Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni Istocna Bosna deluje kao podrucje gde su obe populacije, i srpska i bosnjacka dosta svetle u izgledu. Verujem da je I2a oko 35 do 40% i R1a oko 20% sto bi bilo oko 60 procenata slovenske genetike kao u Hercegovini, a verujem i da I1 belezi visoke procente. Sve to utice i na fizicki izgled izmedju ostalog.

Што се Срба тиче запазио сам да доста светлих има у Подрињу и у Сребреници са околином, док су на Сокоцу, Палама и у Чајничу са околином тамнији.

Ова девојка је Српкиња из Скелана, може ладно проћи као Холанђанка или Данкиња.

O tome o govorim, ovakve devojke sam vidjao u Sarajevu i u Istocnom Sarajevu, zenska populacija je kod nas najveca kopca sa slovenskom populacijom.

Јесте, код нас али и генерално жене су мало светлије у просеку од мушкараца.
Моји мушки преци и са очеве и са мајчине стране су били углавном светлији од мојих женских предака.

Пало ми је нешто на памет што не мора да буде тачно, али да ајде да кажем.
Око 55% Срба по мушким линијама има словенско порекло (а можда и више јер Словени су донели сигурно још нешто осим I2a1 и R1a). Што се тиче митопхондријалне ДНК то се код нас слабо истраживало, али ме не би чудило да већина Срба по директној женској линији има палео-балканско порекло, е сад постоји теорија да мушкарци личе углавном на мајке а жене на очеве. Морам да кажем да би то могло бити тачно, јер сам видео више мушкараца који личе на мајке него на очеве, а још више жена које личе на очеве а не на мајке. Дакле ако су већини Срба праочеви Словени а прамајке стасроседелачке жене, онда можда зато наше жене имају више словенски излед од мушкараца. :think:

Poslednja izmena:
Ako su Srbii 55% Sloveni otprilike su toliko i zene. Ta svetlija komponenta se javlja na neznijim konturama, kod dece i zenskog pola.

Слике из једне школе у Ужицу.

media1.osstarigrad.edu.rs/2016/06/VIII-1-ALEKSANDRA-POPOVIC.jpg

media1.osstarigrad.edu.rs/2011/11/8-1.jpg

media1.osstarigrad.edu.rs/2016/06/VIII-3-OLIVERA-KULJANIN.jpg

media1.osstarigrad.edu.rs/2011/11/DANKA1.jpg

Девојчице су у просеку упадљиво светлије од дечака!

Poslednja izmena:
Ja sam se uvek pitao zašto za žutu kosu kažemo plava...mozda glupo pitanje ali stvarno ne znam ...

Zato što je prava reč za plavu boju ustvari modra. A žuta, blond, flavius u PIE izgleda da ne opisuje ton boje (hue).
Zato i nebo zovemo plavim, mada nije modro.Taj koren BLue i PLavo označava nešto svetlo. Naravno, tu se meša i BeLo.
Kod Engleza se nešto što je sjajno i što gori izgleda pretvorilo u sagorelo i BLack.

Poslednja izmena:
А у време Османлија ? Па била је под влашћу босанског беглербега од оснивања Босанског пашалука 1580., исто као и Нови Пазар, нпр.

У време Османлија су Срби били у истој држави са Египћанима, кад сретнем неког Египћанина могу да му кажем; Де си земљаче! зар не? :D

Poslednja izmena:
Некадашња илити ''стара'' Херцеговина је колоквијални назив за све области којима је владао херцег Стјепан Косача од 1447.,кад је добио титулу херцега, па до 1465. када су Османлије освојиле већину његових поседа. Дакле, то нису само данашњи западни делови Црне Горе већ и југозападни делови Србије и јужни делови БиХ и Далмације

Стара или црногорска Херцеговина су оне области које су некад биле део Херцеговине а данас су део Црне Горе, неки у Стару Херцеговину убрајају и Пријепоље са околином https://sr.wikipedia.org/wiki/Стара_Херцеговина
Кад кажем Стара Херцеговина мислим искључиво на територију означену црвеном бојом на карти
250px-Old_Herzegovina.png

Део ткз. западног Санџака је део Старе Херцеговине, али кад кажем да су неке Санџаклије из ткз. западног Санџака пореклом из Старе Херцеговине мислим првенствено на Дробњаке, Пиву и Бањане.
Исламирираних Дробњака има у Пријепољу и околини, а вероватно у том ткз. западном Санџаку има и исламизираних Пивљана и Бањана.
Осим Дробњака, Пиве и Бањана неке западне Санџаклије могу евентуално потицати из Гацког, Требиња или рецимо Невесиња, дакле из модерне источне Херцеговине, а да их има пореклом из Далмације, Босне или западне Херцеговине то је већ научна фантастика.

Poslednja izmena:
Ovo povezivanje na silu Bošnjaka iz Bosne I ovih iz Raške je presmešno. Svako ko zna bazične osnove istorije I genetike vidi da je to poprilicno daleko.
Mene zivo interesuje zasto to uopste neko pokusava da uradi, gorski poprilicno tu masi poentu ali nikom nista.

Moja predpostavka je da se vec sada naziru oblasti sa povecanom koncentracijom slovenskih haplogrupa (60+) I da su u tim regionima ljudi znatno “svetliji “ . Stoga smatram iako su generalno malo uzorci da se nece u mnogome menjati stanje.

Takodje sam misljenja da odredjene oblasti imaju u proseku po 2-3 % vise severne genetike, pa kada se izvuce neki prosek onda se sve to ispegla. Naprimer predpostavljam da ljudi zapadne Srbije imaju nesto vise severne genetike od južnjaka . Takodje muslimani srednje bosne verovatno imaju koji procenat vise od nekih drugih oblasti, tako je I kod Srba preko drine.

