Gledali... Obrazložili... Ocenili... part 2

MV5BY2Q1OGI4ZGQtMzc3OS00YzIyLThhNWQtYWUxODc3NzU0YWQ4L2ltYWdlL2ltYWdlXkEyXkFqcGdeQXVyMTQxNzMzND...jpg

Dobar! Kraj mi je malo bezveze,ali pošto je Denzel u pitanju(:worth:) može da prođe. 7.5/10

Into the Labyrinth / L'uomo del labirinto (2020)

Labrinth.jpg

Još jedan od onih zašto je film pokvario knjigu! Ko nije pročitao Donato Carrisija onda možda stekne drugi utisak ali meni je ovo mlako. Ogromna zamerka što je deo filma na Engleskom a deo na Italijanskom?! Kapiram kao dva različita segmenta (verovatno su i snimljena potpuno odvojeno) ali što toliko pate da ubace poznate glumce u nešto što bi trebalo da ide na jeziku na kom je to i pisano... Same uloge su ok, Dustin Hoffmanu ovo nije baš leglo ali mislim da glumci nisu problem koliko je to loša kamera, editovanje i cela zbrzana produkcija. Pojedini efekti kao vožnja automobilom gde se umesto prave okoline stavlja jadna animacija (alo 21 vek)?!?, onda izgled devojke koja godinama nije videla svetlost dana sa potpuno zdravim zubima?!? Sobe i prostori sa plastičnim elementima itd... Priča je odlična i vredi pogledati film samo zbog toga jer koliko toliko prati knjigu ali je materijal za dobar spektakl bačen u vodu.

OCENA: 6.5/10

Sofi Šol - Poslednji dani (Sophie Scholl - The Final Days) je istinita priča o najčuvenijoj nemačkoj antinacističkoj herioni, film koji je 2005. bio nominovan za oskara medju 5 najboljih stranih filmova. Sofi Šol bila je član tajnog udruženja antifašista "Bela ruža" koje se nenasilnim sredstvima borilo protiv nacional-socijalističkog režima u Nemačkoj u vreme Drugog svetskog rata.

Come and See aka Иди и Смотри (1985)

MV5BN2EzNmFkYmEtOTBhYy00ZjY2LWE3MTYtOWIxOTVmNDU1Y2VlXkEyXkFqcGdeQXVyNjg3MTIwODI@._V1_.jpg

Esej:

Izgleda da nisam bio jedini koji ovo još nije pogledao, jer vidim da je postao popularan i medju Jutjub filmadžijama. Ukratko, nisam fan ratnih filmova o Drugom svetskom (pre sam za drame u tom okruženju), mahom jer sam svestan da (naročito u doba digitalne kamere) nikada nećemo dobiti nenadmašnu, strašnu, analognu autentičnost jugoslovenskog partizanskog filma sa Kjubrikovim ili eventualno pristupom Olivera Stouna.

Uzevši u obzir hvalospeve za film Come and See, pomislio sam, iako skeptičan, da taj film od 35god može doneti nešto slično. 'Šokantnosti' o kojoj svi govore nisam pridavao previše značaja (i bio sam u pravu - ovdašnja publika je oguglala na takve stvari odavno, čak sam i više očekivao). Ali moram priznati da me je već početak dosta prijatno iznenadio. Ratni film mora biti nadrealan, bizaran i mentalno oboleo da bi bio realističan i da bi publici dočarao osećaj rata. Efekti, uniforme i kaskaderi a la Spašavanje redova Rajana nisu dovoljni.

Film rat posmatra iz očiju zbunjenog tinejdžera koji želi da se priključi partizanima. Priču je teško objasniti pa neću ni pokušavati. Ono u čemu je film briljirao jeste osećaj ranjivosti i konfuzije; u većem delu nepoznatog, nedefinisanog ali smrtonosnog neprijatelja; nečeg nadrealnog u realnom vremenu; uznemirujuće realističnih specijalnih efekata i 'crtanja' ratnog horora implicitnim i vrlo retko eksplicitnim nasiljem kao i 'bujicu događaja' koja nosi likove koji se i pored želje da je izbegnu u njoj nadju. Scene su neverovatno ambiciozne i često neobjašnjivo dobro izvedene, naročito ako se uzme u obzir koliko su duge i koliko statista je u njima uključeno. Na kraju - i kako autentično i raznovrsno svi ti statisti izgledaju. Postoje briljantni momenti kada je naizgled usputna scena ili kadar od dve tri sekunde jeziv klimaks nečega što je građeno prethodnih 5-6min. Jako duga (+-30min) i haotoično beznadežna scena napada na selo je recimo nešto tehnički najimpresivnije što sam video u ratnom filmu, verovatno ikada. Atmosfera horora takođe. Ideološki, međutim, i ne baš...jer vidim da nisam jedini koji u podivljalim pijanim 'Nemcima' iz ovog filma pre vidi neke druge, no dobro.

Međutim onda, kao po starom dobrom pravilu, ambiciozni nadrealni početak i spektakularni vrhunac, autora ostavljaju bez ideje za kraj/poslednji čin koji je sa svojih jedva 15min gotovo u svemu nedostojan svakog prethodnog 'čina'. Nakon pomenute scene film postaje vrlo tanak, ni malo hrabar niti originalan a karikaturni prikaz neprijatelja koji sam pomenuo, ispostavlja se, nije bio slučajan pa kraj filma obeležava utapanje u klasičan istočnoevropsko-komunističko-sovjetski kliše. Šteta.

Ipak, neću biti prestrog jer je film važna lekcija iz oblasti ratnog filma, naročito tehničkog aspekta, a i dovoljno univerzalan da su poruke u njemu primenljive gotovo na svaki rat. Reći da je to najbolji ratni film smešten u Drugi svetski ne bi značilo ništa, jer je između holivudskih karikatura 50-60ih ili plitkih spektakala(?) novijeg datuma, propagandnih pamfleta jugoslovenskih partizanskih i tehnički skromnih nemačkih filmova konkurencija za ozbiljan, sveobuhvatni (anti)ratni film smešten u to doba zapravo vrlo tanka. Uz, to, ''pocinkovanost'' digitalne kamere nikada neće dočarati prljavu sirovost analogne koja je za ovakve teme neophodna, pa je ovo možda i definitivna situacija sa filmovima ovog tipa.

8/10

Sta je pitanje?

Ovo ti je sa Langovog tvitera kad je zavrseno snimanje prosle godine. Snimali su od avgusta do oktobra.

dont breathe 2.jpg

Mnogo toga se snima u Beogradu. Negde se to vidi. Na primer, The Outpost serija, Kalemegdan, pa spomenik na Avali itd. Ili Besonova Ana gde se vidi ceo centar grada...

A negde se ne vidi da je to Beograd, nego je to set, scenografija koju naprave, kao na primer Crawl sa Kayom Scodelario. Nit imamo okean, ni uragane, ni krokodile, ali je snimano u Beogradu.

Ako i dalje sumnjas pogledaj Full Cast & Crew za film i videces gomilu nasih ljudi i videces da je to ista ekipa koja je radila i Crawl koji je takodje producirao Sam Raimi kome se svidelo da radi ovde u Beogradu.

Sta je pitanje?

Ovo ti je sa Langovog tvitera kad je zavrseno snimanje prosle godine. Snimali su od avgusta do oktobra.

Pogledajte prilog 1007418

Mnogo toga se snima u Beogradu. Negde se to vidi. Na primer, The Outpost serija, Kalemegdan, pa spomenik na Avali itd. Ili Besonova Ana gde se vidi ceo centar grada...

A negde se ne vidi da je to Beograd, nego je to set, scenografija koju naprave, kao na primer Crawl sa Kayom Scodelario. Nit imamo okean, ni uragane, ni krokodile, ali je snimano u Beogradu.

Ako i dalje sumnjas pogledaj Full Cast & Crew za film i videces gomilu nasih ljudi i videces da je to ista ekipa koja je radila i Crawl koji je takodje producirao Sam Raimi kome se svidelo da radi ovde u Beogradu.
ne sumnjam nego sam pitao jer nisam znao

Money Heist (2017-) S05

158237-money-heistnetflix-india-twitter.jpg

Trepćem, dva, dvadeset dva puta. Otet sam u sopstvenoj kući. Prisiljen da gledam "devetnaestu" sezonu nečega što je imalo potencijal da bude interesantno u prve dve...epizode.

Serija je infantilna, bolno bezidejna eksploatacija popularnosti prve sezone i poslovično španskog fazona pravljenja hiper-kompleksnih priča koje više niko živ ne može da prati a koje se neprirodno savršeno uklapaju na kraju, uz posebno iritantno izmišljanje pravila i elemenata/likova/prostorija u hodu kada god to scenariju zatreba. "Ha, ko je mogao da očekuje da ćemo IZMISLITI ovo sada".

U ovoj sezoni neka anarho-levičarska agenda je još napadnija pa lik dobija batine jer je - homofob i fašista (lik radi u obezbeđenju), glavni likovi su moralno još ogavniji i uvereniji da 'rade pravu stvar', akciju prekidaju petominutni paneli o mukama transrodnih osoba :roll:, dijalog je iz stripa, realizam se raspada, likovi liče na Marvel heroje sa sve onim klečećim doskokom, a ne postoji scena koja nije najdramatičnija ikada, čak i kada je lik u klonji. Akcija je odlična...za standarde Bolivuda i turskog rimejka Ramba. Muzika - samo epic, cela Youtube lista. Jedina svetla tačka je nekoliko lepih žena i saznanje da je ovo poslednja sezona.

3/10 (...veoma lepih žena)

Kate - 8/10

Odlicna akcija. Jedna od najboljih. Nije Taken, ali recimo John Wick tu negde.

Kate je zenski Wick u Japanu, kada odluci da se povuce postaje igracka u rukama zloca zbog mafijaskih obracuna.

Namesteni svaler je otruje i ostaje joj samo 14 sati da se osveti i okaje svoje grehe.

Pohvale za ekipu Mary Elizabeth Winstead kao Kate, odlicni Woody Harrelson, simpaticna Miku Patricia Martineau, Michiel Huisman (Game of Thrones, The Flight Attendant) i veteran Jun Kunimura.

Pazljiva rezija. Ima lepih detalja kad Kate i Ani idu uskim prolazom senka macke koja ih prati sa krova. I tako neke sitnice.

Akcione scene su dobre, posebno Kateina tuca sa pederom, dok Ani pokusava da skonta kako se koristi pistolj. :D

Bolji od Atomic Blonde i Jolt. Preporuka za akciju. :ok:

Back