ocekujem logican odgovor: "ne znam sta je to"
a ne
ako meni nije poznato znaci da je falsifikat
Ne znam koliko si ti imala iskustva sa ljudima kao što su arheolozi, ili recimo zlatari, časovničari, itd...ali suština stručnjaka nije samo da oceni da li nešto prepoznaje ili ne, već i da ispita autentičnost. Istoričari se time bave u detalje kada je reč o nekim poveljama, recimo. To mogu i ljudi van struke činiti, bez problema...npr. da neko postavi ovo kao navodno pištolj kojim je bio ubijen knez Mihailo:
Mislim da će svako posumnjati u autentičnost.
Isto npr. kada sam čuo mišljenje u vezi tzv.
Margumskog natpisa.
Mišljenje stručnjaka? Van svake sumnje ne odgovara vremenu za koje se tvrdi da mu pripada. A ti si podebljala reči
sumnjati i
možda. E pa, one su tu iz razloga što uvek treba ostaviti prostor dok se ne uradi nešto definitivno; u ovom slučaju to je analiza toga
iz prve ruke, posle čega bi došlo do objave naučnog rada koji bi obelodanio rezultate ispitivanja. Dok se to ne učini, iznose stavovi kao
možda,
sumnjam i
čini mi se, rekao bih. Svaki naučnik koji bi učinio suprotno i pošao putem nekih decidnosti, izdao bi nauku.
ja razumem da ti trazis istinu ali nisi fer jer prilazis celom slucaju Saric sa mnogo predubedjenja
a nemas objasnjenje za mnoge stvari
A koje, npr.? Misliš li na tzv.
Prizrenski epitaf? Pa naravno da nemam jer čekamo da se prošeta malo do Prizrena, uslika to i po mogućnosti napravi transkript. Objašnjenje se pruža dokazima, a ne lupetanjem napamet; to je i moja poenta. Ako bih sad krenuo lupetati, spao bih upravo na nivo mnogih kontroverznih javnih ličnosti o kojima na ovoj i jednoj sličnoj temi diskutujemo. Objašnjenje će doći samo od sebe, kada budemo videli kakav je to tačno natpis.
P. S. Već sam rekao jednom šta je suština. Ako problem nije ovim ljudima da ekspresno putuju tamo-vamo, šta se barem neko ne potrudi da dokaže stvari?
Možda zato što živi od mistifikacije, a strahuje od demistifikacije? Vrlo je lepo rekao Mrkalj jednom za njih:
Ma kakvi...da ima tu nečeg, neko bi to uradio barem u zadnjih 25 godina.
Bilo ko od plejade lažnih patriota među autohtonistima, jedan jedini čovek, prošetao bi se da napravi fotku; ili uopšteno,
jedan jedini čovek bi se našao. A šta je pravi razlog, zbog kojeg nije? Možda su neki čak to i uradili, a kad vide da
nije to to, brže-bolje zaborave (draže im je da mit ostane u vazduhu).
Ne verujem. Ipak je to sekta sa veom ograničenim slobodama mišljenja.
Postavljam primere Šarićevog lupetanja (čega predavanje u Puli je prepuno...
čuveni češki lingvist Antonin Horak na 46:05) a ti meni kažeš da lupam.