Goran Šarić

змај од Шипова значајнија историјска личност од Милутина Миланковића, мало ко ће вас доживљавати озбиљно.

Upravo su likovi poput Fanule Papazoglu, Georgija Ostrogorskog, Božidara Ferjančiča, Bohumila Hrabaka, Jadrana Ferluge, Gregora Čremošnika, Nike Županiča, Boge Grafenauera itd. zaslužni zašto od 1945. do 1995. niko za Milankovića u Srbiji nije čuo. Prema tome, tropa argumenti.

To su ljudi - šrafići u sistemu.

Poslednja izmena:
Upravo su likovi poput Fanule Papazoglu, Georgija Ostrogorskog, Božidara Ferjančiča, Bohumila Hrabaka, Jadrana Ferluge, Gregora Čremošnika, Nike Županiča itd. zaslužni zašto od 1945. do 1995. niko za Milankovića u Srbiji nije čuo. Prema tome, tropa argumenti.
Ако већ цитираш дио мог поста и одговараш ми, молио бих да формулишеш мисао.
Овако спамујући скрећеш тему на анамо неке "злоће" (који су се узгред бавили старијом историјом и немају неке везе са Миланковићем, ал ајде) али нема шансе да неко "провали" шта је писац хтио да каже.

Ако већ цитираш дио мог поста и одговараш ми, молио бих да формулишеш мисао.
Овако спамујући скрећеш тему на анамо неке "злоће" (који су се узгред бавили старијом историјом и немају неке везе са Миланковићем, ал ајде) али нема шансе да неко "провали" шта је писац хтио да каже.
Pa dobro, nedostaju ti opšte poznate informacije da bi shvatio šta pričam.

Milanković je bio u nemilosti titoističkog režima, od njih verovatno i ubijen, a istoričari su šrafići, kako komunističkog sistema, tako i bebejske istoriografske paradigme.

Da nije bilo Tibora, mogao bih sa potpunom indignacijom da se osvrnem na "našu" istoriografiju 20. veka.

Pa dobro, nedostaju ti opšte poznate informacije da bi shvatio šta pričam.
Барем ти не бери бригу о мојој информисаности, него формулиши мисао ако ми већ одговараш. Чисто да бих знао шта писац "нишани".
Milanković je bio u nemilosti titoističkog režima, od njih verovatno i ubijen, a istoričari su šrafići, kako komunističkog sistema, tako i bebejske istoriografske paradigme.
Историчари би и требали бити шрафићи и у служби историографије.
Поменутим историчарима могу се којекакви "гријеси" приписати, али их прозвати да су шрафићи комунистичког система је сумануто. У тим временима комплетна историја прије 1941-е бјеше потиснута и афирмисана историја која почиње са овим Брозом. Заправо, учињен је искорак више па је, морам признати вјешто, нацији усађена одбојност према старијој историји.
Са те стране сви историчари који су се бавили старијом историјом заслужују макар разумијевање и уважавање што су у тим временима одабрали тај пут и посветили се изучавању не баш пожељне и добро прихваћене старије историје.

Бебејска (ово је добро, бебејска) историографска парадигма је друга тема, Шарић јесте део те приче као предани борац против тих "бебејаца", но да се ипак држимо теме и да не спамујемо.

Поменутим историчарима могу се којекакви "гријеси" приписати, али их прозвати да су шрафићи комунистичког система је сумануто.
Tebi je sumanuto ono, meni ovo... Svako ima pravo na mišljenje.

Kako onda objašnjavaš da su istoričari u titoizmu ćutali o Milankoviću trideset godina i uzrokovali da:

да је змај од Шипова значајнија историјска личност од Милутина Миланковића
? :kafa:

Dakle, nije za to kriv Deretić nego upravo jaslaši. Vidiš da i ti spadaš u taj "priprosti svijet" jer ne znaš da je Milanković bio u nemilosti franko-titoizma, zar ne?

Poslednja izmena:
Kako znaš da je ovo uopšte on? Ja sam mlađi od Šarića nekoliko godina, pa moje slike iz detinjstva nisu približno ovakvog kvaliteta.
Ili moji roditelji nisu imali dovoljno para za kvalitetniji fotoaparat

Pa postavio je na predavanju na Mašincu (da, na predavanjima o razbijanju naučnih paradigmi predaje uz fotografije sebe kao bebe i malog deteta) taj slajd i rekao evo vidite me dok sam bio mali. :D

Misliš da je možda lagao i poturio tuđu sliku? :think:

100%. Ova slika bi trebala da je stara oko 30 godina. Nema šanse.
Slika je veoma kvalitetna. Jedino što je malo mutna.
Verovatno zato što ju je skinuo negde sa interneta pa je naknadno uvećao (zumirao).

Ja imam fotografije koje su stare 22 godine, pa nisu ni približno ovako kvalitetne.

Upravo su likovi poput Fanule Papazoglu, Georgija Ostrogorskog, Božidara Ferjančiča, Bohumila Hrabaka, Jadrana Ferluge, Gregora Čremošnika, Nike Županiča, Boge Grafenauera itd. zaslužni zašto od 1945. do 1995. niko za Milankovića u Srbiji nije čuo. Prema tome, tropa argumenti.

Majko božja koje nepovezano lupetanje gluposti. Pravi duhovni brat Gorana Šarića; nema šta.

Na ovom forumu treba uvesti kao pojam jednu reč: lesandrovanje ili lesandrizacija. Ovaj unos predstavlja jedan od primera lesandrovanja.

P. S. A i posle kada napišem negde da je Mrkalj rasista, da broji krvna zrnca i slično, on tvrdi da ga ja tobož' napadam na ličnoj osnovi. :hahaha:

Kako onda objašnjavaš da su istoričari u titoizmu ćutali o Milankoviću trideset godina ....
Миланковић је, не само он него и многи други, у тим временима био "потиснут" (моје мишљење) из два разлога;
- није био на "истој таласној дужини" са тадашњом владајућом политиком.
- потреба оних који су узурпирали позиције да потискују и маргинализују људе који су у својој области нешто постигли, остварики се и тако настоје задржати неки "рејтинг" код јавности, привид властите важности или важности "вољеног вође", менталитет својствен подобним медиокритетима.

Но за то немају "заслуга" прозвани историчари "злоће" који су се бавили старијом историјом и са Миланковићем немају везе.
Dakle, nije za to kriv Deretić nego upravo jaslaši. Vidiš da i ti spadaš u taj "priprosti svijet" jer ne znaš da je Milanković bio u nemilosti franko-titoizma, zar ne?
Прво, ако ме цитираш, молио бих да читаву реченицу читираш, не само мој саркастичан осврт који тако упакован приказујеш као моје мишљење. Јес' оно мангупски, досјетљиво али и испод нивоа овог пдф.
Нисам за то кривицу приписао Деретићу (ниси пажљиво читао, или имаш проблема са ћирилицом), а и према Деретићу нисам претјерано строг, сигурно не колико аутохтониста Миодраг Милановић. Напротив ако је неко на злу гласу и нешто исправно каже/напише а при томе и разбије неки наметнути калуп радо ћу то као позитиван примјер навести, без обзира шта о аутору лично мислио. Друга је тема, да не спамујемо.
А у који свијет ја спадам и шта знам или не знам, не бери ти бригу.

Poslednja izmena:
Ne postoji način da se sa sigurnošću dokaže da ovaj rukopis nije iz. npr 15. ili 21. veka nego iz 11. Postoji samo verovanje u "najverovatnije".

Ne znam na osnovu čega ti odlučiš da poveruješ da je crno-belo mikrofilmovani dokument, u lošoj oštrini, u lošem kontrastu, u amaterskom osvetljenju, fotografija originalnog prepisa starog 1 milenijum?

Mislim da tonu kojim nastupaš stvarno nema mesta. Možda da je Bajo Pivljanin u pitanju, to bi bio njegov standardni registar. :)

Ako je ovo sav dokaz:

Onda, samo veselo.

PS. Ovo gore napisano napisa Mrkalj, dijak kralja Milutina, s. r. :lol:

Pošto si strašno bezobrazan, a posebno u poslednje vreme, premišljao sam da li uopšte da išta odgovorim na ovo. No, odlučio sam da repliciram nešto kratko radi drugih, koji možda pročitaju ovo: Ne znam da li je prepis nastao oko 1100. godine. Moje 'verovanje' da je prepis nastao tada nije posledica želje, već nepostojanja druge opcije, realnosti koju stvarnost nameće (a to je nešto što je gospodinu kome je ova tema posvećena, a bogami i autohtonistima generalno, izgleda, izgleda, stran).

Onog dana kada neko bude osporio to tumačenje i izneo da je rukopis nastao kasnije, ja ću pogledati koji su argumenti i usvojiti ga, ako su zasnovani na nečemu. S obzirom da niko do sada nije izneo argumente da bi rukopis bio mlađi, a da je Šarićev jedini argument da bi to bila senzacija i zato mora da nije istina (a upravo je to istorija za sve ljude kao što je on: samo jedna senzacija, radi populizma) ne postoji nijedan jedini razumni potez sem da se prihvati da je rukopis s kraja XI stoleća.

