Germani i Alemani

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne stvarno Hrastovnik ne praviš poentu... Slaven ti je lepo sve postavio i pokazao kako je ...

Svako ima pravo na svoje misljenje. Nadjite taj novcic u zbirci nekog muzeja ili zvanicnog kataloga antickog novca i stvar je rijesena. Toga nema, pa cak tog novca nema ni kod antikvara koji sami kreiraju, sami kuju i sami prodaju online. Manite se tih dokaza.

Nego se prodji advokatisanja i sto se i ti ne ukljucis u komentarisanje ostalih mojih priloga o Germanima?

Poslednja izmena:
Svako ima pravo na svoje misljenje. Nego se mani advokatisanja, sto se i ti ne ukljucis u komentarisanje ostalih mojih priloga o Germanima?

Pa gledam . Slaven ti lepo postavlja pitanja na koja ti i ne odgovaraš. Lepo ti dokumentuje sve i može ako nešto treba. Šta da se uključim dalje... Znamo svi da su Germani nastali kao jezička unija par "vrsta" naroda. Kao i Sloveni... Kanije definisana i kulturno. Ti time što sve svrstavaš u Srbe stvarno ubijaš prostor za diskusiju.

Pa gledam . Slaven ti lepo postavlja pitanja na koja ti i ne odgovaraš. Lepo ti dokumentuje sve i može ako nešto treba. Šta da se uključim dalje... Znamo svi da su Germani nastali kao jezička unija par "vrsta" naroda. Kao i Sloveni... Kanije definisana i kulturno. Ti time što sve svrstavaš u Srbe stvarno ubijaš prostor za diskusiju.

Nisam ja ovdje da odgovaram na Slavenova pitanja, nego smo ovdje i Slaven i ja da pricamo o tome ko su istinski Germani. Nema on meni sta da postavlja pitanja, nego o svakom prilogu njegova konkretna replika. Dosli smo do Raetije i Vindelike i postavio sam dokaze da tu nije bilo Nijemaca, nego su raeti bili Etrurci, a Vindi su Wendi Sorbi, Serviodurum je srbska tvrdjava.
Drevni kelti su imali boga Tanaisa kasnije nazvanog Tara ili Taranis. I to su fakti. O onom novcu rekoh: pokazite istorijski izvor, muzejsku zbirku ili naucni katalog, a ne prodavace laznih zlatnika pod izgovorom da su anticki.

Poslednja izmena:
Svako ima pravo na svoje misljenje. Nadjite taj novcic u zbirci nekog muzeja ili zvanicnog kataloga antickog novca i stvar je rijesena. Toga nema, pa cak tog novca nema ni kod antikvara koji sami kreiraju, sami kuju i sami prodaju online. Manite se tih dokaza.

O onom novcu rekoh: pokazite istorijski izvor, muzejsku zbirku ili naucni katalog, a ne prodavace laznih zlatnika pod izgovorom da su anticki.

Hrastovniče, a da ti kažeš odakle je taj tvoj novčić? Pokaži istorijski izvor - katalog, zbirku, bilo šta.

Zar stvarno hoćeš da kažeš da je Vikipedija validan izvor? :think:

I kako sada ti ipas pravo da citas sta pise na novcicu, a ja:

aleksandovoime.jpg

hrastovnikovaleksandar.jpg

..nemam pravo da ti dokazem da na njemu pise ALEKSANDAR?

Poslednja izmena:
Zar je tvoj trgovacki sajt neki validan izvor?

Od Vikipedije, na koju mogu i ja sada da postavim nesto i tvrdim da je istinito, svakako da jeste.

http://www.gold-stater.com/greek-gold-coins.htm

Ovo nije nikakav trgovacki sajt, vec sajt kolekcionara zlatnih statera koji je diplomirao na Jejlu na temu drevne knjizevnosti.

A evo ti i istoga novcica i sa same Vikipedije:

http://www.gold-stater.com/greek-gold-coins.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/File:AlexanderIIIAthenaAndNike.jpg

A evo ti i monografije o zlatnim novcicima sirom svijeta:

books

books

http://books.google.rs/books?id=Tln...6AEwBQ#v=onepage&q=nike stater Athena&f=false

Isti takav novac kovali su i Kelti:

panonijacvb.jpg

lt9479.jpg

lt9476.jpg

I sta sad? Onaj novcic ne postoji u toj tvojoj zbirci.

Dok god se ono na wikipediji ne promijeni (ako se promijeni), ono vazi. A i bez toga TANASUL kao bog radjanja postoji kod starih Egipcana.U arapskom i u hindu jeziku i dan-danas tanasul znaci radjanje i potomstvo. Drevni Etrurci su imali goga Tiniu ravnog Zevsu. I sta sad?

Poslednja izmena:
Galski (Boii) novcic iz Panonije 1.vijek st. ere

Izvor:
http://www.piece-gauloise.com/atlas40.php

Hvala.
Kada se postavi izvor možemo o njemu raspravljati. No ne mogu a da ne primijetim da si i sam postavio trgovački sajt koji reklamira prodaju novčića. A reče:

Zar je tvoj trgovacki sajt neki validan izvor?

Šta sad? Kada ti postavljaš, sve je dozvoljeno (vikipedija, promotivni sajtovi,...) :whistling:

U pitanju je keltska imitacija grcke novca. Kelti su zapoceli kovanjem kopija starogrckih statera.

money-in-classical-antiquity.jpg

books

books

1851094407.jpg

books

books

Zbog toga ti novčići naliče staro-grčkima - oni su replike odnosno imitacije, u prvom redu novca makedonskih kraljeva Filipa I i Aleksandra Velikoga.
A taj natpis koji si ti postavio je, kao što sam već bio naglasio napravivši njegovu analizu, ALEKSANDROU. Tanasula nikakvoga nema.

474745.jpg

Je li i ovdje napisano naopako?

:ceka:

Misliš na tekst? Ne, nije. Lijepo piše okolo Odiseja i njegovog vjernog psa Arga:

..iliti Gaj Limetan (iz roda Mamilijevaca), narodni tribun koji je oko 110. g. prije nove ere bio glavni u donošenju zakona protiv Rimljana koji su pomagali numidijskome kralju Jugurti.
Novcic je bio iskovan pretpostavljam upravo u njegovu cast.

Poslednja izmena:
To sto ima malo na sajtu koji sam postavio ima i u ovoj knjizi samo sto cova ne da se cita bez da kupis:

http://books.google.ca/books/about/...ns_of_France.html?id=NqzkAAAAMAAJ&redir_esc=y

Odlično. Iz te knjige:

The more important of the obscure coinages issued by Celtic peoples in Central Europe, chiefly in the districts of the Upper Rhine and Danube, may be briefly mentioned here (see Blanchet, Traité des monnaises gauloises, pp. 443-77). The most remarkable are the gold Regenbogenschüsselchen (‘rainbow-cups’), of concave fabric, and with various types, the most characteristic being a shell-pattern. These and similar coins (Types: bird’s head, serpent, triskeles, &c.) are found in Hungary, Bohemia, Bavaria, Switzerland, the valleys of the Rhine and Po, &c. Gold pieces imitated from Macedonian coins (head of Athena, rev. Nike or figure with lance) are found in Moravia. From the Noricum (Lower obverse, and a horse or horseman on the reverse, for the most part probably derived from the tetradrachms of Philip II. They frequently bear in Roman letters names (chiefly of kings) such as Adnamat, Nemet, Gesatorix, Ecritusirus, Suicca, Nonnos, Biatec (see Kubitschek in Jahresh. des Oesterr. Inst., 1906, pp. 70 f., and Hunter Cat. III. 707 f.). A coin of Biatec imitates the heads of Honos and Virtus from a denarius of B.C. 82. Hungary produces very barbarous imitations of tetradrachms of Philip II and of denarii of the Republic and Augustus.

Kao što ti vidiš, i tu se navodi upravo ono što sam napisao - boginje Atina i Nika...

Limetan se cita odozdo, a ne odozgo.

Da, pa šta? :think:
Nije problem u tome čita li se odozgo na dole ili obratno, već u činjenici da se pismo čita s desna na lijevo, a ne kako si ti obrnuo na arapski način! :rtfm:

Mozda je Aleksandar keltsko koristio kao model?

Hronološki ne odgovara, zato što su prvi keltski novčići iz III st. stare ere, a ove makedonske se kuju još cijeli vijek ranije. Takođe, predstave na novcu su izvorno starogrčke, kao što sam pokazao, odnosno nastale su na osnovu ranijih predstava poznatih u drevnoj Heladi. U Staroj Grčkoj novac se kovao još od VI st. stare ere, a ove predstave Atine kakve se nalaze na tim keltskim replikama su već odavno poznate u Heladi.
Grci su veštinu kovanja novca dobili od prekomorskih žitelja Male Azije, ali Kelti su to dobili od samih Grka. Ako se ima na umu ova činjenica, kao i da su u periodu prije kovanja novca Kelti koristili upravo grčki novac kao svoju valutu (kao što su recimo i Srbi sve do negdje ranih Nemanjića, kralja Radoslava, koristili tuđ novac umjesto svojega), potpuno je logično da će prve keltske emisije biti replike grčkih drahmi, odnosno keltske adaptacije (vidimo npr. izbacuje se Aleksandrovo ime, koje je očigledno u početku bilo kovano zato što su kovači bukvalno kopirali novac, itd...).

Kelti nikako nisu mogli poslužiti kao uzor Grcima za kovanje novca - a da su poslije njih pravili te iste emisije na kojima bi se grčke statire zasnivale! Dakle upravo je obrnuto...

Poslednja izmena:
Уводна порука гласи

Posto se danas u mnogim glavama stara germanska plemena izjednacavaju sa Alemanima (Nijemcima), hajde da i to pretresemo: ko su bili Germani, a ko Alemani?

Дакле, вратите се теми јер верујем да имате још шта рећи, или да завршимо ову причу.

Odlično. Iz te knjige:

Kao što ti vidiš, i tu se navodi upravo ono što sam napisao - boginje Atina i Nika...

Da, pa šta? :think:
Nije problem u tome čita li se odozgo na dole ili obratno, već u činjenici da se pismo čita s desna na lijevo, a ne kako si ti obrnuo na arapski način! :rtfm

Hronološki ne odgovara, zato što su prvi keltski novčići iz III st. stare ere, a ove makedonske se kuju još cijeli vijek ranije. Takođe, predstave na novcu su izvorno starogrčke, kao što sam pokazao, odnosno nastale su na osnovu ranijih predstava poznatih u drevnoj Heladi. U Staroj Grčkoj novac se kovao još od VI st. stare ere, a ove predstave Atine kakve se nalaze na tim keltskim replikama su već odavno poznate u Heladi.
Grci su veštinu kovanja novca dobili od prekomorskih žitelja Male Azije, ali Kelti su to dobili od samih Grka. Ako se ima na umu ova činjenica, kao i da su u periodu prije kovanja novca Kelti koristili upravo grčki novac kao svoju valutu (kao što su recimo i Srbi sve do negdje ranih Nemanjića, kralja Radoslava, koristili tuđ novac umjesto svojega), potpuno je logično da će prve keltske emisije biti replike grčkih drahmi, odnosno keltske adaptacije (vidimo npr. izbacuje se Aleksandrovo ime, koje je očigledno u početku bilo kovano zato što su kovači bukvalno kopirali novac, itd...).

Kelti nikako nisu mogli poslužiti kao uzor Grcima za kovanje novca - a da su poslije njih pravili te iste emisije na kojima bi se grčke statire zasnivale! Dakle upravo je obrnuto...

Jest, jest, Kelti su bili Grci. I korintske sljemove nosili su i Etrurci i Iliri sto znaci da su to bili sve sami Grci. :mrgreen:

Keltske kovaci su toliko bili neuki da ni slova nisu znali, samo ne znam kako su znali skovati novac. Sva Evropa kad nije rimska, onda je Grcka i obrnuto. Kelti su bili nepismeni barbari, cak su i onaj kotao iz vremena halistat kulture kupili od Grka. :D

Jest, jest, Kelti su bili Grci. I korintske sljemove nosili su i Etrurci i Iliri sto znaci da su to bili sve sami Grci. :mrgreen:

Keltske kovaci su toliko bili neuki da ni slova nisu znali, samo ne znam kako su znali skovati novac. Sva Evropa kad nije rimska, onda je Grcka i obrnuto. Kelti su bili nepismeni barbari, cak su i onaj kotao iz vremena halistat kulture kupili od Grka. :D

Nisam nigdje rekao da su Kelti bili Grci, ali da - Kelti nisu imali svoje pismo dok ga nisu preuzeli od Grka i Latina; to je tačno. Imali su neke svoje simbole, ali su pismo preuzeli od Grka i Rimljana. To je činjenica. Ne želim da sve prisvojim grkorimskom kulturnom nasljeđu, ali istorijski fakti su fakti.

To ne znači da su Kelti Grci, niti da su Rimljani; opet ispada ona tvoja nakaradna logika - samo zato što je neko preuzeo, on tome narodu i pripada???

Ne znam zbog čega ismijavaš? Pa ja samo citiram, i to iz knjiga koje upravo ti postavljaš... :rtfm:

P. S. Šta misliš kako sada ispada ona tvoja mantra, kako je sva Evropa srpska i kako su sve to bili Srbi? :)

Poslednja izmena:
Nisam nigdje rekao da su Kelti bili Grci, ali da - Kelti nisu imali svoje pismo dok ga nisu preuzeli od Grka i Latina; to je tačno. Imali su neke svoje simbole, ali su pismo preuzeli od Grka i Rimljana. To je činjenica.

Ne znam zbog čega ismijavaš? Pa ja samo citiram, i to iz knjiga koje upravo ti postavljaš... :rtfm:

Kad bi svi istoricari drzali onog sto knigama nalaze, oni ne bi ni morali pisati svoje knjige. Tako je narocito u istoriji: koliko knjiga, toliko licnih misljenja i tumacenja.Svaki autor tumaci prema svom ideolosko-politickom opredjeljenju.

