas služiti:lake su za nošenje i, prema potrebi, dovoljno tople i dovoljno hladne. Vidjet ćete da će vam biti od velike pomoći u skrivanju od neprijateljskih pogleda, bilo da hodate među stijenama ili drvećem. Doista uživate veliku milost naše Gospodarice! Jer ovo su sve istkale njene družbenice, a nikad dosad nismo odijevali strance u ruho našega naroda."
Nakon zajutarka družina se oprostila s tratinom pokraj vodoskoka. Teško im je bilo oko srca jer je to bilo krasno mjesto i postalo im druga kuća, iako nisu točno znali koliko su dana i noći tu proveli. Dok su časkom još stajali gledajući bijelu vodu na suncu, došao je do njih Haldir po zelenoj travi na proplanku. Frodo ga je oduševljeno dočekao.
"Upravo sam se vratio sa Sjevernih granica", reče vilenjak, "odakle su me uputili ovamo da vas opet vodim. Dimrill-dolac je pun pare i oblaka dima, a gorje je uznemireno.Iz dubina zemlje dopiru neki šumovi. Ako je itko od vas kanio vratiti se kući na sjever, ne bi nikako mogao proći na tu stranu. Nego, idemo! Put vas sad vodi na jug."

1404749045-822-x-960px-TN-The_Great_Tree_at_Caras_Galadhon.jpg

Dok su prolazili kroz Caras Galadhon, zeleni su putovi bili pusti, ali su na drveću iznad njih mnogi glasovi žamorili i pjevali. Oni su sami šutjeli. Napokon ih je Haldir poveo niz južne obronke brijega, pa su opet došli do velikih gradskih vrata okićenih svjetiljkama i do bijelog mosta; i tako su izašli iz grada vilenjaka. Tada su skrenuli s popločene ceste i pošli stazom koja je vodila u dubok čestar od drveća mallorn, pa produžili dalje krivudajući kroz valovit šumski kraj srebrnih sjena i spuštajući se sve više na jug i na istok prema obalama rijeke.Prošli su bili desetak milja i podne je bilo blizu kad su naišli na visok zelen bedem.Prošavši kroz jedan otvor, odjednom su ostavili drveće za sobom. Pred njima sr prostirala dugačka blistava tratina posuta zlatnim elanorima što su se ljeskali na suncu. Tratina je izbijala između svijetlih rubova na uzak jezičak zemlje: zdesna, na zapadnoj strani, tekao je sjajni Srebrotok, slijeva, na istočnoj strani, Velika je rijeka valjala svoje silne vode,duboke i tamne. Na drugim obalama sterala se još šuma na jug dokle je god sezao pogled,ali su same obale bile sumorne i gole. Ni jedan mallorn nije pružao uvis svoje zlatom okićene grane izvan granica zemlje lórienske.Na obali Srebrotoka, malo bliže od samog ušća, bijaše pristanište od bijelog kamena i bijelog drva. Tu bijaše privezano mnogo čamaca i teglenjaka. Neki su bili obojeni živim bojama i sjajili se, srebrni, zlatni i zeleni, ali je većina bila bijela ili siva.Tri mala siva čamca bijahu pripravljena za putnike i u njih su vilenjaci ukrcali njihovu prtljagu. Dodali su im i smotanu užad, po tri komada u svaki čamac. Užad je bila tanka ali čvrsta, pod rukom poput svile i siva kao vilenjačke pelerine.
"Šta je to?" upita ih Sam opipavajući jedno od njih što je ležalo na travi.
"Užad, naravno!" odgovori mu jedan vilenjak iz čamca. "Nemojte nikad putovati bez užeta! I to užeta koje je dugačko, čvrsto i lagano, kao što su ova. Mogu vam dobro doći u mnogim prigodama."
"To ne morate meni govorit!" odvrati Sam. "Ja sam pošo na put bez užeta i zato sam se sve vrijeme sekiro. Nego vas samo pitam od čega su izrađena jerbo se i ja donekle razumijem u užarstvo. To mi je u familiji, moglo bi se reć."
"Izrađena su od hithlaina", reče vilenjak, "ali nemamo sad vremena da vas uputimo u način izrade. Da smo znali da biste uživali u toj vještini, mogli smo vas naučiti kako se to radi. Ali zasad, na žalost, osim ako se još ne vratite jednog dana ovamo, morat ćete se zadovoljiti našim darom. I neka vam dobro posluži!"
"Hajdemo!" reče Haldir. "Sad je sve spremno za vas. Uđite u čamce! Ali budite oprezni u početku."
"Pazite što vam je rekao!" reče drugi vilenjak. "Ovi su čamci lake građe, svojeglavi su i nimalo nalik na čamce drugih naroda. Neće potonuti, ma koliko ih natovarili; ali su ćudljivi ako se njima pogrešno rukuje. Bilo bi pametno da se naučite ulaziti u njih i izlaziti iz njih ovdje na pristaništu, prije nego što krenete nizvodno na put."
Družina se ovako rasporedila: Aragorn, Frodo i Sam bili su u jednom čamcu,Boromir, Merry i Pippin u drugom, a u trećem su bili Legolas i Gimli, koji su postali nerazdvojni prijatelji. U ovaj posljednji čamac ukrcano je najviše prtljage i naprtnjača.Čamci su se pokretali i upravljali kratkim veslima sa širokim, listolikim lopaticama. Kad su svi bili spremni, Aragorn ih povede na probu uz Srebrotok. Struja je bila snažna pa su polako napredovali. Sam je sjedio na pramcu držeći se grčevito za rubove i čeznutljivo gledajući na obalu. Zasljepljivao ga je odsjaj sunca na vodi. Kad su prošli pokraj zelene tratine na jezičku kopna, drveće se na obali povijalo do same rijeke. Zlatno je lišće ovdjeondje poigravalo i plovilo po namreškanoj vodi. Zrak je bio svijetao i miran, i vladala je tišina, osim što su negdje daleko i visoko pjevale ševe.Zamaknuli su za oštar zavoj rijeke i ugledali kako im u susret niz vodu ponosito pliva velik labud. Voda bijaše namreškana s obje strane njegovih bijelih prsa ispod savijenog vrata. Kljun mu je blistao poput ulaštena zlata, a oči mu se sjale poput crna mramora usađenog u žute dragulje; golema bijela krila napol je pridigao. Kako im se približavao, niz rijeku je dopirala glazba, a najednom opaze da je to zapravo lađa izrađena i izrezbarena vilenjački vješto na sliku i priliku te ptice. Dvojica vilenjaka u bijelome kormilarila su njome s pomoću crnih vesala. Usred lađe sjedio je Celeborn a iza njega je stajala Galadriel, visoka i bijela; u kosi joj bio dijadem od zlatnog cvijeća, a u ruci je držala harfu i pjevala. Turoban i čaroban bijaše joj glas na svježem i čistom zraku:

1404749326-1300-x-925px-TN-Farewell_to_Lorien.jpg

Lišću pjevam, lišću zlatnom, lišće zlatno nato raste,
Vjetru pjevam, vjetar stiže, šumi granjem moje bašte.
Povrh Sunca i Mjeseca, gdje se pjeni more Sinje,
Kraj obala Ilmarina, zrije stablo iz davnine.
U sutonu što vječno traje, Eldamarom bliješti ono,
Podno zida velebnoga, vilin-grada Tiriona.
Godinama zlatno lišće blistalo je na granama.
S ove stane Sinjeg mora suze tuge teku nama.
O Lórien, stiže zima, listove će sve pokosit,
Popadat će sa svih grana, tokom će ih rijeka nosit.
O Lórien, predugo sam s ovu stranu Sinjeg mora,
Moja kruna sada blijedi, opleli je zlatni cvati elanora.
I da sada brodu pjevam, koji li bi po me došo,
Koji brod bi poveo me, Sinje more dvaput prošo.
Aragorn zaustavi svoj čamac kad se labud-lađa primaknula. Gospodarica je otpjevala pjesmu i pozdravila ih.
"Došli smo da se posljednji put oprostimo s vama", reče ona, "i da vas blagoslovom ispratimo iz naše zemlje."
"Iako ste nam bili gosti", nadopuni je Celeborn, "niste još jeli s nama pa vas pozivamo na oproštajnu gozbu ovdje, između tekućih voda koje će vas odnijeti daleko od Lóriena."
Labud je polako doplovio do pristaništa, a oni su okrenuli svoje čamce i pošli za njim. Tu je na posljednjem djeliću Egladila, na zelenoj travi održana oproštajna gozba;Frodo je malo jeo i pio jer se sav pretvorio u oko i uho gledajući Gospodaricu i slušajući joj glas. Nije mu se više činila opasna ni strašna ni puna skrivene moći. Činila mu se,onako kao što su poslije ljudi gledali pokatkad na vilenjake: nazočna a opet daleka, živo priviđenje nečega što su već odavno tekuće struje vremena bile ostavile daleko za sobom.Pošto su se najeli i napili sjedeći na travi, Celeborn je opet prozborio o njihovu putovanju i, podigavši ruku, pokazao na jug, na šume iza ovog jezička kopna.
"Dok budete plovili niz vodu", reče im, "vidjet ćete kako drveće nestaje i kako će ga zamijeniti neplodna zemlja. Onuda rijeka teče kamenitim koritom između povišenih pustopoljina dok se napokon, iza mnogo milja, ne pojavi visok otok Kresokam, koji mi zovemo Tol Brandir. Ondje rijeka obavija ruke oko niskih obala otoka, a zatim pada, uz veliku huku i vodenu prašinu, niz Rauroske katarakte u Nindalf, ili Pištalinu, kako ju vi zovete na vašem jeziku. To je prostrano močvarno područje u kojem rijeka vijuga i dijeli se na više rukavaca. Ondje u nju na više mjesta uvire Entwash iz šume Fangorn na zapadu. Oko tog vodotoka, s ove strane Velike rijeke, leži Rohan. Na drugoj su strani pusta brda Emyn Muila. Ondje vjetar puše s istoka jer su brda okrenuta preko Mrtvih baruština i Ničije zemlje prema Cirith Gorgoru i Crnim dverima Mordora. Boromir i oni koji idu s njim do Minas Tiritha najbolje da napuste Veliku rijeku iznad Raurosa i da prijeđu preko Entwasha prije nego što Entwash stigne do močvara. Ipak, ne bi smjeli ići predaleko uz taj vodotok niti se izvrgnuti riziku da se zapetljaju u šumi Fangorn. To je
čudan kraj i dan-danas prilično nepoznat. Ali Boromiru i Aragornu jamačno nije ni potrebno ovo upozorenje."
"Mi smo u Minas Tirithu svakako čuli za Fangorn", potvrdi Boromir. "Ali ono što sam ja čuo mislim da su uglavnom bapske priče, kakve se pričaju maloj djeci. Sve što se nalazi sjeverno od Rohana sad je nama toliko daleko da mašta može onuda slobodno lutati. Nekoć je Fangorn bio na granicama našeg carstva, ali sad se već izredalo previše naraštaja otkad ga je itko od nas pohodio da dokaže ili opovrgne legende što su doprle do nas iz dalekih godina. Ja sam bio više puta u Rohanu, ali nikad nisam prešao njegove sjeverne granice. Kad su me odaslali kao glasnika, probio sam se kroz Rohansku guduru držeći se izdanaka Bijeloga gorja i prešao preko Isena i Sivolijeva u Sjevernu zemlju. To je dug i mučan put. Otprilike tisuću dvjesta milja, trebalo mi je više mjeseci da ga prevalim jer sam ostao bez konja u Tharbadu, kad sam prelazio preko Sivolijeva. Nakon tog putovanja, i nakon ovoga puta koji sam prevalio s ovom družinom, ne dvojim da ću naći put do Rohana, pa i do Fangorna ako treba."
"Onda vam ne moram ništa više govoriti", reče Celeborn. "Samo nemojte prezirati pučke predaje što su doprle do nas iz dalekih godina; jer često se može slučiti da babe čuvaju u sjećanju predaju o stvarima koje su nekoć i mudraci trebali znati."
Tad Galadriel ustane s trave i, uzevši pehar od jedne od svojih družbenica, natoči u njega bijelu medovinu i pruži ga Celebornu.
"Vrijeme je da popijemo u čast oproštaja", reče. "Pijte, Gospodaru Galadhrima! I neka vam srce ne bude tužno premda noć mora doći nakon podneva, a već se i večer bliži."
Zatim pruži pehar svim članovima družine redom i reče im neka piju u čast oproštaja. Ipak, kad su svi popili, zapovjedi im da ponovo sjednu na travu, a njoj i Celebornu donesu stolice. Njene su družbenice šutke stajale oko nje, a ona je časak gledala goste. Napokon iznova prozbori:
"Ispili smo pehar na rastanku i između nas su pale sjene. Ali prije nego što odete,htjela bih vam uručiti darove Gospodara i Gospodarice Galadhrima u spomen na Lothlórien, darove koje sam vam donijela lađom."
Zatim ih je prozivala sve redom.

1404749784-800-x-800px-a_main.jpg

"Ovo je dar Celeborna i Galadriel vođi vaše družine", reče ona Aragornu i pruži mu korice izrađene za njegov mač. Korice bijahu ukrašene cvijećem i lišćem iskovanim od srebra i zlata, a preko toga je ispisano vilenjačkim runama od mnogobrojnih dragulja ime Andúril i porijeklo mača. "Mač isukan iz ovih korica neće se okaljati ni slomiti čak ni u porazu", nadoda ona. "Nego ima li možda još štogod što želite od mene na rastanku? Jer između nas će pasti tama i možda se nikad više nećemo vidjeti osim možda daleko odavde, na putu s kojeg nema povratka."
Aragorn joj odgovori ovako:
"Gospo, vi znate moju želju, i znate da vi dugo čuvate jedino blago do kojeg je meni stalo. Ali nije na vama da mi ga dadete, sve kad biste i htjeli, pa ću samo kroz tamu doći do njega."
"Ipak, možda će vam od ovoga biti lakše oko srca", reče Galadriel, "jer mi je ovo ostavljeno na čuvanje da ga predam vama ako vas put nanese kroz ovu zemlju." Tad uzme iz svoga krila krupan dragulj bistre zelene boje umetnut u srebrnu kopču izrađenu u obliku orla raširenih krila, a kad ga podigne uvis, dragulj bljesne poput sunca što je zasjalo kroz krošnju u proljeće. "Ovaj sam dragulj bila poklonila svojoj kćeri Celebrian, a ona opet svojoj, a sad prelazi u vaše ruke kao znak nade. I sad je trenutak da uzmete ime koje vam je bilo predskazano, ime Elessar, Vilin-kamen od kuće Elendilove!"
