Hrastovnik
Poznat
- Poruka
- 9.374
Naravno da ima veze sa Merkurom; Rimljani su sve strane bogove trazili kao samo vrste sopstvenih, odnosno kao da ljudi obozavaju zapravo iste bogove, samo ih drugacije zovu. U suprotnom bi bili nevjernici i ne bi prosli kroz rimskomediteranske integracije, vec bi bili najgore tretirani; kao nevjernici.
Ne moze se keltski bog Lug direktno predstaviti kao bog Sunca i svjetlosti; nema izvora za tako nesto. Odakle si preuzeo taj podatak?
Ako prihvatimo opise koje su Rimljani ostavili, recimo bas Julije Cezar, koji poredi Lugusa sa njihovim Merkurkom (ili recimo grckim Hermesom); Lug je bio bog zanatstva i vjestine, zastitnik trgovaca. Ovo bi trebalo naravno uzeti sa rezervom, ali na istini dobija kada razmotrimo recimo kakve su epitete recimo stari Irci Lugu dodijeljivali - Samildánach ('vicni svim vjestinama'), sto indirektno potvrdjuje da je nekih osnova bilo za Cezarov zapis.
O tome da su Kelti poistovjecivali Luga sa Suncem ne vidim apsolutno nikakav dokaz. Predstavi ih, ako imas.
![]()
Prvi put čujem za sumerskog boga Lugaša. Otkuda ti to?
Sumerski bog Sunca se zvao Utu
![]()
Kakav je sad pa to Lugas???
Kao prvo, Goti su bili germansko pleme, a ne skitsko. Srecom, gotski je jedini od istocnogermanskih jezika koji nam je dan-danas vrlo dobro poznat, tako da tu nikakvih dilema ne moze biti. Veze sa skitskim jezikom neke vece nema.
A kao drugo, sami Goti nisu ucestvovali u etnogenezi Njemaca, odnosno nikako ne mogu biti Njemci.
Naveo sam ti ja. Zato sto nema pouzdanih dokaza koji bi tvrdili; vecina tvrdi da je rijec keltskih korijena...
I vec sam ti bio objasnio da nije nikako njemacka, vec da dolazi cak od Rimljana.
Uporedi tvoje rijeci crveno markirane u citiat i ukucaj na pretrazivac izraz Lugh sun god, otidji na Books i naci ces dokaze da je Lug (Lugh) bozanstvo sunca:
http://www.google.ca/search?q=Lugh ...&ie=UTF-8&tbo=u&tbm=bks&source=og&sa=N&tab=wp
Pored tvog ovako pokazanog neznanje na tebe ne vrijedi trositi vrijeme.
Poslednja izmena od moderatora: