Pa jeste zastupanje te teze nepoznavanje materije,mislio sam na tebe.
Koju ja tezu zastupam?
Zasto te zbunjuje danasnji procenat PH908 i dinarika uopste u Ceskoj.PH908 je jako mlada grana oko 1850 god.TMRCA,pa i ona je dosla sa Istoka,Ukrajina,Poljska kao i Dinarik cijeli.Nije to Srpsko pleme u Juznoj Saksoniji i Ceskoj bilo veliko tada a ni kada su dosli na Balkan.Upravo Ti mali procenat u Ceskoj i istocnoj Njemackoj govori da su nosioci PH908 bili uglavnom Srbi iz tog dijela Evrope jer su ga uglavnom i ponijeli sa sobom na balkan.
A zašto ti misliš da su samo Srbi doneli taj Dinarik iz Češke? Sam si napisao da je Dinarik najviše kocentrisan u Belorusiji Rusiji i Ukrajini. Prema izvorima Srbi nisu došli odatle nego iz Češke.
Tvoja stav da su Srbi doneli samo Dinarik iz Češke i tako znatno umanjili procenat Dinarika u Češkoj visi u vazduhu na sledećim isto tako vazdušnim premisama:
- da su Srbi odudarali od opšeg miksa haplogrupa u svom okruženju i da su oni bili dominatno ili značajno Dinarik. ( malo je verovatno da jedno pleme ima znatno drugačiji miks haplogrupa odnosu na svoje okruženje daleko od centra svoje haplogrupe)
- da se Dinarik teleportovao sa Karpata u Češku i da ga uopšte nije bilo između, u susednoj Beloj Hrvatskoj (malo je verovatno da je bilo Dinarika u Belo Srbiji a u susednoj Hrvatskoj da ga nema uopšte već samo R1a)
- da je Dinarik došao u Dalmaciju samo preko Srba (ovo nije materijalno tačno jer izvori kažu da su Sloveni sa Karpata epicentra te Dinarik grupe došli i u Dalmaciju preko Rumunije, iz pravca udaljenog preko 1000 km od Češke)
Ali je ključno da imaš izvor iz VII veka koji kaže da su došli Sloveni sa Karpata u Dakiju pa na Balkan i pored ostalog u Dalmaciju. I to 25 plemena. Neka je svako pleme imalo oko 10 000 ljudi. To je 250 000 ljudi. U odnosu na 40 000 Srba znatno više zar ne? Koja je verovatnoća da bude veći donator Dinarika na Balkanu u 7 veku: 25 plemena sa Karpata iz Dakije ili jedno malo srpsko pleme iz najzapadnijih krajeva Slovena.
Šta je verovatnije- da je štokavicu donelo 25 slovenskih plemena sa Karpata preko Dakije koji su doprili i do Dalmacije ili jedno pleme Srbi iz Češke, gde se nikada nije razvila štokavica?
Ali vidimo da je jedan dio PH908 i ostao i u Njemackoj i u Ceskoj i to bas gdje imamo sela i toponime sa srpskim nazivima,kao sto sam gore pokazao u slucaju Blahnik.
Ko je doneo hidronim Neretva iz Ukrajine?
I naravno ne mora da znaci da su svi Srbi tada dosli iz tih krajeva. Ekspanzija Slovena je trajala i do 9 vijeka,neke grane R1a i Dinarika su dosle kasnije i mozda drugim putevima.
Naravno da su svi Srbi po izvorima došli samo iz Češke i toponimi to jasno dokazuju u Metohiji i Polimlju. Ne kao Sorabi, Sarabi, Serboni, Serbi, Zurbi i šta ti ja znam, nego kao Srbi. A Srbi nisu bili jedini Sloveni. Kad izostanu činjenice, ne treba posezati za maštom i umišljati Srbe na mestima gde ih izvori u vreme seoba ne poznaju, nego prilagoditi mišljenje činjenicama.
Mojsej Horenski u VII veku savremenik tog perioda jasno kaže da su u Dalmaciju došli i Sloveni iz Dakije. Ne kaže da su Srbi. To se savršeno poklapa sa pojam štokavaca u Dalmaciji. To se savršeno poklapa sa posebnim plemenskim identitetima u pomorskim kneževinama koji nisu prozvali svoje zemlje ni srpskom ni hrvatskom, da je Hercegovina bila miks Slovena koji su doneli i Srbi i Hrvati i Sloveni sa Karpata.
Sudeći po procentima Dinarika u srednjoj i istočnoj Evropi, doneli su ga najverovatnije u najvećem procentu Sloveni sa Karpata zajedno sa štokavicom.
Jedino što mene zbunjuje je da se PH 908 vezuje za katune. Čekam odgovor forumaša.