Генетска слика северне односно северозападне Хрватске (Загорје, Међимурје и зададни део Подравине)
У северозападној Хрватској 15% отпада на CTS10228, а 10,45% на PH908. Од укупног PH908 највећи део је вероватно дошао из Далмације и западне Херцеговине у задњих 100 година.
Збир словенских хаплогрупа у северозападној Хрватској је 54,09% што указује на значајно учешће несловенског становништва у енто-генези становништва северозападне Хрватске. У том делу Хрватске би се очекивало највише словенске генетике у Хрватској, али то није случај бар кад су хаплогрупе у питању.
У северозападној Хрватској се јављају егзотичне хаплогрупе: C2-M217, G1, I2-L415, I2-L38, L-M317, N1c, T.
Знам једног Загорца који је J2a, ја сам га прозивао да му је деда био Јеврејин који се покатоличио и похрватио, а он се брани тако што каже да није битна хаплогрупа већ је битно то што он има словенску физиономију.
Загорци имају аутосомално највише северне генетике од свих Хрвата, међутим они очигледно имају келтских и германских примеса, више северне генетике аутосомално не значи увек бити више словенског порекла.
Генетска слика јужне Хрватске (Далмација)
Овде не требе бити превише паметан и схватити да су ови махом српског порекла.
Од ових 55% I2a1b чак 48% отпада на PH908.
PH908 није наравно једина хаплогрупа која далматинске Хрвате веже за Србе, имају они и међу R1a и CTS10228 српског порекла а имају и мацурске I1-Z63.