Гностицизам, једно виђење хришћанства

Nema gnostičkog sveštenog lica koje će ti reći da ignorišeš svoje poreklo i svoju naciju. Poznajem lično dva Biskupa koji su izraziti nacionalisti, naravno, sa poštovanjem prema drugim narodima , da ne govorimo drugim verma. Ono što većina koja ulazi u gnosticizam i hermetizam (ne okultizam, to je najčešće skup s koca i konopca i moj do mojega koji nemaju pojma ni šta rade ni o čemu pričaju) ne prepoznaje, jeste potreba da se prizna svoje poreklo, svoji koreni i svoji geni, jer su nas oni velikim delom napravili onakvima kakvi smo.Pouzdani način da se prepozna gnostički i hermetički učitelj ili učiteljica koji to nisu, jeste to da će pokušati da ti uvale bzveznu new age žvaku tipa "svi smo jedno, svi treba da se volimo, nema negativnosti, sve je dobro" itd. i što će da ti povlađuju dajući ti da radiš kojekakve izmišljene prakse, molitve itd koje će pospešivati iluziju da si postigla ko zna šta.Gnostičkih pravih praksi ima samo dve, vode poreklo iz ranohrišćanske crkve i svima su dostupne na netu: Lectio Divina i Centrirajuća Molitva (centering prayer).Ima, naravno i drugih, koje se odnose na projekciju pozitivne nergije i lečenje putem polaganja ruku, ali njih mogu da rade samo oni kojima je usađeno seme Duha Svetog putem Krštenja i samim tim i apostolsko prejemstvo. Bez toga nema ništa i svako ko drugačije kaže, laže.To je potvrdio i demon u Jevanđeljima kad su neki došli da ga isteraju: "Znam ko je Isus, i znam ko je Petar, a ko ste vi?" i skočio i isprebijao ih. Ali i za takve koji su kršteni, Lectio Divina i Centrirajuća Molitva su temelj, sine qua non. Dakle, pravi učitelj će ti reći da moraš jako dobro da poznaješ svoje duhovno i nacionalno poreklo, isto kao što će ti, za razliku od laćnih, ako mu ili joj kažeš da ti neka praksa jako teško ide, reći da samo tu konkretnu praksu koja ti teško ide radiš godinu dana svaki dan.Jer, ako ti ne ide Lectio Divina, na primer, koja se temelji na meditaciji o nekom stihu iz Pisma, putem koje stižeš do osvešćivanja Hrista u sebi, znači da imaš nešto negativno što te sprečava da to postigneš, i onda moraš da radiš na otklanjaju te negativnosti. Ako imaš problema sa svojim poreklom, ne priznaješ ga, sramota te je i slično, onda imaš problem sa prihvatanjem dela sebe i to mora de se reši.

boldovano- to je ok, ali treba li izjednacavati duhovno sa nacionalnim poreklom?
i sta je duhovno poreklo?

ne kazem da treba ignorisati svoje poreklo i naciju. jedno je priznati i prihvatiti svoje poreklo, drugo misliti da se duhovni rad sastoji iskljucivo od borbe za srBstvo i ocuvanje cirilice. ako me shvatas.
a ti uvale bzveznu new age žvaku tipa "svi smo jedno,
ja bas verujem da smo svi jedno. ne mislim na sirenje ljubavi i sl. vec da smo svi potekli iz jednog, duhovno. tj to je po meni duhovno poreklo. izjednacavanjem duhovnog sa nacionalnim poreklom je pogresno, jer duhovno poreklo pripad unutrasnjem svetu, a nacionalno spoljasnjem, po meni. u redu je da si svestan i jednog i drugog nije u redu da to izjednacavas. bas me zanima kako ti objasnjavas taj pojam.

