Krishna
Elita
- Poruka
- 24.185
Bilo bi interesantno testiranje Srba u Sent Andreji.
Јел због везе са Косовом (косовским Србима којима су сад узети узорци) или због евентуалног мађарско-немачког уплива?

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bilo bi interesantno testiranje Srba u Sent Andreji.
Nebitno je da li su Albanci naslednici Ilira ili ne, već da li je albanski jezik ukorenjen u ilirskom. Tj. do koje mere.
Kada bi se danas ispostavilo da su Česi 60% nemačkog, a samo 30% slovenskog porekla, niko ne bi okrenuo stvari i počeo da ih zove Germanima.
A ni dominacija U152 nije nikakav dokaz da je ilirski jezik kentum ili satem.
Pokazatelj nije dokaz.Одсуство маритимне (рибарско-поморске) терминологије је јасан показатељ (не)укорењености албанског језика у илирском.
Da, ako prihvatimo tvoju polaznu pretpostavku da su preci Albanaca živeli baš na toj teritoriji o kojoj pričaš.Затим чињеница да у случају огромног броја топонима латинске и словенске верзије временски претходе албанским, тј. да су многи албански топоними само албанизоване верзије топонима латинског и словенског порекла (требало би ваљда бити супротно?).
NIsu to baš toliko 'mnogo istočnije' koliko zvuči kad tako napišeš. Nadalje mi ne znamo zasigurno da li su ilirski i trački različiti jezici, tj. koliko su različiti. A ne znamo ni odakle je ilirski došao na Balkan. Imamo samo neke neodređene zapise starih Grka.Затим чињеница да иако је практично "полуроманизован", албански не показује везу са далматинским-романским (што би било логично да су прото-Албанци у време Римског царства живели на данашњим територијама), а са друге стране показује несумњиве сличности и заједничке одлике са румунским, што опет показује да прото-Албанци долазе на данашње територије у неком каснијем периоду, и то са много источнијих територија које никада нису биле илирске. Итд итд...
U svakom slučaju, da.Албанци додуше сигурно јесу асимиловали један део староседелачког романизованог становништва, које је даљим пореклом илирско, па је могуће да су преко те романизоване популације у албански ушле поједине речи илирског порекла које су се успеле очувати, могуће да је често помињана del(m)ë - овца једна од њих.
Jok vala. Nema to veze sa upućenosti u bilo šta. Ne zna se da li je proto-albanski uopšte bio kentum ili satem, niti gde su živeli, tako da pronalazak neke haplogrupe, negde, za koju skoro ništa ne znamo, ne znači ništa.Да си којим случајем упућен у генетичку генеалогију, древну ДНК, археологију, па и лингвистику схватио би да јесте, и то практично непобитан доказ.
Jok vala. Nema to veze sa upućenosti u bilo šta. Ne zna se da li je proto-albanski uopšte bio kentum ili satem, niti gde su živeli, tako da pronalazak neke haplogrupe, negde, za koju skoro ništa ne znamo, ne znači ništa.
Опет не схваташ, какво год да буде гранање испод BY14151 Васојевићи и њихови сродници по другим крајевима са идентичним маркерима ће припадати истој грани, са заједничким претком од свега неколико стотина година.
Исправка: за коју ТИ скоро ништа не знаш (без овог скоро). За оне који нешто знају, сваки проналазак сваке хаплогрупе у одређеном археолошком контексту нешто значи.
Исправка: за коју ТИ скоро ништа не знаш (без овог скоро). За оне који нешто знају, сваки проналазак сваке хаплогрупе у одређеном археолошком контексту нешто значи.
Ne. Ni ti, niti bilo ko drugi trenutno zna kojim su jezikom govorili ljudi, nosioci U152, pre 3000 godina na Balkanu. Ne postoji čak ni dobra verovatnoća za tipovanje.
Možemo da nagađamo, ali pričati o tome kao o nekim dokazima ili sličnom je previše ishitreno.
Свакако. Међутим, из периода о ком дискутујете и на простору о ком дискутујете, није пронађена ни једна хаплогрупа, ни у једном археолошком контексту. Јесам ли у праву ?
Не знам како простије да ти објасним, али за припаднике средњоевропских бронзанодопских култура из којих се U152 ширила у таласима (Звонасти пехари>Уњетичка>Гробне хумке>Поља са урнама>Халштат) не постоји могућност да су говорили сатем језиком, па се простом дедукцијом долази до закључка да су говорили неком варијантом кентум језика. То је оно што је сигурно, прихваћено од стране свих лингвиста и палеолингвиста, и не знам на основу чега тачно ти то доводиш у питање? Не мислиш ваљда да су доласком на Балкан променили свој језик у сатем варијанту?
Када је у питању западни Балкан, за сада постоји само један узорак из периода о коме причамо, и припада хаплогрупи Ј2b2а-М241>L283 (Велики Ваник, Далмација, 1700-1500 п.н.е.). Када је у питању Централна Европа, постоји велики број узорака разних хаплогрупа, али за нашу причу су битни они који припадају грани U152. За сада је на том простору пронађено 8 таквих узорака, 7 припада Култури звонастих пехара - Bell Beaker (6 из централне и јужне Немачке и 1 из северне Мађарске), док 1 узорак припада каснијој Култури гробних хумки - Tumulus, такође из Немачке.
Омиљена хаплогрупа у Срба.![]()
Konkretno o toj haplogrupi znam da je neslovenska sigurno...Ima je kod šiptara najviše ali ne znam za moju varijaciju...ne zelim da izvodim teorije jer sam laik sto se tice ovoga.
Zabari na samo 13,5.![]()
A gdje si se testirao ?Ja sam se testirao i dobio rezultate da je moja haplogrupa E-M5021, iz to imam 266 neandertalskih gena...Ako moze neko da mi pojasni..jel to ustvari E1b?
A gdje si se testirao ?
Ti si E M35 ali ovaj sa zvjezdicom ,
https://www.yfull.com/tree/E-M35/
Nemas veze sa nasom E V13.Imas li predanje mozda o jevrejskom porijeklu ?
Samo ovde spominju ovu oznaku.Testirao se čovek na 23 and Me. Tamo važe posebne oznake. Kada se kaže M35, misli se na neku haplogrupu nizvodno od tog markera. Dakle, može da bude mnogo toga ali je statistički najpre moguće očekivati V13.
Kod FTDNA ne postoji takva SNP mutacija, ali mi se sama oznaka M5021 lepo uklapa sa oznakama FTDNA V13 klastera sa mutacijama Z50xx, recimo, Z5016, Z5017 ili Z5018.
Ja sam se testirao i dobio rezultate da je moja haplogrupa E-M5021, iz to imam 266 neandertalskih gena...Ako moze neko da mi pojasni..jel to ustvari E1b?