Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Фора је у томе да R1b-BY611 нема никакве везе са Европом нити са Илирима.
Шиптарска R1b-BY611 има најближа поклапања са јерменском и башкирском.
R1b-BY611 се у Европи се на Балкану а и шире поклапа са кретањем прото-Шиптара.

1. Има је у Румунији - прото-Шиптари долазе са својим господарима прото-Бугарима у данашњу Румунију, део тих прото-Шиптара трајно остаје ту и зато је данас има код Румуна.

2. Има је у Бугарској - прото-Бугари пребацују прото-Шиптаре у Тракију где ови живе наредна 2 века, а неки и трајно остају, зато је има у Бугарској.

3. Има ју Албанији наравно и то највише у Европи (уз Косово) - Бугарски цар Симеон у походу на данашњу Албанију доводи прото-Шиптаре, они се биолошки и територијално шире тек са доласком Османлија.

4. Има је на Пелопонезу - Шиптари познатији као Арванити су у време Османске владавине населили Пелопонез, а кад је створена независна Грчка они су грцизирани.

5. Има ја на југу Италије - Део Шиптара је у време османских освајања Албаније прешао преко мора и населио се у јужну Италију највише Калабрију (црвени се Калабрија на карти), ти Шиптари из јужне Италије су познати као Арбераши.

d2956de192a379b5eeddccf344356fd9.gif

Ви који хистерично из петних жила браните пелео-балканско порекло Шиптара не можете да објасните зашто Шиптари наводни палео-Балканци имају пуно R1b-BY611, а Цинцари такође наводни пелео-Балканци скоро да уопште немају R1b-BY611.
Немој да се позиваш на Цинцаре из Андон Поција који имају доста ове хаплогрупе, они врло одударају од осталих Цинцара код којих ова хаплохрупа скоро да не постоји, Цинцари из Андон Поција су је добили зато што су се мешали са Шиптарима, Шиптари су извршли много насиља над Цинцарима из јужне Албаније а вероватно највише над цинцарским женама.
Неко од њих не може бити староседелачког порекла, а ја бих рекао да су то Шиптари.

Ја нигде нисам поменуо ни Албанце нити некакво палеобалканско порекло, о чем причаш ти човече? Лепо сам цитирао део који је нетачан, да је BY611 код Јермена заступљена са око 30%, што је неких 30% више од реалног стања.

Условно речено шиптарска генетика је E-V13 + R1b-BY611 + J2b2.

У реду, али онда ту кованицу користи и онда када говориш о Србима који су носиоци тих истих хаплогрупа.

Чини ми се да превише времена проводиш на тзв. форуму ''Порекло'', јер су ти размишљања слична тамошњим демагозима који нпр. са једне стране оспоравају право муслиманима Рашке области да се осећају Бошњацима, наводећи како тобож имају другачију смешу хаплогрупа од Бошњака из БиХ, а онда забораве да наведу читав низ племена по Црној Гори која имају те исте хаплогрупе и чије срБство се јелте, не доводи у питање. Да не говорим да међу неким племенима има и понеких ''егзотичних'' хаплогрупа типа: Братоножићи - Q1 или, нпр., Бањани са N1a који десет пута више Y-DNA сродника имају међу Татарима и Јакутима него међу Србима.

Мада за сад са сигурношћу можемо рећи да је само R1b-BY611 прото-шиптарски маркер који су донели прото-Шиптари из кавкаског региона одакле су се довукли у пакету са прото-Бугарима.

Прото-Бугари су дошли са Волге.

Јесте мислио сам да процентуално имају више словенске генетике (I2a & R1a).

Бошњаци су генерално од свих словенских народа најмање Словени, како по пореклу тако и културолошки.
Ти си млад дечко и претпостављам да ниси још увек био у БиХ. Да си био знао би да Бошњаци немају ни С од Словена. Културолошки гледано, Французи су више Словени од Бошњака.

