HanibalBarka666
Aktivan član
- Poruka
- 1.274
To što je neko član akademske zajednice ne znači da zaslužuje to da bude, je li tako?
Potpuno se slažem. Samo što čak i oni koji to ne zaslužuju ne treba da padnu na Šarićev nivo kafanske rasprave.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To što je neko član akademske zajednice ne znači da zaslužuje to da bude, je li tako?
Vređa? Zanimljivo je kako samozvani stručnjaci i tipusi raznih sorti očekuju od akademske zajednice da posveti pažnju njihovim glupostima.
Svojevremeno sam isčitao čitavu temu, od prvog do zadnjeg posta, teško da sam zapamtio sve tako da ako je neko već primjetio taj detalj, izvinjavam se na ponavljanju al dosta je bitan po meni. Jedna od bitnih stavki njegovog narativa je da jedino u Srbiji istorijska intelektualna elita tvrdoglavo odbija prihvatanje teze o autohtonosti Srba na balkanu, jer su svi, ali svi, plaćenici BB škole i nikome od te elite ne treba vjerovati ništa. E sad, sukob "patriotske" i "anacionalne" strukture na FFBGD koji traje tu komplikuje stvari ali u svjetlu rečenog, poruka je: Ne vjerujte ničemu što su predstavnici, ajde nazovimo ih patriotske struje Krestić, Ekmečić, Ković, Novak, Raković (znam, nisu svi sa FF) ikada napisali protiv hrvatskih pravaša, komunista, o uticaju RKC na hrvatsko antisrpstvo, na pogrome u ndh, uticaju na milogorske rasbljivace CG itd znači odbacite sve što su rekli o tome jer, zaboga, i oni su BB škola, plaćenici koji tvrde da su Sloveni došli na Balkan. Ne vjerujte njima, vjerujte meni... Vrlo opasna konstrukcija.
Goran Saric je prepreden. Vidi se da je istrazivao kako ici Srbima niz dlaku i sto Srbi zele od njega cuti kako bi imao prodju.
Ima nekih stvari koje samo ljudi koji su zivjeli na nekom odredenom mjestu u odredeno vrijeme mogu znati i imati subjektivan osjecaj o tim stvarim;
recimo ako si zivio u sjevernoj hrvatskoj ili zagrebu kasnih devedesetih tocno znas sta predstavlja Nagykanizsa. Ostatak ljudi ili ne zna uopce za taj nebitni madarski grad ili misli da je to neka Madarska vukojebina. Ljudi koji su zivjeli u Zagrebu devedesetih znaju za speceraj, i zimske kobasice i shoping koji se obavljao u Nagykanizsi.
Jednako tako ovaj Saric, ne postoji Hrvat koji zna sta su Kosare, kamo li da zna da je tamo bila nekakva bitka, kamo li da zna tu informaciju efektno upotrijebiti u parafraziram: …razgranicenje? Kakvo razgranicenje, ja sam mislio da je razgranicenje bilo na Kosarama… nebi li u publici izazvao emocionalnu reakciju a sebi osigurao jos pokoje gosotvanje.
Prepun je takvih doskocica, koje ja kao Hrvat uopce ne razumijem nego moram googlati sto je htio reci i onda povezivati. Jasno je da njemu te doskocice ne dolaze spontano, da ih je morao smisljati i da se morao stavljati u poziciju sto publika zeli od njega cuti.
Ovi malo pametniji Hrvati, ima ih za na prste izbrojat, kuže da je hrvatska spika banana. Zato izlaze sa hrvatskim planom B, a to je sada novo jugoslavenstvo pod ilirskim imenom.Goran Saric je prepreden. Vidi se da je istrazivao kako ici Srbima niz dlaku i sto Srbi zele od njega cuti kako bi imao prodju.
Ima nekih stvari koje samo ljudi koji su zivjeli na nekom odredenom mjestu u odredeno vrijeme mogu znati i imati subjektivan osjecaj o tim stvarim;
recimo ako si zivio u sjevernoj hrvatskoj ili zagrebu kasnih devedesetih tocno znas sta predstavlja Nagykanizsa. Ostatak ljudi ili ne zna uopce za taj nebitni madarski grad ili misli da je to neka Madarska vukojebina. Ljudi koji su zivjeli u Zagrebu devedesetih znaju za speceraj, i zimske kobasice i shoping koji se obavljao u Nagykanizsi.
Jednako tako ovaj Saric, ne postoji Hrvat koji zna sta su Kosare, kamo li da zna da je tamo bila nekakva bitka, kamo li da zna tu informaciju efektno upotrijebiti u parafraziram: …razgranicenje? Kakvo razgranicenje, ja sam mislio da je razgranicenje bilo na Kosarama… nebi li u publici izazvao emocionalnu reakciju a sebi osigurao jos pokoje gosotvanje.
Prepun je takvih doskocica, koje ja kao Hrvat uopce ne razumijem nego moram googlati sto je htio reci i onda povezivati. Jasno je da njemu te doskocice ne dolaze spontano, da ih je morao smisljati i da se morao stavljati u poziciju sto publika zeli od njega cuti.
Goran Saric je prepreden. Vidi se da je istrazivao kako ici Srbima niz dlaku i sto Srbi zele od njega cuti kako bi imao prodju.
И тему о њему отвара баш Славен!? Највећи противник аутохтонистичке школе на Крсти????
Bila je već jedna tema o njemu; otvorio ju je Mrkalj. Pošto se tada radilo o jednoj posve opskurnoj ličnosti koje nigde nema, već smo je videli na jednom YouTube snimku, a i zbog toga što je postojalo pravilo da se teme ne mogu otvarati snimcima sa tog sajta, ja sam je prebacio na opštu temu o autohtonističkoj školi. To je Mrkalja tada bilo dosta razljutilo. Čim je Šarić postao dosta poznata javna ličnost sa celm nizom gostovanja i o kome je celi niz naših medija izveštavao, ja sam odlučio da vratim temu što zbog delimičnog osećaja krivice, što zbog toga što su se realno stvorili uslovi za nju.
P. S. Ako se moderacija i Mrkalj slože, ja nemam apsolutno ništa protiv toga da se vrate postovi Mrkalja i drugih iz teme BBvsSaŠ ovamo, pa da ispadne kao da je on otvorio ovu temu, a ne ja.
В данный момент в Загребе проходит фестиваль «Руянфест», в рамках которого выступают певцы из Сербии. Ассоциации ветеранов требуют, чтобы им запретили выступать. Это происходит через 25 лет после окончания войны. Представьте себе, чтобы кто-то в городе Риека требовал запретить выступления итальянских певцов в 1970 году! А ведь на малой родине президента Хорватии Колинды Грабар-Китарович в окрестностях этого города итальянцы во время Второй мировой войны за один день убили 92 сельских жителя, а ещё 889 отправили в концлагерь. Но после войны все окрестности города Риека несколько лет смотрели итальянское телевидение RAI Uno и слушали фестиваль, который проходил в Сан-Ремо. Пока религиозные, научные и политические элиты (а также их западные кураторы) считают, что актуальное состояние дел в их интересах, с враждой не будет покончено.Мы все на Балканах разделяем одинаковую судьбу — покупаем дешевые продукты с Запада в торговых центрах, которые Западу и принадлежат, все небольшие балканские государства имеют статус полуколоний с ограниченным суверенитетом. Иногда мне кажется, что наши премьер-министры и президенты — всего лишь проводники картины, которая пишется в Брюсселе и Вашингтоне.
Хорватия находится на предпоследнем месте по использованию европейских фондов. До 2019 года в ее распоряжении было 10,7 миллиарда евро, из которых ей было выплачено только 1,98 миллиарда. Это значит, что Хорватия больше средств переводит в европейские фонды, чем оттуда получает. Если мы добавим к этому банки, которые в Хорватии находятся в собственности иностранных хозяев и выносят из страны миллиарды, затем иностранные торговые сети и сельскохозяйственную продукцию из Евросоюза, которая почти уничтожила отечественное производство, то сможем сделать вывод о том, что ЕС не приносит никакой пользы небольшим странам, таким как Хорватия или Сербия.До того, как Хорватия вступила в ЕС, ее население возлагало большие надежды на членство в нём. Сегодня, шесть лет спустя, надежды улетучились, осталась лишь мрачная действительность. Правда, немного уменьшилась безработица, но это лишь потому, что 400 тысяч молодых людей покинуло Хорватию. Это люди, в образование которых государство вкладывало средства 20 лет, а они теперь работают в других странах.