Poslednja izmena:
Nema gnostičkog sveštenog lica koje će ti reći da ignorišeš svoje poreklo i svoju naciju. Poznajem lično dva Biskupa koji su izraziti nacionalisti, naravno, sa poštovanjem prema drugim narodima , da ne govorimo drugim verma. Ono što većina koja ulazi u gnosticizam i hermetizam (ne okultizam, to je najčešće skup s koca i konopca i moj do mojega koji nemaju pojma ni šta rade ni o čemu pričaju) ne prepoznaje, jeste potreba da se prizna svoje poreklo, svoji koreni i svoji geni, jer su nas oni velikim delom napravili onakvima kakvi smo.Pouzdani način da se prepozna gnostički i hermetički učitelj ili učiteljica koji to nisu, jeste to da će pokušati da ti uvale bzveznu new age žvaku tipa "svi smo jedno, svi treba da se volimo, nema negativnosti, sve je dobro" itd. i što će da ti povlađuju dajući ti da radiš kojekakve izmišljene prakse, molitve itd koje će pospešivati iluziju da si postigla ko zna šta.Gnostičkih pravih praksi ima samo dve, vode poreklo iz ranohrišćanske crkve i svima su dostupne na netu: Lectio Divina i Centrirajuća Molitva (centering prayer).Ima, naravno i drugih, koje se odnose na projekciju pozitivne nergije i lečenje putem polaganja ruku, ali njih mogu da rade samo oni kojima je usađeno seme Duha Svetog putem Krštenja i samim tim i apostolsko prejemstvo. Bez toga nema ništa i svako ko drugačije kaže, laže.To je potvrdio i demon u Jevanđeljima kad su neki došli da ga isteraju: "Znam ko je Isus, i znam ko je Petar, a ko ste vi?" i skočio i isprebijao ih. Ali i za takve koji su kršteni, Lectio Divina i Centrirajuća Molitva su temelj, sine qua non. Dakle, pravi učitelj će ti reći da moraš jako dobro da poznaješ svoje duhovno i nacionalno poreklo, isto kao što će ti, za razliku od laćnih, ako mu ili joj kažeš da ti neka praksa jako teško ide, reći da samo tu konkretnu praksu koja ti teško ide radiš godinu dana svaki dan.Jer, ako ti ne ide Lectio Divina, na primer, koja se temelji na meditaciji o nekom stihu iz Pisma, putem koje stižeš do osvešćivanja Hrista u sebi, znači da imaš nešto negativno što te sprečava da to postigneš, i onda moraš da radiš na otklanjaju te negativnosti. Ako imaš problema sa svojim poreklom, ne priznaješ ga, sramota te je i slično, onda imaš problem sa prihvatanjem dela sebe i to mora de se reši.

to je to :)

ne kazem da treba ignorisati svoje poreklo i naciju. jedno je priznati i prihvatiti svoje poreklo, drugo misliti da se duhovni rad sastoji iskljucivo od borbe za srBstvo i ocuvanje cirilice. ako me shvatas.

ja bas verujem da smo svi jedno. ne mislim na sirenje ljubavi i sl. vec da smo svi potekli iz jednog, duhovno. tj to je po meni duhovno poreklo. izjednacavanjem duhovnog sa nacionalnim poreklom je pogresno, jer duhovno poreklo pripad unutrasnjem svetu, a nacionalno spoljasnjem, po meni. u redu je da si svestan i jednog i drugog nije u redu da to izjednacavas. bas me zanima kako ti objasnjavas taj pojam.

Veru nikako ne treba izjednačvati sa nacijom i narodom, to je i po kanonu SPC jeres etnofiletizma.
Naravno da smo svi jedno i da je sve jedno, kao što je i Bog Jedno. Stvar je u tome što ta jednost postoji isključivo na mnogo višem nivou svesti nego što je naš, svakodnevni. I dok se ta viša svesnost ne doživi-Imitatio Christi u hrišćanstvu, Samadhi u budizmu itd., ni ta Jednost ne može da se doživi, dakle ne postoji dok se ne iskusi.

Veru nikako ne treba izjednačvati sa nacijom i narodom, to je i po kanonu SPC jeres etnofiletizma.
Naravno da smo svi jedno i da je sve jedno, kao što je i Bog Jedno. Stvar je u tome što ta jednost postoji isključivo na mnogo višem nivou svesti nego što je naš, svakodnevni. I dok se ta viša svesnost ne doživi-Imitatio Christi u hrišćanstvu, Samadhi u budizmu itd., ni ta Jednost ne može da se doživi, dakle ne postoji dok se ne iskusi.

naravno potpuno se slazem i sto se nacije tice i sto se jednosti tice. :)
ne treba brkati babe i zabe.
i jel to znaci da se slazemo i oko pojma duhovnog porekla ili?

Poslednja izmena:
izjednacavanjem duhovnog sa nacionalnim poreklom je pogresno, jer duhovno poreklo pripad unutrasnjem svetu, a nacionalno spoljasnjem, po meni. u redu je da si svestan i jednog i drugog nije u redu da to izjednacavas. bas me zanima kako ti objasnjavas taj pojam.

po tebi se sve svodi na dokazivanje necega sto je neko drugi pisao a ti to prihvatila jer se razlikuje od misljenja vecine

postoje duhovna bica koja vladaju nacijama, grupama itd. i daruju im od svoje prirode i osobenosti i svaka pojava vuce koren iz unutrasnjeg sveta

nista te rutavi nije naucio, niti ce

Гностицизам

Гностичке секте, тако назване из грчке речи „gnosis” – знање, настале су у зору Хришћанства. До трећег века, представљали су велику препреку за Цркву. Учење ових секти је био покушај да се Хришћанство „подигне“ и да се дода ризници паганске културе – источњачких окултних веровања и грчке философије.

Гностички учитељи се описују као источњачки, сиријански, западни или александријски. Прва група укључује Офита, Сатурнилуса, Василида, Церда и Марсиона; другу – Карпократа и Валентина. Источни облик Гностицизма показује утицај персијског дуализма, који учи да постоји два принципа: добри Бог, Творац духовног света, и зли бог, који је створио физички свет.

Западни облик Гностицизма показује јасне трагове до Платонизма и Неоплатонизма, са њиховим бројним степенима еманација Божанства. Гностици сматрају да на врхунџу свих ствари постоји Врховно Биће, коме дају различита имена, означавајући његову апсолутност: Највиши, Свемогући, Неупоредиви, Бесконачни, Самодовољни. У исто време, гностик је пред собом видео свет који је поремећен и хаотичан, и морао је да објасни узрок тога.

Гностицима је изгледало немогуће да је овај свет, могао бити творевина Највишег Бога; иначе, би извор свог зла у свету, морао бити тражен у Њему. Умест тога, гностици су сматрали да супстрат овог света мора бити материја, коју источни гностици виде као независни, живи и зли принцип, а западни као еманацију или сенку Апсолута, које поседује само фантомско постојање.

Сама инертна материја, међутим, није могла створити свет у коме се очигледно налази и део највижег божанства. На тај начин, све струје гностицизма су поставиле себи задатак у објашањавању света који се састоји из искри светлости, зароњених у мрак материје.

Да реши овај проблем, гностик сматра неопходним да изађе са сложеним системом еона, бића која потичу или истичу из Апсолута, слично низовима водопада. У неким гностичким системима, број посредника између Великог Непознатог и материјалног света достизао је тридесетдва, магијски број извучен из кабале. Што је даље еон био од Апсолута, имао је слабији утицај на њега, са сразмерним повећањем таме материје. Први еон који је проистекао из Апсолута, назвали су Демиург. Демиург је био тај који је створио свет, састављен из духовних елемената помешаних са материјом. Материја је најнижи еон и сматра се једнаком злу.

Људи који трагају за духовним животом су под ланцима таме, пошто су невољно учињени затвореницима нижег света. Њихова жеља је да досегну виши стање бића и да се уједине са животом Апсолута. Таква заједница се задобија знањем о тајни постојања – гнозом.

