Геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској

• Začetnik teme Začetnik teme mupi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Да је нека друга тема, могао бих одговарати провокаторима у покушају који овдје загађују тему прилично одвратним маниипулацијама какве имамо прилике чути од Анте Пркачина, Игора Вукића и сличних сподоба.
Због поштовања према тим нашим мученицима који пострадаше у геноциду у монструм творевини ендехазији као и због пијетета према 74.580 пописаних дјечјих жртава именом и презименом. гдје је свако име провјерљиво, немам права улазити у расправу и полемику са бесрамним манипулацијама које нису ништа друго до неоусташка пропаганда јер бих тако укаљао сјећање на те мученике и на те мале анђеле које су побиле државне структуре монструм творевине ендехазије.

Статистикама се баве људи од струке, који познају материју и разумију проблематику. Већ сам се у претходној објави осврнуо да су прорачуни демографа Драгољуба Тасића и Долфе Вогелника по мом мишљењу доста квалитетно урађени. Што се тиче прорачуна Кочовића и Жерјавића, њих дискредитује национална структура жртава. У бившој Југославији учињен је попис жртава рата, до бројних имена се разумљиво није могло доћи, но до 1964.године ипак се до значајног броја жртава именом и презименом дошло. Имамо завршни извјештај тог пописа овдје, те допуњен попис жртава овдје, и тај попис жртава мора бити полазисте код сваког сагледавања ове болне теме, јер су ту жртве пописане именом и презименом, свако име је провјерљиво.
По попису жртава Срби чине (392.775 од 657.101) 59,8% жртава, по Кочовићевом прорачуну 48%, оваква разлика и несклад у структури жртава чине Кочовићев прорачун као и Жерјавићев неодрживим.

Опет када су у питању демографски губици и жртве рата по националностима, ваља имати на уму да пописи 1921. и 1931.године нису обухватали рубрику националност већ само вјерска припадност. Такође код обрачуна демографских губитака према вјероисповјести, ваља имати на уму и прираштај који није био једнак код различитих вјероисповјести, као и чињеницу да су пописом 1948.године у ФНРЈ обухваћени Истра и нека острва која се нису налазила у саставу краљевине Југославије.

Ипак, када је у питању читава Југославија како написах,
Прорачун демографских губитака узимајући као основ кретања између пописа у краљевини СХС 1921.године (овдје) и пописа у краљењвини Југославији 1931.године (овдје), није тешко урадити. Са потпуно истим прираштајем као у периоду 1921-31.године (16,26%) демографски губици за читаву Југославију би износили 2.640.000 од којих на демографске губитке по другим основама (увећани морталитет и умањени фертилитет због ратних дешавања те миграције током и након рата) износи око милион (у тој процјени се слажу сви демографи) а жртве рата нешто преко 1,6 милиона.....
прорачун није тешко урадити. Да не бих остао дужан ево и тог прорачуна демографских губитака
Југославија​
Попис 1921.​
Попис 1931.​
Прирашт.1921-31​
Прорачун 1941​
Пројекција 1948​
Попис 1948​
Демогр.губици​
1. Православни​
5.593.057​
6.785.501​
21,32%​
8.232.175​
9.423.371​
7.808.134​
1.615.237​
2. Католици​
4.708.657​
5.217.487​
10,81%​
5.781.303​
6.215.478​
5.568.123​
647.355​
3. Муслимани​
1.345.271​
1.561.166​
16,05%​
1.811.709​
2.013.533​
1.835.036​
178.497​
4. Остали​
337.926​
369.884​
9,46%​
404.864​
431.221​
228.450​
202.771​
Укупно​
11.984.911​
13.934.038​
16,26%​
16.230.051​
18.083.603​
15.539.743​
2.643.860​
Прорачун сам водио по вјерској припадности јер су те рубрике биле на пописима 1921.године (овдје) и 1931.године (овдје), Код прорачуна и пројекције становништва 1948.године узимао сам као основ потпуно исту годишњу стопу прираштаја као у периоду 1921-31.године.

