Goran Šarić

Не влада само лудило, него и не разумевање. Пази, ја лично немам уопште представу какво је мишљење неког обичног-просечног Хрвата о уједињењу из 18-е, о Краљевини Југославији, о СФРЈ, а да нису оно неке флоскуле. Конкретно мислим на очекивања о те земље, шта су им били проблеми, итд.

Za prosečnog Hrvata danas to je bila oružana okupacija i nasilno uguravanje u državu oko kojeg nije bilo izjašnjavanja tj. prihvatanje realnog stanja zato što je Srbija bila pobednica. Oko Titove Jugoslavije postoje podeljena mišljenja, mada bih rekao da je ipak nešto dominantnije (još uvek?) da se tada lepo živelo od onih koji smatraju da je to bio produžetak okupacije hrvatskog prostora blažeg formata ili onih koji smatraju Hrvatsku velikom žrtvom Titovog komunističkog terora.

O ne, ne poznaješ ti Mrkalja uopšte i ne radi se o tome. :lol:

https://forum.krstarica.com/threads/doajeni-srpske-istoriografije-u-24-slike.902010/

Da bude stvar gora, tu se vidi koliko samo postoje nedoslednosti, jerbo iako bi na nekom mestu rekao drugačije, Mrkalj koristi primer poslednjeg poznato srbokatolika iz dubrovačke republike kao primer upliva stranog etničkog tkiva (dubrovačkog) na srpskom korpusu, te ne ko ko „jaše“..

Da ni ne pominjemo upotrebu deskriptivnog termina „šiptarofil“ u šta je pretvoren pojam albanolog, osuđujući da neko ko je Srbin (u ovom slučaju, duplih li aršina, posrbljeni Dubrovčanin) uopšte se i interesuje za Albance i njihov jezik, kulturu i istoriju.

Cela situacija ne bi bila toliko strahovito tragikomična da to nije skoro doslovno poslednji Srbin Dubrovčanin, te koja slikovito pokazuje da se uvek stalno vraćamo na to da je ovo, konstantno, pucanje samom sebi u noge tj. radi protiv sebe i interesa sopstvenog naroda oko kojeg postoji potpuna iluzija da se, tobože, za njega bori.
Da, treba tebi da veruje. :hahaha:

Što se tiče "albanologa" tipa Milana Šuflaja, u koje Henrik Barić definitivno potpada, tu je jasno da se radi o antisrpskom agentu koji koristi lažnu istoriografiju kao sredstvo za rat protiv Srbije. To nisu istoričari, to su agenti.

Jedini hrvatski istoričar, koliko je meni poznato da se albanologijom bavi strogo stručno i politički nemotivisano je Goran Šarić. Svi ostali su se trudili da prikažu ono što nije - da su Albanci starosedeoci.

Mnogo je interesantnije tu pitanje, gde su Srbi bili od 1945. do 1980. godine? Srbi definitivno izvukli najdeblji kraj; zvanično potvđeno i od strane SFRJ komisije čiji je predsedavajući bio Milan Kučan, i to posle tolikog stradanja u Drugom svetskom ratu u kojem su ubedljivo bili i najveće žrtve. Pravo jedino srpskog naroda na život u svojoj nacionalnoj državi ugroženo, a Srbija rasparčana; Vojvodina i Kosovo pred kraj samo što nisu postale sedma i osma republika.

I šta su Srbi radili, za to vreme? Početkom 1970-ih, predsedništvo SR Srbije objavilo jednu knjigu koju je jedva iko video. Na potpuno potiskavanje Srba u Hrvatskoj, objavljena isto eto još jedna jedna knjiga sitnog tiraža zvana Vjetrom vijani. Ako ćemo to računati.

To je sve. To je celokupni srpski nacionlalni otpor Titovom režimu; jedna knjiga.
Naš sam čitao malo o patrijarhu Germanu, mnogo jugoučitljiv čiča. Kako napreduju radovi na Hramu Svetog Save, jesu konačno gotovi završni radovi? Mislim, znam da Crkva ima vremena, ali se mnogi već pitaju jesu li Srbi popravoslavljeni ovaj put za istač ili opet samo nominalno, do ponovno nekog loma. Cenim da bi slijedeća "IT" religija mogla biti Slavensko poganstvo (ovo se ne zezam, silnice u europi već djeluju ka odbacivanju abrahamskih religija u suprostavljanju islamu, ali to je druga tema.

Da, treba tebi da veruje. :hahaha:

Što se tiče "albanologa" tipa Milana Šuflaja, u koje Henrik Barić definitivno potpada, tu je jasno da se radi o antisrpskom agentu koji koristi lažnu istoriografiju kao sredstvo za rat protiv Srbije. To nisu istoričari, to su agenti.

Jedini hrvatski istoričar, koliko je meni poznato da se albanologijom bavi strogo stručno i politički nemotivisano je Goran Šarić. Svi ostali su se trudili da prikažu ono što nije - da su Albanci starosedeoci.

Dakle, stručno i politički motivisano je otići kod ribara koji je gledao Jovana I. Deretića po YouTube i inspirisan njime igrao se preko Google Maps i naleteo na nešto, te onda usvojiti šta on priča bez doslovno ikakve doze preispitivanja, makar da se elementarno proveri šta taj čovek priča?

Samo još jedan vrlo jasni dokaz koliko ovde govorimo o jednoj pravoj operisanosti od realnost sveta; totalnom gubitku dodirnih tačaka sa razumom i svarnošću, pa i uopšte poimanjem šta su truk i politika. Da ne kažem da je na kraju i (ali doslovno) samoponižavajuće kucati stvari kao npr. Goran Šarić je istoričar koji se stručno bavi albanologijom. :lol:

Ok.
Daj mi prokomentiraj broj Jugoslavena na popisima 71,81,91 i 01 u Hrvatskoj i Srbiji.
Slažemo se da je to izjašnjavanje bilo oportuno u tom vremenu, pretpsostavljam da su to bili 80% Hrvati?

Sve vreme prenebregavaš da je Vatikan svetska sila koja je u Jugoslaviji videla problem a conto dominacije srpskog pravoslavlja. Taj isti Vatikan preko institucije babe na obiteljskom nedeljnom ručku posle mise formira hrvatski antijugoslavizam. Oni koji nisu imali babu na misi, bili su Jugoslaveni - uglavnom su to bili Srbi u Hrvatskoj u generaciji koja je rođena posle rata, koja se odrekla vere zarad mira sa hrvatima i poverovala u jugoslovenstvo. Međutim, u stanju životne ugroženosti veoma brzo im je proradio pređedovnski epos u žilama iako iza sebe nisu imali ništa - ni akademiju kao Hrvati, ni crkvu kao Hrvati.

Za prosečnog Hrvata danas to je bila oružana okupacija i nasilno uguravanje u državu oko kojeg nije bilo izjašnjavanja tj. prihvatanje realnog stanja zato što je Srbija bila pobednica. Oko Titove Jugoslavije postoje podeljena mišljenja, mada bih rekao da je ipak nešto dominantnije (još uvek?) da se tada lepo živelo od onih koji smatraju da je to bio produžetak okupacije hrvatskog prostora blažeg formata ili onih koji smatraju Hrvatsku velikom žrtvom Titovog komunističkog terora.

Хмммм, дакле они смтрају и војску Краљевине и ЈНА (мање-више) као окупаторе. То би отприлике било као када би у Србији сматрали да је ЈНА окупаторска војска. Колико, поред истог језика, ту има не разумевања...

Da ne kažem da je na kraju i (ali doslovno) samoponižavajuće kucati stvari kao npr. Goran Šarić je istoričar koji se stručno bavi albanologijom. :lol:

Ovde sam očekivao da ćeš na bazi svog znanja i poznavanja jugoslovenske istoriografije reći koji se hrvatski istoričar afirmativno bavio tezom da Albanci nisu starosedeoci. Međutim, takvih nema.

Hrvatska istoriografija pleše u okviru dogme "Albanci su Iliri, a Srbi su većinom posrbljeni romanizirani starosjedioci", dakle govore isto što i ti na ovom forumu.

Noup, ovdje govorimo o ideologiji.
Ali na drugu, to šta si napisao i je definicija ideologije, tako da ipak, jay,

Ideologija je kada ti dođeš na neko selo i sedneš sa tamo nekom budalom koja se igrala sa kompjutorom, upiješ kao sunđer i onda kao seoska lola kreneš da ponavljaš drugima, pa da te onda AnaivanGord npr. proglasi velikim naučnikom i ekspertom koji adekvatno koristi naučnu metodologiju?

Ne. Ljudska glupost (doslovno, praznoglavost; prava šupljina mozga) ne može biti ideologija.

Ovde sam očekivao da ćeš na bazi svog znanja i poznavanja jugoslovenske istoriografije reći koji se hrvatski istoričar afirmativno bavio tezom da Albanci nisu starosedeoci. Međutim, takvih nema.

A, ne; davno su prošla vremena kada ti ovakvi pokušaji spinovanja prolaze. :nono3:

Poslednja izmena:
Sve vreme prenebregavaš da je Vatikan svetska sila koja je u Jugoslaviji videla problem a conto dominacije srpskog pravoslavlja. Taj isti Vatikan preko institucije babe na obiteljskom nedeljnom ručku posle mise formira hrvatski antijugoslavizam. Oni koji nisu imali babu na misi, bili su Jugoslaveni - uglavnom su to bili Srbi u Hrvatskoj u generaciji koja je rođena posle rata, koja se odrekla vere zarad mira sa hrvatima i poverovala u jugoslovenstvo. Međutim, u stanju životne ugroženosti veoma brzo im je proradio pređedovnski epos u žilama iako iza sebe nisu imali ništa - ni akademiju kao Hrvati, ni crkvu kao Hrvati.
I evo nas ponovo na Vatikanu. LoL. U ovoj epizodi #3467 svemoćni i dijabolični Vatikan Srbe koji su narod koji je, onaj koji nije kako vjetar puše, ovaj puta nasilu prevodi u Jugoslavene i to u stotinama tisuća.
Pa Mrkalj hebo ga bog, ne znam više šta da radi jedan sa vama.

I evo nas ponovo na Vatikanu. LoL. U ovoj epizodi #3467 svemoćni i dijabolični Vatikan Srbe koji su narod koji je, onaj koji nije kako vjetar puše, ovaj puta nasilu prevodi u Jugoslavene i to u stotinama tisuća.
Pa Mrkalj hebo ga bog, ne znam više šta da radi jedan sa vama.
Istina je najčešće jednostavna. Otud, opet, Vatikan. Tvoj argument - da nešto ne može biti istina jer se često ponavlja - šuplja je retorika.

U stvari, dve trećine teritorije Evrope bili su Srbi-Sloveni, velik broj današnjih Grka, Albanaca, većina Bugara, Rumuna, Hrvata, Mađara, svi Bošnjaci. Austrija, istočna Nemačka, Severna Italija. Sve su to bivši Srbi. Tako da se može uzeti za činjenicu da su Srbi jedan od najasimilovanijih naroda.

Biti Jugosloven bio je deo podidentiteta koji nije isključivao biti istovremeno Srbin, ali svakako da bi Srbi bili pretvoreni u Jugoslovene da Britanija nije dala zeleno svetlo Nemcima i Vatikanu da sruše Jugoslaviju.

Istina je najčešće jednostavna. Otud, opet, Vatikan. Tvoj argument - da nešto ne može biti istina jer se često ponavlja - šuplja je retorika.

U stvari, dve trećine teritorije Evrope bili su Srbi-Sloveni, velik broj današnjih Grka, Albanaca, većina Bugara, Rumuna, Hrvata, Mađara, svi Bošnjaci. Austrija, istočna Nemačka, Severna Italija. Sve su to bivši Srbi. Tako da se može uzeti za činjenicu da su Srbi jedan od najasimilovanijih naroda.

Biti Jugosloven bio je deo podidentiteta koji nije isključivao biti istovremeno Srbin, ali svakako da bi Srbi bili pretvoreni u Jugoslovene da Britanija nije dala zeleno svetlo Nemcima i Vatikanu da sruše Jugoslaviju.
Ma jasan mi je cijeli tvoj kvazi rezon, ja ti kažem da pomiriš sad ovaj upis sa svojim ranijim upisom da su Hrvati narod koji je kako vjetar puše, a kod Srba broj takvih jedinki teži nuli.
Kako mogu Srbi u trideset godina od Srba pravoslavaca postati Jugoslaveni ateisti pa ponovo Srbi pravoslavci (Vatikan, to je jasno) i onda na kraju od tebe biti proglašeni narodom koji nije kako vjetar puše? Razumeš? Ne trebaš mi objašnjavat pozadinski mehanizam, nego tvoju kognitivnu disonancu.

Pitao sam vec kolege pa mi nisu znali odgovoriti. Ako je gore navedeno tocno, dali se kod hrvatskih i srpski emigranata u npr. juznu ameriku, australiju ili SAD vidi razlika u brzini gubljenja identiteta?
Znaš ono, ja i ti odemo u Čile, moja djeca su Jorge i Rosa, dok su tvoji prapraunuci Vukašin i Jovana, jer moje hrvatstvo je uvjetovano ispiranjem mozga o Srbima, dok tvoji osjećaju da su Srbi.
PS Znaš koliko dobrih memova imam, ali jbg ja sam ovdje gost, pa moram biti pristojan
Zato što su Srbi i Hrvati velike patriote kada su jedni pored drugih. Na neki način srpstvo jednih, podgreva hrvatstvo drugih. Davno sam pročitao članak jednog vašeg novinara koji je rekao da kada bi Srbi odlučili da krenu u neku novu seobu, ne bi ga iznenadilo da i vi krenete za nama. Kada se udalje, ono opada u razumne mere. Zato se naši gastarbajteri u Nemačkoj iznenade kada vide da rade i žive jedni pored drugih u miru, a da to nisu mogli ovde. Pa onda ja kako to, šta nam uradiše i slična patetika. Međutim, kada bi opet živeli u nekoj vrsti zajednice, po mom mišljenju, isto bi se desilo. Tako da se vrtimo u krug.
Isti smo etnički, ali svako drži svoje i neće da popusti, jer onda on po njegovom gledištvu, ispada slabić.
Pritom, Hrvati na neki čudan način žude da budu uz Srbe, ali nikako sa njima.

Ma jasan mi je cijeli tvoj kvazi rezon, ja ti kažem da pomiriš sad ovaj upis sa svojim ranijim upisom da su Hrvati narod koji je kako vjetar puše, a kod Srba broj takvih jedinki teži nuli.
Kako mogu Srbi u trideset godina od Srba pravoslavaca postati Jugoslaveni ateisti pa ponovo Srbi pravoslavci (Vatikan, to je jasno) i onda na kraju od tebe biti proglašeni narodom koji nije kako vjetar puše? Razumeš? Ne trebaš mi objašnjavat pozadinski mehanizam, nego tvoju kognitivnu disonancu.
Srbi jesu većinom bili ateisti, ili nezantereovani za veru tokom SFRJ, dok ste vi kako ste i sami rekli većinom bili i kršteni, a nedavno saznah da ste imali i veronauku. Mi smo podrazumevali da se ateizam kao pravilo odnosi na sve Jugoslovene. Kada smo shvatili da vi na papiru podržavate Jugo ateizam, a u stvarnosti vas je 90% makar i formalno kršteno i odgojeno katolički, vratili smo se pravoslavlju. Zašto bi mi ostali Jugosloveni - ateisti, a vi bili Hrvati-katolici koje će gurati crkva zarad raspada Yu. Toliko ludi baš nismo.

Srbi jesu većinom bili ateisti, ili nezantereovani za veru tokom SFRJ

vratili smo se pravoslavlju

Zašto bi mi ostali Jugosloveni - ateisti

Vidi risoh, dobar si ti dečko ali si potpuno logički ne konzistentan. Vidiš Mrkalj je svakakav, ali se trudi ostati logičan, što ga na kraju tjera u sulude i predvidljive akrobacije koje su zabavne. Ti i kolege sa foruma (nisi ti prvi) s druge strane nemate problema Hrvate proglasiti X (to X je negativan epitet), da bi već u slijedećem, postu napisali da su Srbi zapravo X+n kao da time hrvatski krimen X nije postao manji. To ti je ona Isusova prispodoba o deblu u vlastitom oku i trnu u tuđem.

Kako mili moj risohe možeš lajkati i slagati se sa Mrkaljevom porukom da su Hrvati narodo koji je kako vjetar puše, a onda u slijedećem postu ovo napisati bez hebemti.

Kako slatki moj risohe ne vidiš da su gornji citati definicija naroda koji je kako vjetar puše?

Kako?

Од хрватског провокатора, да не напишем усрашког јербо није фино, који је смисао живота нашао у троловању и слању пакосних и заједљивих постова на српском форуму само једна ствар је гора. Глуп хрватски провокатор.
Но да се вратимо теми јер тема је извјесни Горан Шарић, који чим је о њему написано 70 и кусур страница заслужује тему.
Мада сва ова полемика посредно има везе са Шарићем. Није да нема. Јер он је отпадник у том националном корпусу, наравно ако га уопште у лијепој њиховој признају за Хрвата.

Што се Срба тиче и неких колективних особина, мада ту увиек постоји опасност од генерализације, та индивидуалност је можда и превише присутна, тежња да се о било чему има засебан став, и када је у питању и политичка и вјерска и културошлошка и спортска и било каква оријентација. Увијек имамо ту тежњу ка супротном, другачијем мишљењу, једни су вјерујући, други мање вјерујући, једни су проруско, други прозападно оријентисани, једни су националисти, други лажни националисти, трећи су застранили, једни у историји траже оне афирмативне примјере, други оне негативне, једни теже виктимизацији, други снисходљиво траже обрнути пандан како би успоставили равнотежу, више мотивисани како би себи доказали властиту моралност и како нису ти националисти него што је то тежња трагања за истином, ту је и стално преиспитивање да ли је то добар пут, да ли у несрећама има и властите кривице, неких гријеха због којих се плаћају рачуни, такве особине, нагињање подјелама, воде деобама међу Србљем, и те деобе су често кроз историју бивале разлогом српских несрећа, зле крви која би трајала деценијама, могуће зато и јесте историја Срба тако трагична.

Код Хрвата то је "поједностављено", једно "задивљујуће" једноумље, политичке и вјерске разлике у моменту нестану када се тема прешалта, а прешалта се увијек, на те омражене негативце, и ту су тек нијансе да ли ће мрзити Србе више или мање "него што је то нормално". Ту нема преиспитивања, за свако непочинштво ће се наћи оправдање, било да је у питању Јасеновац или "Олуја", ако реда ради кажу да је било ружних примјера, злочина према Србима, увијек иде АЛИ (а имамо изреку једног мудраца из Первана Горњег "све што кажете прије али, обично је с*ање"), након којег слиједи неоусташка пропаганда, попут оне како је са простора на којем је битисало 143.000 прогнано 500.000 Хрвата.
Уосталом, ако у неком колективитету за пар недјеља скупите 632.000 поптиса против неког писма, тачније те омражене ћирилице, нешто са тим националним корпусом није у реду.

