Гностицизам, једно виђење хришћанства

to neo zeli da kaze - zato treba da poljubis krst, polijes se svetom vodicom, postis jedan dn kako bi mogao da se pricestis i okacis ikonu na istocni zid :lol:
e onda si istinski vernik. :lol:
a sad ozbiljno. mislim da ti neo....iako, po meni, mozda posedujes potencijal za dubinu ne mozes da probijes barijere koje ti dogma postavlja posto si previse vezan za ono sto bi neki nazvali tradicijom a u stvari je slepo postovanje poravila koji su reperi u ovom jadnom drustvu u izgradnji patriotskog identiteta.
patriota moze biti i neko ko nije poravoslavac. samo sto pravoslavci takvog uglavnom smatraju za izdajnika :roll:

mozda gresim... je li neo jesi li srbin i pravoslavac?

to neo zeli da kaze - zato treba da poljubis krst, polijes se svetom vodicom, postis jedan dn kako bi mogao da se pricestis i okacis ikonu na istocni zid :lol:
e onda si istinski vernik. :lol:
a sad ozbiljno. mislim da ti neo....iako, po meni, mozda posedujes potencijal za dubinu ne mozes da probijes barijere koje ti dogma postavlja posto si previse vezan za ono sto bi neki nazvali tradicijom a u stvari je slepo postovanje poravila koji su reperi u ovom jadnom drustvu u izgradnji patriotskog identiteta.
patriota moze biti i neko ko nije poravoslavac. samo sto pravoslavci takvog uglavnom smatraju za izdajnika :roll:

mozda gresim... je li neo jesi li srbin i pravoslavac?

naravno srbin pravoslavac..prvo trebas istinski iz srca i duse i iz celog svog bica da ljubis boga...pa onda da ljubis i bliznjega svoga..a krst i vodica su u sluzbi toga...sabiras se sa bracom i sestrama u Hristu u Hramu Bozjem...
i jesam nacionalista i volim svoju zemlju i svoj narod i svoju crkvu koja nas je ocuvala kroz sve vekove stradanja svidelo se to nekome ili ne...
nemam nista protiv drugih veroispovesti ali glavna karakteristika srbomrzaca je da pljuju po pravoslavlju zato je i neodvojiv deo srpskog nacionalnog identiteta

pravoslavlje ukoliko se dovodi u cvrstu vezu sa nacionalnom pripadnoscu i ne moze da ponudi bozansku znanje, prosvetljenje ili kako god hoces da to nazoves, vec je samo skoljka u sluzbi politike. ako je nesto usmereno na spoljasnje dozivljaje ne moze da ponudi spoznaju unutrsnjosti.
to je cest slucaj danas, vecina pravoslavaca se izjasnjava tako samo radi osecaja da su veliki srbi, ne radi "boga". zato je danasnje pravoslavlje trulo. mislimd abi ljudi trebali odvojiti politiku od boga ako vec zele da dodju do nekog znanja o istom.
i to je ono sto tebe koci u daljem napretku. (moje misljenje)

pravoslavlje ukoliko se dovodi u cvrstu vezu sa nacionalnom pripadnoscu i ne moze da ponudi bozansku znanje, prosvetljenje ili kako god hoces da to nazoves, vec je samo skoljka u sluzbi politike. ako je nesto usmereno na spoljasnje dozivljaje ne moze da ponudi spoznaju unutrsnjosti.
to je cest slucaj danas, vecina pravoslavaca se izjasnjava tako samo radi osecaja da su veliki srbi, ne radi "boga". zato je danasnje pravoslavlje trulo. mislimd abi ljudi trebali odvojiti politiku od boga ako vec zele da dodju do nekog znanja o istom.
i to je ono sto tebe koci u daljem napretku. (moje misljenje)

ne mozes da napredujes ako ne znas ko si i ako ne naucis da volis to je prvi stepenik ka spoznanju Boga...a ko je spreman da da i svoj zivot za drugoga taj je blizi Bogu od bilo kog drugog...
opet moram da te usmerim ti spoljasnjim delovanjem i pokazujes svoje unutrasnje stanje i spoznajes sebe...tako postajes potpuna licnost,bice...zapravo ti jesi tako sto se odnosis...
vidis ti od Boga trazis znanje meni je znanje nepotrebno,ja trazim mir,blagostanje i ljubav Njegovu koja je veca od sveg znanja...zato ja volim Srbiju i Srbe...I Isusa Hrista....

ne mozes da napredujes ako ne znas ko si i ako ne naucis da volis to je prvi stepenik ka spoznanju Boga...a ko je spreman da da i svoj zivot za drugoga taj je blizi Bogu od bilo kog drugog...
opet moram da te usmerim ti spoljasnjim delovanjem i pokazujes svoje unutrasnje stanje i spoznajes sebe...tako postajes potpuna licnost,bice...zapravo ti jesi tako sto se odnosis...
vidis ti od Boga trazis znanje meni je znanje nepotrebno,ja trazim mir,blagostanje i ljubav Njegovu koja je veca od sveg znanja...zato ja volim Srbiju i Srbe...I Isusa Hrista....

sve dok se indetifikujes sa spoljasnjim pojmovima neces znati ko si, vec mislis da si.
da ne ponavljam ono sto je coco objasnio, deca su u dodiru sa sobom sve dok pricaju u trecem licu,. kada pocnu da se identifikuju sa JA gube vezu sa sobom i pocinju da grade ego koji zaklanja sustinu bica. a ti si potpuno zaslepljen jer se tako cvrsto identifikujes sa nacijom. i to je ta prepreka neo....