Nego, vratimo se temi (svako prema svom ideolosko-politickom opredjeljenju). ;)

Kad bi svi istoricari drzali onog sto knigama nalaze, oni ne bi ni morali pisati svoje knjige. Tako je narocito u istoriji: koliko knjiga, toliko licnih misljenja i tumacenja.Svaki autor tumaci prema svom ideolosko-politickom opredjeljenju.

Nego, vratimo se temi (svako prema svom ideolosko-politickom opredjeljenju). ;)

Na tebi je da se suprotstavis. Ali ako samo kazes da nesto nije, a pritom ne postavis apsolutno nikakav razlog zbog cega ne bi bilo, odnosno dokaz, bezvrijedna ti je i argumentacija, bojim se. :bye:

O temi, odnosno tvojoj tezi da su Rimljani uzeli iz slovenskog jezika rijec i tako nadijenuli ime Germanima, nemam sto reci, zato sto cisto sumnjam - Sloveni su zivjeli dalje, na istok, i nisu u to vrijeme bili u direktnim kontaktima sa latinskom civilizacijom; takodje ne vidim kako bi to funkcionisalo uopste, a ne vidim ni da si obrazlozio kako iz 'gora' jezicki nastaje 'germanija'.

Meni je mnogo logicnije klasicno objasnjenje, prema kojem je naziv dosao iz keltskog jezika - kao 'susjedni ljudi', te Germanija odnosno 'susjedna zemlja', odnosno susjed Galima, a Julije Cezar zasluzan za preuzimanje tog termina.

Tandoori Masala ti je cak postavio jedan isjecak od jednog cuvenog austrijskog slaviste, prema kojemu su stvari mozda zapravo nesto slicno - odnosno da je nas naziv za Njemce preuzet od takodje Kelta, mada meni to licno zvuci malo neobicno za sada, pa nisam oran tek tako prihvatiti...

Хајде Жермани и Алемани и Голи као неизоставан део народа који је абсорбован у Жермане и у Словене али @Hrastovnik никако да кажеш како су то Келти или Голи Срби или Словени?

Kako su Kelti "Sloveni", tj. Srbi

Kelti su Cimerijani, Cimbri, Kimbroi...Kimbri. To se slazu skoro svi istoricari pa se to tvrdi i u ovoj knjizi i da ne gubim vrijeme prepisujuci, evo pa citajte:

http://books.google.ca/books?id=1L0...age&q=Celts cimbrian cimbri cimmerian&f=false

A ko su i od koga su Cimerijani, Cimbri, Kimbroi...Kimbri? Oni su potomci Jafetovog sina Gomera. I to procitajte:

http://books.google.ca/books?id=4Sd...EIQ6AEwAw#v=onepage&q=cimmerian Gomer&f=false

Sta znaci ime Gomer?

GOMER:

• 1. Eldest son of Japheth, and father of Ashkenaz, Riphath, and Togarmah (Gen. x. 2, 3; I Chron. i. 5, 6). In Yoma 10a and Yer. Meg. i. 9 "Gomer" is explained to be the same as which stands either for ("Cimmerii") or for ("Germany"). In Gen. R. xxxvii. "Gomer" is Africa, and "Magog" is Germany (comp. Lenormant, "Origines," ii. 332). Gomer, standing for the whole family, is mentioned in Ezek. xxxviii. 6 as the ally of Gog, the chief of the land of Magog.

Znacenje imena Gomer: http://www.jewishencyclopedia.com/articles/6787-gomer

Gomer je dakle onaj koji stoji za svu familiju, tj. drzi svu familiju oko sebe, sto znaci da brine o svima iz svoje familije.

U kakvoj su vezi sad Srbi sa Cimerijanima, Cimbrima , Kimbroima...Kimbrima? Za taj odgovor moramo malo zaviriti u sanskrit i tu cemo naci odgovor. Evo rijeci iz sanskrita koje znace isto kao i ime Gomer:

SAMBAHARA = okupljac, onaj koji okuplja
SAMBHARA = podupirac, podrzavalac
SAMBHARA = darodavac
SAMBHARA = zajedno
SAMBHARA = onaj koji odrzava sve zajedno

SAMBHARATE = bliski, sabrani, prikupljeni
SAMBHARATE = jedinstvo, skup, sabor

GOMER = onaj koji brine o cijeloj familiji = SAMBHARA = okupljac, onaj koji familiju odrzava zajedno

Tako svi prikupljeni iz jedne familije su SAMBHARATE ili SABRACA po krvi (rasja, sansk.), a okupljanje familije, tj, BRACE po krvi je SABOROVANJE ili SABOR.

-nastavice se-

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back