И ту је у тој причи важан Шарић, како написах "отпадник" који је направио отклон том изопаченом калупу, један је од баш ријетких који говори о дешавањима и 1940их и 1990их без ограде, без обавезног АЛИ, који указује да на бесмислен обавезан наратив присутан у хрватској историографији (рецимо о персоналној унији или хрватско-угарском краљевству), о његовим ставовима везаним за сеобу се можемо сложити или не (а и ту је исправно примијетио да маргинализација старије историје није нормална), али баш због напријед наведеног, заслужио је благонаклон однос од Срба.

Poslednja izmena:
И ту је у тој причи важан Шарић, како написах "отпадник" који је направио отклон том изопаченом калупу, један је од баш ријетких који говори о дешавањима и 1940их и 1990их без ограде, без обавезног АЛИ, који указује да на бесмислен обавезан наратив присутан у хрватској историографији (рецимо о персоналној унији или хрватско-угарском краљевству), о његовим ставовима везаним за сеобу се можемо сложити или не (а и ту је исправно примијетио да маргинализација старије историје није нормална), али баш због напријед наведеног, заслужио је благонаклон однос од Срба

To je, bukvalno, svesni juriš u čeljust zveri; padanje u klopku.

Ti imaš o sebi mišljenje da si super racionalan, ali ja iskreno kažem da ne shvataš. Da bi shvatio da ne shvataš moraš mi dati svoje objašnjenje kako to i zašto to da su Srbi u zadnjih 30 godina uvek protiv Zapada (tzv. "međunarodne zajednice"), a kako se to onda čini - protiv celog Sveta? Mogu shvatiti dok nije Milošević svrgnut da je to "protivljenje Srba celom Svetu" tumačeno kao kolektivno zaumno praćenje ludog komunističkog diktatora, ali zašto se to nastavlja narednih 20 godina nema veze sa Miloševićem. Drugim rečima, isto pitanje, zašto Britanci nisu izveli 27. mart 1941. u Zagrebu? Trećim rečima, zašto su Srbi jedini narod na Balkanu koji je podigao svoj ustanak protiv Turaka; jedini na Balkanu koji su potom imali Srbina za kralja, a ne Nemca kao Grci, Albanci, Bugari, Rumuni?

Jednom, kad sam letovao u Dalmaciji, bio sam se družio s jednom Milom i Stjepanom, ona je bila Srbijanka, a Stjepan je bio Hrvat, a u stvari Čeh. Tada sam prvi put čuo od Mile, misleći za svog muža "oni nisu narod". Nisam, kao ti sada, imao pojma kakva je to glupost i koji je njen smisao. Ali žena je dobro bila poznavala muža budući da su bili 15-ak godina u braku.

Vidiš, projekcijske akrobacije su na tvojoj strani.

Vidi risoh, dobar si ti dečko ali si potpuno logički ne konzistentan. Vidiš Mrkalj je svakakav, ali se trudi ostati logičan, što ga na kraju tjera u sulude i predvidljive akrobacije koje su zabavne. Ti i kolege sa foruma (nisi ti prvi) s druge strane nemate problema Hrvate proglasiti X (to X je negativan epitet), da bi već u slijedećem, postu napisali da su Srbi zapravo X+n kao da time hrvatski krimen X nije postao manji. To ti je ona Isusova prispodoba o deblu u vlastitom oku i trnu u tuđem.

Kako mili moj risohe možeš lajkati i slagati se sa Mrkaljevom porukom da su Hrvati narodo koji je kako vjetar puše, a onda u slijedećem postu ovo napisati bez hebemti.

Kako slatki moj risohe ne vidiš da su gornji citati definicija naroda koji je kako vjetar puše?

Kako?
Druže Broz, na tvoje konkretno pitanje zašto su Srbi tokom perioda SFRJ bili mahom ateisti ili delarativni vernici, a vi mahom katolici, dao sam prilično konkretan odgovor. Spreman sam, evo odmah sada da priznam da su za takvu situaciju i izbor Srbi krivi sami sebi, a ne vi.
Tako da, ako imate kakav protuargument uzvratite, ako ne da menjate logički princip, kada vas je dosadašnji doveo u slepu ulicu.

Druže Broz, na tvoje konkretno pitanje zašto su Srbi tokom perioda SFRJ bili mahom ateisti ili delarativni vernici, a vi mahom katolici, dao sam prilično konkretan odgovor. Spreman sam, evo odmah sada da priznam da su za takvu situaciju i izbor Srbi krivi sami sebi, a ne vi.
Tako da, ako imate kakav protuargument uzvratite, ako ne da menjate logički princip, kada vas je dosadašnji doveo u slepu ulicu.
Srbi nisu formalisti, suština se nije menjala. Formalizam nam nije potreban da bismo znali ko smo. Brozek će priiznati da su iz Zagreba opuživali Beograd za velikosrpsku hegemoniju od 1918. do 1992. iako su Srbi želeli Jugoslaviju i bili - i Jugosloveni.

