Гностицизам, једно виђење хришћанства

Onaj koji nije samopouzdan u svoju procjenu tokom života taj i ne zna živjeti ,
Takav hoda uz pomoć pomagala pored zdravih nogu.
Taj se boji ,sve mu je crno-bjelo.

Nije čudo što toliko su Abrahamske relgije uhvatile maha pa su postale pomgala mnogim
zdravim nogama ali duha nesposobna za samostalno hodanje.

Ne vjeruj onima koji mnogo govore o svojoj pravednosti.

Ne vjeruj onima koji mnogo govore o svojoj pravednosti.

Hebi ga ima i takvih oko mene.
I pazi sljedeće:
Nisam htio biti faraon no drže me za takvoga.
Previše sam sposoban za zemljane zaista bez velike muke uspiijevam puno toga što oni ne mogu ,pa me obožavaju a meni to uopće ne paše.
Bježim od njih,oni za mnome kao ludi..
Traže od mene da im pomažem a ne mogu kad neće ni sebi.
Živi cirkus je to ovaj zemaljski život.
Što bi dali neki zemljani da se toga dočepaju.
Jaooooo.

:hahaha:

Poslednja izmena:
mislim vidi se da postoji gnosticizam kao koncept i princip i nesto sto stvaraju sledbenici gnosticizma kao sto je organizacija crkve i vera..
cini se da je svaki gnostik koji je nasao tu gnosu po automatizmu se izopstio iz te gnosticke zajednice..

to sto si ti izneo ..nema veze sa gnosticizmom..jer je gnosticizam potraga za spoznajom.za saznanjem..i polazi od sebe samog..

crkva je savrseno kapirala sta su i ko su gnostici i sat su i ko su oni koji se izdaju za gnostike

Ekklesia je zajednica ljudi u Svetom Duhu, kao što je bilo i hrišćanstvo na svom početku. Gde je pripadnik ekklesia, tu je i ekklesia.Pročitaj ponovo o ulozi sveštenstva i sakramenata u gnostičkoj crkvi.O kakvoj "veri" ti pričaš unutar gnostičke crkve? Svako ko spozna istinu, a za to ne mora da koristi isključivo hrišćanske gnostičke prakse, već svaku praksu koja mu koristi, uključuje se u zajedncu svetaca, da tako kažem, kosmičku ekklesiu, i ni o kakvom izopštavanju nema govora.

Poslednja izmena:
Ne znam odakle ti ovi podaci. Gnostici se, za razliku od službenih crkava, nikad nisu mešali u političke stvari, moć, bogatstvo i vlast, jer to spada u domen Demiurga, dakle, Sili koja je neprijatelj Gnostika. Gnostik ili Gnostičarka kao takvi ne mogu da podržavaju bilo koji represivni režim, zvao se on kako god.
Kod Kroulija nema nikakvih elemenata satanizma, a priča o "izbacivanju" iz G.'.D.'. se temelji an sukobu nekih hramova unutar te organizacije i suviše je složena , a nije ni tema.
Masoni su deo gnosticizma,a oni su vrlo umešani u politička pitanja...Naravno,baš obrnuto od onoga za šta su ih optuživali nacisti da zajedno sa jevrejima podržavaju komunizam,naprotiv,masoni su jedan od glavnih stubova svih dinastija u Evropi,posebno u Britaniji...To što ti simpatišeš komunizam kao poredak ne govori ništa o generalnom gnostičkom stavu koji je uostalom podržavao i sam Krouli zalagavši se za ''Prosvećeneg Despota'' na vrhu vlasti i vladavinu plemstva ispod(sam je sebe smatrao plemićem,iako je samo bio iz bogate porodice:cool: )...Naravno,nisu bili ni za fašizam,koji ih je kao i komunizam surovo proganjao.

Podatke sam dobio putem proviđenja:mrgreen::lol::lol::lol:
Naravno čitajući Knjigu Laži,Knjigu Zakona i neke spise članova O.T.O.:roll:
Kako si ti ''primio'' svoje?
I da kod Kroulija ima brdo elemenata satanizma,ne znam Šta si čitao ali nisi čitao Book Of Laws,ni Book Of Lies:eek::eek::eek:

Poslednja izmena:
Masoni su deo gnosticizma,a oni su vrlo umešani u politička pitanja...Naravno,baš obrnuto od onoga za šta su ih optuživali nacisti da zajedno sa jevrejima podržavaju komunizam,naprotiv,masoni su jedan od glavnih stubova svih dinastija u Evropi,posebno u Britaniji...To što ti simpatišeš komunizam kao poredak ne govori ništa o generalnom gnostičkom stavu koji je uostalom podržavao i sam Krouli zalagavši se za ''prosvećeneog despota'' na vrhu valsti i vladavinu plemstva ispod...