Бошњаци су највећим делом настали словенизацијом и исламизацијом ових...

https://en.wikipedia.org/wiki/Vlachs_in_medieval_Bosnia_and_Herzegovina

...ал' о том потом.

Хоћеш да кажеш да је можда нека грана E-V13 словенска?

Знам да Русини имају око 30% E-V13, али ја бих рекао да је то последица влашког уплива.

Остали источни Словени имају E-V13 само у траговима.

E-V13, R-Z2103, J-M241 и I-PH908 немају благе везе са Словенима из VII века, ал' у то ће вас једног лепог дана уверити археогенетика. Ја немам више ни времена ни живаца да вас у то убеђујем.

Бањани са N1a који десет пута више Y-DNA сродника имају међу Татарима и Јакутима него међу Србима.

Нетачно.

Бошњаци су генерално од свих словенских народа најмање Словени, како по пореклу тако и културолошки.
Ти си млад дечко и претпостављам да ниси још увек био у БиХ. Да си био знао би да Бошњаци немају ни С од Словена. Културолошки гледано, Французи су више Словени од Бошњака.

...ал' о том потом.

E-V13, R-Z2103, J-M241 и I-PH908 немају благе везе са Словенима из VII века, ал' у то ће вас једног лепог дана уверити археогенетика. Ја немам више ни времена ни живаца да вас у то убеђујем.

Не знам за време и живце, али оно што ти немаш да би могао било кога да убеђујеш у било шта везано за генетичку генеалогију је знање, чак ни оно најосновније. Сањај док још можеш, а управо ће ти та археогенетика коју прижељкујеш одвалити такву шамарчину да ће ти из главе избити сваку мисао о Власима за вјек и вјеков.

Нетачно.

Јесте, извињавам се, хаплогрупа N је заправо јако честа на Балкану. :ok:

Не знам за време и живце, али оно што ти немаш да би могао било кога да убеђујеш у било шта везано за генетичку генеалогију је знање, чак ни оно најосновније. Сањај док још можеш, а управо ће ти та археогенетика коју прижељкујеш одвалити такву шамарчину да ће ти из главе избити сваку мисао о Власима за вјек и вјеков.

Ма, опусти се и настави да гледаш у куглу. :bye:

Јесте, извињавам се, хаплогрупа N је заправо јако честа на Балкану. :ok:

Чек, малопре је била N1a, сад је одједном само N? Знам да је твом ограниченом мозгу то све исто, али реалност је другачија, грана којој припадају Бањани и Пивљани не постоји ни код Татара ни код Јакута. z:poz:

Чек, малопре је била N1a, сад је одједном само N? Знам да је твом ограниченом мозгу то све исто, али реалност је другачија, грана којој припадају Бањани и Пивљани не постоји ни код Татара ни код Јакута. z:poz:

Клипане, која год да је грана, ближи су им него Србима са тзв. ''словенском генетиком'' (I2a + R1a). Збир ове две хаплогрупе је оно што се потенцира када се жели нагласити разлика између Бошњака из БиХ и оних из Рашке области. Ајде не гњави ме више глупостима него узми тарот карте и забављај се.

Клипане, која год да је грана, ближи су им него Србима са тзв. ''словенском генетиком'' (I2a + R1a). Збир ове две хаплогрупе је оно што се потенцира када се жели нагласити разлика између Бошњака из БиХ и оних из Рашке области. Ајде не гњави ме више глупостима него узми тарот карте и забављај се.

Нетачно.

Hihihi,ma njemu je to sve isto,hiljada,pet hiljada,dvadeset hiljada,vijekovi,mjeseci tange frange :)

У реду, али онда ту кованицу користи и онда када говориш о Србима који су носиоци тих истих хаплогрупа.

Чини ми се да превише времена проводиш на тзв. форуму ''Порекло'', јер су ти размишљања слична тамошњим демагозима који нпр. са једне стране оспоравају право муслиманима Рашке области да се осећају Бошњацима, наводећи како тобож имају другачију смешу хаплогрупа од Бошњака из БиХ, а онда забораве да наведу читав низ племена по Црној Гори која имају те исте хаплогрупе и чије срБство се јелте, не доводи у питање. Да не говорим да међу неким племенима има и понеких ''егзотичних'' хаплогрупа типа: Братоножићи - Q1 или, нпр., Бањани са N1a који десет пута више Y-DNA сродника имају међу Татарима и Јакутима него међу Србима.

Прото-Бугари су дошли са Волге.

...ал' о том потом.

Случај Санџаклија није исти као случај племена из Црне Горе који се E-V13.
Та племена из Црне Горе су ушла у српски етнос још у средњем веку и аутосомално су се одавно изједначили са осталим Србима, док с друге стране многе Санџаклије још увек имају деде и бабе који знају шиптарски.
Санџаклије до периода СФРЈ скоро да нису имале контакта са босанским муслиманима, а онда је Тито у прогласио све муслимане који говоре српским језиком за нацију односно за Муслимане (са великим М), тад је почело да се сматра да су босански муслимани (исламизирани Срби) и србојезични Шиптари из Санџака исти народ. 1992. године је Алија Изетбеговић преименовао босанске Муслимане (са великим М) у Бошњаке, а временом је и већина Санџаклија то прихватила.

Бошњаци (босански муслимани) имају више словенске комбинације I2a+R1a од Срба, али пошто ти кажеш да I2а није словенска нека ти буде, и даље су већи Словени од Срба зато што имају више R1a, познато ми је да ти само R1a сматраш словенском хг. као да су Словени имали само једну хаплогрупу. :hahaha:

Не знам да ли знаш да Срби имају 18% R1a, а босански муслимани 22-23%, а према неким истраживањима и 25%.

Ти мислиш да је само R1a словенска, у том случају нема већих Словена од Киргиза, зато што они имају највиши проценат R1a на свету чак 63% (више од Руса и Пољака), значи Киргизи су најчистији Словени по твојој логици, браво Вучино ти си мој идол. :klap:

Кажеш да E-V13, R-Z2103, J-M241 i I-PH908 нису словенске, ОК за прве три свако ко има IQ већи од 50 зна да нису, за ову четврту свако ко има IQ већи од 70 зна да она јесте словенска, али нека ти засад буде.
Него да те питам, а шта је са I2-CTS10228 јели она словенска или није, њу ниси ставио значи ли то да је сматраш словенском?

Прото-Бугари су били туркијски народ пореклом из средње Азије, они су из средње Азије прво дошли око Каквказа и на подручје данашње јужне Русије и тамо су боравили неко време, део се одвојио и отишао на Волгу, а други део је отишао на Балкан, ова грана прото-Бугара што је отишла на Балкан је са Кавказа повела са собом прото-Шиптаре.

Old_Great_Bulgaria_and_migration_of_Bulgarians.png

Poslednja izmena:
Ако се неко потрудио да прочита научне радове који се баве методологијом истраживања древне ДНК могао је да види да основни проблем који се ту јавља јесте контаминација узорка. Приликом ископавања морају се поштовати специјалне процедуре које онемогућавају да ДНК оних који раде на узорку дође у додир са ДНК узорка и контаминира га. Такође, узорак је могао бити контаминиран и пре ископавања.
Када се говори о моштима наших владара многи мисле се да су оне погодне за изоловање ДНК из њих јер су добро очуване. Међутим, те мошти су током времеена прошле кроз руке многих и врло је велика вероватноћа да су том приликом контаминиране. То значи да су боље шансе за изоловање ДНК из оних остатака који су били закопани јер су на тај начин били боље конзервирани.

Neka kaže neko ko ima iskustva sa tim, ali mislim da ovde može da se uzorkuje sa više mesta sondiranjem, tako da se mogućnost lažnog rezultata svodi na - pozitivnu nulu.

9klHYkY.jpg

Рука Светог Саве из Милешеве чува се у Пљевљима

Da li je neko radio mošti naših vladalaca i svetitelja?

