U politička pitanja ne želim da ulazim, nisam politikolog, ni istoričar, te stoga, iako imam mišljenje, ipak ne bih da ga izlažem, jer su moja znanja skromna, a o takvim pitanjima bilo bi drsko govoriti iz poluinformacije, ili, još gore, iz emocija. Kulturom se bavim, pa sam tu tek dao sebi malo više slobode.
Činjenica je da istorijske prilike nisu pogodovale kontinuiranom razvoju, ali je isto tako činjenica da ni u mirnodopskim vremenima nismo uspevali da se značajno menjamo kao narod. Isto tako, činjenica je da skoro sve temelje kulture i obrazovanja koje smo dobili, dobili smo od Austrougarske i pitanje je bez njih gde bismo bili i na kom bismo nivou danas bili, koliki je naš vlastiti kapacitet. (koristeći se ovim ,,naš'', mislim na stanovnike Srbije, kogod da se tu asimilirao, mešao, a ovde posebno Srbe kao najbrojnije).
Moram reći i to da me, kao misleće biće i konzumenta kulture, tradicija i kulutra Srbije ne interesuju ništa više od bilo koje druge. Kao građanina interesuje me Srbija više nego druge zemlje i stoga sam prema njoj stroži i kritičniji, kao i prema ljudima koje volim, prosto sam takav čovek, kao što me sve lepo što se desi u najmanjem ,,kadru'' na ulici ili ljubaznošću slučajnih susreta obraduje kao dete.... kao individualca, međutim, interesuje me ono što pogoduje mom sistemu vrednosti, etike, ukusa, ono što zadovoljava moje duhovne, intelektualne ili estetske potrebe i ja to zaista slobodno tražim oko sebe, ne ograničavam se nikakvim lokal-patriotizmom, naprotiv, izbegavam ga, svestan da živimo u malom, siromašnom, kulturno nerazvijenom društvu, koje je površno i poznouko, koje ima naizmenične komplekse niže i više vrednosti, koje je hermetično, u kome su mnoge stvari dogmatizovane, koje je moralno posrnulo, u kom ne postoje ni tradicionalne ni opšteljudske vrednosti kao vrsta društvene norme itd. itd. Dozvoljavam sebi da me nužno ne određuje ni to što sam Srbin, ni to što sam Jugosloven, ni to što sam Evropljanin, ni to što sam deo pravoslavnog kruga, ni to što sam muškarac, ni to kojoj klasi pripadam....tačnije da me sve to određuje u meri u kojoj neće sprečiti da budem individua i u meri u kojoj ću prepoznavati dobre stvari, usvajati ih, tražiti u svemu ono što bi mi (duhovno naravno) olakšalo opstanak na svetu koji je jedno vrlo materijalno, poršno, pri tom okrutno i militantno mesto.