Gledali... Obrazložili... Ocenili... :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stjuart i Vejn pre Istvuda
The-Man-Who-Shot-Liberty-Valance-10083210.jpg

Zašto ne naša tradicija? Zato što nema kulturni kontinuitet niti izgled da će ga uskoro imati; zato što je svaki veliki um postajao veliki zahvaljujući prepoznavanju van granica jer Srbi nisu umeli sami da prepoznaju vrednosti, a ne umeju ni danas; jer je u našem mentalitetu da se mešaju kultura i politika, iako ne postoji kulturna politika; jer smo dugo bili sakralna država i jer se crkva mešala u sve, pa su i prve škole stigle sa 100 godina zakašnjenja zbog Crkve; jer stvaramo nacionalne mitove na krhkim temeljima, često bez pokrića i elementarnih istorijskih znanja, a nemamo nikakvu viziju budućnosti; jer smo skloni da svakakvo smeće i obrasce ponašanja usvajamo sa strane bez ikakvog kritičkog i vrednosnog filtera; jer nemamo kulturu poštovanja različitosti; jer nam je epska poezija do pred XX vek bila vrhunac književnosti; jer srbujemo, a ne umemo da čuvamo svoj jezik, jezičku kulturu, ne znamo ništa ni o toj kulturnoj tradiciji koju imamo; jer smo pagani u svim običajima, a krstimo se kad prolazimo kraj crkve, licemerni smo i kao vernici i kao gradjani.... i tako

naravno, sve ovo s rezervom da uopštavanja nisu dobra (pošto je par gore navedenih razloga blisko stereotipu) i da svetli izuzeci postoje, ali kao takvi najčešće i potrvrđuju pravilo

i sa naznakom da jako volim i poštujem sve ono lepo što je izniklo u našoj kulturi - od narodnih igara, preko sjajne književnosti u XX veku, do odličnog jugoslovenskog filmskog perioda..... ali upravo kad vidiš zlatne mogučnosti i genijalna ostvarenja, još žalosniji i bedniji postaje taj diskontinuitet.....mentalitet i duhovna klima koji ne pogoduju stvaranju nečega što bi imalo ne samo vrednost, već i dalekosežan uticaj na prosvećivanje naroda, koji je, kako god, uz svu tehnološku pismenost i sklonost novotarijama, krajnje neprosvećen, zatucan, duhovno zakržljao...broj nepismenih, a još vise broj funkcionalno nepismenih u Srbiji je zastrašujući....nepismeni ljudi izlaze s Univerziteta.... stvara se stanje hermetičnosti, jer se od svega štitimo nacionalizmom s jedne strane, s druge neselektivno smo otvoreni...nismo nauceni jos od skole da budemo slobodni mislioci, uce nas kolektivistickom nacinu razmisljanja, postavljaju se kolektivisticki identiteti koji se jako tesko razgradjuju, a i kod vecine nije pozeljno da se razgrade, jer bi ljudi skrenuli....

sta mislis, kakav je duhovni nivo bilo kog coveka ako mu je nacionalni, verski, polni, rasni identitet dominantan? psihologija bi rekla da taj pojedinac nije dostigao elementarni nivo samoaktuelizacije

Iako mi nije bila namera, morala sam da se uključim u ovu prepisku.:) Mislim da je nekorektno spočitavati nam da je svaki veliki um u Srba postao veliki tek kad je uradio nešto izvan granica kad znamo koliko je svetskih slikara, kompozitora, pesnika umrlo u bedi i da su slavljeni tek posle njihove smrti. To nije ekskluzivno srpski izum . Druga stvar koja prosto bode oči jeste stav da je Crkva kriva zbog nepismenosti našeg naroda.Najvećom tragedijom našeg naroda ne smatram vekovno ropstvo pod Turcima i stopiranje svakog ekonomskog napretka koliko zabranu školovanja i pismenosti. To je najveći udarac nanet našem narodu kroz istoriju. Crkva , koja je preuzela na sebe i ulogu države u vremenu kada države nije bilo je najmanje kriva za to. Oko nje se okupljalo, ona je podsećala na vreme kad je država postojala i davala nadu za sutrašnjost.