- - - - - - - - - -

Mada, to može biti izuzetno osetljivo pitanje jer kada bi došlo do nepoklapanja srodstva članova dinastije, postavlilo bi se pitanje kako vernosti kraljice, tako verodostojnosti moštiju.

Rađeno je do sada na knezu Lazaru i despotu Stefanu Lazareviću. odnosno potvrđeno je međusobno srodstvo na njihovim moštima.

Случај Санџаклија није исти као случај племена из Црне Горе који се E-V13. Та племена из Црне Горе су ушла у српски етнос још у средњем веку и аутосомално су се одавно изједначили са осталим Србима,

Важи, дај ми само једну студију која говори да се и Бошњаци Рашке области и они из БиХ аутосомално нису изједначили и да међу њима постоји ''провалија''.

Невезано за то, шта мислиш, да ли постоји икаква генетска разлика између Срба и Бошњака у Новом Пазару ? Ја чисто сумњам.

док с друге стране многе Санџаклије још увек имају деде и бабе који знају шиптарски.

То није тачно. Иначе, на оним клиповима које си поставио се јасно види да није реч о Бошњацима него о Шиптарима из Рашке области. Погледај последњи попис становништва: на територији Града Новог Пазара су пописане 162 особе албанске националности.

Санџаклије до периода СФРЈ скоро да нису имале контакта са босанским муслиманима, а онда је Тито у прогласио све муслимане који говоре српским језиком за нацију односно за Муслимане (са великим М), тад је почело да се сматра да су босански муслимани (исламизирани Срби) и србојезични Шиптари из Санџака исти народ. 1992. године је Алија Изетбеговић преименовао босанске Муслимане (са великим М) у Бошњаке, а временом је и већина Санџаклија то прихватила.

Глупости...

Bosanskipasaluk.jpg

Нови Пазар не само што је 300 година припадао Босанском пашалуку него је припадао и санџаку Босна унутар тог пашалука.

Бошњаци (босански муслимани) имају више словенске комбинације I2a+R1a од Срба, али пошто ти кажеш да I2а није словенска нека ти буде, и даље су већи Словени од Срба зато што имају више R1a,

Глупости. Немају више R1a од Срба. Већ сам рекао, нису Словени ни по чему осим по језику. Стави језик по страни и нађи ми једну повезницу између Бошњака и Пољака или између Руса и Бошњака. Нема је.

познато ми је да ти само R1a сматраш словенском хг. као да су Словени имали само једну хаплогрупу. :hahaha:

Не, измишљаш. Апсолутно никада то нисам тврдио. Само сматрам да су Словени дошли на Балкан у јачини од два ојачана батаљона. Ако се археолошка слика Балкана није значајније променила у 7. веку, нема разлога да верујем да су се и проценти хаплогрупа значајније мењали. Дакле, не верујем ни у какво масовно досељавање, а сигурно је да су Словени имали и друге хаплогрупе, али им је језгро свакако чинила индоевропска R1a,

Не знам да ли знаш да Срби имају 18% R1a, а босански муслимани 22-23%, а према неким истраживањима и 25%.

Не знам, дај ми студију.

Ти мислиш да је само R1a словенска, у том случају нема већих Словена од Киргиза, зато што они имају највиши проценат R1a на свету чак 63% (више од Руса и Пољака), значи Киргизи су најчистији Словени по твојој логици, браво Вучино ти си мој идол. :klap:

Не. Већ сам рекао.

Кажеш да E-V13, R-Z2103, J-M241 i I-PH908 нису словенске, ОК за прве три свако ко има IQ већи од 50 зна да нису, за ову четврту свако ко има IQ већи од 70 зна да она јесте словенска, али нека ти засад буде.
Него да те питам, а шта је са I2-CTS10228 јели она словенска или није, њу ниси ставио значи ли то да је сматраш словенском?