Moraš da shvatiš jednu stvar: gnosticizam smatra da je ovaj svet zlo, kreacija zlog Demiurga. Apoteoza tog zla se nalazi u vlasti i politici.NIjedan pravi gnostik nema nikakav dodir sa organizacijama moći koje su pod vlašću i uticajem Arhonata.Ne može da se sedi na dve stolice.Ne simpatišem ja komunizam nimalo, a Krouli nikad tako nešto nije napisao ni podržavao, verovatno si pogrešno shvatio nešto što je napisao.
Naravno čitajući Knjigu Laži,Knjigu Zakona i neke spise članova O.T.O.
Kako si ti ''primio'' svoje?
I da kod Kroulija ima brdo elemenata satanizma,ne znam Šta si čitao ali nisi čitao Book Of Laws,ni Book Of Lies

Problem sa Kroulijem je taj što on nije pisao za početnike.Ne možeš, bez dobre potkovanosti u Kabali, kako hebrejskoj, neopitagorejskoj i engleskoj, tako i egipatskoj da razumeš šta je hteo da poruči svojim spisima.Što je dobro, jer automatski odbija sve one koji ne razumeju o ćemu se radi.Slično su pisani i gnostički spisi.

Gnosticizam nije religija. Gnoza je direktno poznavanje istine, dakle znanje, ne verovanje. Svaka religija ima elemente Gnoze, a rekao bih, ponajviše istočne, a ponajviše budizam, koji se ceo temelji na traženju istine u sebi samom.
Oni su verovali da nauka i relgija idu zajedno i da ne treba da se sukobljavaju...Dakle fuzija nauke i religije,što kod hrišćanstva skoro da ne postoji:cool:

Oni su verovali da nauka i relgija idu zajedno i da ne treba da se sukobljavaju...Dakle fuzija nauke i religije,što kod hrišćanstva skoro da ne postoji

O kakvoj ti nauci pričaš u II veku posle Hrista? I verovao ili ne, elementi Gnoze nalaze se itekako i u kanonskom Novom Zavetu, posebno u Jevanđelju po Jovanu.

Hungan mislim da precenjuješ sebe i da olako lepiš drugima titule poput početnika...Očigledno si čitao Nečije Mišljenje o Gnosticizmu,koje prenosiš ovde, a ne sam za sebe zaključivao,a individualnost i lični pečat jeste jedan od postulata gtnosticizma

Nikako ne precenjujem sebe. Uloga gnostika jeste da služi, kako Bogu, tako i čovečanstvu.Esej koji sam postovao na početku teme jeste esej o klasičnoj hrišćanskoj Gnozi, recimo onako kako to podučava Hoeller. Nisam hteo da opterećujem publikum neognostičkim postulatima, hinduističkom gnozom ili onom koja se temelji na luciferijanskoj transformaciji, kako to podučavaju Bjorne i Isabell iz Danske.A kamoli o strujama sinkretističke, voudon gnoze, sa elementima haićanskog i ezoteričnog vudua i hrišćanstva, ili o nordijskoj kosmičkoj Gnozi koja vodi poreklo iz Kosmiker-Kreisa kojem je pripadao i Jung. Ali, ako nisi početnik, možemo da razgovaramo i o tome. A o Krouliju može da se otvori posebna tema.
Lična iskustva svakako ne treba da se iznose na forumu, jer su stvar između učenika, njegovog Biskupa ili Biskupkinje i Boga, i ne bi nekom drugom značila ništa.

Možda sam ostao dužan da kažem šta se u gnosticizmu podrazumeva pod crkvom. Naime, to nije crkva u klasičnom smislu reči, dakle grupa ljudi koji veruju, bez iskustva i znanja ličnog, onome što pipe u svetim spisima i onome što im prenosi sveštenstvo, već grupa ljudi ujedinjena u potrazi za gnozom, odnosno direktnim iskustvom istine, odnosno ujedinjena u Svetom duhu. Što ne znači da ćlanovi gnostičke crkve uopšte treba da poznaju jedan drugog ili da se viđaju, posebno ako su na različitim stranama sveta, ili da prisustvuju gnostičkim Misama i drugim sakramentima.

Svidja mi se ovaj gnosticizam! :heart:

:per::per::per:;)
@Hungan govorim te tome da su neke gnostičke sekte obožavale Mudrost odnosno Sofiju kao vrhovno božanstvo,na primer Hipatija koju sam pomenuo,a i kasnije je postojao pokušaj da se te stvari fuzionišu u ''Rozekrojcerima'',imaš kjnigu ''Alhemijsko Venčanje Kristijana Rozenkrojca'',pa tamo pročitaj...Sad da li je to bila kao što kaže Navar samo mimikrija,s čim se i lično slažem,ili su oni pokušavali da pozitivno izmene Hrišćanstvo,kao na primer Elifas Levi,to je podložno diskusiji:)

:per::per::per:;)
@Hungan govorim te tome da su neke gnostičke sekte obožavale Mudrost odnosno Sofiju kao vrhovno božanstvo,na primer Hipatija koju sam pomenuo,a i kasnije je postojao pokušaj da se te stvari fuzionišu u ''Rozekrojcerima'',imaš kjnigu ''Alhemijsko Venčanje Kristijana Rozenkrojca'',pa tamo pročitaj...Sad da li je to bila kao što kaže Navar samo mimikrija,s čim se i lično slažem,ili su oni pokušavali da pozitivno izmene Hrišćanstvo,kao na primer Elifas Levi,to je podložno diskusiji:)

Hipatija je više bila naučnica, i to matematičarka.Ali sasvim moguće da je obožavala ili poštovala Sofiju.Elifas Levi je sa hrišćanstvom, odnosno katolicizmom, raskrstio još kad je izašao iz sjemeništa. Čuven je njegov komentar po ubistvu jednog francuskog katoličkog biskupa: "Nije to ništa, samo je jedan pauk pao"."Alhemijsko venčanje" i "Fama Fraternitatis" su jedno danaćnji rozenkrojceri nešto sasvim drugo.

e da..problem kroulija je to sto krouli nije ono zasta zeli da se izdaje..
uostalom..jedan obican ..sarlatan

"pazite da vas neko ne prevari"
sto bi znacilo da se valjamo cuvati od bilo koga..a kao cemo provaliti da li neko hoce da nas prevari ako ne sumnjamu u njega i njegove reci

Otvorio sam temu o Krouliju, da ne spamujemo ovde.

Imam par Elifasovih dela i sva su duboko hrišćanska,sa nekim,malim ali važnim naznakama ''pobune'',ali uvek vrlo smerno,niđe veze sa kroulijevom agresivnošću:rtfm:Što se tiče pomenutog ubistva,u jednom od dela opisuje taj događaj kome je slučajno lično prisustvovao i kaže da je osećao ''duboku tugu'' Zbog toga...Nigde ne pominje ''pauka'' ili slično.;)

Pominje se i ta kako. "Ključ misterija" se zove knjiga.Ali da ne spamujemo ovde, otvorio sam temu o Krouliju, pa može i Levi tamo da se metne.

ja sam recimo proucavajuci tematiku zapazio da mnoge religijske izjave i pisanija imaju svoje izvoriste u tao filozofiji..samo preformulisano receno drugim recima i na drugi nacin:think:

uostalom nije li veoma cudna slicnost reci "deus" i reci "zeus" da se vratimo na evropsku antiku
Pa ako pogledaš te ''istočne filozofe'' niko od njih nije došao da ''ispuni proročanstvo'',kao Isus na primer nego su bili ljudi od krvi i mesa,koji su kao došli do neke spoznaje,a i dan danas ih uglavnom gledaju kao ''mudre ljude'',a ne bogove:cool:

Pa ako pogledaš te ''istočne filozofe'' niko od njih nije došao da ''ispuni proročanstvo'',kao Isus na primer nego su bili ljudi od krvi i mesa,koji su kao došli do neke spoznaje,a i dan danas ih uglavnom gledaju kao ''mudre ljude'',a ne bogove:cool:
tacno tako
dodao bih da je spoznaja..proces...a ne ishod..

koncept boga i svetog duha navodi me na pomisao o tao i te..kao sto bog eto ima svog vernog svetog duha koji za njega cini stvari..tako tao ima svoj te(nacin/metod/sredstvo):think:

Back