Srećna okolnost za naš narod je bila srpska zajednica u AU čija sudbina nije bila ni malo romantična kao što se danas pokušava predstaviti ,ali je ona sačuvala pismenost , običaje i sve ono na čemu smo dalje nastavili uz Dositeja i Zmaja.
Smeta mi nipodaštavanje i negiranje kolektivne svesti i isključivo potenciranje čoveka –jedinke . Taj stav:svet počinje i završava sa mnom ,taj instant proizvod za sreću pojedinca,taj sebični pogled na svet u kome nema mesta za decu,jer se nisu stekli svi uslovi za njih ili ostarele roditelje , jer su teret koji savremeni život ne može da podnese,taj svet -30sekundne reklame- “mojih pet minuta,jer to meni pripada“..taj svet mi je stran.Ovde naravno ne govorim o tebi,već o onome što nam se nameće kao model življenja kroz poruke koje primamo . Prosto je simptomatično sa kakvom se lakoćom pežorativno govori o patriotizmu na kome su generacije ponikle,napajale se,vaspitavale i na kom je nastala najlepša pisana i slikana umetnost.Ponekad se pitam ko je taj ko određuje da je rodoljublje OUT. Po čemu i u ime čega ? U ime savremenog pojedinaca? Anacionalnog,apolitičnog,aseksualnog...? Da li je čovek koji se odrekao celokupnog svog nasleđa- nacionalnog,verskog I svakog drugog idealan čovek za 21.vek?

Ne bih volela da ovo shvatiš pogrešno. Dopada mi se tvoj senzibilitet i rado čitam ono što pišeš :),ali ja sebe vidim na drugoj strani. Onoj prokuženoj,konzertvativnoj strani,a suštinski liberalnijoj od ostalih u prihvatanju različitosti , onoj koja mora da bude duplo kulturnija ,obrazovanija,pametnija ,jer da bi danas zastupao ideje koje nisu mainstream i koje se nakaradno smatraju nazadnim rizikuješ najgore epitete i pre nego što bilo šta kažeš .Ali dobro...sve je stvar ličnog izbora i osećanja , neko mora da pliva i uz maticu.

Poslednja izmena:
Iako mi nije bila namera, morala sam da se uključim u ovu prepisku.:) Mislim da je nekorektno spočitavati nam da je svaki veliki um u Srba postao veliki tek kad je uradio nešto izvan granica kad znamo koliko je svetskih slikara, kompozitora, pesnika umrlo u bedi i da su slavljeni tek posle njihove smrti. To nije ekskluzivno srpski izum . Druga stvar koja prosto bode oči jeste stav da je Crkva kriva zbog nepismenosti našeg naroda.Najvećom tragedijom našeg naroda ne smatram vekovno ropstvo pod Turcima i stopiranje svakog ekonomskog napretka koliko zabranu školovanja i pismenosti. To je najveći udarac nanet našem narodu kroz istoriju. Crkva , koja je preuzela na sebe i ulogu države u vremenu kada države nije bilo je najmanje kriva za to. Oko nje se okupljalo, ona je podsećala na vreme kad je država postojala i davala nadu za sutrašnjost.

Srećna okolnost za naš narod je bila srpska zajednica u AU čija sudbina nije bila ni malo romantična kao što se danas pokušava predstaviti ,ali je ona sačuvala pismenost , običaje i sve ono na čemu smo dalje nastavili uz Dositeja i Zmaja.
Smeta mi nipodaštavanje i negiranje kolektivne svesti i isključivo potenciranje čoveka –jedinke . Taj stav:svet počinje i završava sa mnom ,taj instant proizvod za sreću pojedinca,taj sebični pogled na svet u kome nema mesta za decu,jer se nisu stekli svi uslovi za njih ili ostarele roditelje , jer su teret koji savremeni život ne može da podnese,taj svet -30sekundne reklame- “mojih pet minuta,jer to meni pripada“..taj svet mi je stran.Ovde naravno ne govorim o tebi,već o onome što nam se nameće kao model življenja kroz poruke koje primamo . Prosto je simptomatično sa kakvom se lakoćom pežorativno govori o patriotizmu na kome su generacije ponikle,napajale se,vaspitavale i na kom je nastala najlepša pisana i slikana umetnost.Ponekad se pitam ko je taj ko određuje da je rodoljublje OUT. Po čemu i u ime čega ? U ime savremenog pojedinaca? Anacionalnog,apolitičnog,aseksualnog...? Da li je čovek koji se odrekao celokupnog svog nasleđa- nacionalnog,verskog I svakog drugog idealan čovek za 21.vek?

Ne bih volela da ovo shvatiš pogrešno. Dopada mi se tvoj senzibilitet i rado čitam ono što pišeš :),ali ja sebe vidim na drugoj strani. Onoj prokuženoj,konzertvativnoj strani,a suštinski liberalnijoj od ostalih u prihvatanju različitosti , onoj koja mora da bude duplo kulturnija ,obrazovanija,pametnija ,jer da bi danas zastupao ideje koje nisu mainstream i koje se nakaradno smatraju nazadnim rizikuješ najgore epitete i pre nego što bilo šta kažeš .Ali dobro...sve je stvar ličnog izbora i osećanja , neko mora da pliva i uz maticu.

