Ginekologija

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
dr:
Eksplorativna kiretaža je uzimanje materične sluznice na isti način kako se radi i prekid trudnoće i dobijeni materijal se šalje u laboratoriju u cilju PH (patohistoloskog) pregleda i utvrđivanja prave i definitivne dijagnoze.
Ne znam zasto su se odlicili za explorativnu kiretazu a ne za biopsiju, to je nesto sto si trebala da pitas svog lekara, koliko vidim ti imas 24 godine a explorativna kiretaza se radi zenama preko 40te godine zivota.
Jesi li sigurna da si dobro razumela,da je explorativna kiretza, da nije endocervikalna kiretaza?
Sto se tice tvojih nalaza oni ukazuju na diskariozu i displaziju lakog stepena, sto moze biti uzrokovano i infekcijom HPV na primer.

Moja dr je na odmoru a uput sam uzela od druge dr iz tog doma zdravlja. U Visegradskoj su se ponasali kao da je to nesto sasvim normalno, nista spec. i na svako dodatno pitanje su ponavaljali vec receno, ocajan im je odnos sa pacijentima! Na uputu bas pise eksplorativna kiretaza u dnevnoj bolnici, cak sam odmah posle isla na utvrdjivanje krvne grupe. Zanima me samo zasto su se odlucili na ovaj ozbiljniji zahvat koji se radi u totalnoj anesteziji i koji pretpostavljam da moze da ostavi posledice kao i kiretaza....
Hvala vama u svakom slucaju a ja cu videti sta mi je ciniti!

mostarci:
Mene interesuje da li je moguce da zena zatrudni prirodnim putem i ako je kod muza nalaz spermograma oligoasthenospermija, moji nalazi su ok.Koja potpomognuta oplodnja se radi kod ove dijagnoze?MM 28god.ja 26god.sa neplodnoscu se boromo vec 2god.Pozdrav.
Moguce je. Mom muzu je receno da ima oligoastenospermiju, i operisao je varikokelu, s tim sto nismo znali da sam ja tad bila vec trudna. Ne znam sad za pojedinosti u vasem slucaju, ali da je teoretski moguce - moguce je. Puno srece!

Pozdrav.U oktobru mi je u cervikalnom brisu i vaginokulturi izolovan streptococcus haemolyticus-grupa b.Terapija-10 dana ampicilin.U dec. kontrolni bris ponovo isto,terapija 3 kutije cefaleksina.Hlamidija,mycoplas. i ureaplasma negativne.Da li je to nesto ozbiljno posto planiram trudnocu,odn.da li moram prvo to da izlecim?

Stvarno ne znam, to ces morati da pitas svoju poznanicu,od ginekoloskih tegoba jedino endometriozi prija trudnoca.
Nakon prekida trdunoce bar nekoliko meseci ne treba ostajati u drugom stanju ponovo.

Colpitis smo vec objasnili,od prvog posta na ovoj temi pa nadalje govori se o vaginalnim infekcijama.Uzrocnik se utvrdjuje uzimanjem briseva a leci se na osnovu nalaza antibiograma.Adnexitis je upala, u tvom slucaju, desnog jajovoda ,zapravo tkiva koji okruzuje matericu i jajovod.
Najcesce nastaje ushodnim kretanjem infekcije iz vagine.Leci se antibioticima.

Da li polni odnos moze da dovede do urunarne infekcije,ukoliko je rec o mozda nekoj bakteriji,a da pri tom ne dolazi do polnih infekcija?
Ovo pitam jer mi je simptomaticno da se ponavlja vec trci put za redom,a doktorka tvrdi da nije infekcija,jer nisu nadjene bakterije,vec da je u pitanju samo pesak.Doduse i prodje uz dosta cajeva kroz 7-8 dana,al to treba izdrzati :cry:
I kako da se desi ,da se pesak pokrene bas sledeci dan od odnosa?? Hvala

Zbog blizine cmara i uretre koja je kod zena jos i kratka vrlo cesto dolazi do urinarnih infekcija.
Prilikom seksualnog odnosa usled vlazenja vrlo cesto bakterije sa cmara (gde im je i normalno staniste)dosetaju do uretre a da pri tome ne prave polne infekcije,vec samo vrlo bolne cistitise odnosno upale mokracne besike.
Ne znam kakav je nalaz tvog urina i da li si radila urinokulturu.Pesak moze biti pokrenut polnim odnosom, prosto logicki razmiljaj ipak u toku odnosa ima podosta truckanja koje moze pokrenuti pesak.
U svakom slucaju ,uradi urin i urinokulturu ali promeni laboratoriju u kojoj to radis, redovno uzimaj dosta tecnosti i nakon odnosa se obavezno istusiraj i odmah piski.

Krajnje sam odusevljena brzinom odgovora koji sam dobila!!! :-) I beskrajno zahvalna!!! Htela bih da pitam jos nesto... Ali prethodno cu ukratko napisati "istoriju" svojih odlazaka kod ginekologa. Naime u avgustu mesecu isla sam na rutinski pregled gde mi je utvrdjeno da imam ranicu na grlicu materice, vs IIIa i radjen mi je PAPA koji je bio II. Prepisana mi je terapija sinacilin, uvin caj i vaginalete poligynax. Zatim je usledila terapija dovicyn i vag. neo-penotran. Na sledecoj kontroli navodno nalaz je poboljsan, ali mi je prepisana terapija vag. povidon jod, vag. kantarion i uradila mi je tusiranje Aboth. Da bi mi na sledecem pregledu dala vag. Cansen 3 kom. Nakon dva meseca ponovao sam otisla utvrdila mi je kao sto sam vec napisala Copitis i Adnexitis... i prepisala terapiju dovicyn, chymoral forte i vag. neo-penotran. Jako sam umorna od vaginaleta i silnih pegleda, da ne pominjem da idem kod privatnika i da sam i tu jos dodatno potrosila silne pare, nije da mi je zao, mislim kad je zdravlje u pitanju... ali molim vas kazite mi kako da se najbolje cuvam, sta je najveci uzrok infekcija, tj. kako se prenosi (mislim da li su to jedino odnosi). Molim vas pomozite mi, jer ja volim onu izreku "bolje spreciti, nego leciti" , a ne znam kako da to sprecim! :'(

Vrlo jednostavno, prvo treba uraditi dobru dijagnostiku, znaci sve one briseve koje iskreno nemam snage vise da pominjem jer od prvog posta na ovoj temi pa nadalje sam ih spomenula 10000 puta.
Isto to treba i da uradi i partner pa da se infekcija izleci na osnovu nalaza antibiograma.
I naravno,od kondoma nema bolje zastite.

Napokon su gotovi rezultati,a i problemi su se sami povukli uz dosta tecnosti i cajeva.Izgleda da ipak nije u pitanju infekcija,jer pise Bakterija-malo
leukociti-5-6
epitelne celije-5-6
soli-masa u ratr(zadnja dva slova su necitka pa ne znam...)
izgled-zamucen
Sta mislis,da li je to ipak samo pesak koj se cesto pokrece u poslednje vreme,ili mozda nesto drugo? Hvala .

Molim vas da mi objasnite nalaz.
u vagini blejicasta sekrecija, grlic dug 1,5 cm,epit. uterus sin poniran, pokretan neosjetljiv, adneksalijeva iza uterus pokretna neosejtljiva desna slobodna neosejtljiva.
- VS II, cand - Tv - dod - BV +++
- PAPA 1325
- Uztv. Uterus subseptus sl u prilogu, i dijelom zadebljana sluznica, l. ovari iza uteusa 29x18mm, d.ovari 31x23 mm. CD bez slobodne tecnosti.
Dg. Colpitis BV uterus subseptus. Adnexitis chr sin
Th Orvagyl tbl 400 mg 2x1/10 dana za oboje i Orvagyl vag 1x1

Pitanje:

Pre dve i po' godine prvi put izolovana mi je (samo i jedino) Candida albicans. Svaki bris uradjen pre i posle toga, svaki test, pregled i UZ je bio regularan ili u granicama normale. Dakle u toku 8 isprobanih terapija sam citala i ucila o tome koliko mogu i nije mi jasno sledece: Na listi mojih bivsih terapija (nema potrebe da nabrajam?) bilo je dosta antibiotika a ne antimikotika, da li postoji razlog zasto posto je to jedina gljiva koja zivi u simbiozi sa mnom (a da je u visku jel'te)?
Tretirana sam vaginaletama sirokog spektra dejstva opet zasto? Nakon sto sam odreagovala prvi put uspesno na Nystatin, gljivica je nakon manje od 7dana ustanovljena kao rekurentna. Apsolutno sam bila ubedjena od tog momenta da imam sistemsku kandidu ali su vec dva ginekologa odbila da mi daju uput (jel' se tako zove?) za obicni lab nalaz na sistemsku kandidu, sto me dalje naravno onemogucuje da kupim lek za istu (ili i ako je izvodljivo u kombinaciji privatan lab i rezultat, opet mi treba neko ko ce mi reci kako koristiti terapiju, jer nije da imam dr u familiji).
Da li je pogresno da posto vec znam da imam vaginalnu Candida-u, da uzmem samovoljno oralnu terapiju (Nystatin isto)? Koliko je pogresno posle istog zasejati unistene kulture posto sam citala da je to neophodno?
Molim samo da ne dobijem kritiku kako treba sa doktorom sve u konsultaciji da radim posto isti NECE sa mnom da pregovaraju na temu sistemske, a tretiraju me lokalno i bezuspesno jace od 2godine.

Unapred zahvalna :-)

Odakle si?
Kod tebe se ne radi o sistemskoj kandidijazi nego o neadekvatno dijagnostifikovanoj infekciji.
Vracam se opet na sam pocetak teme, da li ti je ikada uradjen bris?Ne vaginalni sekret nego bris sa izolovanjem uzrocnika infekcije.

Zanima me u stvari kako vam izgleda ovaj moj polozaj jajnika i sta znaci dijelom zadebljana sluznica materice. Doktor mi je rekao da je moguce da je nasljedno, ....majka mi je imala dva spontana, prije mene i prije brata. I zanima me da li se radi o jakoj infekciji? Nakon Orvagyl terapije kada sam dosla ponovo kod doktora i bombardovala ga pitanjima, na ovo pitanje mi je odgovorio...promjeni partnera....tek tako!!!. S partnerom sam vec dvije godine, a svrab i pojacan sekret pojavio se prvi put prosle godine, u vrijeme kad sam bila pod stresom....imala sam smrtni slucaj. Nisam se javila doktoru jer me proslo nakon dva tri dana i povezala sam problem sa stresom. Drugi put u septembru odmah nakon mora i od tad vrijede ovi nalazi i ova terapija. Danas cini mi se da se problem ponavlja....pa planiram doktoru, ali moram da mjenjam ginekologa :). Neko kome mogu da postavim pitanje kakvo hocu i da ne budem dosadna. Da kazem jos.....imam redovne cikluse, svakih 28-29 dana. Imam 29 godina i nisam radjala.

O infekcijama i tacnom dijagnostifikovanju istih smo napisali pa recimo 70 strana, znaci od prvog posta pa nadalje samo o tome pricamo.
Nemoj mi persirati, ti i partner morate da uradite potpunu dijagnostiku, znam da te mrzi da citas od pocetka ali sve o tome kako,gde ,zasto...vec je napisano.Svrab iako isto svrbi moze biti uzrokovan razlicitim stvarima.
Sto se tice nalaza zadebljanja, zadebljanje matericnog zida zavisi i od dela ciklusa u kom je ultrazvuk radjen.Uterus subseptus znaci da u tvojoj materici postoji pregrada koja ne treba tu da bude, u zavisnosti od tacnog polozaja i velicine ona moze biti prepreka normalnoj trudnoci i taj problem se hiruski resava.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back