Дестабилизация Балкан началась с уничтожением Югославии, и её уничтожила не Россия, а США, Германия и Ватикан. Если бы Россия в 90-е годы была сильна, кровавой войны в Югославии не было бы. В усилении роли России и даже Китая — единственный шанс на восстановление долгосрочного мира на Балканах. Известно то, что медведь долго находится в зимней спячке. Балканы ждут, когда русский медведь проснётся и возьмёт дела в свои руки.Россия, может быть, даже слишком терпима к агрессивному поведению американских сателлитов, таких как Украина или Эстония. Вспомним, как пять лет назад в Одессе были сожжены более сорока русских. Если Россия позволяет неофашистам устраивать вакханалии перед ее дверью, откуда тогда идея, что у неё есть какие-то виды на Балканы?
Odgovor prof. Radića:
Poštovani gospodine Šariću,
Istorijska nauka nije Estrada na kojoj prevladavaju haotične improvizacije, opsenarstvo, decibeli, rodoljubive parole,doskočice. Zbog toga, a uvažavajuci drevnu devizu "Reči lete, a ono što je zapisano ostaje", predlažem da ono što ste nameravali da usmeno iznesete uobličite u naučno argumentovan tekst o (ne)doseljavanju Srba u 7. veku koji će biti štampan u nekom od naučnih časopisa. Na takav tekst ću sa zadovoljstvom odgovoriti.
Srdačno,
R. Radić
Odgovor prof. Radića:
Poštovani gospodine Šariću,
Istorijska nauka nije Estrada na kojoj prevladavaju haotične improvizacije, opsenarstvo, decibeli, rodoljubive parole,doskočice. Zbog toga, a uvažavajuci drevnu devizu "Reči lete, a ono što je zapisano ostaje", predlažem da ono što ste nameravali da usmeno iznesete uobličite u naučno argumentovan tekst o (ne)doseljavanju Srba u 7. veku koji će biti štampan u nekom od naučnih časopisa. Na takav tekst ću sa zadovoljstvom odgovoriti.
Srdačno,
R. Radić
2. Drugo pitanje se odnosi na kontroverzno djelo "O upravljanju carstvom", koje se pripisuje caru Konstantinu Porfirogenitu. Na stranici "Istorija Srba" (kroz šiptarske naočare) piše: "Najstariji prepis Porfirogenitovog djela je iz 11. vijeka."
Čak i da je Konstantin napisao to djelo i da imamo originalan primjerak koji je pisao svojom rukom, to ništa ne bi dokazivalo. Konstantin Porfirogenit nije suvremenik navodnih seoba, on živi 300 godina kasnije. Kao Romejski (Vizantijski) car, neprijatelj je Srba i Slavena i naravno da mu je bilo u interesu da ih prikaže kao došljake u njegovo carstvo. U modernoj historiografiji postoji konsenzus oko toga da bar djelove te knjige nije pisao car Konstantin, odnosno upravo taj "Spis o narodima" koji spominje navodne seobe.
Pronađene su brojne greške i kontradikcije u toj knjizi, a najeklatantnija laž je priča da su Dalmaciju pokristili rimski misionari, iako su i Dalmacija i Istra najmanje do 9. vijeka pripadale ortodoksnoj (pravoslavnoj) crkvi. Da li bi jedan ortodoksni, istočni car, neposredno prije raskola, kad već sukob Rima i Carigrada traje stoljećima, izmislio da su Dalmaciju pokrstili njegovi neprijatelji i konkurenti? Čak i da jesu, on to ne bi priznao, a kamoli da bi još to išao izmisliti.