Udaj se za mene:lol::worth:

Necu shvatiti pogresno, jer je tvoj post pristojan i uljudan, a ja ljude cenim prvenstveno prema uljudnosti i pristojnosti, a uz to mi spadas u drage forumase. Kao u ostalom i velebit, s kojim se takodje cesto ne slazem, a jako mi je drag.
No ipak, moram da odgovorim na nekoliko stvari. Prvo, postujem da si ti s druge strane, u odnosu na neku prvu stranu. Ali ja nisam ni sa jedne strane i to je jedna od stvari kojima se jako dicim - dakle, iako ne znam koja je druga, a koja prva, sebe ne vidim u tome. Videla si sigurno, ako si pazljivo citala, da sam podjednako potkacio i tu neselektivnu otvorenost, koliko i pogresan odnos prema tradiciji, ako su to krajnosti te dve strane.
Sto se velikih Srba tice, cinjenica je da Vuk ne bi bio Vuk da nije imao podrsku, cak instrukciju i upute sa strane, da Tesla i Pupun ne bi bili Tesla i Pupin da su ostali na Balkanu....
Sto se tice dece i roditelja, to dozivljavam kao toliko intimnu stvar da mislim da apsolutno niko nema pravo da da definitivno misljenje o tome koje bi vazilo za sve ljude i da je pitanje radjanja dece i porodice najlicnija moguca stvar, a kamo srece da se vise ljudi zapitalo na vreme da li su zreli za roditeljstvo....
Dalje, ja ne poricem kolektivizam u pogledu dobrobiti zajednice ali se gorzim svakog kolektivnog identiteta. I individualizam nikako ne podrazumeva stav ,,svet pocinje i zavrsava sa mnom'', mislim da to dvoje nikako nije povezano.
Sto se Crkve tice, cinjenica je da su Rusi hteli da nam daju skolu preko 100 godina pre nego sto je prva otvorena, a da je Crkva to sprecila jer joj nije bilo u interesu prosveceno stanovnistvo. Da ne govorimo o tome, sto mnogo ljudi ne razume, da je crkva vekovima strane jezike i mutante od jezika nametala kao knjizevne, kako prost narod ne bi mogao, cak i kad nauci slova, citati druge knjige do crkvenih...Ujedno je u tome najveci znacaj Vukovog rada.
I zanima me, ako si ti na primer (dakle ne ti, bilo ko ko se identifikuje kao pripadnik nacije ili veroispovesti) zastupnik kolektivnog identiteta, kako to da se identifikujes sa nacijom i verom Srpkinja i pravoslavka, a ne sa odredjenjem recimo Slovenka i paganka? Zar je moguce da covek ne moze samostalno da bira svoja verska ubedjenja i da traga za kulturama koje su njemu bliske? Zasto bi to znacilo potpuno negiranje nacionalne tradicije? Ja mislim da ja nijednom recju to nisam uradio, osim sto sam navodio razloge zasto mi se nasa kulturna tradicija ne dopada, jer me je neko to i pitao. Ako neko ima zdrav odnos prema kolektivu kojem rodjenjem pripada, ako je spreman da ga preispita, kritikuje, pohvali, usvoji dobro, bori se protiv loseg, to je jedini zdrav odnos prema kolektivu. S druge strane, otpuna identifikacija s kolektivom je samo odraz nedovrsenog identiteta i karakteristicna je za kulturno nerazvijene narode.

Poslednja izmena:
cinjenica je da su Rusi hteli da nam daju skolu preko 100 godina pre nego sto je prva otvorena
Ovo sad prvi put čujem, šta bi mi brez naših Rusa ne bi postojali, bre pa u svakom gradu da se podigne spomenik zahvalnosti Rusiji...:)Ali zar nisu upravo oni postavili blokadu za uvođenje narodnog jezika u škole i zalagali se za neki šljblj crkveno slovenski koji je razumelo jako malo crkvenjaka i plemića baš da bi nas što više držali pod svojom kandžom?

Ovo sad prvi put čujem, šta bi mi brez naših Rusa ne bi postojali, bre pa u svakom gradu da se podigne spomenik zahvalnosti Rusiji...:)Ali zar nisu upravo oni postavili blokadu za uvođenje narodnog jezika u škole i zalagali se za neki šljblj crkveno slovenski koji je razumelo jako malo crkvenjaka i plemića baš da bi nas što više držali pod svojom kandžom?

Crkva je imala taj interes, pomenuo sam i to...Ali je ruskoslovenski bio samo jedna od varijanti.....U nesto vise od 100 godina, Srbi su imali cak CETRI razlicita knjizevna jezika, a narod nije govorio NIJEDAN :)
Rusi su hteli da daju skolu, da se stanovnistvo opismeni, Crkva je smatrala da je to nepotrebno.
Kasnije smo sve od skola do nekih bitnih institucija kulture dobili u Austrougarskoj.... A kao sto rekoh i sam Vuk je bio spotican medju Srbima, radio je uz stranjsku pomoc (Nemci su se prikupljanjem folklorne gradje bavili tokom romantizma), a jezicke reforme zapocele su malo pre Vuka, opet od strane srpskih intelektualaca iz AU.
Sve se to desava posle 1790, kada je srpski zivalj presao Savu i Dunav i naselio AU...