e evo sa druge teme, za slucaj da ne virnes tamo
ovako to coco objasnjava :) nadam se da ces shvatiti i nesto nauciti.
sebičnost kod dece počinje kada dete prestaje da govori u trećem licu jednine. to je period kada prihvata ponuđeno ime kao svoje i tada počinje njegova identifikacija i sa ostalim vanjskim stvarima. kada za sebe prvi put kaže "Ja" tada počinje i sve oko sebe da prihvata kao svoje, pa kaže: moja igračka, moja mama, moja kuca, moja maca, moja kuća, moja škola itd. tada je dete ukoračilo u vanjsko vreme života i od tog trenutka počinje i njegovo sećanje. bezazlenost u kojem je do tada živelo se pretvara u borbu za očuvanje svega onoga s čim se dete identifikuje iz vanjskog sveta. iz bezvremenskog sveta bezazlenosti je uletelo u vremenski svet identifikacije i sebičnosti .

ta identifikacija sa vanjskim svetom se nastavlja u odrastanju, kroz život i ne retko traje sve do same smrti (zaključno sa oporukom koju ostavljamo).
u školi dobijamo znanje sa kojim se identifikujemo i kažemo "moje znanje", zatim se identifikujemo sa poslom koji obavljamo pa kažemo za sebe da smo doktori, inžinjeri, pisci, slikari, pekari, stolari...i sl
svaka identifikacija sa vanjskim svetom kreira u nama novo "Ja", koje nije naše pravo, naše unutrašnje "Ja", nego je lažno jer je nastalo kroz identifikaciju sa vanjskim svetom, a mi ga prihvatili kao svoje u kreaciji naše ličnosti.

sve dok se indetifikujes sa spoljasnjim pojmovima neces znati ko si, vec mislis da si.
da ne ponavljam ono sto je coco objasnio, deca su u dodiru sa sobom sve dok pricaju u trecem licu,. kada pocnu da se identifikuju sa JA gube vezu sa sobom i pocinju da grade ego koji zaklanja sustinu bica. a ti si potpuno zaslepljen jer se tako cvrsto identifikujes sa nacijom. i to je ta prepreka neo....

u kom licu mi se ti ovde obracas?Prvom ,drugom ili trecem?

kada budes shvatila da si ti jedna i jedinstvena licnost a ne tamo neka bezlicna energija mozda ce ti se otvoriti neke stvari..ovo sto ovaj coco pise podseca na New Age sprdanje
ti ne mozes da odojis nacionalni identitet od duhovnosti.
naravno da ce mi se otvoriti i da se otvaraju, sto kod tebe mozda, nazalost, nece biti slucaj.

i kako se tu uklapa ideja o nacionalnom identitetu kao neodvojivom delu duhovnosti kao sto je kod tbe slucaj?

zavisi od toga sta ti podrazumevas pod nacionalnim identitetom...ja jesam srbin i volim srbiju i svoj narod...kad kazem srbin mislim na casne,postene,hrabre ljude kojih smo imali u proslosti ..danas ih nesto malo ima...

Nema gnostičkog sveštenog lica koje će ti reći da ignorišeš svoje poreklo i svoju naciju. Poznajem lično dva Biskupa koji su izraziti nacionalisti, naravno, sa poštovanjem prema drugim narodima , da ne govorimo drugim verma. Ono što većina koja ulazi u gnosticizam i hermetizam (ne okultizam, to je najčešće skup s koca i konopca i moj do mojega koji nemaju pojma ni šta rade ni o čemu pričaju) ne prepoznaje, jeste potreba da se prizna svoje poreklo, svoji koreni i svoji geni, jer su nas oni velikim delom napravili onakvima kakvi smo.Pouzdani način da se prepozna gnostički i hermetički učitelj ili učiteljica koji to nisu, jeste to da će pokušati da ti uvale bzveznu new age žvaku tipa "svi smo jedno, svi treba da se volimo, nema negativnosti, sve je dobro" itd. i što će da ti povlađuju dajući ti da radiš kojekakve izmišljene prakse, molitve itd koje će pospešivati iluziju da si postigla ko zna šta.Gnostičkih pravih praksi ima samo dve, vode poreklo iz ranohrišćanske crkve i svima su dostupne na netu: Lectio Divina i Centrirajuća Molitva (centering prayer).Ima, naravno i drugih, koje se odnose na projekciju pozitivne nergije i lečenje putem polaganja ruku, ali njih mogu da rade samo oni kojima je usađeno seme Duha Svetog putem Krštenja i samim tim i apostolsko prejemstvo. Bez toga nema ništa i svako ko drugačije kaže, laže.To je potvrdio i demon u Jevanđeljima kad su neki došli da ga isteraju: "Znam ko je Isus, i znam ko je Petar, a ko ste vi?" i skočio i isprebijao ih. Ali i za takve koji su kršteni, Lectio Divina i Centrirajuća Molitva su temelj, sine qua non. Dakle, pravi učitelj će ti reći da moraš jako dobro da poznaješ svoje duhovno i nacionalno poreklo, isto kao što će ti, za razliku od laćnih, ako mu ili joj kažeš da ti neka praksa jako teško ide, reći da samo tu konkretnu praksu koja ti teško ide radiš godinu dana svaki dan.Jer, ako ti ne ide Lectio Divina, na primer, koja se temelji na meditaciji o nekom stihu iz Pisma, putem koje stižeš do osvešćivanja Hrista u sebi, znači da imaš nešto negativno što te sprečava da to postigneš, i onda moraš da radiš na otklanjaju te negativnosti. Ako imaš problema sa svojim poreklom, ne priznaješ ga, sramota te je i slično, onda imaš problem sa prihvatanjem dela sebe i to mora de se reši.

Back