Geografski fakultet?

Manje indeksa na jesen

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu ove godine, prema predloženim upisnim kvotama, trebalo bi da se školuje nekoliko stotina studenata manje nego lane. Tako će na 31 fakultetu BU moći da se školuje 8.888 studenta o trošku budžeta, umesto prošlogodišnjih 9.079, dok će 5.819 akademaca sami plaćati školovanje, a bilo ih je 6.150.
Konačnu odluku o predloženim kvotama za besplatno školovanje doneće Vlada Srbije, dok će kvote za samofinansirajuće ostati iste, pošto njih određuju fakulteti. Tehnički fakultet u Boru, ove godine, podeliće 200 indeksa manje. Na FON će, ako predlog prođe, biti 80 mesta manje za samofinansirajuće studije i 10 na budžetu.
Filološki fakultet upisaće 250 studenata više, koji sami plaćaju školovanje. Ukupna upisna kvota na Fakultetu političkih nauka je ostala ista, ali je promenjena struktura. Tako je zatraženo 115 mesta više na budžetu nego prošle godine, ali je za toliko smanjen broj samofinansirajućih akademaca. Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju predložio je smanjenje upisne kvote za 140 mesta i to 65 na budžetu i 75 za samofinansirajuće studije.
Znatno manje studenata upisaće i Matematički fakultet. Tako će na ovoj visokoškolskoj ustanovi biti 196 studenata manje, nego lane, a drastično je smanje broj samofinansirajućih studenata, i to za 161 mesto. Iako je Geografski fakultet poslednjih godina najpopularniji među svršenim srednjoškolcima, ove godine kao samofinansirajući indeks će dobiti 125 kandidata manje nego prošle godine. Preraspodela mesta biće i na veoma traženom Fakultetu bezbednosti, gde je 36 mesta više za studiranje na budžetu, a za toliko smanjen broj samofinansirajućih studenata.

Pravni i ekonomski

Najveće upisne kvote, kao i do sada, imaće Pravni i Ekonomski fakultet, po 1.500 studenta. Stomatološki fakultet ponovo neće upisivati samofinansirajuće studente, kao ni Hemijski. Vlada Srbije trebalo bi do kraja meseca da se izjasni o predloženim kvotama za školovanje o trošku budžeta, posle čega sledi i raspisivanje konkursa za upis.

(Preuzeto iz Večernjih novosti 24.02.2009.)

Mooooooolim... Mislim da nije u redu da ovako podcenjuješ... Svima je teško... S tim, što se Vi zezate tokom cele godine i onda mesec dana pred ispitni rok zagrejete stolicu, a mi se cimamo tokom cele godine...:dontunderstand:

Ma daj te ljudi, znam mnogo bolonjaca i tacno znam sta ucite, izbacili su vam mnoge teske delove i predmete. A da ne pricamo o prakticnom radu, a + profesori sto kukaju na vas da ne znate nista, o tome da ne pricamo. :roll:

Ja ti jedino mogu reći da je na upisu pretprošle godine smjer turizmologija bio najtraženiji u Srbiji. Tako sam pročitala u Večernjim novostima. Inače, mislim da je taj smjer ovog fakulteta najbolji i najisplatljiviji.

ma da a znate kolika je prosecna plata prostornih planera? 800 evra. + taj smer ce biti sve trazeniji jer moramo da razvijemo prostorno planiranje ako mislimo u Evropsku uniju, a taj posao ne moze svako da radi za razliku od posla u turistickoj agenciji i posla turistickog vodica...

Meni se cini da su najperspektivniji smerovi p.planiranje i zastita ziv.sredine...Dobro,i opsti smer nije los,mislim,kome je zelja da bude profesor..A,ne znam gde ce se zaposliti svi oni koji zavrse turmizmologiju........???!????

Ma, to je moje lično mišljenje, nisu nikakve statistike. Smatram da je turizmologija veoma isplatljiva, jer su u sklopu posla putovanja,a većina ljudi ne može sebi to da priušti što zbog novca, što zbog vremena itd. Tako da smatram da je taj smjer najbolji u okviru geografije kao nauke. To za Evropsku uniju mi nije baš poznato...

Ma, to je moje lično mišljenje, nisu nikakve statistike. Smatram da je turizmologija veoma isplatljiva, jer su u sklopu posla putovanja,a većina ljudi ne može sebi to da priušti što zbog novca, što zbog vremena itd. Tako da smatram da je taj smjer najbolji u okviru geografije kao nauke. To za Evropsku uniju mi nije baš poznato...

Pa verovatno zato sto se ne kreces u tim vodama, ali nadam se da si sad obavestena. A inace smer prostornog planiranja je priznat u zapadnoj Evropi i celom Svetu, a ne mogu svi turizmolozi biti vodici, vecina ce blejati u turistickim agencijama, tako da od putovanja nema nista.

Pa verovatno zato sto se ne kreces u tim vodama, ali nadam se da si sad obavestena. A inace smer prostornog planiranja je priznat u zapadnoj Evropi i celom Svetu, a ne mogu svi turizmolozi biti vodici, vecina ce blejati u turistickim agencijama, tako da od putovanja nema nista.

Kad se zaposlis i budes imao tu platu onda se hvali. A sa ulaskom u EU o kome ti toliko pricas se i turizam razvija velikom brzinom.
I ja ne bih komentarisao tvoje zanimanje kad ne znam gde ti mozes da radis (stvarno gde planeri rade?) pa tako nemoj ni ti da seres kad ne znas. Za vodica i prodaju aranzmana ti ne treba fakultetska diploma. A ja bih bio kreten kada bih tracio 4 godine kad taj posao mogu da radim i sa srednjom. A takodje bih voleo da te posaljem u neku agenciju ili hotel da vidim koliko bi se snasao, posto kazes to moze svako da radi.

Kad se zaposlis i budes imao tu platu onda se hvali. A sa ulaskom u EU o kome ti toliko pricas se i turizam razvija velikom brzinom.
I ja ne bih komentarisao tvoje zanimanje kad ne znam gde ti mozes da radis (stvarno gde planeri rade?) pa tako nemoj ni ti da seres kad ne znas. Za vodica i prodaju aranzmana ti ne treba fakultetska diploma. A ja bih bio kreten kada bih tracio 4 godine kad taj posao mogu da radim i sa srednjom. A takodje bih voleo da te posaljem u neku agenciju ili hotel da vidim koliko bi se snasao, posto kazes to moze svako da radi.

pod broj jedan, ja nisam **** gde vi radite, i nemoj ti da seres vec procitaj predhodne poruke gde su ljudi pisali kako turizmolozi rade kao vodici. A pod broj 2 raspitaj se kolika je plata prostornih planera i gde oni rade, a turisticku imas i visu, i u Novom Sadu i u Nisu, za razliku od prostornog planiranja. A sto se mene tice radi gde god hoces

pod broj jedan, ja nisam **** gde vi radite, i nemoj ti da seres vec procitaj predhodne poruke gde su ljudi pisali kako turizmolozi rade kao vodici. A pod broj 2 raspitaj se kolika je plata prostornih planera i gde oni rade, a turisticku imas i visu, i u Novom Sadu i u Nisu, za razliku od prostornog planiranja. A sto se mene tice radi gde god hoces

Ne znam samo gde si to procitao, ali to nije ni bitno. Kad si vec toliko navalio na vodice, znam neke koje rade leti u Turskoj i zgrcu preko 1000 evra mesecno.
A to sto vas ima samo na Geografskom fakultetu U Beogradu i sto vas primaju samo 50 bas i govori o tome koliko ste trazeni.
A i ja sam pitao tebe gde rade planeri, ne moram da se raspitujem, hajde da cujem iz prve ruke.

Ne znam samo gde si to procitao, ali to nije ni bitno. Kad si vec toliko navalio na vodice, znam neke koje rade leti u Turskoj i zgrcu preko 1000 evra mesecno.
A to sto vas ima samo na Geografskom fakultetu U Beogradu i sto vas primaju samo 50 bas i govori o tome koliko ste trazeni.
A i ja sam pitao tebe gde rade planeri, ne moram da se raspitujem, hajde da cujem iz prve ruke.

ok, slazem se da ima vodica, i da zaradjuju, ali su iz raznih struka. Pod broj 2 prostorne planere imas u svakoj opstini, gradskoj upravi, urbanistickim zavodima , u ministarstvu za prostorno planiranje i zivotnu sredinu, u drzavnoj agenciji za pp, cip-u, zavodu za statistiku, kod nas na faxu i u jos 50 firmi, kojih imam spisak, ali me sad mrzi da ti kucam. Prostorni planeri po zakonu mogu da rade i kao profesori geografije, tako da je sirok spektar mogucnosti. A bolje je sto nas ima malo.

jos jedan dodatak. Nasi prostorni planeri rade i u sloveniji i u becu i u francuskoj, kanadi, sad, i zgrcu vise od tih 1000 evra. Nije fora brate da se ti ja prepiremo, bolje idi brani nas fax, na onoj temi - zasto je geografski fakultet najlaksi :-)

Poslednja izmena:

U turistickoj agenciji se ne bleji, da bi sklopio ugovor, analizirao ponudu i ostalo potrebno je da odes na lice mesta.

Drage moje mlade kolege,
studirala sam geografiju jos kada je Mila bila asistent!!!A vi mozda niste isli ni u osnovnu!;)
Sada mi treba vasa pomoc,i to nekoga sa cetvrte godine.Trebaju mi pitanja za Regije,zivotnu sredinu i geologiju.

Back