Ограничићу се за сад на I-PH908 која сасвим извесно нема везе са Словенима,а за I-CTS10228 илити ''dinaric-N'' треба ипак сачекати резултате археогенетичких истраживања. Чини се да је била раширена на великом простору још пре словенске експанзије па је једним мањим делом и могла да дође овде са Словенима.

Прото-Бугари су били туркијски народ пореклом из средње Азије,

Тачно

они су из средње Азије прво дошли око Каквказа и на подручје данашње јужне Русије и тамо су боравили неко време, део се одвојио и отишао на Волгу, а други део је отишао на Балкан, ова грана прото-Бугара што је отишла на Балкан је са Кавказа повела са собом прото-Шиптаре.

Није то још поуздано утврђено.

Poslednja izmena:
Прото-Бугари су били туркијски народ пореклом из средње Азије, они су из средње Азије прво дошли око Каквказа и на подручје данашње јужне Русије и тамо су боравили неко време, део се одвојио и отишао на Волгу, а други део је отишао на Балкан, ова грана прото-Бугара што је отишла на Балкан је са Кавказа повела са собом прото-Шиптаре.

Кришно, има само један проблем у овој твојој сањалици, а то је да, како ти кажеш "протошиптарска" R1b-BY611, не постоји на Кавказу. Паде сањалица у воду. :(

Глупости. Немају више R1a од Срба. Већ сам рекао, нису Словени ни по чему осим по језику. Стави језик по страни и нађи ми једну повезницу између Бошњака и Пољака или између Руса и Бошњака. Нема је.

Можеш ли ти икада написати ишта, а да није у потпуности нетачно? Ово већ руши све законе вероватноће, па и имбецил би до сада написао бар нешто делимично тачно.

Ограничићу се за сад на I-PH908 која сасвим извесно нема везе са Словенима,а за I-CTS10228 илити ''dinaric-N'' треба ипак сачекати резултате археогенетичких истраживања. Чини се да је била раширена на великом простору још пре словенске експанзије па је једним мањим делом и могла да дође овде са Словенима.

Урнебесно је чути тебе како прижељкујеш археогенетска истраживања, негде у рангу прасета које прижељкује Божић. :hahaha:

Нетачно.

Шта је нетачно ? Да су припадници племена Бањани са хаплогрупом N1a, ближи Јакутима који имају око 90% хаплогрупе N (у овом случају небитно која грана) него Србима са хаплогрупама R1a или I2a ? О, Боже...

Можеш ли ти икада написати ишта, а да није у потпуности нетачно? Ово већ руши све законе вероватноће, па и имбецил би до сада написао бар нешто делимично тачно.

Можеш ли ти икада објаснити шта је конкретно ''нетачно'', а не само испалити ту реч и побећи ?

Poslednja izmena:
Шта је нетачно ? Да су припидници племена Бањани са хаплогрупом N1a, ближи Јакутима који имају око 90% хаплогрупе N (у овом случају небитно која грана) него Србима са хаплогрупама R1a или I2a ? О, Боже...

Наравно да је нетачно да су Бањани ближи Јакутима него Србима, знаш ли ти уопште колико је Јакутија далеко од Пиве и Бањана? :roll:

Можеш ли ти икада објаснити шта је конкретно ''нетачно'', а не само испалити ту реч и побећи ?

Нетачно је да Бошњаци немају више Р1а од Срба. Неко ти је лепо написао да имају највећи проценат "словенских" хаплогрупа од свих јужнословенских народа, па ако они нису Словени онда нису ни Срби, Хрвати, Бугари...

Стави језик по страни и нађи ми једну повезницу између Бошњака и Пољака или између Руса и Бошњака. Нема је.

ОК, сад у овој реченици убаци уместо Бошњака Хрвате и Србе, можда ће ти бити јасније какву си глупост написао. Гледајући из угла генетике, по чему су то Срби и Хрвати ближи Русима и Пољацима од Бошњака?

