Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Немају ??? Па да, само су 300 година живели заједно у оквиру Босанског пашалука. Дај мани се демогогије са ''Порекла'', молим те.
Pa vidis da nemaju,u Sandzaku je dominantna E V13 i grane R1b kojih u tuzlanskom kantonu ima jako malo.E V13 je i manje od 7 % a R1b jos manje u tuzlanskom kantonu.CTS10228 u Sandzaku je solidno zastupljena i uglavnom je daljim porijeklom iz Crne Gore,barem su tako naveli testirani na ovu Hg.
Inace u tuzlanskom kantonu,a vec smo pticali o tome,ogromna vecina Bosnjaka je porijeklom iz zapadne Srbije (Uzice) i iz Hercegovine tako da i nije bilo iznenadjenje zasto su ove dvije tipicno slovenske Hg dominantne i zasto je ovolika razlika sa Bosnjacima u Sandzaku.Cak i banalni primjeri tipa prezimena pokazuju tu distancu,gdje vidimo i da se cak kod prezimena u tuzlanskom kantonu i Sandzaku ne moze pronaci neka veca poveznica.

Срби су са Египћанима живели 400 година у истој држави (и Срби и Египћани су били у Османском царству) па опет имају врло различиту генетику.

:klap: Браво ! Одлично поређење ! Тузла и Нови Пазар су удаљени хиљадама километара баш као и Египат и Србија.

Санџаклије и босански муслимани се генетски разликују као небо и земља.

Код Санџаклија E-V13 + R1b-BY611 + J2b2 прелазе 70%, а код босанских муслимана I2a + R1a прелазе 70%.

Генетски се разликују, наравно, али не према овом трагикомичном збиру баба и жаба који си горе поставио, већ према удаљености хаплогрупа на генеалошком стаблу. Блискост/разлика је следећа: Бошњак из БиХ са хаплогрупом R1a је ближи Санџаклији са R1b него БХ Бошњаку са I2a. Бошњак из БиХ са I2a ближи је J2b2 Санџаклији него БХ Бошњаку са R1a, док су Бошњаци из БиХ и Санџака са хаплогрупом E-V13 међусобно ближи једни другима него осталим Бошњацима (I, J, R).

Међу Санџаклијама убедљиво доминира шиптарска генетика, они су заправо Шиптари који говоре зетским дијалектом српског језика.

Јел би могао да ми дефинишеш термин ''шиптарска генетика'' ?

Pa vidis da nemaju,u Sandzaku je dominantna E V13 i grane R1b kojih u tuzlanskom kantonu ima jako malo.E V13 je i manje od 7 % a R1b jos manje u tuzlanskom kantonu.CTS10228 u Sandzaku je solidno zastupljena i uglavnom je daljim porijeklom iz Crne Gore,barem su tako naveli testirani na ovu Hg.
Inace u tuzlanskom kantonu,a vec smo pticali o tome,ogromna vecina Bosnjaka je porijeklom iz zapadne Srbije (Uzice) i iz Hercegovine tako da i nije bilo iznenadjenje zasto su ove dvije tipicno slovenske Hg dominantne i zasto je ovolika razlika sa Bosnjacima u Sandzaku.Cak i banalni primjeri tipa prezimena pokazuju tu distancu,gdje vidimo i da se cak kod prezimena u tuzlanskom kantonu i Sandzaku ne moze pronaci neka veca poveznica.

Санџаклије су генетска браћа Шиптарима, поготово Шиптарима са Косова.

:klap: Браво ! Одлично поређење ! Тузла и Нови Пазар су удаљени хиљадама километара баш као и Египат и Србија.

Генетски се разликују, наравно, али не према овом трагикомичном збиру баба и жаба који си горе поставио, већ према удаљености хаплогрупа на генеалошком стаблу. Блискост/разлика је следећа: Бошњак из БиХ са хаплогрупом R1a је ближи Санџаклији са R1b него БХ Бошњаку са I2a. Бошњак из БиХ са I2a ближи је J2b2 Санџаклији него БХ Бошњаку са R1a, док су Бошњаци из БиХ и Санџака са хаплогрупом E-V13 међусобно ближи једни другима него осталим Бошњацима (I, J, R).

Условно речено шиптарска генетика је E-V13 + R1b-BY611 + J2b2.

Мада за сад са сигурношћу можемо рећи да је само R1b-BY611 прото-шиптарски маркер који су донели прото-Шиптари из кавкаског региона одакле су се довукли у пакету са прото-Бугарима.

За шиптарску J2b2 је могуће да је део дошао за тим прото-Шиптарима илити Арванитима, а да су део су добили асимилацијом неког другог или других народа.

E-V13 није прото-шиптарска и њу су Шиптари покупили тек по доласку на Балкан.

R1b-BY611 je занимљива зато што у великом проценту постоји искључиво код Шиптара, немају је ни Цинцари, ни Срби, Бугари и Грци нешто мало, али је зато имају Јермени око 30%.

Poslednja izmena:
Obično se poteže argument da SPC sprečava DNK testiranje dok je moje mišljenje da jednostavno niko ozbiljan, ni jedna ozbiljna institucija uključujući SANU ili koji fakulteta nije pokazao interes za to.
Управо. Пример који си поменуо јасно показује да СПЦ нема ништа против употребе ДНК тестирања. Нe постоји никаква друга иницијатива, тако да је смешно говорити о томе како СПЦ нешто 'спречава'.

Poslednja izmena:
Који ти је ђаво ово 'Санџаклија'? Шта то тачно треба да значи? Исто као да на српском кажеш 'општинар'.

И нашао си овде да шириш шиптарску пропаганду. Не може се веровати ни њиховим историчарима, а камоли неким анонимусима који управљају Јутјуб каналом 'Top Channel Albania'.

Не би, јер је помешао значење појмова 'порекло' и 'генетика', а уз то је и стекао погрешан утисак да постоји нека посебна 'шиптарска генетика'.

Poslednja izmena:
Radili su samo testiranje moštiju pronađenih u manastirima Ravanica i Manasija za koje se pretpostavlja da pripadaju Knezu Lazaru i njegovom sinu Stefanu Lazareviću. Nažalost Y- DNK je bila previše oštećena da bi se utvrdila haplogrupa (tad 2004; osim toga, verovatno su radili sa hemikalijama koje su dobre za ispitivanje nedavno uzetih uzoraka ali ne i drevnih). Ovde su dva zanimljiva teksta o tom testiranju, jedan Olivera stojkovića i jedan Tamare Ognjević koji je i izazvao određenu polemiku:

http://www.poreklo.rs/2012/11/27/da...ti-y-dnk-haplotip-iz-moštiju-srpskih-vladara/

http://dnk.poreklo.rs/dnk-poreklo-despota-stefana-lazarevića/

Obično se poteže argument da SPC sprečava DNK testiranje dok je moje mišljenje da jednostavno niko ozbiljan, ni jedna ozbiljna institucija uključujući SANU ili koji fakulteta nije pokazao interes za to. Na kraju, možda bi za samu crkvu bilo najbolje da se aktivno uključi i pokrene inicijativu za testiranje moštiju naših vladara. Koliko znam kralj Milutin se nalazi u nekom manastiru u Bugarskoj?

Ostecena dnk stara nepunih 600 godina iz grobnice, a uzimaju se uzorci stari po hiljadu godina iz pecina, zemlje, vode. Druge su tu stvari u pitanju.

Који ти је ђаво ово 'Санџаклија'? Шта то тачно треба да значи? Исто као да на српском кажеш 'општинар'.

И нашао си овде да шириш шиптарску пропаганду. Не може се веровати ни њиховим историчарима, а камоли неким анонимусима који управљају Јутјуб каналом 'Top Channel Albania'.

Не би, јер је помешао значење појмова 'порекло' и 'генетика', а уз то је и стекао погрешан утисак да постоји нека посебна 'шиптарска генетика'.

Они Бошњаци нису, а нису више ни Шиптари јер су се одродили од свог народа, предугачко ми је да их зовем србијански муслимани па користим израз Санџаклије, већина њих употребљава тај израз за себе.

Они Бошњаци нису, а нису више ни Шиптари јер су се одродили од свог народа, предугачко ми је да их зовем србијански муслимани па користим израз Санџаклије, већина њих употребљава тај израз за себе.
Поента је да немамо појма ко су ови људи. Нема никаквог доказа да је реч о 'Санџаклијама', осим што их у наслову тако ословљавају власници шиптарког Јутјуб канала.

Не, они нису Бошњаци. За мене нико није Бошњак, јер никакви Бошњаци и не постоје. Постоје српски муслимани, који донекле вуку порекло од несрба. Језик којим говоре, и којим су говорили и пре ослобођења тих простора, довољан је доказ о томе шта су и од кога су, и који утицај је превладао. Ни Срби не потичу искључиво древних Срба, али то их не чини ништа мање Србима.

Поента је да немамо појма ко су ови људи. Нема никаквог доказа да је реч о 'Санџаклијама', осим што их у наслову тако ословљавају власници шиптарког Јутјуб канала.

Не, они нису Бошњаци. За мене нико није Бошњак, јер никакви Бошњаци и не постоје. Постоје српски муслимани, који донекле вуку порекло од несрба. Језик којим говоре, и којим су говорили и пре ослобођења тих простора, довољан је доказ о томе шта су и од кога су, и који утицај је превладао. Ни Срби не потичу искључиво древних Срба, али то их не чини ништа мање Србима.

Босански муслимани су углавном српског порекла, они су чак ближи средњовековним Србима него данашњи Срби.

Они из Рашке области како год их звали скоро никакве везе са Србима немају, они су углавном Шиптари и нешто мало црногорских Брђана

Босански муслимани су углавном српског порекла, они су чак ближи средњовековним Србима него данашњи Срби.
Јесу углавном српског порекла, али претерујеш кад кажеш да су ближи средњовековним Србима од данашњих (православних) Срба. То важи за један део савремених православних Срба, али исто важи и за део муслиманских Срба.

Они из Рашке области како год их звали скоро никакве везе са Србима немају, они су углавном Шиптари и нешто мало црногорских Брђана
Брђани нису Црногорци, али ти то вероватно већ знаш. Претпостављам да се то 'црногорских' односи на савремени регион. Како год, имавши у виду на делимично српско и уопштено словенско порекло дела Албанаца, посебно у тим севернијим крајевима, као и чињеницу да 'Санџаклије' говоре српски, и то не од јуче, јасно је да је српски утицај превагнуо.

Узгред, милим да је прилично опасно 'Санџаклије' бацати у наручје Албанцима, све и да јесте тако како кажеш.

Poslednja izmena:
Јесу углавном српског порекла, али претерујеш кад кажеш да су ближи средњовековним Србима од данашњих (православних) Срба. То важи за један део савремених православних Срба, али исто важи и за део муслиманских Срба.

Брђани нису Црногорци, али ти то вероватно већ знаш. Претпостављам да се то 'црногорских' односи на савремени регион. Како год, имавши у виду на делимично српско и уопштено словенско порекло дела Албанаца, посебно у тим севернијим крајевима, као и чињеницу да 'Санџаклије' говоре српски, и то не од јуче, јасно је да је српски утицај превагнуо.

Узгред, милим да је прилично опасно 'Санџаклије' бацати у наручје Албанцима, све и да јесте тако како кажеш.

Слажем се да их је опасно враћати шиптарским коренима, не би било добро да се они сете да су Шиптари, али ме мало иритира њихово "бошњаштво" и позивање на Богумиле, Твртка, Босну итд. у Санџаку имај још старијих људи који знају шиптарски.

У Зукорлићевој породици се причао шиптарски језик до пре пар деценија, а он данас глуми великог Бошњака. :hahaha:

Босански муслимани имају више I2a и R1a од Срба (поготово I2a), другим речима имају више словенске генетике од Срба, а шта су били изворни Срби ако не Словени?

Слажем се да их је опасно враћати шиптарским коренима, не би било добро да се они сете да су Шиптари, али ме мало иритира њихово "бошњаштво" и позивање на Богумиле, Твртка, Босну итд. у Санџаку имај још старијих људи који знају шиптарски.

У Зукорлићевој породици се причао шиптарски језик до пре пар деценија, а он данас глуми великог Бошњака.
И мене њихово 'бошњаштво' нервира, али треба одолети искушењу и не користити њихово делимично шиптарско порекло као оруђе у побијању тих бесмислених тврдњи.

Има старих људи који знају шиптарски, али има и оних којима су и прадедови говорили српски - како у Рашкој тако и у самој Албанији.

Циљ је напакостити Србима, разуме се. Зукорлић је фукара. Он је нитков и по мерилима ислама.

Босански муслимани имају више I2a и R1a од Срба (поготово I2a), другим речима имају више словенске генетике од Срба, а шта су били изворни Срби ако не Словени?
То стоји, али чињеница је да Срби међу својим прецима имају и Словене и несловене. Разуме се, словенски (српски) утицај је остао доминантан.