Poslednja izmena:
Čudan narod...To me malo podseća na Irce katolike koji malo malo pa pljuju Engleze a s' druge strane niko ne želi da se vrati originalnom keltskom jeziku i tradiciji već pričaju na jeziku okupatora...Bzvz

500 godina pod Turcima stoji, ali je cinjenica i to da smo bili pod kulturnom okupacijom samih sebe, tj. ljudi koji iz crkve i/ili drzave koji su sprecavali da dodje do kulturnog otvaranja (u konkretnom slucaju vrlo bazicnog: otvorenost za pismenost i prosvecivanje), jer im nije bio u interesu prosvecen narod...

Onoj prokuženoj,konzertvativnoj strani,a suštinski liberalnijoj od ostalih u prihvatanju različitosti , onoj koja mora da bude duplo kulturnija ,obrazovanija,pametnija ,jer da bi danas zastupao ideje koje nisu mainstream i koje se nakaradno smatraju nazadnim rizikuješ najgore epitete i pre nego što bilo šta kažeš .Ali dobro...sve je stvar ličnog izbora i osećanja , neko mora da pliva i uz maticu.

Ovo je suština stvari, koju sam ja shvatio još u srednjoj školi, i koja se ogledala u tome, da sam ja i nekolicina meni sličnih, kako učenika, tako i nastavnika, bila etiketirana kao nazadna, konzervativna, gotovo nepoželjna. Bilo je to vreme 2000-ih, kada su se određene mase ljudi, bez ikakvog obrazovanja, opšte kulture, znanja, profesionalne i moralne etike, odjednom našle u situaciji da kreiraju modele željenog ponašanja, crpeći to ovlašćenje isključivo iz činjenice što su se u jednom političkom momentu, obreli na pobedničkoj strani. Moja nazadnost se u to vreme, kao i sad, ogledala u tome što nisam nekritički primao sve bljuvotine koje dolaze iz belog sveta. Nisam se ložio na brendove, odbacivao sam MTV i slične koještarije iz kulturoloških razloga, nisam posmatrao ljude kroz prizmu imovnog statusa(a to je bio trademark moje škole), bio sam kritičan prema novoj političkoj eliti i nisam se bojao da to iznesem pred nastavnicima zadojenim novonastalom ideologijom, smatrao sam krajnje idiotske posete Mekdonaldsu i gledanje filmova namenjenih praznoglavoj deci, nisam dozvoljavao da mi neka neobrazovana budaletina nameće svoja gledišta.

Vremenom sam shvatio da moram stati na loptu, i da se što više posvetim intelektualnom progresu, kako bi poluistine i floskule na koje nailazim, mogao demantovati, ne drekom, nego samo argumentima i jednim misaonim rezonovanjem zasnovanim na zdravom razumu. Takođe, shvatio sam i ovo o čemu ti pričaš, da se ispod te neke našminkane progresivnosti određenih grupa, krije jedna opšta netolerancija, neznanje, neobrazovanost i nepostojanje osnovnih civilizacijskih vrednosti, i da sam ja u suštini mnogo tolerantniji prema svim različitostima, sve dok pod firmom tolerancije ne počne politizacija određenih društvenih pojava . Prema tome, ja, kada danas pričam sa takvim likovima, osećam se kao da stojim na vrh Velebita, a oni jadni, čemerni tamo negde u podnožju, možda kod Obrovca, eventualno Golubića...

Poslednja izmena:
Vremenom sam shvatio da moram stati na loptu, i da se što više posvetim intelektualnom progresu, kako bi poluistine i floskule na koje nailazim, mogao demantovati, ne drekom, nego samo argumentima i jednim misaonim rezonovanjem zasnovanim na zdravom razumu. Takođe, shvatio sam i ovo o čemu ti pričaš, da se ispod te neke našminkane progresivnosti određenih grupa, krije jedna opšta netolerancija, neznanje, neobrazovanost i nepostojanje osnovnih civilizacijskih vrednosti, i da sam ja u suštini mnogo tolerantniji prema svim različitostima, sve dok pod firmom tolerancije ne počne politizacija određenih društvenih pojava . Prema tome, ja, kada danas pričam sa takvim likovima, osećam se kao da stojim na vrh Velebita, a oni jadni, čemerni tamo negde u podnožju, možda kod Obrovca, eventualno Golubića...
Ovo je svakako tačno ali je tačno ida na strani tzv ''patriotske Srbije'' postoji takođe veeliki broj sirovina primitivaca i siledžija ništa manje zadrtih od grupe k oju ti opisuješ, čak u nekim slučajevima i mnogo mnogo više...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back