Наравно да је нетачно да су Бањани ближи Јакутима него Србима, знаш ли ти уопште колико је Јакутија далеко од Пиве и Бањана? :roll:

Дај, не тролуј. Говорим о блискости на Y-DNA стаблу. Наравно да су географски и по аутосомалној генетици 1000 пута ближи свим Србима него Јакутима.

Нетачно је да Бошњаци немају више Р1а од Срба. Неко ти је лепо написао да имају највећи проценат "словенских" хаплогрупа од свих јужнословенских народа, па ако они нису Словени онда нису ни Срби, Хрвати, Бугари...

Не знам. Стално излазе различити подаци о процентима хаплогрупа и то збуњује. Према подацима са Еупедије имају мање R1a како од Срба тако и од Хрвата.

ОК, сад у овој реченици убаци уместо Бошњака Хрвате и Србе, можда ће ти бити јасније какву си глупост написао. Гледајући из угла генетике, по чему су то Срби и Хрвати ближи Русима и Пољацима од Бошњака?

Говорио сам културолошки. Иди у Зеницу па онда у Краков, то ти је као да си био, не на два различита континента, него на две различите планете.

Кришно, има само један проблем у овој твојој сањалици, а то је да, како ти кажеш "протошиптарска" R1b-BY611, не постоји на Кавказу. Паде сањалица у воду. :(

Урнебесно је чути тебе како прижељкујеш археогенетска истраживања, негде у рангу прасета које прижељкује Божић. :hahaha:
Ево одакле потиче шиптарска R1b, видиш ли где се највише црвени (слика често говори више од 1000 речи).

Ево одакле потиче шиптарска R1b, видиш ли где се највише црвени (слика често говори више од 1000 речи).

Да, слика често говори више од 1000 речи, али у овом случају не говори то што ти мислиш да говори. Слика приказује фреквенцију гране R1b-Z2103 (тзв. источна R1b) у ДАНАШЊИМ ПОПУЛАЦИЈАМА, а (само) на основу тога се не могу доносити никакви закључци о кретању носилаца те хаплогрупе у далекој прошлости. Ти онда вероватно тврдиш и да "западна" R1b-L51 потиче из Британије јер јој је данас тамо највећа фреквенција? Научи бар неке основне ствари пре него кренеш да просипаш овакве "теорије". Код Јермена иначе доминира грана L584, док BY611 НЕ ПОСТОЈИ, ни код њих, ни код других кавкаских народа.

Svugde se crveni :hahaha::zcepanje: I ti bi trebao da se zacrveniš :hahaha: pošto očigledno ne znaš da ova karta pokazuje stanje grana ispod L23. Grana BY611 je samo jedna od mnoge grane L23 > Z2103, da budem još precizniji ova karta ne pokazuje stanje samo grane BY611, a na Kavkazu nema ove grane. Tamo gde se crveni na Kavkazu i u drugim oblastima Rusije kao i po velikim delom Evrope i zapadne Azije prisutne su sasvim druge grane kojima je takođe predačka L23 - Z2103 koja je prema proceni stara oko 6500 godina,

Vidim da si pre neki pisao da Romi imaju uglavnom 70% hp H1a, to nije tačno. Mogao si da pronađeš istraživanja kao na primer http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1422.20

Poslednja izmena:
Не знам. Стално излазе различити подаци о процентима хаплогрупа и то збуњује. Према подацима са Еупедије имају мање R1a како од Срба тако и од Хрвата.

Говорио сам културолошки. Иди у Зеницу па онда у Краков, то ти је као да си био, не на два различита континента, него на две различите планете.

По Еупедији Хрвати имају 24%, Срби и Бошњаци по 18%. Не бих да улазим у тачност података, али из радова које сам виђао Бошњаци скоро увек имају преко 20% (нпр. на овом последњем истраживању за Тузлу R1а је 23%), док се по разним истраживањима код Срба врти између 15 и 20%, с тим што скоро никад не прелази 20%. И да кажемо да је проценат сличан, Бошњаци опет имају више "словенске" I2-CTS10228, па не знам како то они могу да не буду Словени, док Срби могу. Не знам зашто убацујеш културу у ову расправу, али јасно ти је да не постоји никаква јединствена словенска култура. То што скоро сви Словени припадају хришћанском културном кругу не значи да Бошњаци који имају словенску генетику и причају словенским језиком не могу бити Словени само зато што су муслимани.