Tad Aragorn prihvati dragulj i pričvrsti kopču na prsa, a svi koji su ga gledali začude se, jer nisu do tada primijetili koliko je visok i kako se kraljevski drži, reklo bi se da su mnogogodišnje muke spale s njegovih pleća.
"Zahvaljujem vam na darovima koje ste mi dali", reče on, "o, gospodarice Lóriena,koja je donijela na svijet Celebrian i Arwen Danicu. Kakvu bih vam veću hvalu mogao iskazati?"
Gospodarica se nakloni, a onda se obrati Boromiru i pokloni mu zlatan pojas.Merryju i Pippinu podari male srebrne pojasove, svaki s kopčom izrađenom u obliku zlatnog cvijeta. Legolasa obdari lukom kakvim se Galadhrimi služe, dužim i čvršćim od lukova iz Mrkodola, s tetivom od vilin-vlasi. Uz luk je dobio i tobolac strijela.
"A za vas, mali vrtlaru i ljubitelju drveća", reče Samu, "imam tek skroman darak."Preda mu kutijicu od običnog sivog drva, neukrašenu, osim jedne jedine srebrne rune na poklopcu. "Ovo slovo G stoji umjesto Galadriel", dometne. "Ali može stajati i umjesto riječi gradina na vašem jeziku. U kutijici je zemlja iz mog voćnjaka i blagoslov kakav Galadriel još može udijeliti zemlji. Ona vas neće održati na pravom putu niti će vas zaštititi od opasnosti, ali ako je sačuvate i napokon se opet vratite kući, možda će vas bogato nagraditi. Makar sve zatekli golo i opustošeno, malo će biti vrtova u Međuzemlju koji će cvasti kao vaš vrt ako ga posipate ovom zemljom. Možda ćete se tada sjetiti Galadriel i ugledati načas u duhu daleku zemlju Lórien, koju ste vidjeli samo u našu zimu.Jer prošlo je naše ljeto i naše proljeće, i nikad ih više neće biti na zemlji osim u sjećanju."
Sam je pocrvenio do ušiju i probrgljao nešto nečujno držeći grčevito kutijicu u rukama i klanjajući se kako je znao i umio.
"A kakav bi dar patuljak poželio od vilenjaka?" upita Galadriel Gimlija.
"Nikakav, gospo", odgovori Gimli. "Meni je posve dostatno što sam vidio Gospodaricu Galadhrima i što sam čuo njezine nježne riječi."
"Jeste li čuli, vilenjaci?" uzvikne ona svima oko sebe. "Neka mi više nitko ne kaže da su patuljci gramzljivi i neotesani! Pa ipak, Gimli, sine Gloinov, valjda želite nešto što vam mogu dati? Molim vas da mi kažete što je to! Ne smijete ostati jedini gost bez poklona."
"Ništa ja ne želim, gospo Galadriel", promuca Gimli klanjajući se duboko. "Ništa,osim možda... ako se smije zamoliti, ne, nego uopće spomenuti, jednu jedinu vlas iz vaše kose, koja nadmašuje zlato zemaljsko kao što zvijezde nadmašuju drago kamenje iz rudnika. Ja vas ne molim za takav dar, nego samo udovoljavam vašoj zapovijedi da vam kažem svoju želju."
Vilenjaci se uskomešali i zagrajali od čuda, a Celeborn se začuđeno zagledao u patuljka, ali se Gospodarica samo nasmiješila.
"Kažu da su patuljci vještiji na rukama nego na jeziku", reče, "ali to ne vrijedi i za Gimlija. Jer nitko mi još nije uputio tako smionu a opet ako udvornu molbu. I kako bih mu je mogla odbiti kad sam mu zapovjedila da mi je iznese? Nego, recite mi što ćete s tim darom?"
"Čuvati ga, gospo, kao oko u glavi", odgovori on, "u spomen na riječi koje ste mi uputili kad smo se prvi put sreli. A ako se ikad opet vidim s kovačima u mom zavičaju,zamolit ću ih da vaš dar umetnu u neprolazni gorski kristal da bude baština moje obitelji i zalog dobre volje između gore i šume na vijeke vjekova."
Tad Gospodarica rasplete jednu od svojih dugih pletenica i odreže tri zlatne vlasi i položi ih Gimliju u šaku.
"A dar će popratiti ove riječi", reče ona. "Ja ništa ne proričem jer je sad svako proročanstvo uzaludno: s jedne strane leži tama, a s druge samo nada. Ali ako nas nada ne iznevjeri, onda vam kažem, Gimli, sine Gloinov, da će vam se zlato presipati u rukama,ali da zlato neće nikad gospodariti vama."

1404750095-864-x-679px-phial-of-galadriel_by_cynthia-sheppard.jpg

"A vi, Nositelju Prstena", obrati se na kraju Frodu. "Obraćam se vama posljednjem, iako niste posljednji u mojim mislima. Za vas sam ovo pripravila." Podigne uvis kristalnu bočicu koja se caklila dok je mahala njome, a iz ruke su joj zračile zrake bijelog svjetla. "U ovoj je bočici uhvaćeno svjetlo Earendilove zvijezde i spremljeno u vodu iz mog vodoskoka. Još će jače sjati usred noći. Neka vam ovo bude svjetlo na mračnim mjestima, kad se sva druga svjetla pogase. Sjetite se tada Galadriel i njezina zrcala!"
Frodo uzme bočicu i načas, kad je zasjala među njima, ponovo ugleda Gospodaricu kako stoji pred njim kao kraljica, velebna i lijepa, ali ne više strašna. Pokloni se, ali ostane bez riječi.
Tad gospodarica ustane, a Celeborn ih povede natrag do pristaništa. Žuto podne ležalo je na zelenom jezičku kopna, a voda je odsijevala poput srebra. Sve je napokon bilo spremno. Članovi družine posjedali su u čamce kao i prije. Dovikujući im zbogom,vilenjaci iz Lóriena odgurali su ih dugačkim sivim motkama do matice rijeke, a namreškana voda ponese ih polako dalje. Putnici su sjedili posve mirno i nijemo. Na zelenoj obali blizu samog vrška rta stajala je sama i nijema Gospodarica Galadriel. Dok su prolazili pokraj nje, okrenuli su se i uprli poglede u nju, gledali su kako se polagano sve više udaljava od njih. Tako im se bar činilo: Lórien je klizio unatrag, poput blistava broda s jarbolima od začaranog drveća što plovi prema zaboravljenim obalama dok oni nemoćni sjede na rubu sivog svijeta bez lišća.Još dok su gledali, Srebrotok zađe u struje Velike rijeke, čunovi im se okrenu i pohitaju na jug. Uskoro je bijeli lik Gospodarice postao sitan i dalek. Sjala je kao stakleno okno na dalekom brijegu naspram sunca što zalazi, ili kao daleko jezero viđeno s planine:kristal što je pao u krilo zemlje. Tad se Frodu učini da je podigla ruke da ih posljednji put pozdravi, i da je začuo kako vjetar donosi njen dalek ali kristalno jasan raspjevani glas.Samo što je sad pjevala na starom jeziku vilenjaka s onu stranu mora, pa nije razumio riječi: krasna bijaše glazba iako ga nije utješila.Pa ipak, kao što biva s vilenjačkim riječima, ostale su mu urezane u pameti, te ih je mnogo kasnije protumačio kako je najbolje znao i umio: bijaše to jezik vilenjačkih pjesama, a govorio je o slabo poznatim stvarima u Međuzemlju.
Ai! laurie lantar lassi súrinen,
Yéni únótime ve rámar aldaron!
Yéni ve linte yuldar avánier
mi oromardi lisse-miruvóreva
Andúne pella, Vardo tellumar
nu luini yassen tintilar i eleni
ómaryo airetári-lirinen.
Sí man i yulma nin enquantuva?
An sí Tintalle Varda Oiolosseo
ve fanyar máryat Elentári ortane
ar ilye tier unduláve lumbule;
ar sindanóriello caita mornie
i falmalinnar imbe met, ar hísie
untúpa Calaciryo míri oiale.
Sí vanwa ná, Rómello vanwa, Valimar!
Namárie! Nai hiruvalye Valimar.
Nai elye hiruva. Namárie!
“Ah! poput zlata pada lišće na vjetru, duge godine nebrojene kao krila drveća!Duge su godine minule kao brzi gutljaji slatke medovine u visokim dvoranama onkraj Zapada, pod modrim svodovima Varde gdje zvijezde podrhtavaju od pjesme njena glasa,svetog i kraljevskog. Tko će mi sad ponovo natočiti pehar? Jer sad je Upaliteljica, Varda,Kraljica zvijezda, s Vječno bijele planine, podigla ruke kao oblake i sve su staze duboko potonule u sjenu; iz sive zemlje tama leži na zapjenušenim valovima između nas, a izmaglica zauvijek obavija dragulje Calaciryje. Izgubljen je sad, izgubljen je Valimar za one s istoka! Zbogom! Možda ćeš ti pronaći Valimar. Možda ćeš ga čak i ti pronaći.Zbogom!”
Varda je ime one gospe koju vilenjaci u tim prognaničkim krajevima zovu Elbereth.Odjednom je rijeka zamaknula za okuku, i obale se uzdigle na obje strane, i nestalo je svjetla Lóriena. Frodo se nikad više nije vratio u tu vilin-zemlju.Putnici su okrenuli lica putovanju; pred njima je bilo sunce a oči im bijahu zasjenjene jer su sve bile pune suza. Gimli je otvoreno plakao.
"Posljednji put sam vidio ono što je najubavije", reče svom suputniku Legolasu.
"Odsad više ništa neću nazivati ubavim, osim možda njen dar."
I stavi ruku na prsa.