Poslednja izmena:
Jedna stvar mi upada u oči . Srbi poreklom iz zapadne hercegovine deluju znatno svetlije od Hrvata, mada sam primetio da se i sami Hrvati znatno razlikuju u hercegovini, kao da postoje dve struje.

Ovo nije nikakva egzaktna nauka već opažanje koje se pokazalo na dosta primera. Zašto je to tako ne znam.
Rekao bih da se dele u dve grupe . Jedni su smedji, svetlih očiju (zeleno, plavo ), dok su drugi vrlo grubih crta lica I specificno izrazenih i gustih obrva, vrlo tamnog tena.

Primer Srbin iz Mostara (okoline)
hqdefault.jpg

791_001.jpg

I neki od Hrvata
1412208569508_wps_99_01_10_14_CELTIC_PARK_GLAS.jpg

Da ne bih bio pogresno shvaćen kao što sam naveo i gore ovo su neka dva tipa koja meni upadaju u oči kada je zap.hercegovina u pitanju. Svakako da Ima Hrvata jos svetlijih od Dzajica ali nisam, barem ne često imao priliku da vidim Srbina sa tom po meni specifičnom fizionomijom koja se tu I tamo javlja kod nekih Hrvata. To mi je po malo enigma.

Poslednja izmena:
Имам једно питање, па би ми требала мало ваша помоћ.

Ја лично сам се већ пре пар година преко ФТДНА тестирао, али бих хтео сад да тестирам и деду са мајчине стране. Човек је већ 85., није у најбољем здравственом стању и нисам баш сигуран да ли ће још дуго. Тако да бих сад по што краћем поступку да наручим тест и у току фебруара да га тестирам. Да ли је на платформи Порекло могуће платити преко Раурал-а и да ли је можда једноставније, ако им се проба лично однесе - сестра тренутно живи у Београду и редовно посећује ужу породицу, па би она могла однети пробу. Или је ипак боље све то поштанским путем завршити, да се не би сестра цимала, ако је та лабораторија много забачена?

Исто сам видео да је могућ попуст, ако се плати јединствена чланарина на форуму, али сад ту информацију не могу овде на расправи да нађем.

Србија (Срби)

841

1. I2a 296 / 35.1%
-PH908 203 / 24.1%
-CTS10228 69 / 8.2%

2. R1a 143 / 17%
-Z280 101 / 12%
-M458 32 / 3.8%

3. E1b 142 / 16.8%

4. I1 66 / 7.8%
-P109 44 / 5.2%

5. R1b 51 / 6%
-BY611 18 / 2.1%

6. J2b 49 / 5.8%
-M205 33 / 3.9%

7. G2 36 / 4.2%
8. J2a 21 / 2.4%
9. N 15 / 1.7%
10. I2-M223 14 / 1.6%
11. J1 11 / 1.3%
12. T 4 / 0.4%
13. Q 4 / 0.4%
14. I2c 2 / 0.2%
15. G1 1 / 0.1%
16. H 1 / 0.1%
17. I2-M26 1 / 0.1%

- - - - - - - - - -

БиХ (Срби)

403

1. I2a 135 / 33.4%
PH908 96 / 23.8%
CTS10228 23 / 5.7%

2. R1a 98 / 24.3%
Z280 72 / 17.8%
M458 20 / 4.9%

3. E1b 63 / 15.6%
4. I1 25 / 6.2%
5. N 23 / 5.7%
6. J2b 21 / 5.2%
7. J2a 12 / 2.9%
8. J1 10 / 2.4%
9. R1b 10 / 2.4%
10. G2 3 / 0.7%
11. Q 2 / 0.4%
12. I2-M223 1 / 0.2%

Србија (Муслимани)

139
1. E1b 59 / 42.4%
2. R1b 21 / 15.1%
3. I2a 18 / 12.9%
4. J2b 16 / 11.5%
5. I1 6 / 4.3%
6. R1a 5 / 3.5%
7. J2a 5 / 3.5%
8. C 2 / 1.4%
9. T 2 / 1.4%
10. G2 2 / 1.4%
11. I2-M223 2 / 1.4%
12. H 1 / 0.7%
13. J1 1 / 0.7%
14. G1 1 / 0.7%

Дај укините ову изложбу слика. Нит' има везе са темом нит' са генетичком генеалогијом. А нарочито смрде ово бирање појединаца за ниске расно-политичке конструкције. Отворите тему расна класификација па се бавите фенотиповима. Чак ни ту нећете моћи да гледате кроз данашње национал-политичке наочаре.

Дај укините ову изложбу слика. Нит' има везе са темом нит' са генетичком генеалогијом.

Физичка антропологија је уско повезана са генетиком а ова тема је о генетици.

Отворите тему расна класификација па се бавите фенотиповима.

Можда би нам то овде и требало, било занимљиво и освежавајуће за овај форум да се мало бавимо и фенотиповима тј. физичком антропологијом.

Ere iz okoline Uzica su jako svetla populacija, na um mi padaju Nemanja Vidic, Olivera Jevtic, Natasa Micic...

Тачно.
У Ужицу, око Златибора, Бајине Баште, Косјерића и Рогачице живе у просеку најсветлији људи у Србији, бар кад се ради о Србима,
То ми је мало чудно зато што људи из тих крајева апосолутном већином пореклом из Херцеговине а доселили су се у 18-ом и 19-ом веку, а Херцеговци су прилично тамнији у просеку од људи из западне Србије, поготово од оних из места које сам поменуо.

Постоји стереотип да су војвођански Срби најсветлији Срби у Србији.
Али то није тачно, Срби из западне Србије су у просеку светлији од Војвођана.

Посетио сам скоро сваки кутак Србије и одлично знам како где људи изгледају.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back