O Porfirogenitovim delama, bavićemo se i istraživati još možda sto godina, pa i više. Daleko od toga da smo s tim završili. No, razlog zbog kojeg ja pominjem uopšte ovo nije da bih podvukao da je najstariji prepis iz 11. st., već da se osvrnem na ovu notornu nebulozu usled koje Goran Šarić tvrdi da bukvalno nešto što je ogroman broj ljudi video, pa može i on ako ima pristup internetu, ne postoji. A to, s obzirom da pouzdano znam da je do sada morao znati bolje, konstituiše ne više hvaljenje sopstvenom neinformisanošću, već možda čak i svesno laganje.

P. S. Mislim da je moguće da i ti sam znaš, ali Tibor Živković je imao sumnje vezano za taj prepis, zato što postoji običaj nekako, generalno, da ljudi tretiraju stvari (bilo da se radi o ostacima nekim, nematerijalnoj kulturi kao što je narodna muzika, pa svakako i tekstovima) starijim nego što oni to jesu, pa se tako i uhvate nekog detalja da bi dokazali drevnost nečeg. I s tom namerom, da proveri nije li rukopis možda nešto mlađi, ispitivao je Grec 2009. I nije pronašao ništa što bi mu ukazalo da je možda nešto mlađi, već ga je navelo samo da potvrdi dataciju u sam kraj XI veka.

Evo šta kratka pretraga na internetu učini.

lazni-mali-saric.png

Pa postavio je na predavanju na Mašincu (da, na predavanjima o razbijanju naučnih paradigmi predaje uz fotografije sebe kao bebe i malog deteta) taj slajd i rekao evo vidite me dok sam bio mali. :D

Misliš da je možda lagao i poturio tuđu sliku? :think:
Nije lagao, nego si ti nedovoljno darovit da shvatiš šalu. Pa sam ti i objasnio da to nije on, pa se i dalje praviš lud. No, to je taj tvoj seljački modus operandi.

Миланковић је, не само он него и многи други, у тим временима био "потиснут" (моје мишљење) из два разлога;
- није био на "истој таласној дужини" са тадашњом владајућом политиком.
- потреба оних који су узурпирали позиције да потискују и маргинализују људе који су у својој области нешто постигли, остварики се и тако настоје задржати неки "рејтинг" код јавности, привид властите важности или важности "вољеног вође", менталитет својствен подобним медиокритетима.

Но за то немају "заслуга" прозвани историчари "злоће" који су се бавили старијом историјом и са Миланковићем немају везе.Прво, ако ме цитираш, молио бих да читаву реченицу читираш, не само мој саркастичан осврт који тако упакован приказујеш као моје мишљење. Јес' оно мангупски, досјетљиво али и испод нивоа овог пдф.
Нисам за то кривицу приписао Деретићу (ниси пажљиво читао, или имаш проблема са ћирилицом), а и према Деретићу нисам претјерано строг, сигурно не колико аутохтониста Миодраг Милановић. Напротив ако је неко на злу гласу и нешто исправно каже/напише а при томе и разбије неки наметнути калуп радо ћу то као позитиван примјер навести, без обзира шта о аутору лично мислио. Друга је тема, да не спамујемо.
А у који свијет ја спадам и шта знам или не знам, не бери ти бригу.

Šrafovi, ne naučnici, nego šra-fo-vi. Ma ko da im je zadao okvir franko-titovci ili nordijska škola - šra-fo-vi. :kafa:

1569495934432.png

Da jer Šarići su stara riječka četnička familija. Oduvek i zauvek verni kralju.

Šarića u tom kraju nema. To je dalmatinsko prezime; ili se radi o Hrvatima iz kraja Makarse ili o Srbima iz područja Kninske krajine (Đevrske). U slučaju Gorana Šarića tipujem na poreklo iz severne, a ne južne Dalmacije; npr. jedan od mnogobrojnih tekstova koje je pisao pod pseudonimom Mislav Horvat:

Истражујући поријекло своје породице открио сам да је наша прапостојбина Македонија (Стара Србија), да су се као српско племство јуначко борили у Косовској битци, након ње преко Црне Горе дошли у Далмацију, Херцеговину, Босну и Лику.

Један дио њих је тек у 18. вијеку прешао на католичку вјеру.

А од 20. вијека су по дифолту постали Хрвати.

И како мени онда неко може забранити да будем Србин, кад су сви моји преци до 20. вијека Срби били?

Зар зато што се неки мој предак сломио са инквизиторским ватиканским ножем под грлом и прешао на католичанство да спаси своју породицу, жену, дјецу, зар да ја не будем Србин?

Ево, ја се нисам сломио, исправљан његову грешку!

Сви моји преци које често сањам били су СРБИ и ја им се клањам!

https://srbin.info/drustvo/mislav-horvat-iz-zagreba-svi-moji-srpski-preci/

A što se tiče fotke, da, izgleda previše moderno.