"Reci mi, Legolase, zašto sam ja uopće krenuo s vama na ovo putovanje? Nisam ni slutio gdje se krije glavna opasnost! Dobro je Elrond rekao da ne možemo predvidjeti na što ćemo sve naići na našem putu. Ja sam se bojao mučenja u mraku, ali me to nije odvratilo od ovog putovanja. Ipak, ne bih bio pošao s vama da sam znao kakva se opasnost krije u svjetlu i radosti. Sad sam ovim rastankom zadobio najtežu ranu, pa makar još noćas morao ravno pred Gospodara tame. Jao si ga Gimliju, sinu Gloinovu!"
"Ne!" reče Legolas. "Nego, jao si ga svima nama! I svima onima što hode svijetom u ovim potonjim danima. Jer tako je to na ovome svijetu: nešto nađeš i izgubiš, kako se čini onima u čamcu što plovi niz rijeku. Ali ja mislim da si ti, Gimli, sine Gloinov,sretnik: jer ti podnosiš svoj gubitak od svoje volje i mogao si se i drukčije odlučiti. Ali nisi svoje drugove ostavio na cjedilu, a najmanja nagrada koju ćeš dobiti jest da će ti uspomena na Lothlórien ostati dovijeka čista i neokaljana u srcu, da neće ni izblijedjeti niti se iskvariti."
"Možda", prihvati Gimli, "i hvala ti na tim riječima. Nedvojbeno su istinite: ipak je to slaba utjeha. Srcu nije do uspomena. Uspomene su samo zrcalo, pa makar bilo jasno kao Kheled-zâram. Ili bar tako govori srce patuljka Gimlija. Možda vilenjaci drukčije gledaju na te stvari`? Zapravo sam čuo da su njima uspomene sličnije javi nego snu.Ali nemojmo više o tome! Pripazi radije na čamac. Preduboko je u vodi sa svom ovom našom prtljagom, a Velika je rijeka brza. Ne bih htio utopiti svoj jad u hladnoj vodi."
Dohvativši veslo, upravi čamac prema zapadnoj obali prateći Aragornov čun koji se već bio izvukao iz matice.I tako je družina krenula na svoj dugi put niz široke hitre vode nošena neprestano na jug. Ogoljene šume na obje strane rijeke priječile su im poglede na krajeve iza njih.Lahor je zamro i rijeka je tekla bešumno. Nikakav ptičji cvrkut nije remetio tišinu. Kako je dan odmicao, sunce je sve više obavijala izmaglica dok nije napokon zasjalo na blijedom nebu poput bijela bisera u visini. Zatim je izblijedjelo na zapadu i rano je pao sumrak, a za njim siva noć bez zvijezda. Plovili su sve do kasno u mirnoj noći upravljajući čamcima ispod nadvijenih sjena zapadnih šuma. Velebna stabla promicala su poput sablasti pružajući svoje iskrivljene žedne korijene kroz izmaglicu u vodu. Bilo je neveselo i hladno. Frodo je sjedio i slušao tiho pljuskanje i žuborenje rijeke što se trljala o korijene i naplavljena drva blizu obale sve dok mu glava nije klonula te se zavezao u nemiran san.

VELIKA RIJEKA

172370-1.jpg

Froda je probudio Sam. Frodo je ležao dobro umotan pod visokim drvećem sive kore u mirnom zakutku šume na zapadnoj obali Velike rijeke, Anduina. Bio je prespavao noć, a sivo jutro bijaše mutno među golim granjem. Gimli je bio zabavljen vatricom u blizini.Krenuli su dalje prije nego što se posve razdanilo. Ne bi se moglo reći da je većina članova družine jedva čekala da produže na jug: bilo im je drago što je odluka, koju moraju donijeti najkasnije kad stignu do Raurosa i otoka Kresokama, još koji dan pred njima, pa su se prepustili rijeci da ih nosi kako hoće, ne želeći hitati prema pogiblima što ih čekaju, kojim god putem na kraju krenuli. Aragorn im je dopuštao da plove niz vodu kako god žele, čuvajući njihovu snagu za buduće napore. Ipak je zahtijevao da svakog dana rano kreću i da putuju do kasno u noć, jer je slutio da im vrijeme izmiče, i bojao se da Gospodar tame nije mirovao dok su oni boravili u Lórienu.Ipak nisu zapazili ni traga od neprijatelja toga dana, ni sljedećeg. Jednolični sivi dani protjecali su bez događaja. Dok se treći dan njihova putovanja sporo vukao,promijenio se krajolik: drveće se prorijedilo a onda posve nestalo. Na lijevoj, istočnoj obali gledali su dugačke bezoblične obronke što su se protezali daleko put neba; bili su nekako smeđi i sasušeni, kao da ih je vatra poharala ne ostavivši za sobom ni jedne žive zelene travke: odbojna pustoš, čak i bez slomljenog drveta ili istršalog kamena da ublaže prazninu. Došli su do Smeđih zemalja što su ležale, goleme i puste, između južnog dijela Mrkodola i brda Emyn Muila. Čak ni Aragorn nije znao kakva je pošast ili rat ili nedjelo Neprijatelja opustošilo sav taj kraj.Ni na desnoj, zapadnoj obali nije bilo drveća, ali je zemlja bila ravna i na mnogim mjestima zelena od širokih travnatih površina. Na toj strani promicale su prave šume trski, toliko visokih da su zaklanjale pogled na zapad dok su mali čunovi plovili šumeći duž njihovih zalelujanih okrajaka. Njihove tamne, uvenule perjanice savijale su se i ljuljale na laganom hladnom povjetarcu šumoreći tiho i turobno. Ovdje-ondje kroz otvore u njima Frodo bi letimice iznenada spazio valovite livade, a daleko iza njih brda obasjana suncem na zalasku, a još dalje, na samom obzoru, tamnu crtu što je označavala najjužnije lance Maglenoga gorja.Nije bilo ni traga od pokretnih živih bića osim ptica. Njih je bilo mnogo: malih vodenih ptica što su zviždale i pijukale u trsci, iako su ih malokad viđali. Jedanput ili dvaput putnici su čuli štropot i lepet labuđih krila, a kad su digli pogled, ugledali su njihovu veliku falangu kako promiče nebom.
"Labudovi!" uzvikne Sam. "I to bogme pozamašni!"
"Kako sav ovaj kraj djeluje prostrano, pusto i neveselo!" reče Frodo. "Ja sam oduvijek zamišljao, kad se putuje na jug, da biva sve toplije i vedrije dok zima ne ostane zauvijek za tobom."
"Ali nismo još daleko odmakli na jug", otpovrne Aragorn. "Još je zima i daleko smo od mora. Ovdje je svijet hladan sve do iznenadnog proljeća, možda ćemo još imati i snijega. Daleko dolje u Belfalaskom zaljevu, u koji utječe Anduin, toplo je i veselo,možda, ili bi bar bilo kad ne bi bilo Neprijatelja. Ali ovdje nismo više od sto osamdeset milja, mislim, južnije od Južne četvrti u vašem Shireu, iako smo na stotine milja daleko od njega. Sad gledate na jugozapad, preko sjevernih ravnica Riddermarka, Rohana,zemlje Gospodara konja. Uskoro ćemo stići do ušća Limlighta koji teče iz Fangorna da se ulije u Veliku rijeku. To je sjeverna granica Rohana; od davnina sve ono što leži između Limlighta i Bijeloga gorja pripada Rohirrimima. To je bogat i ugodan kraj, a njegovoj travi nema premca; ali u ovo zlo doba ljudi ne obitavaju uz rijeku niti dolaze često do nje na konjima. Anduin je širok, ali **** mogu dobaciti strijelama daleko preko rijeke, a nedavno su se, kažu, drznuli prijeći preko rijeke i opljačkati rohanske čopore konja i
ergele."
Sam je bacao tjeskobne poglede na jednu i na drugu obalu. Prije ga se drveće doimalo neprijateljski, kao da krije tajne oči i opasnosti koje vrebaju, a sad je žalio što više nema drveća. Imao je osjećaj da je družina odviše otkrivena, da pluta u malim otvorenim čunovima u kraju bez zaklona, na rijeci koja je prava bojišnica.U sljedećih dan-dva, dok su plovili dalje, nošeni rijekom neprestano na jug, to je osjećanje nesigurnosti obuzelo svu družinu. Cijeli jedan dan veslali su ne bi li što dalje odmakli. Obale su promicale pokraj njih. Domalo se rijeka proširila i oplićala; na istočnoj obali nizali su se dugi kameniti žalovi i u vodi je bilo šljunčanih sprudova, tako da je valjalo oprezno kormaniti. Smeđe zemlje pretvorile su se u sumorne pustopoljine preko kojih je strujao ledeni vjetar s istoka. Na drugoj obali livade su zamijenili valoviti humci
uvele trave usred baruština i vriština. Frodo je drhturio prisjećajući se travnjaka i vodoskoka, žarkog sunca i sitnih kišica u Lothlórienu. Ni u jednom čamcu nije se mnogo pričalo ni smijalo.
Legolas je u duhu trčao pod zvijezdama u ljetnoj noći na nekom proplanku na sjeveru sred bukovih šuma; Gimli je u mislima opipavao zlato i pitao se bi li se od njega moglo iskovati spremište za Gospodaričin dar. Merry i Pippin nelagodno su se osjećali u srednjem čamcu jer je Boromir mrmljao nešto za se, ponekad grizao nokte kao da ga izjeda nemir ili sumnja, a ponekad se hvatao vesla i tjerao čamac što bliže za Aragornovim. Onda je Pippin, koji je sjedio na pramcu i osvrnuo se, spazio čudan sjaj u njegovu oku dok je piljio naprijed u Froda. Sam je poodavno bio zaključio da čamci možda i nisu tako opasni kako su njega učili od malih nogu, ali da su mnogo neudobniji nego što je mislio. Bio je zgrčen i zdvojan, a nije imao drugog posla nego da zuri u zimske predjele kako mile pokraj njih, i u sivu vodurinu s obje strane čuna. Čak i kad su se prihvaćali vesala, nisu nikad ni jedno povjerili Samu.Dok se hvatao mračak četvrtog dana na putovanju, gledao je unatrag preko pognutih glava Froda i Aragorna i ostala dva čamca; bio je pospan i čeznuo je za taborom i zemljom pod nogama. Iznenada spazi nešto: isprva je ravnodušno zurio u to, a onda se uspravio i protrljao oči, ali kad je iznova pogledao, nije više ništa vidio.Te su se noći utaborili na otočiću blizu zapadne obale. Sam je ležao umotan u gunjeve do Froda.
"Smiješno sam nešto sanjo, gos'n Frodo, sat-dva prije nego što smo se zaustavili. A može bit i nije bio san. Al je svakako bilo nešto smiješno."
"Pa dobro, što je to bilo?" upita ga Frodo znajući da se Sam neće smiriti dok mu ne ispriča svoju priču, što god bilo posrijedi. "Otkako smo otišli iz Lothlóriena, ja nisam još ništa vidio ni pomislio zbog čega bih se osmjehnuo."
"Nije bilo smiješno na taj način, gos'n Frodo. Nego je bilo čudnovato. Ako nije bio san, onda ne valja. Al najbolje će bit da vam kažem šta je bilo. Evo šta je bilo: vidio sam trupac s očima."
"Što se trupca tiče, to je u redu", reče Frodo. "Ima ih mnogo u rijeci. Samo izbaci oči!"
"Ne mogu", otpovrne Sam. "Upravo sam se zbog tih očiju i uspravio u čamcu, da tako kažem. Vidio sam ono za što sam mislio da je trupac kako plovi u sumrak iza Gimlijeva čamca, al se nisam na to puno obaziro. A onda mi se učinilo da nas trupac malo-pomalo sustiže. A to je bilo zbilja neobično, reklo bi se, jerbo nas je sve skupa rijeka nosila. I baš sam tad spazio oči: tako neke dvije točkice, pomalo svijetle, na grbi na prednjem dijelu trupca. Štaviše, to i nije bio trupac, jer sam opazio lopataste noge, skoro kao labuđe, samo nešto veće, neprestance su uranjale u vodu i izranjale. E, tad sam se uspravio i protrljo oči i zaustio da viknem ako još bude tamo kad istrljam drijemež iz glave. Jer, što god ono bilo, pristizalo je sve brže i primaklo se ozbiljno Gimliju. A1 bilo da su one dvije lampice primijetile kako se ja mičem i buljim, il sam ja možebit došo k sebi, ne bi znao reć, tek, kad sam opet pogledo, nije ga više bilo. Ipak mi se čini da sam spazio krajičkom oka, štono riječ, kako je nešto tamno šmugnulo u sjenu obale. Al nisam više vidio one oči. Reko sam sâm sebi: “Opet si sanjo, Sam Gamgee”, samo sam to reko i ništa više. Al odonda sam stalno o tom razmišljo, i sad više nisam tako siguran. Šta vi velite na sve to, gos'n Frodo?"
"Ja bih rekao da posrijedi nije bilo ništa drugo do jedan trupac u sumrak i san u tvojim očima, Sam", reče Frodo, "da si te oči sada prvi vidio. Ali nisi. Ja sam ih vidio tamo daleko na sjeveru prije nego što smo stigli u Lórien. I vidio sam jedno čudno stvorenje s očima kako se one noći penje na flet. I Haldir ga je vidio. A sjećaš li se izvještaja vilenjaka koji su progonili onu bandu orka?"
"Ah", uzdahne Sam. "Sjećam se, a sjećam se još nečega. Ne dopadaju mi se baš ove moje misli, al kad mislim ovako na ovo i na ono, i na priče gospodina Bilba i sve ostalo, reko bi da bi mogo pogodit kako je ime tom stvorenju. Gadno ime. Da nije možda Golum?"
"Da, toga se i ja bojim već neko vrijeme", reče Frodo. "Još od one noći na fletu.Rekao bih da se on smucao po Moriji i da je onda nanjušio naš trag; ali sam se nadao da ćemo boravkom u Lórienu opet zamesti trag. Taj se kukavni skot vjerojatno skrivao u šumama oko Srebrotoka vrebajući na naš polazak!"
"Tako će i bit", opet će Sam. "Najbolje da budemo i mi malo oprezniji jer bi nam se moglo dogodit da jedne noći osjetimo na vratu nečije gadne prste, ako se uopće probudimo da išta osjetimo. To je ono što sam tio reć. Ne treba zbog toga još noćas uznemirivat Stridera i ostale. Ja ću stražarit. Mogu i sutra spavat jerbo ionako nisam ništa drugo do prtljaga u čamcu, kako bi vi rekli."
"Možda bih i rekao", reče Frodo, "a možda bih rekao i prtljaga s očima. Dobro, ti stražari, ali mi moraš obećati da ćeš me probuditi prije druge polovice noći ako se prije toga ništa ne dogodi."

Back