Прибислав
Zainteresovan član
- Poruka
- 375
Фора је у томе да R1b-BY611 нема никакве везе са Европом нити са Илирима.
Шиптарска R1b-BY611 има најближа поклапања са јерменском и башкирском.
R1b-BY611 се у Европи се на Балкану а и шире поклапа са кретањем прото-Шиптара.
1. Има је у Румунији - прото-Шиптари долазе са својим господарима прото-Бугарима у данашњу Румунију, део тих прото-Шиптара трајно остаје ту и зато је данас има код Румуна.
2. Има је у Бугарској - прото-Бугари пребацују прото-Шиптаре у Тракију где ови живе наредна 2 века, а неки и трајно остају, зато је има у Бугарској.
3. Има ју Албанији наравно и то највише у Европи (уз Косово) - Бугарски цар Симеон у походу на данашњу Албанију доводи прото-Шиптаре, они се биолошки и територијално шире тек са доласком Османлија.
4. Има је на Пелопонезу - Шиптари познатији као Арванити су у време Османске владавине населили Пелопонез, а кад је створена независна Грчка они су грцизирани.
5. Има ја на југу Италије - Део Шиптара је у време османских освајања Албаније прешао преко мора и населио се у јужну Италију највише Калабрију (црвени се Калабрија на карти), ти Шиптари из јужне Италије су познати као Арбераши.
![]()
Ви који хистерично из петних жила браните пелео-балканско порекло Шиптара не можете да објасните зашто Шиптари наводни палео-Балканци имају пуно R1b-BY611, а Цинцари такође наводни пелео-Балканци скоро да уопште немају R1b-BY611.
Немој да се позиваш на Цинцаре из Андон Поција који имају доста ове хаплогрупе, они врло одударају од осталих Цинцара код којих ова хаплохрупа скоро да не постоји, Цинцари из Андон Поција су је добили зато што су се мешали са Шиптарима, Шиптари су извршли много насиља над Цинцарима из јужне Албаније а вероватно највише над цинцарским женама.
Неко од њих не може бити староседелачког порекла, а ја бих рекао да су то Шиптари.
Ја нигде нисам поменуо ни Албанце нити некакво палеобалканско порекло, о чем причаш ти човече? Лепо сам цитирао део који је нетачан, да је BY611 код Јермена заступљена са око 30%, што је неких 30% више од реалног стања.