На попису становништва 1948.године (овдје) смо имали 15.772.098 пописаних становника Југославије но овдје сам одбио становнике Истре, словенске регије уз Горицу те 5 острва, укупно 332.355 становника (овдје сам могуће учинио грешку код неких срезова, но то је занемарљиво) јер они нису обухваћени пописима 1921. и 1931.године и да би могли пратити демографске губитке потребно је ову популацију изоставити. Такође код вјерског изјашњавања узео сам у обзир да се на попису 1948.године 161 036 изјаснило Србима.-муслиманима, а 29.071 Хрватима-муслиманима.
Ако би раздвојили демографске губитке на жртве и оне по другом основу (увећани морталитет, умањени фертилитет због ратних дешавања те миграције), демографски губици "по другим основама" су процентуално доста већи код католика јер је значајан број Њемаца, Италијана као и Хрвата који су били уз усташки покрет у периоду након 1945.године напустило Југославију.

Понављам, ја не могу тврдити да је и колико би овај прорачун био близу истини, нити то може било ко, но констатујем да би са идентичним прираштајем као у периоду 1921-31. имали наведене демографске губитке. И сам летимичан поглед говори о стравичним демографским губицима међу православном популацијом од које су преко милион жртве, и од којих је опет огромна већина страдала на простору ендехазије. Ако додамо да је само убијене дјечице именом и презименом пописано 74.580 и да је стваран број много већи, морате бити баш образа као џон па размјере таквог страдања омаловажавати и кроз потирање квалификације геноцид. Но добро, српски пјесник Јован Дучић је већ објаснио.

Poslednja izmena:
мало више је то било од "појединаца"..
цијели државни апарат, сва нацинална елита, многи цивили су и убијали и пљачкали од убијених.. а нико да рече Доста, људи, ово је скроз ненормално.
ма нико ни да се запита..
и тако је увијек било у Хрвата, нико да јавно рече да је то скроз неномално

ође није у питању нешто што се радило преко пола свијета, у Совјетији, него људе с којима си одрастао, сусједе...
болесно, огавно... и ништа се није промијенило
Civili nisu ubijali ni pljačkali. Ta s*anja prodavaj mentalno poremećenima! Ustaška vlast bila je otvorena diktatura osnažena sudjelovanjem oružanih snaga nacističke Njemačke i fašističke Italije. Ustaše su na vlast došle državnim udarom mimo volje naroda.

нијесу владали уз помоћ него су се због своје немоћи на њих морали ослањати. Хрвати су водили потпуно самосталну хрватску политику и често пута без знања и Њемаца и Талијана радили оно што су радили и свакако да није било неког прогона Хрвата од своје државе да је макар и мало тачно то што ту кажеш.

једну ствар ћу ти рећи, многи од убијених су били један посебан свијет пуно бољи од нас данас.
Ustaške vlasti nisu mogle ni smjele prstom maknuti bez odobrenja nacisstičke Njemačke i fašističke Italije.

Хрватска је врх леденог брега што се тога тиче, тако нешто нигде нема укључујући и земљу порекла нацизма Немачку.
Усташе немају никакве везе са четницима у било ком смислу.
Tvoje subjektivne opservacije me ne zanimaju. Ako imaš napisati što mjerodavno i empirijski provjerljivo, slobodno, a pusti me svojih mišljenja i maštanja! Hvala.

Те службене белешке уопште не значе то што си овде написао.Нити је Срба пред рат имало онолико колико си написао, нити их је било после рата онолико колико си написао.Тако управо резонују хрватски хохштаплери како би негирали број жртава.
Tvoje subjektivne opservacije me ne zanimaju. Ako imaš napisati što mjerodavno i empirijski provjerljivo, slobodno, a pusti me svojih mišljenja i maštanja! Hvala.
Све је то врло проверљиво, нацизам није у Немачкој данас ни близу ономе што је усташлук у Хрватској, то је чињеница.

Ustaške vlasti nisu mogle ni smjele prstom maknuti bez odobrenja nacisstičke Njemačke i fašističke Italije.
Са чиме се не слажу писања тадашњих немачких званичника. А што ти добро знаш, него само безобразно покушаваш да скинеш геноцид над Србима са свог врата и да га пребациш на њих.

Са чиме се не слажу писања тадашњих немачких званичника. А што ти добро знаш, него само безобразно покушаваш да скинеш геноцид над Србима са свог врата и да га пребациш на њих.
Bitno je da se s tim tvojim tvrdnjama nije slagao sud u Nurnbergu koji je podrobno ispitivao status, ovlasti i odgovornost NDH i o tome ostavio sudski spis na nekoliko stranica. ;)

Ja nemam nikakav genocid na vratu. Fantaziraš! ;)

Све је то врло проверљиво, нацизам није у Немачкој данас ни близу ономе што је усташлук у Хрватској, то је чињеница.
Lijepo sam ti napisao koja je vrijednost tvog mišljenja. Bez dokaza, ne vrijedi ni pišljiva boba.

Bitno je da se s tim tvojim tvrdnjama nije slagao sud u Nurnbergu koji je podrobno ispitivao status, ovlasti i odgovornost NDH i o tome ostavio sudski spis na nekoliko stranica. ;)
Дај да видимо шта пише у том судском спису.

Ja nemam nikakav genocid na vratu. Fantaziraš! ;)
Има тај који константно овде негираш и браниш.

Lijepo sam ti napisao koja je vrijednost tvog mišljenja. Bez dokaza, ne vrijedi ni pišljiva boba.

Зашто константно таквим клеронацистичким изјавама мораш да правиш дежурног хрвато-усташу од себе...
Шта ће докази, када сами пристојни Хрвати признају отужно психолошко стање у коме се хрватско друштво налази.
СР Хрватској данас треба једна озбиљна денацификација.

1681424122900.png

.... nego i crnogorski povjesničar Borozan, i koja tek čeka na poptunu računalnu obradbu s gornjom i donjom granicom,...
Ђорђе Борозан је у својој публикацији (овдје) учинио неколико грешака уз ипак прекомотну обраду података. Табела коју сам приказао садржи квалитетније приказане податке и више помаже сагледавању ове за нормалне људе болне теме.
Но неважно. Једно тест питање за тебе. Колики је према Борозановим подацима (на стр 168 те публикације) процентуално прираштај у периоду између 1921. и 1931,.године (а то је кључно код сагледавања ове теме) код Срба а колики код Хрвата?

Ђорђе Борозан је у својој публикацији (овдје) учинио неколико грешака уз ипак прекомотну обраду података. Табела коју сам приказао садржи квалитетније приказане податке и више помаже сагледавању ове за нормалне људе болне теме.
Но неважно. Једно тест питање за тебе. Колики је према Борозановим подацима (на стр 168 те публикације) процентуално прираштај у периоду између 1921. и 1931,.године (а то је кључно код сагледавања ове теме) код Срба а колики код Хрвата?
Postotni priraštaj je nevažan za ovu temu, jer je ionako brojka kojom se može manipulirati.

Bitno je da je apsolutni broj manji, a onda, i uz minimalni priraštaj, ora postojati veća brojka u drugom popisu.
Ako je apsolutni broj Hrvata manji, unatoč tomu što su pripojeni Istra, Rijeka i 5 otoka (bez ijednog Srbina)- onda se nad Hrvatima zbio democid. Nad ostalima- nije.

Postotni priraštaj je nevažan za ovu temu,
Конташ ти.
...., jer je ionako brojka kojom se može manipulirati.
Али како. Подаци са пописа 1921. и 1931.године су егзактни, наравно везано за рубрике које је обухватао попис. Ти си се, не ја, позвао на публикацију Ђорђа Борозана, гдје је на стр. 168 приложио демографска кретања Срба и Хрвата, ја сам само поставио најједноставније питање
Колики је према Борозановим подацима (на стр 168 те публикације) процентуално прираштај у периоду између 1921. и 1931,.године (а то је кључно код сагледавања ове теме) код Срба а колики код Хрвата?
Чисто оно да видим да ли уопште разумијеш проблематику.
Веома сам задовољан твојим одговором.

Доказа има само ти можеш да се правиш да их нема.
Јеси ли некад чуо да је комплетна немачка влада отишла да ода почаст немачким зликовцима из Аушвица, Треблинке, Дахауа, као што су то хрватске власти годинама радиле у Блајбургу.

Дај да видимо шта пише у том судском спису.
Malac, ako sam ga ja našao i otvorio na internetu samo upisujući povezane riječi na Google tražilici, možeš to i ti sam. Upiši na engleskom sud u Nurnbergu, presude i čitaj. Sve je na engleskom, nadam se da nisi toliko neobrazovan pa da ga ne razumiješ.
Има тај који константно овде негираш и браниш.
Ne razumijem srpski. Možda da mi prevedeš?