Ти си конкретно поменуо средњовековне Србе. Несловенски елемент је прилично рано асимилован, тако да ни средњовековни Срби нису били 'чистокрвни' Словени. Логично је да су од самог почетка постојале регионалне разлике у уделу словенских гена, тако да нам то не говори ништа о релативном 'српству' различитих Срба.

У Зукорлићевој породици се причао шиптарски језик до пре пар деценија, а он данас глуми великог Бошњака. :hahaha:

Mislio si reci vise procenata "slovenske" genetike.Pa pazi kod njih je to oko 70 % a kod nas malo vise od 50 % ove dvije tipicno Slovenske Hg,ali u brojkama to je oko 600 hiljada muskaraca kod njih i malo preko 2 miliona muskaraca kod nas.Kod nas je procenat manji jer smo asimilovali dosta stanovnistva iz CG prvenstveno,koji nose E Hg,tj njene grane.

Mislio si reci vise procenata "slovenske" genetike.Pa pazi kod njih je to oko 70 % a kod nas malo vise od 50 % ove dvije tipicno Slovenske Hg,ali u brojkama to je oko 600 hiljada muskaraca kod njih i malo preko 2 miliona muskaraca kod nas.Kod nas je procenat manji jer smo asimilovali dosta stanovnistva iz CG prvenstveno,koji nose E Hg,tj njene grane.

Јесте мислио сам да процентуално имају више словенске генетике (I2a & R1a).

Немаш шта бринеш нама јесу Црногорци смањили проценат словенске генетике, а њима ће Санџаклије.
Више сад има Санџаклија у Сарајеву и околини него домаћих Бошњака, фора је у томе се Срби мешају вековима са Црногорцима (који имају доста не-словенске генетике), а босански муслимани су почели тек недавно да се мешају са Санџаклијама (тек од СФРЈ а интензивније после ратова деведесетих), па Санџаклије нису још стигле да им смање проценат словенске генетика, али ће заједно са Арапима за коју деценију преполовити словенску генетику БиХ муслимана.

За неку деценију БиХ муслимани ће имати мање словенске генетике од нас, а најјаче хг. ће бити Ј1 (наслеђено од Арапа) и E-V13 (наслеђено од Санџаклија). :hahaha:

Немаш шта бринеш нама јесу Црногорци смањили проценат словенске генетике, а њима ће Санџаклије.
Више сад има Санџаклија у Сарајеву и околини него домаћих Бошњака, фора је у томе се Срби мешају вековима са Црногорцима (који имају доста не-словенске генетике), а босански муслимани су почели тек недавно да се мешају са Санџаклијама (тек од СФРЈ а интензивније после ратова деведесетих), па Санџаклије нису још стигле да им смање проценат словенске генетика, али ће заједно са Арапима за коју деценију преполовити словенску генетику БиХ муслимана.

За неку деценију БиХ муслимани ће имати мање словенске генетике од нас, а најјаче хг. ће бити Ј1 (наслеђено од Арапа) и E-V13 (наслеђено од Санџаклија). :hahaha:
Nemoj zaboraviti da sa granama E V13 kod jos mnogo toga nije jasno.Razlike izmedju grana kod nasih rodova su i preko 4000 godina kod nekih,a stablo saroliko.Desetine miliona E V13 imamo i u Istocnoj Evropi i sirom Evrope.

Nemoj zaboraviti da sa granama E V13 kod jos mnogo toga nije jasno.Razlike izmedju grana kod nasih rodova su i preko 4000 godina kod nekih,a stablo saroliko.Desetine miliona E V13 imamo i u Istocnoj Evropi i sirom Evrope.

Хоћеш да кажеш да је можда нека грана E-V13 словенска?

Знам да Русини имају око 30% E-V13, али ја бих рекао да је то последица влашког уплива.

Остали источни Словени имају E-V13 само у траговима.

Преци од Мексиканца који носи шпански Y ДНК су вековима Мексиканци зато што су Шпанци покорили Мексико пре 500 година и мешајући се генетски са староседеоцима створили су мексички народ.
И ти си Мексиканац, без обзира да ли си R1a, I2a1b, E-V13 или Jb2. Знаш зашто? Због тога што је Y-ДНК врло врло мали део твог генома.

Насупрот теби, ја нисам Мексиканац. Ја сам каубојац. Влах значи сточар, а сточар значи каубој.

S tim da su Crnogorci opet i po tom blizi nama nego njima ovi iz Sandzaka. To je nebo i zemlja, veze s vezom nema.

R1b-BY611 je занимљива зато што у великом проценту постоји искључиво код Шиптара, немају је ни Цинцари, ни Срби, Бугари и Грци нешто мало, али је зато имају Јермени око 30%.

Да си свестан свог катастрофалног незнања било би те срамота што си извалио овакву глупост.

И ти си Мексиканац, без обзира да ли си R1a, I2a1b, E-V13 или Jb2. Знаш зашто? Због тога што је Y-ДНК врло врло мали део твог генома.

Насупрот теби, ја нисам Мексиканац. Ја сам каубојац. Влах значи сточар, а сточар значи каубој.

Najvažnija je njegova socijalna funkcija pošto se u patrijarhalnom društvu, kakvo je prirođeno ljudskoj vrsti, ponaša i kao sociološki a ne biološki fenomen. znači osim prezimena, moći i bogatstva svog oca, kumova, krsne slave itd nasleđuje sei Y-DNK. Boja očiju, kose, sklonost debljini i srčanim bolestima nas ne interesuju. Mi smo sociolozi koji koriste neke biološke fenomene kao pomoć u našim istraživanjima a ne biolozi:okok:

Да си свестан свог катастрофалног незнања било би те срамота што си извалио овакву глупост.

Фора је у томе да R1b-BY611 нема никакве везе са Европом нити са Илирима.
Шиптарска R1b-BY611 има најближа поклапања са јерменском и башкирском.
R1b-BY611 се у Европи се на Балкану а и шире поклапа са кретањем прото-Шиптара.

1. Има је у Румунији - прото-Шиптари долазе са својим господарима прото-Бугарима у данашњу Румунију, део тих прото-Шиптара трајно остаје ту и зато је данас има код Румуна.

2. Има је у Бугарској - прото-Бугари пребацују прото-Шиптаре у Тракију где ови живе наредна 2 века, а неки и трајно остају, зато је има у Бугарској.

3. Има ју Албанији наравно и то највише у Европи (уз Косово) - Бугарски цар Симеон у походу на данашњу Албанију доводи прото-Шиптаре, они се биолошки и територијално шире тек са доласком Османлија.

4. Има је на Пелопонезу - Шиптари познатији као Арванити су у време Османске владавине населили Пелопонез, а кад је створена независна Грчка они су грцизирани.

5. Има ја на југу Италије - Део Шиптара је у време османских освајања Албаније прешао преко мора и населио се у јужну Италију највише Калабрију (црвени се Калабрија на карти), ти Шиптари из јужне Италије су познати као Арбераши.

d2956de192a379b5eeddccf344356fd9.gif

Ви који хистерично из петних жила браните пелео-балканско порекло Шиптара не можете да објасните зашто Шиптари наводни палео-Балканци имају пуно R1b-BY611, а Цинцари такође наводни пелео-Балканци скоро да уопште немају R1b-BY611.
Немој да се позиваш на Цинцаре из Андон Поција који имају доста ове хаплогрупе, они врло одударају од осталих Цинцара код којих ова хаплохрупа скоро да не постоји, Цинцари из Андон Поција су је добили зато што су се мешали са Шиптарима, Шиптари су извршли много насиља над Цинцарима из јужне Албаније а вероватно највише над цинцарским женама.
Неко од њих не може бити староседелачког порекла, а ја бих рекао да су то Шиптари.

Poslednja izmena:
9klHYkY.jpg

Рука Светог Саве из Милешеве чува се у Пљевљима

Da li je neko radio mošti naših vladalaca i svetitelja?

- - - - - - - - - -

Mada, to može biti izuzetno osetljivo pitanje jer kada bi došlo do nepoklapanja srodstva članova dinastije, postavlilo bi se pitanje kako vernosti kraljice, tako verodostojnosti moštiju.

Ако се неко потрудио да прочита научне радове који се баве методологијом истраживања древне ДНК могао је да види да основни проблем који се ту јавља јесте контаминација узорка. Приликом ископавања морају се поштовати специјалне процедуре које онемогућавају да ДНК оних који раде на узорку дође у додир са ДНК узорка и контаминира га. Такође, узорак је могао бити контаминиран и пре ископавања.
Када се говори о моштима наших владара многи мисле се да су оне погодне за изоловање ДНК из њих јер су добро очуване. Међутим, те мошти су током времеена прошле кроз руке многих и врло је велика вероватноћа да су том приликом контаминиране. То значи да су боље шансе за изоловање ДНК из оних остатака који су били закопани јер су на тај начин били боље конзервирани.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back