Deutsche Kanzler (wikileaks):

"Srbi su narod koji je određen da ima državu i koji je kao narod postojan. Njihova ideologija je velikosrpska i u njima postoji bezobzirna otporna snaga. Pri jednoj takvoj upotrebi, oni će uvek zastupati velikosrpsku ideju. Ono što dolazi iz Beograda znači opasnost. Ja sam 1941. godine učinio Srbima ponudu koja je bila neuobičajena. Ja sam samo zahtevao da ostanu neutralni i za to sam im obećao povoljniju cenu nisu mogli da dobiju. U stvarnosti je međutim došlo do razvoja koji nikako ne odgovara toj velikodušnoj ponudi. Uostalom, ukazujem na to da, ako danas ponovno uspravimo Srbiju, Hrvatska propada. Tito jest i ostaje komunista, i on zastupa jugoslovensku ideju. No njegov će cilj pritom biti da dobije oslonac na Rusiju. Za mene ne postoji sumnja u pogledu toga da će Tito, kad taj željeni cilj jednom postigne, svu inteligenciju poubijati. Pobeda Tita šači stvaranje komunističkog režima, koji će jugoslovenske narode izručiti Staljinu. Engleska, i to je za mene jasno, želi nacionalnu Srbiju, a povrh toga nastoji da i Hrvatsku dobije u svoje ruke. To isto važi i u pogledu Grčke, a možda i Bugarske. Engleska danas više no ikad dejstvuje prema načelu: "U nuždi đavo svašta pojede". Ako bi mi s naše strane pristali na srpsku ponudu, i ako bi im stavili na raspolaganje oružje i municiju, onda, doduše, verujem da će se Srbi s uspehom boriti protiv Tita. No isto tako sam ubeđen da će onda velikosrpska ideja odmah ponovno da zaplamti na našu štetu. A to je nepodnosivo. Srbi se nikad ne bi odrekli velikosrpske ideje. "

" Hrvati nemaju nikakvu predstavu o državnosti i neće je niikad ni moći imati. Onaj ko je 500 godina bio bez nje, ne može se nikad ni razviti u državu. Kasnije jednom doći ćemo na to, da Hrvatsku inkorporiramo u Rajh ili da iz nje napravimo protektorat. Danas možemo u najmanju ruku — a to u suprotnosti prema ostalim balkanskim narodima — samo prividno ići zajedno sa sadašnjom hrvatskom vladom. "

Kako bi bilo interesantno imati podatke ovog tipa u poslednjih 200 godina. Bilo bi tu cititata koji bi skinuli veo tajne sa nemačkog sponzorstva istoriografije u Srbiji...

Srbi nisu formalisti, suština se nije menjala. Formalizam nam nije potreban da bismo znali ko smo. Brozek će priiznati da su iz Zagreba opuživali Beograd za velikosrpsku hegemoniju od 1918. do 1992. iako su Srbi želeli Jugoslaviju i bili - i Jugosloveni.
Sve je to OK, ali bi Srbi mogli malo da se nauče formi, predviđanju nekoliko koraka unapred. Previše smo se ulenjili i kao u blatu izgleda volimo da budemo ostavljena mlada.

Од хрватског провокатора, да не напишем усрашког јербо није фино, који је смисао живота нашао у троловању и слању пакосних и заједљивих постова на српском форуму само једна ствар је гора. Глуп хрватски провокатор.
Но да се вратимо теми јер тема је извјесни Горан Шарић, који чим је о њему написано 70 и кусур страница заслужује тему.
Мада сва ова полемика посредно има везе са Шарићем. Није да нема. Јер он је отпадник у том националном корпусу, наравно ако га уопште у лијепој њиховој признају за Хрвата.
To je isto jedna zanimljiva tema o odnosu Hrvata spram Hrvata-Jugoslovena, koji su Jugoslaviju stavljali ispred Hr. Takvi su u periodu obe Jugoslavije bili pod žestokim pritiskom, čak i ubijani. Zanimljivo bi bilo uporediti stavove nekakvih današnjih jugonostalgičara iz Hr sa stavovima ovakvih ljudi i videti da je žal za Yu kod takvih samo zbog ekonomije, a ne zbog bratstva sa nama ili nekakvog jugoslovenstva, na koje ovi naši po pominjanju istog skaču kao mali kerić od radosti.
Што се Срба тиче и неких колективних особина, мада ту увиек постоји опасност од генерализације, та индивидуалност је можда и превише присутна, тежња да се о било чему има засебан став, и када је у питању и политичка и вјерска и културошлошка и спортска и било каква оријентација. Увијек имамо ту тежњу ка супротном, другачијем мишљењу, једни су вјерујући, други мање вјерујући, једни су проруско, други прозападно оријентисани, једни су националисти, други лажни националисти, трећи су застранили, једни у историји траже оне афирмативне примјере, други оне негативне, једни теже виктимизацији, други снисходљиво траже обрнути пандан како би успоставили равнотежу, више мотивисани како би себи доказали властиту моралност и како нису ти националисти него што је то тежња трагања за истином, ту је и стално преиспитивање да ли је то добар пут, да ли у несрећама има и властите кривице, неких гријеха због којих се плаћају рачуни, такве особине, нагињање подјелама, воде деобама међу Србљем, и те деобе су често кроз историју бивале разлогом српских несрећа, зле крви која би трајала деценијама, могуће зато и јесте историја Срба тако трагична.
Tačno. Hrvati, odnosno sve ono što je ugurano u tu smešu povezano je u celinu i zavezano u mašnu, koja je zapravo hr. nacionalizam, koja ih usmerava i fiksira ka jednoj tački. Dok sa druge strane Srbi sami sa sobom ne mogu i nisu u stanju da se dogovore na pitanje quo vadis. Zato se neprestano dele. Crnogorci su najbolji i najveći Srbi, a neće ni da čuju da žive u državi koja se zove Srbija, jedni su komunisti, drugi monarhisti,... Tako dolazimo u paradoksalnu situaciju da Srbi, iako nacija sa mnogo više materijala za čvrstu podlogu nije u stanju da se uobliči i formira svoj pravac jer svako vuče na svoju stranu, za razliku od Hrvata i Albanaca koje su zapravo mrtvo more, ali su uobličeni, dok se mi glođemo među sobom i krunimo, tako da me ne bi čudilo da oni sve što mi odbijemo prisvoje sebi, pa D.Mihajlović postane najpoznatiji hrvatski vojskovođa kao Skenderbeg, albanski, iako su mu oba roditelja bili Srbi.
Ali ima tu još jedno ludilo koje ja vidim. Stanje u Jugoslaviji je na neki način preslikano stanje Srbije i obrnuto, na način da su sve podele prisutne na nivou Srbije prisutne i na nivou Jugoslavije, u smislu podele po veri, po pismu i jeziku, dilemi istok-zpad, što samo potvrđuje da se radi o jednom istom srpskom narodu :-), jer šta čini jedan narod ako ne iste karakterne osobine.

Код Хрвата то је "поједностављено", једно "задивљујуће" једноумље, политичке и вјерске разлике у моменту нестану када се тема прешалта, а прешалта се увијек, на те омражене негативце, и ту су тек нијансе да ли ће мрзити Србе више или мање "него што је то нормално".
To stvara konstantan pritisak u društvu. Zato su oni tako uštogljeni i zatvoreni, pa ih mi ovde sprdamo. Šta misliš zašto oni dolaze ovde na splavove i provod u BG? Da bi obnovili Jugoslaviju kako misle naši naivni jugopatetičari? Ne, nego jer ne mogu više izdržati pritisak sredine, priče o Srbima koji su svuda, a nikada ih manje u istoriji nije bilo na području Hr, jer će pući kao balon, a plus ovde je najbliže i najjeftinije da se isprazne.

Ту нема преиспитивања, за свако непочинштво ће се наћи оправдање, било да је у питању Јасеновац или "Олуја", ако реда ради кажу да је било ружних примјера, злочина према Србима, увијек иде АЛИ (а имамо изреку једног мудраца из Первана Горњег "све што кажете прије али, обично је с*ање"), након којег слиједи неоусташка пропаганда, попут оне како је са простора на којем је битисало 143.000 прогнано 500.000 Хрвата.
Уосталом, ако у неком колективитету за пар недјеља скупите 632.000 поптиса против неког писма, тачније те омражене ћирилице, нешто са тим националним корпусом није у реду.
Zanimljivo je kako oni kažu proterano je nzm 150000 Hrvata sa područja Krajine, ali ne govore kako je u istom periodu sa područja Hr, van Krajine(dakle ZG, RI, OS, ZD) proterano isto, ako ne i više Srba, koji su gle čuda spas našli u Krajini iz koje su ponovo proterani koju godinu posle. Još gore je što nikada nisam čuo nekog od naših političara,istoričara, štaveć da im je ovako odgoovrio.

И ту је у тој причи важан Шарић, како написах "отпадник" који је направио отклон том изопаченом калупу, један је од баш ријетких који говори о дешавањима и 1940их и 1990их без ограде, без обавезног АЛИ, који указује да на бесмислен обавезан наратив присутан у хрватској историографији (рецимо о персоналној унији или хрватско-угарском краљевству), о његовим ставовима везаним за сеобу се можемо сложити или не (а и ту је исправно примијетио да маргинализација старије историје није нормална), али баш због напријед наведеног, заслужио је благонаклон однос од Срба.

On je lik. Kažem u najpozitivnijem mogućem smislu.