Зашто константно таквим клеронацистичким изјавама мораш да правиш дежурног хрвато-усташу од себе...
Шта ће докази, када сами пристојни Хрвати признају отужно психолошко стање у коме се хрватско друштво налази.
СР Хрватској данас треба једна озбиљна денацификација.

Pogledajte prilog 1325811
SR Hrvatska je prestala postojati 1990. godine, a stanje u društvu nije ništa lošije, nego u Srbiji kod srbo-četnika koji šuruju na Ravnoj gori.

SR Hrvatska je prestala postojati 1990. godine, a stanje u društvu nije ništa lošije, nego u Srbiji kod srbo-četnika koji šuruju na Ravnoj gori.
Разлика је фундаментална јер тамо нема клеронацизма, а у данашњој СР Хрватској избија из свих пора.

Знаш правила овог ПДФ. Постави, или ти се бришу поруке.
Evo našao sam zaključak Nurnberškog suda o NDH.

(xii) The Legal Status of the “ Croatian Government.

” In dealing with the case against the accused von Leyser, formerly commander of the XXIst German Mountain Corps,(Footnote 1: See p. 45.) the Tribunal made the following remarks concerning the so-called independent state of Croatia : “ The reprisal practice as carried out in this corps area and the alleged deportation of inhabitants for slave labour is so interwoven with the powers of the alleged independent state of Croatia that its status and relationship to the German Armed Forces must be examined. Prior to the invasion of Yugoslavia by Germany on 6th April, 1941, Croatia was a part of the sovereign state of Yugoslavia and recognised as such by the nations of the world. Immediately after the occupation and on 10th April, 1941, Croatia was proclaimed an independent state and formally recognised as such by Germany on 15th April, 1941. In setting up the Croatian government, the Germans, instead of employing the services of the Farmers’ Party, which was predominant in the country, established an administration with Dr. Ante Pavelitch at its head. Dr. Pavelitch was brought in from Italy along with others p. 73 of his group and established as the governmental head of the state of Croatia even though his group represented only an estimated five per cent of the population of the country. This government, on 15th June, 1941, joined the Three Power Pact and, on 25th November, 1941, joined the Anti-Comintern Pact. On 2nd July, 1941, Croatia entered the war actively against the Soviet Union and on 14th December, 1941, against the Allies. The Military Attaché became the German Plenipotentiary General in Croatia and was subordinated as such to the Chief of the High Command of the Armed Forces. The territorial boundaries of the new Croatia were arbitrarily established and included areas that were occupied by Serbians who were confirmed enemies of the Croats. “
The Croatian government, thus established, proceeded to organise a national army, the troops of which are referred to in the record as Domobrans. Certain Ustasha units were also trained and used. The Ustasha in Croatia was a political party similar to the Nazi party of Germany. Similar to the Waffen SS Divisions of the general Ustasha were trained and used. In addition, by an alleged agreement between Germany and Croatia, the Croatian government conscripted men from its population for compulsory labour and military service. Many of these men were used in German organised Croat Divisions and became a part of the Wehrmacht under the command of German officers. “ It is further shown by the evidence that all matters of liaison were handled through the German Plenipotentiary General. It is evident that requests of the Germans were invariably acceded to by the Croatian government. It is quite evident that the answers to such requests were dictated by the German Plenipotentiary General. Whatever the form or the name given, the Croatian government during the German war-time occupation was a satellite under the control of the occupying power. It dissolved as quickly after the withdrawal of the Germans as it had arisen upon their occupation. Under such circumstances, the acts of the Croatian government were the acts of the occupation power. Logic and reason dictate that the occupant could not lawfully do indirectly that which it could not do directly. The true facts must control irrespective of the form with which they may have been camouflaged. Even International Law will cut through form to find the facts to which its rules will be applied. The conclusion reached is in accord with previous pronouncements of International Law that an occupying power is not the sovereign power although it is entitled to perform some acts of sovereignty. The Croatian government could exist only at the sufferance of the occupant. During the occupation, the German Military Government was supreme or its status as a military occupant of a belligerent enemy nation did not exist. Other than the rights of occupation conferred by International Law, no lawful authority could be exercised by the Germans. Hence, they had no legal right to create an independent sovereign state during the progress of the war. They could set up such a provisional government as was necessary to accomplish the purposes of the occupation but further than that they could not legally go.
We are of the view that Croatia was at all times here p.74 involved an occupied country and that all the acts performed by it were those for which the occupying power was responsible. (Footnote 1: Compare a similar attitude adopted by the Tribunal which conducted the Milch Trial, towards the Vichy Government. See Vol. VII, pp. 38 and 46.) ” Of the accused’s claim that the disposition of the men captured as a result of “ Operation Panther ” (Footnote 2: See p.46.) was a matter for the “ Croatian Government and not his concern,” the Tribunal ruled as follows : “ We point out that the Croatian government was a satellite government and whatever was done by them was done for the Germans. The captured men fit for military service were turned over to the Croat administration and were undoubtedly conscripted into the Domobrans, the Waffen Ustasha, the Croat units of the Wehrmacht or shipped to Germany for compulsory labour just as the defendant well knew that they would be. The occupation forces have no authority to conscript military forces from the inhabitants of occupied territory. They cannot do it directly, nor can they do it indirectly. When the defendant as commanding general of the corps area participated in such an activity, he did so in violation of International Law. The result is identical if these captured inhabitants were sent to Germany for compulsory labour service. Such action is also plainly prohibited by International Law as the evidence shows. See Articles 6, 23, 46, Hague Regulations. We find the defendant von Leyser guilty on this charge.” (Footnote 3: The charge referred to was defined by the Tribunal as “ pertaining to the evacuation of large areas within the corps command for the. purpose of conscripting the physically fit into the Croatian military units and of conscripting others for compulsory labour service.”)

https://www.legal-tools.org/doc/b62664/pdf

Poslednja izmena od moderatora:
Da zaključimo, ustaške vlasti su bile puka igračka njemačkih nalogodavaca. Tako izričito tvrdi Nurnberški sud. ;)

Има један факат који ти руши целу ову измишљену концепцију. Немачки налогодавци су имали потпуну власт у окупираној Србији, па се тамо нису овако убијали Срби. Монструозан геноцид над Србима је чисто ваша идеја.

Иначе, ово што је апологета поставио није суђење хрвато-усташама, већ Hostage Trials везан за немачке злочине у Југоисточној Европи, а из њега видимо какве сплачине је запад већ тада спремао овде.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hostages_Trial#:~:text=The Hostages Trial (The United,zone of occupation in Nuremberg.

Ово су тачке оптужнице:
1681513494326.png

Суд је чак и општепознатог масовног убицу Франца Бемеа, који је овде стерљао "100 за 1" прогласио невиним (Innocent) по све четири тачке оптужнице:

1681513721844.png

А већина оптужених је превремено пуштена из затвора већ 1951, дакле само три године након суђења!
Причамо о људима који су проглашени кривим за смрт стотина хиљада људи, мучења, депортација, слања у концентрационе логоре, убијање ратних заробљеника, итд...

Најзанимљивије од свега је да су се судије сматрале да је свако стрељање партизана законито, а (за разлику од стандарда које је у осталим Нирнбершким суђењима постављен) да и стрељање цивила понекад може да буде законито. Леп увид у то шта су западне судије мислиле пре 80 година о вредности живота сpпских цивила.

1681514221085.png

Poslednja izmena:
Леп увид у то шта су западне судије мислиле пре 80 година о вредности живота сpпских цивила.

Еволуцију тог сентимента видимо и на наредним суђењима у ратовима клеронациста против Срба, где чак и загребачке новине констатују нескривен нацистички елемент:

1681514971940.png

Da zaključimo, ustaške vlasti su bile puka igračka njemačkih nalogodavaca. Tako izričito tvrdi Nurnberški sud. ;)
Не, овде кажу да је НДХ створена под утицајем Немачке, као што и јесте, и да се територија НДХ сматра окупираном, као и да се Хрватска сматра одговорном за све радње тада као и свака окупаторска власт.
Као што рекох Јасеновац, Јадовно и друге логоре створили су Хрвати а не Немци.

Back