Gost 302004
Iskusan
- Poruka
- 6.118
Necu shvatiti pogresno, jer je tvoj post pristojan i uljudan, a ja ljude cenim prvenstveno prema uljudnosti i pristojnosti, a uz to mi spadas u drage forumase. Kao u ostalom i velebit, s kojim se takodje cesto ne slazem, a jako mi je drag.
No ipak, moram da odgovorim na nekoliko stvari. Prvo, postujem da si ti s druge strane, u odnosu na neku prvu stranu. Ali ja nisam ni sa jedne strane i to je jedna od stvari kojima se jako dicim - dakle, iako ne znam koja je druga, a koja prva, sebe ne vidim u tome. Videla si sigurno, ako si pazljivo citala, da sam podjednako potkacio i tu neselektivnu otvorenost, koliko i pogresan odnos prema tradiciji, ako su to krajnosti te dve strane.
Sto se velikih Srba tice, cinjenica je da Vuk ne bi bio Vuk da nije imao podrsku, cak instrukciju i upute sa strane, da Tesla i Pupun ne bi bili Tesla i Pupin da su ostali na Balkanu....
Sto se tice dece i roditelja, to dozivljavam kao toliko intimnu stvar da mislim da apsolutno niko nema pravo da da definitivno misljenje o tome koje bi vazilo za sve ljude i da je pitanje radjanja dece i porodice najlicnija moguca stvar, a kamo srece da se vise ljudi zapitalo na vreme da li su zreli za roditeljstvo....
Dalje, ja ne poricem kolektivizam u pogledu dobrobiti zajednice ali se gorzim svakog kolektivnog identiteta. I individualizam nikako ne podrazumeva stav ,,svet pocinje i zavrsava sa mnom'', mislim da to dvoje nikako nije povezano.
Sto se Crkve tice, cinjenica je da su Rusi hteli da nam daju skolu preko 100 godina pre nego sto je prva otvorena, a da je Crkva to sprecila jer joj nije bilo u interesu prosveceno stanovnistvo. Da ne govorimo o tome, sto mnogo ljudi ne razume, da je crkva vekovima strane jezike i mutante od jezika nametala kao knjizevne, kako prost narod ne bi mogao, cak i kad nauci slova, citati druge knjige do crkvenih...Ujedno je u tome najveci znacaj Vukovog rada.
I zanima me, ako si ti na primer (dakle ne ti, bilo ko ko se identifikuje kao pripadnik nacije ili veroispovesti) zastupnik kolektivnog identiteta, kako to da se identifikujes sa nacijom i verom Srpkinja i pravoslavka, a ne sa odredjenjem recimo Slovenka i paganka? Zar je moguce da covek ne moze samostalno da bira svoja verska ubedjenja i da traga za kulturama koje su njemu bliske? Zasto bi to znacilo potpuno negiranje nacionalne tradicije? Ja mislim da ja nijednom recju to nisam uradio, osim sto sam navodio razloge zasto mi se nasa kulturna tradicija ne dopada, jer me je neko to i pitao. Ako neko ima zdrav odnos prema kolektivu kojem rodjenjem pripada, ako je spreman da ga preispita, kritikuje, pohvali, usvoji dobro, bori se protiv loseg, to je jedini zdrav odnos prema kolektivu. S druge strane, otpuna identifikacija s kolektivom je samo odraz nedovrsenog identiteta i karakteristicna je za kulturno nerazvijene narode.
I ja sam svesna velikih nedostataka kako svog naroda tako i elite koja ga vodi i nemam problem da pogledam istini u oči, ali ne volim preterivanja i posipanja pepelom po glavi gde su stvari samo crno-bele, a crni , najcrnji smo mi. To jednostavno nije tačno i zato sam češće u situaciji da branim,a rado bih da kritikujem , jer ima mnogo toga što treba popravljati. Srbi su nezreo narod slabog pamćenja, a velikog ega i iz toga proističu naši najveći problemi.
Za Teslu je i Evropa bila mala i slaba da podrži njegove projekte , a kamoli Jugoslavija. Da je ostao na Balkanu Tesla bi verovatno bio samo inkasant u Gospiću, a nije isključeno ni da bi stradao u Jasenovcu kao i deo njegove porodice. Sada ga hrvatska država svojata, a ne čuh nigde da na sličan način svojataju Savu Šumanovića npr. Bilo bi logično da bude identičan pristup,ali znamo zašto nije. Ovakvi moji stavovi nekada paraju osetljivije uši, ali to je suština one naše priče o pojedincu istrgnutom iz vremena i prostora . Stvari prosto ne funkcionišu tako. Zato se istorijski fakti ne smeju skrivati, jer da se stvari nisu gurale pod tepih posle ww2 ne bi bilo ni ratova 90-ih.To nažalost rađa ekstreme i videli smo kako se završava.Niko od nas nije tikva bez korena,svi nosimo kako porodično tako i nacionalno i svako drugo nasleđe, a koliko i u kom pravcu ćemo razvijati sebe kao individuu to zavisi samo od nas samih.
Crkva je svakako grešila, greši i danas.Ono što nas treba da zabrinjava nije zašto je Crkva grešila, već zašto nije postojala država. Naučili smo se da olako prihvatamo da imamo državu, da se nemarno odnosimo prema tome, da mislimo da nam je to Bogom dana i nepromenjiva konstanta. Ne zaboravimo da su zadnji Turci iz nekih krajeva otišli pre 100tinjak godina što je samo 1-2 ljudska veka, a mi o tome govorimo kao da je bilo ko zna kad.
Ali , da pustimo istoriju i politiku i vratimo se temi. Odmah da naglasim da ja nisam verski fanatik .Više sam tradicionalista.Kao što verovatno bolje znaš od mene i Svetovid je lako našao svoje mesto u pravoslavlju (slučajno ili ne..uklopilo se iako nema direktnu vezu ) zato što nama vera nije došla mačem, već rečju. Nema nikakve konfrontacije između paganskog nasleđa i pravoslavlja. Ono se prosto prirodno utopilo jedno u drugo,to se vidi po mnogim običajima i svakako da je i ono deo nas . Naravno da svaka odrasla osoba može da bira veru koja joj se dopada. Ili da bude ateista.Danas ima mnogo konvertovanja i to je potpuno na volju pojedincu.
Za mene lično je uvek bilo lako voleti sličnog

Poslednja izmena: