Krishna
Elita
- Poruka
- 24.249
Pravo da ti kazem meni je ta prica oko Ilira dosta glupa. Srpska istorija je fino definisana I sada dobila jednu dobru potvrdu u vidu genetike,arheologije itd.
Tesko ce neko ovde sa Balkana dokazati da je Ilirskog porekla. To je nonsense
Albanci nisu Iliri I to je valjda svima jasno. Iliri su verovatno bili neka zapadna R1b. Indoevropljani..
- - - - - - - - - -
Znam ...znam I kako su latinizovani I sve . Do kraja 19 veka su služenja u crkvama bila na slovenskom ako se ne varam.
До оснивања Румунске Православне Цркве 1872 године Румуни у Аустро-Угарској су били под Карловачком митрополијом, а они кнежевинама Влашкој и Молдавији под Цариградом.
До средине 19-ог века влашко-румунски језик је имао више словенских него латинских речи, а онда су влашки инелектуалци Унијати из Трансилваније и њихова политичка елита на челу са краљем Каролом I (који је био Немац) почели да чисте језик од словенских речи и да га латинизују. У то време је и измишљен назив Румунија и Румуни, да би се одвојили од Словена и од православља и да почну да се идентификују са Римљанима и са западом. Уследило је подизање споменика Ромулу и Рему не само у градовима него и у свим насељеним местима.
Пројекат румунске државе и нације је урађен од стране западних сила уз помоћ њихове елите тог времена да би Румунија и Румуни као тампон физички одвојили балканске Словене од Русије.
Влахо-Румуни су до 19-ог века имали углавном словенска имена као што су Влад, Мирчеа, Богдан, Раду итд. а од 19-ог века су почели давати латинска имена као што су Трајан, Јулијан, Фабијан, Август...
Poslednja izmena: