Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

The Green Knight

Umetnicka drama filozofija o seronji Gawain-u koji krece na misiju koju je dobio od svog ujaka Kralja Artura i pri tom nailazi na razne gadne likove.

Na kraju ima izbor da zavrsi misiju ili da vara. Da radi sta hoce, smuti starog kralja da mu ostavi presto, da otkaci trudnu devojku koja ga ludo voli i ozeni zgodnu vesticu Aliciu Vikander, ali i da bude uzrok propasti kraljevstva. Sta ce odabrati videcete u filmu.

Ocena zavisi od onog sta ocekujete. Ako volite drame i filozofije koje traze mudrovanje od gledaoca onda je ovo pravi film za vas.

Ako ocekujete akciju, akcije nema ni trunke u filmu. Sem par akcija u krevetu. A ovako neki samari, macevi, borbe, vitezovi, nista.

Drzi paznju, nije previse dosadno iako traje preko 2 sata. :)

MV5BMjMxNTdiNWMtOWY0My00MjM4LTkwNzMtOGI0YThhN2Q4M2I4XkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_FMjpg_UX1...jpg

Ja sam očekivao neku dark fantasy horror tabačinu s obzirom da je A24 u pitanju. A dobio sam neku fantasy limunadu,koja mi je na momente bila dosadna,iako prizanjem dobra je priča generalno i zeleni vitez je lepo odrađen. Kraj je glup. Od mene ima 6/10.

THE RITUAL (2017)

ritual.jpg

Četiri lika koja su nakon ubistva njihovog prijatelja rešila da odu u ŠveCku na planinarenje ali ih prošlost i to što se nedavno desilo prati kroz celu radnju. Dovoljno je bilo skretanje sa planinske staze i ulazak u šumu u kojoj se malo po malo dešavaju sve čudnije stvari da zabava počne (kao i u svakom šablonskom horor filmu). Atmosfera je stvarno mračna kao i čitav ambijent tako da velike pohvale za kameru i produkciju. Sama priča ako se gleda iz ugla radnje filma je već viđena stvar, međutim sa nekog metaforičkog aspekta ovo je borba sa ličnim grehovima i prošlosti koja uhodi čoveka dok je se konačno na kraju ne reši ili se ta prošlost reši njega na veoma brutalan način. Preporuka za gledanje i pored ocene.

OCENA: 7/10

Reminiscence - 7,5/10

SF na liniji mog omiljenog filma i serije. Strange Days gde snimaju secanja na medije tako da mogu da ih ponovo prezive sa sve osecanjima i Upload gde uploaduju ljudsku svest u virtuelni raj gde andjeli mogu da se igraju sa fajlovima i brisu ili menjaju secanja. :D

Ovde je radnja smestena u buducnost gde je u toku rata otkrivena tehnologija koja je sluzila za ispitivanje ratnih zarobljenika tako sto bi omogucila uvid u njihova secanja.

Posle rata tehnologija se koristi u mirnodopske svrhe da ljudi ponovo prozive lepe momente sa svojim najmilijima ili kucnim ljubimcima ili da se sete gde su ostavili kljuceve.

Hugh Jackman glumi vlasnika jedne ovakve aparature, koji drzi firmu sa partnerkom iz rata koju glumi Thandie Newton.
Thandie se nervira jer im posao propada, a razlog je Hugh-ova opsednutost zenom u koju se zaljubio kao mladi tetreb.
Hugh ne moze da prihvati ghosting nakon nekoliko meseci romanse i stalno se vraca svojim secanjima pokusavajuci da nadje razlog zasto ga je ostavila.

Stvari se menjaju kada Natalia Matinez koja glumi detektivku angazuje Hugha i Thandie da joj pomognu na slucaju na kom radi.
Film tada postaje krimi/misterija/triler/akcija...

Tu su jos Rebecca Ferguson, Cliff Curtis i Daniel Wu.

Film nudi i zanimljivu viziju buducnosti u kojoj je Majami poplavljen zbog globalnog otopljavanja, a zbog visokih temperatura grad zivi samo nocu, bogati naravno imaju privilegije i dok je sirotinja do kolena u vodi bogatasi i mocnici uzivaju na suvom.

Sweet Girl - 6.5/10

Osvetnicki film. Akcija.

Jason Momoa glumi muza cija je supruga umrla od raka zbog farmako mafije koja nije dozvolila da se pojavi jeftin lek na trzistu.

Jason se javlja uzivo u studio dok je gost jedan od sefova farmako mafije i obecava osvetu ako mu zena umre.

Dve godine planira sve, ali ne ide bas sve po loju jer su tu i druge zainteresovane strane, korumpirani politicari, policija i sweet girl - njegova cerka koja sve vreme pokusava da ga odgovori od osvete.

Malo kasnim sa ovim, ali nekako mi je izmicala.

Hitler's Circle of Evil (2018)

1629723022974.png

Netfliks serija, igrano-dokumentarna, više dokumentarna. 10 epizoda od po 50+min.

Prvih 6 epizoda sam u dahu odgledao dok nisam video da je 04:00 ujutro. Posle nastavak. Možda meni leže ove stvari sa nacistima ali prilično sam impresioniran. Ni dugo ni kratko, ni malo suvoparno. Jasno dočarano sa pravom dozom dramatičnosti i osećajem za dobar pejsing. Čak su i manje bitni igrani delovi produkcijski izuzetno dobri - sjajna fotografija i fantastično autentični rekviziti. Efekti korektni, kao i većina glumaca.

Priča je o nacistima od samih početaka posle Prvog svetskog pa do kraja, kroz paralelne biografije viđenijih nacista iz Hitlerovog kruga. Pojma nisam imao o motivima, karakteru i naročito međusobnim odnosima Hitlerovih najbližih saradnika - Hesa, Rema, Gebelsa, Bormana, Geringa, Hajdriha, Himlera (i njihovih žena) itd. Kakva latino sapunica među gomilom bolesnika i egomanijaka, od trivijalnosti tipa nabavljanja reflektora za proslavu do krupnih ideološko karijernih pitanja.

Jedna od boljih ako ne i najbolja stvar koju sam video od Netfliksa
10/10

Poslednja izmena:
Reminiscence - 7,5/10

SF na liniji mog omiljenog filma i serije. Strange Days gde snimaju secanja na medije tako da mogu da ih ponovo prezive sa sve osecanjima i Upload gde uploaduju ljudsku svest u virtuelni raj gde andjeli mogu da se igraju sa fajlovima i brisu ili menjaju secanja. :D

Ovde je radnja smestena u buducnost gde je u toku rata otkrivena tehnologija koja je sluzila za ispitivanje ratnih zarobljenika tako sto bi omogucila uvid u njihova secanja.

Posle rata tehnologija se koristi u mirnodopske svrhe da ljudi ponovo prozive lepe momente sa svojim najmilijima ili kucnim ljubimcima ili da se sete gde su ostavili kljuceve.

Hugh Jackman glumi vlasnika jedne ovakve aparature, koji drzi firmu sa partnerkom iz rata koju glumi Thandie Newton.
Thandie se nervira jer im posao propada, a razlog je Hugh-ova opsednutost zenom u koju se zaljubio kao mladi tetreb.
Hugh ne moze da prihvati ghosting nakon nekoliko meseci romanse i stalno se vraca svojim secanjima pokusavajuci da nadje razlog zasto ga je ostavila.

Stvari se menjaju kada Natalia Matinez koja glumi detektivku angazuje Hugha i Thandie da joj pomognu na slucaju na kom radi.
Film tada postaje krimi/misterija/triler/akcija...

Tu su jos Rebecca Ferguson, Cliff Curtis i Daniel Wu.

Film nudi i zanimljivu viziju buducnosti u kojoj je Majami poplavljen zbog globalnog otopljavanja, a zbog visokih temperatura grad zivi samo nocu, bogati naravno imaju privilegije i dok je sirotinja do kolena u vodi bogatasi i mocnici uzivaju na suvom.
Kakav film…skoro sam na pola ali…uf.

ZODIAC (2007)

Zodi.jpg

Film baziran na istinitoj priči. Zodiak je manijak neuhvatljiv policiji koji svoja ubistva uredno najvljaje javno tako što prosleđuje pisma sa zagonetkama redakcijama različitih novina i zahteva da se ista objave kako žrtve ne bi bile još veće. Crtač iz jednog od tih listova postaje opsednut celim slučajem jer je dobar u rešavanju zagonetki u povezivanju stvari što se ne bi reklo za policiju i ostale koji se ceo film nekako vrte u krug. Meni je malo naporan film za gledanje, previše vraćanja, gubljenja vremena i odlaska nigde mada svi predpostavljaju ko je ubica a kraj u stvari nije spektakularan (ipak je to stvarna priča). Mark Ruffalo maestralan u ulozi pandura-inspektora dok su ostali nekako prosek. Slušao sam intervju u vezi ove uloge i Mark je ladno otišao samoinicijativno kod tog pandura David Toschija dok je još bio živ da izbleji sa njim pre samog snimanja kako bi skontao o kakvoj ličnosti je reč (što se na kraju pretvorilo u vešdnevno opijanje).

OCENA: 7.5/10

Malo kasnim sa ovim, ali nekako mi je izmicala.

Hitler's Circle of Evil (2018)

Pogledajte prilog 997690

Netfliks serija, igrano-dokumentarna, više dokumentarna. 10 epizoda od po 50+min.

Prvih 6 epizoda sam u dahu odgledao dok nisam video da je 04:00 ujutro. Posle nastavak. Možda meni leže ove stvari sa nacistima ali prilično sam impresioniran. Ni dugo ni kratko, ni malo suvoparno. Jasno dočarano sa pravom dozom dramatičnosti i osećajem za dobar pejsing. Čak su i manje bitni igrani delovi produkcijski izuzetno dobri - sjajna fotografija i fantastično autentični rekviziti. Efekti korektni, kao i većina glumaca.

Priča je o nacistima od samih početaka posle Prvog svetskog pa do kraja, kroz paralelne biografije viđenijih nacista iz Hitlerovog kruga. Pojma nisam imao o motivima, karakteru i naročito međusobnim odnosima Hitlerovih najbližih saradnika - Hesa, Rema, Gebelsa, Bormana, Geringa, Hajdriha, Himlera (i njihovih žena) itd. Kakva latino sapunica među gomilom bolesnika i egomanijaka, od trivijalnosti tipa nabavljanja reflektora za proslavu do krupnih ideološko karijernih pitanja.

Jedna od boljih ako ne i najbolja stvar koju sam video od Netfliksa
10/10
Ala lik skroz desno liči na Hajnrih Himlera, neverovatno. :hahaha:
Pogledaću ako nađem neki link za download.

Bloody Sunday (2002)

1630320049298.png

Dugo sam izbegavao ovaj film zbog dosta dijaloga na teškom akcentu u kombinaciji sa lošim titlovima. Ipak...

''Krvava nedelja'' u Severnoj Irskoj - čuveni incident koji se desio 1972 u kome je Britanska vojska ubila 14 a ranila još toliko demonstranata kada su se protesti u već napetoj atmosferi oteli kontroli. Film je vizuelno odličan, pseudo-dokumentarni stil, lišen muzike uz dosta ručne kamere. Estetika je sjajna, autentična - odvratno sumorno vreme, kostimi 70ih...Dobar je i kasting, uglavnom (jedino je neki Englez komandant malo preteran). Džejms Nezbit sjajan. Najkontroverznije je korišćenje ''shaky cam'' da bi se dočarao pseudo dokumentarni stil, mada iako ne preterani fan toga, mislim da je ovde bolje izvedeno nego u većini filmova. Ono što jeste tehnički problem filma su neki haotični rezovi između sve kraćih scena koji, naročito pred kraj, postaju smetnja i distrakcija od nečega što bi trebao da je klimaks priče. Primer kada stil postane sam sebi svrha.

Ipak, ono što mi je najviše nedostajalo u filmu je za nijansu ubedljivija akcija na kraju - naročito posle toliko duge pripreme i podizanja tenzije, jer su stradanja prikazana uglavnom na naivne načine, ali više od svega - malo dublja pozadina. Ambiciozan pseudo-dokumentarni pristup sa svim stilskim dosađivanjem se morao pozabaviti više nekim pitanjima i možda imati malo više 🥚🥚. Sama IRA se pojavljuje samo kao 'trepni i propustićeš' cameo, njen uticaj nepoznat a razlozi za agresivnost Engleza, preplašenih i 'lakih na obaraču' - ni toliko. Na kraju, poruka filma deluje previše upadljiva i donekle površna. Moglo je bolje, ali slab sam na vizuelno.

6,5/10

The Protege

krimi,akcija
glumci: Michael Keaton,Maggie Q,Samuel L. Jackson

Ana (Megi Kju) je najveštiji plaćeni ubica na svetu - kao dete ju je spasio legendarni Mudi (Semjuel L. Džekson) i polako učio „porodičnom poslu”. Kada čoveka koji joj je bio poput oca i koji ju je naučio svemu što treba znati o poverenju i preživljavanju brutalno ubiju, Ana se zavetuje na osvetu.

Back