Пошто су гностици материју сматрали злом, нису били способни да прихвате стварност Оваплоћења Месије, Христа. Било је немогуће духовном бићу, као што је Христос да дође у директни додир са злом материјом. Одатле се појавила јерес докетизам (из речи dokeo – појавити или изгледа), која је учила да је Христос само наизглед био човек, док је у стварности био дух.

До краја трећег века секте гностика су отишле у постепено опадање, али су њихове идеје извршиле велики утицај на бројне, касније окултне покрете, као што је Масонерија, Теозофија, Антропозофија, а такође и на философске школе Јакова Бемеа, Шопенхауера, Сведенборга, Парацелзуса, Шелинга и других.

Гностицизам нам онда, представља посредна бића, еоне, између Бога, Апсолута и нижег света. У неким школама, Демиург је био само биће посредник, док је у другим био Логос (Реч), Софија (Мудрост), душа света, „женски принцип“, или нека друга ствар.

Сва ова учења су прилично збуњујућа и чак противуречна у неким стварима; оно што им је заједничко, јесте идеја о проистицању из Божанства – другим речима, још једна варијанта истог, старог окултног пантеизма.

Треба да се примети, нажалост, да је искушење да се направи мост између свесавршеног Творца и Његове творевине овде ниже, такође утицала на руско богословље, захваљујући философским писањима Владимира Соловјова. Један део руских религиозних писаца, укључујући протојереја Флоренског, протојереја Сергеја Булгакова, професора Николаса Берђајева и неки од богослова Париске школе богословља, покупило је гностичке идеје Соловјова и писало целе главе о Софији, светској души и „женском начелу Бога“.

Slazem se sa ovim.
Gnosticisam ima samo ime hriscanstvo.
Nista nemam protiv gnostika ali ovo je istina.

Nisu svi, masonerija je drustvo koje poducava etickim vrednostima, gnostika ima ali nisu svi masoni gnostici.

OTO se moze posmatrati kao religijski aspekt ucenja, ali na isti se moze i gledati kao odvojen jer je nastao na slobodnozidarskim mitovima i legendama.

Pa vukovi se oblace i ovcju kozu moj ti.

Zato ne treba biti naivan...

Mt 7:16 Po rodovima njihovim poznaćete ih. Eda li se bere s trnja groždje, ili s čička smokve?

2.Kor 11:13 Jer takvi lažni apostoli i prevarljivi poslenici pretvaraju se u apostole Hristove.
2.Kor 11:14 I nije čudo, jer se sam sotona pretvara u andjela svetla.

Gnosticizam nije hriscanstvo niti ima ikakve veze sa njime.
Gnosticizam je druga nauka koja da bi pridobila hriscane, samo se zove hriscanski Gnosticizam i preuzeli su neke poimove hriscastva da bi mogli da kazu da su oni to.

Jer ako dodje neko sa necim novim, jako je tesko.

Ovako kazu samo: ovo je to isto samo navodno bolje.

Laike mogu lako da prevare, ali ne poznavaoce hriscastva i ucenja Svetoga pisma...

Na zalost, ovih prvih je mnogo vise...

Poslednja izmena:
OVO BIH IZDVOJIO.

Гностичке секте, тако назване из грчке речи „gnosis” – знање, настале су у зору Хришћанства. До трећег века, представљали су велику препреку за Цркву. Учење ових секти је био покушај да се Хришћанство „подигне“ и да се дода ризници паганске културе – источњачких окултних веровања и грчке философије.

До краја трећег века секте гностика су отишле у постепено опадање, али су њихове идеје извршиле велики утицај на бројне, касније окултне покрете, као што је Масонерија, Теозофија, Антропозофија, а такође и на философске школе Јакова Бемеа, Шопенхауера, Сведенборга, Парацелзуса, Шелинга и других.

Pa zar nesmem da pitam Gnostiokje sta je za njih istina kada sami govore o istini?

Eto vidite kakvi ste.

Lepo kaze da se po rodovima poznajete.

Da biste izbegli odgovor nabediste me da sam los sto sam vas pitao sta istina?