Poslednja izmena:
Одлично запажање.
Проблем је што Срби имају тај неки порив тражити позитивце на западнијим адресама, толико су "спустили критеријуме" да је довољно да каже, дал за вријеме ендехазије или 1990е "па ето било је и злочина према Србима" да се оцијени позитивним а у суштини имамо тек нешто ублажен наратив који редовно слушамо из лијепе њихове и гдје се слиједи обавезан калуп.
Да би направили неко поређење са излагањима Шарића, једно гостовање поменутог Класића
И ту ћемо (од заустављеног дијела) запазити два занимљива детаља. Класић када говори о Србима каже, Срби су отишли са својих огњишта, а Хрвати су прогнани.
У реду, разумијемо то, такав је задат клуп, но занимљиво је у наставку гдје каже да су Срби 1991.године прогнали пола милиона Хрвата.
Пази, на простору читаве Српске Крајине, значи читаве, по попису 1991.године је битисало 143.000 Хрвата.
И кад историчар понавља неоусташку пропаганду да је са простора на којем је битисало 143.000 протјерано илити прогнано 500.000 Хрвата (што је као и свака друга неоусташка пропаганда неопјевана глупост), све како би оправдали "Олују" и погром над Србима, ту свака прича завршва.
И ту кад видимо и код тих "позитиваца" код дијела српске јавности једно ипак флертовање са неоусташтвом, а на другој имамо Шарића који иде џоном и без устручавања говори о догађајима и 1940их и 1990их, самим тим Горан је заслужио од Срба благонаклон однос, а ако и каже коју наопаку, поправиће се.

Jako razocaravajuce, prvo ovo "prognani Hrvati i Srbi koji su otisli", ne znam kako da na zovem nego kao sovinizam u liniji onog kako su Srbi odneli prasinu koju su odeneli na svojim opancima. Drugo, 500 000 proteranih Hrvata 91. je definitivno vrlo tesko braniti i jedini smisao toga je da se brojka progranih Hrvata visestruko uveca kao pandan pozamasnoj brojci pretoranih Srba ( Blajbur aritmetika ponovo medju Hrvatima ). Zaista se osetim tuzno, kada vidim da neki istoricar, koji se predstavlja kao umeren i levo orjentisan,posrne ovako nisko u nekom gostovanju ili svom pisaniju.

Jako razocaravajuce, prvo ovo "prognani Hrvati i Srbi koji su otisli", ne znam kako da na zovem nego kao sovinizam u liniji onog kako su Srbi odneli prasinu koju su odeneli na svojim opancima. Drugo, 500 000 proteranih Hrvata 91. je definitivno vrlo tesko braniti i jedini smisao toga je da se brojka progranih Hrvata visestruko uveca kao pandan pozamasnoj brojci pretoranih Srba ( Blajbur aritmetika ponovo medju Hrvatima ).

To sam odavno primetio da spinuju njihovi mediji. Ono što me nervira, začuđuje i što ne mogu da shvatim je da niko, ali NIKO sa naše strane ne uzvrati sa protupitanjem o proteranim Srbima sa područja Zagreba, Osijeka, Zadra, Šibenika, Splita i ostalih delova Hrvatkse van Krajine koji su napuštali ta područja još pre samog početka rata, i u toku rata na prostor Krajine, da bi ponovo bili proterani tokom Oluje. Znači, praktično dva puta su napuštali te prostore.

Zaista se osetim tuzno, kada vidim da neki istoricar, koji se predstavlja kao umeren i levo orjentisan,posrne ovako nisko u nekom gostovanju ili svom pisaniju.

Nažalost, ovo je tipična reakcija prosečnog Srbina koji očekuje mir u regionu, okrenimo se budućnosti, nije bitno ko je ko i sl. bajke. Da ne bude da popujem, i ja sam imao iste stavove, ali sam iznenađenja ovog tipa doživeo dosta ranije i shvatio kako oni razmišljaju.
Inače, i Milanović, trenutni predsednik Hr, iako levičar i predsednik Socijaldemokratske stranke je po prvi put posle rata zatvorio granicu sa nama, nazvao nas šakom jada. Trenutno strogoću trenira nad BiH.
Čitav je niz nominalno hr. levičara, koji su žešći nacionalisti. Jedan od njih je i npr. Vladimir Nazor koji, iako pisac "Majke pravoslavne" pre toga bio saradnik ustaškog Graničara i česti sagovornik Pavelića. Pa je 1943. shvatio kuda ide priča, te prešao u partizane i napisao prethodnu pesmu da malo očisti savest.
Svakako najnoviji primer levičara - nacionaliste je Dežulović sa Jagodinom, kasabom i Palmom u Beogradu.
Neverovatno je kakve smo mi naivčine, i kako je dovoljno da nam se kaže on je znaš antifašista iz Hr, da automatski dobije crveni tepih, bez prethodnog preispitivanja ko je i kakve stavove zastupa.

Back