Kakve veze sa "rasizmom" ima to što su glavnu reč u srpskoj istoriografiji 20. veka vodili nesrbi?

Koliko ti ne ide, pa ti ne ide, dođe mi te žao. Al skoro.

Samo pregledaj šta kucaš. Ovo se, doslovno, graniči sa bolešću. Pobrojana su imena pojedinaca koji imaju delimično ili celo nesrpsko poreklo i zato niko za Milankovića nije čuo u periodu između 1945. i 1995. godine?

Gde uopšte početi...da li od toga da je Milanković 1948. godine bio izabran za direktora opservatorije u Beogradu? I da je bio potpredsednik SANU? Znaš li ti uopšte gde je i kada predavao i kada je umro? Istoričari koji nisu bili Srbi ili srpskog porekla krivi su što nepismeni ljudi u Knezu ne znaju ko im je akademik. Niko Županič kriv za to...Deder, napiši još koju budalaštinu operisanu od mozga; forum već odavno liči na septičku jamu od same količine iskucanih nebuloza.

Samo pregledaj šta kucaš. Ovo se, doslovno, graniči sa bolešću. Pobrojana su imena pojedinaca koji imaju delimično ili celo nesrpsko poreklo i zato niko za Milankovića nije čuo u periodu između 1945. i 1995. godine?

Gde uopšte početi...da li od toga da je Milanković 1948. godine bio izabran za direktora opservatorije u Beogradu? I da je bio potpredsednik SANU? Znaš li ti uopšte gde je i kada predavao i kada je umro? Istoričari koji nisu bili Srbi ili srpskog porekla krivi su što nepismeni ljudi u Knezu ne znaju ko im je akademik. Niko Županič kriv za to...Deder, napiši još koju budalaštinu operisanu od mozga; forum već odavno liči na septičku jamu od same količine iskucanih nebuloza.
Ne, nego liči na ambar zbog tvojih ljudi od slame koje stalno praviš. To što si bezobrazan pa maliciozno tumačiš ne čini "bolesnim" onog koga tumačiš nego tebe, drugar.

Izvini ali kako ti znaš sve to?

Slično kao i u slučaju podatka o njegovim vezama sa Miroljubom Petrovićem, radi se o informacijama od njegovog najužeg okruženja. Tako da ne bih dužio o tome, slično kao što nisam govorio ništa preciznije o njegovim vezama sa Miroljubom pre nego što se krenulo malo više govoriti o tome...

Ono što možeš učiniti jeste uporediti kontekst, stil pisanja i tvrdnje Horvata i Šarića, kao i imati na umu da se sa mreža najvećim delom povukao simultano sa Šarićevim ulaskom na javnu scenu. Pretpostavljam da je iz bezbednosnih razloga, a posebno zbog toga što je krenuo da drži predavanja i tribine i po Hrvatskoj, umekšao priču. Međutim, iz njega Horvat izbija svaki put kada treba da priča o doseljavanju Hrvata, o hrvatskim kraljevima, o Tomislavu i mnogo šta drugo. Nekada i zaboravi, pa mu spadne malčice gard.

Када имамо комуникацију, писану или усмену, битно је да ли та комуникација има сврхе. И ту је важно да ли ће учесници у комуникацији уважавати аргументе, чињенице, боље расуђивање "друге стране" или ће се укопати у ров, држати се постављеног калупа, и ту се сва дискусија своди да ли се неке тврдње уклапају у задатом калупу. Ако не, настоји се пошто пото одбацити или обесмислити. И ту није циљ доћи до бољих сазнања, склопити ваљанију слику, већ је циљ истрајавати у задатом "тумачењу", у овом случају историје.

Опет када неки истрајавају на некој теорији, укључујући и бројне "теорије завјере", имало то мање или више основе, имамо двије врсте људи. Оне који вјерују у то што пишу/зборе и оне којима је та мантра само средство како би остварили своје амбиције или се на неки начин окористили.
Могуће је, заправо не могуће, имамо често наручена мишљења, анализе, публикације, са циљем да се усади пожељно тумачење историје или пак да се обесмисли и компромитује званично прихваћена историографија.

Како год, у писаној комуникацији, пожељно је приложити извор за неку тврдњу. Линк извора на који се позивамо или тврдњу ауторитета да такав извор постоји. Ако форумаш достави и линк на којем је препис ДАИ из XI.вијека и излагање ауторитета да то јесте тај препис, ту прича уавршава, на другима је да то прихвате или не.
Не треба форумаш који је приложио извор доказивати даље било што, да то јесте то, да нико документ није оспорио, већ онај који то оспорава, износи сумњу треба да докаже да сумња има основа.
"Аргументи" како су неке странице недовољно видљиве (па?), замагљене или нејасно написане, и не завређују пажњу.

Back