ETO TO SU GNSOTICVI I NJIHOV KARAKTER.

Pitas Gnostika sta je sitina a on te naprtavi losim da ti nebi odgvorio.

nemses da püitas Gnostika jer si ond alos.

Cilj im je da ne daju odgvore da se nebi razotrkili.

Ovakav karakter zna se ciji je.
---------------------------------------------------------------

Istinu zna samo Bog , ali ona nam je otrkivena.

Ono sto treba da znamo nam je u nejgovoj reci otrkiveno.
Bozja rec je merilo za sva religiozna ucenja.
Zato ona smeta mnoigima i oni koji iznose tu rec...

Kaze negde unazad, Gnostocizam ima za cilj da pokrene neku bozansku iskru u nama, tako nekako.
Kakva je to bozasnka iskra?

Pa to da smo mi takodje bogovi.

To nam pokazuje ko je tvorac Gnosticizma.

I kada je Gnosticizam nastao.

Stariji je od hriscanstva:

Bivsi Lucifer koristi zmiju kao medijuma i kaze ljudima:

1.Mo 3:4 A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;

SOTONA I DANAS GOVORI PREKO RAZNIH RELIGIJA KOJE JE STVOPRIO I KAZE: NECETE VI UMRETI. LJUDSKA DUSA JE BESMRTNA.

Vi ste bogovi ili postacete kao bogovi.

1.Mo 3:5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

Kaze negde unazad, Gnostocizam ima za cilj da pokrene neku bozansku iskru u nama, tako nekako.
Kakva je to bozasnka iskra?

Pa to da smo mi takodje bogovi.

To nam pokazuje ko je tvorac Gnosticizma.

I kada je Gnosticizam nastao.

Stariji je od hriscanstva:

Bivsi Lucifer koristi zmiju kao medijuma i kaze ljudima:

1.Mo 3:4 A zmija reče ženi: Nećete vi umreti;

SOTONA I DANAS GOVORI PREKO RAZNIH RELIGIJA KOJE JE STVOPRIO I KAZE: NECETE VI UMRETI. LJUDSKA DUSA JE BESMRTNA.

Vi ste bogovi ili postacete kao bogovi.

1.Mo 3:5 Nego zna Bog da će vam se u onaj dan kad okusite s njega otvoriti oči, pa ćete postati kao bogovi i znati šta je dobro šta li zlo.

"Rekoh vam: bogovi ste." Ko je to rekao?

Pa zar nesmem da pitam Gnostiokje sta je za njih istina kada sami govore o istini?

Eto vidite kakvi ste.

Lepo kaze da se po rodovima poznajete.

Da biste izbegli odgovor nabediste me da sam los sto sam vas pitao sta istina?

ETO TO SU GNSOTICVI I NJIHOV KARAKTER.

Pitas Gnostika sta je sitina a on te naprtavi losim da ti nebi odgvorio.

nemses da püitas Gnostika jer si ond alos.

Cilj im je da ne daju odgvore da se nebi razotrkili.

Ovakav karakter zna se ciji je.
---------------------------------------------------------------

Istinu zna samo Bog , ali ona nam je otrkivena.

Ono sto treba da znamo nam je u nejgovoj reci otrkiveno.
Bozja rec je merilo za sva religiozna ucenja.
Zato ona smeta mnoigima i oni koji iznose tu rec...

Nemoj da se nerviraš kao smeško, vidiš da brljaš slova. Istina je Apsolut, a Apsolut je Bog.

Nisu svi, masonerija je drustvo koje poducava etickim vrednostima, gnostika ima ali nisu svi masoni gnostici.

OTO se moze posmatrati kao religijski aspekt ucenja, ali na isti se moze i gledati kao odvojen jer je nastao na slobodnozidarskim mitovima i legendama.

OTO je javno društvo sa "tajnama", a EGC je religijski aspekt za one kojima odgovara religiozni aspekt Theleme.

Da ne govorim o tome da je OTO skup nesposobnjakovića i idiota.

Back