Bitange sa Filozofskog u Beogradu lažu čak i to da postoji prepis iz 11. vijeka. Ne postoji. Da stvarno postoji prepis iz 11. vijeka to bi bila prvoklasna senzacija jer bi to bila jedna od najstarijih sačuvanih romejskih knjiga. Oni se pozivaju na tzv. "codex parisinus" koji je prepis iz 16. vijeka, a ne iz 11. Navodno je postojao prepis Konstantinovog djela sa kraja 11. vijeka koji nije original, nego prepis i kojeg nemamo, nego je u 16. vijeku taj prepis prepisao neki Antonio Eparchus.
Nema ni originalnog djela, nema ni prepisa originala sa kraja 11. vijeka, nego imamo navodni prepis iz 16. vijeka prepisa iz 11. vijeka. Taj Antonio Eparchus je navodno našao prepis sa kraja 11. vijeka i prepisao ga, bez da nam je tako važan prepis sačuvao. Ako je stvarno i našao prepis sa kraja 11. vijeka, šta mu je u njemu smetalo, pa ga nije sačuvao? Ako je prepis iz 11. stoljeća preživio 500 godina, zašto nije preživio Antonia Eparchusa? Postoje dvije opcije: ili prepisa nije ni bilo ili je Eparchus krivotvorio ono što je tamo pisalo, pa je taj navodni prepis iz 11. stoljeća kojeg niko nije vidio, uništio.
Bitange sa Filozofskog u Beogradu lažu čak i to da postoji prepis iz 11. vijeka. Ne postoji. Da stvarno postoji prepis iz 11. vijeka to bi bila prvoklasna senzacija jer bi to bila jedna od najstarijih sačuvanih romejskih knjiga. Oni se pozivaju na tzv. "codex parisinus" koji je prepis iz 16. vijeka, a ne iz 11. Navodno je postojao prepis Konstantinovog djela sa kraja 11. vijeka koji nije original, nego prepis i kojeg nemamo, nego je u 16. vijeku taj prepis prepisao neki Antonio Eparchus.
Nema ni originalnog djela, nema ni prepisa originala sa kraja 11. vijeka, nego imamo navodni prepis iz 16. vijeka prepisa iz 11. vijeka. Taj Antonio Eparchus je navodno našao prepis sa kraja 11. vijeka i prepisao ga, bez da nam je tako važan prepis sačuvao. Ako je stvarno i našao prepis sa kraja 11. vijeka, šta mu je u njemu smetalo, pa ga nije sačuvao? Ako je prepis iz 11. stoljeća preživio 500 godina, zašto nije preživio Antonia Eparchusa? Postoje dvije opcije: ili prepisa nije ni bilo ili je Eparchus krivotvorio ono što je tamo pisalo, pa je taj navodni prepis iz 11. stoljeća kojeg niko nije vidio, uništio.
Ne postoji način da se sa sigurnošću dokaže da ovaj rukopis nije iz. npr 15. ili 21. veka nego iz 11. Postoji samo verovanje u "najverovatnije".Jedna od najgorih stvari na ovom svetu jeste kada se neko drčno, onako baš nepristojno, agresivno, diči sopstvenim neznanjem.
Već je mnogo puta bilo reči o ovome na ovom forumu; mnogi su, od Tandoorija Masala pa na dalje, postavljali i linkove gde se se može pariski rukopis pregledati; nacionalna biblioteka u Parizu ga je, naravno, digitalizovala i okačila svima da mogu lepo da listaju:
https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b10722809z/
Kako osoba pri zdravoj pameti može lupetati stvari kao npr. ako je stvarno i našao prepis...šta mu je smetalo pa ga nije sačuvao...
P. S. A pošto mi deluje da je Šarić pobrkao Grec 2009 i Grec 2967, evo mu sa iste biblioteke i gr. 2967 tj. (mlađi) prepis o kojem govori:
https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b10724306d/
Најстарији рукопис је Codex Parisinus gr. 2009 и писан је грчким језиком. На крају текста налази се кратка реченица кописте: „Књига цезара Јована Дуке, писана руком његовог секретара Михаила.“ У византијским изворима могу да се нађу подаци о цезару Јовану Дуки у раздобљу 1059 - 1081. године, па тако је сасвим лако одредити приближно време настанка овог преписа.