Да, слика често говори више од 1000 речи, али у овом случају не говори то што ти мислиш да говори. Слика приказује фреквенцију гране R1b-Z2103 (тзв. источна R1b) у ДАНАШЊИМ ПОПУЛАЦИЈАМА, а (само) на основу тога се не могу доносити никакви закључци о кретању носилаца те хаплогрупе у далекој прошлости. Ти онда вероватно тврдиш и да "западна" R1b-L51 потиче из Британије јер јој је данас тамо највећа фреквенција? Научи бар неке основне ствари пре него кренеш да просипаш овакве "теорије". Код Јермена иначе доминира грана L584, док BY611 НЕ ПОСТОЈИ, ни код њих, ни код других кавкаских народа.

Pa dobro neka ga tek je počeo da prati genetičku genealogiju i kao skoro svaki početnik pravi takve greške.

По Еупедији Хрвати имају 24%, Срби и Бошњаци по 18%. Не бих да улазим у тачност података, али из радова које сам виђао Бошњаци скоро увек имају преко 20% .....

Zvučiš kao da si pregledao na stotine radova.

Koliko mi je poznato, postoje samo dve studije za bosanske muslimane u kojima je R1a preko 20%. To su regionalne studije za Zenicu i Tuzlu i kao takve su relevantne samo za ta područja.

Osim ovih, postoje i dve ranije studije kontroverznog hrvatskog HDZ kadra Dragana Primorca za čitavo područje BiH i za sva tri naroda. Procenat R1a je prema ovim studijama jako nizak kod sva tri naroda.

Sve su to studije sa malim brojem uzoraka (oko 100, oko 70, oko 80 uzoraka...).

Da li znaš za još neke studije vezane za genetiku bosanskih muslimana?

Koliki je stvarno procenat R1a kod sva tri naroda u BiH pokazaće budućnost i neke buduće studije sa više hiljada uzoraka iz svih krajeva BiH.

Zasto treba da bude Z93? Ima na Kavkazu i okolini jos kandidata za te izvorne haplogrupe. Moja pretpostavka je da Srbi imaju vezu sa Roksolanima koji su se spojili sa Bastarnima i Slovenima. To je bila ratnicka elita pa nije moguce ocekivati nosioce te haplogrupe u velikim procentima.

Najbolje je da ti gledaš u pasulj i vidiš koje su to haplogrupe.
Ili da nam pojasniš tu vezu između izvornih Srba i Čečena, pošto si na Poreklu pisao da reč Srbin potiče iz čečenskog.
Mi ćemo samo da slušamo te bajke, jer vezu između stvarnosti i tvojih bulažnjenja niko ne vidi.

BTW Z93 je izgleda bila i hg prvih turskih sultana.

Nikakvih naučnih studija o tome nema i ništa zvanično nije utvrđeno. Pretpostavka se bazira na tome što se neko ko je sam platio testiranje preko komercijalne kompanije predstavio kao potomak sultana, a mogao se predstaviti i kao Sulejman Veličanstveni lično ili ostaviti ime kao što je Paja Patak.

Poslednja izmena:
Zvučiš kao da si pregledao na stotine radova.

Koliko mi je poznato, postoje samo dve studije za bosanske muslimane u kojima je R1a preko 20%. To su regionalne studije za Zenicu i Tuzlu i kao takve su relevantne samo za ta područja.

Osim ovih, postoje i dve ranije studije kontroverznog hrvatskog HDZ kadra Dragana Primorca za čitavo područje BiH i za sva tri naroda. Procenat R1a je prema ovim studijama jako nizak kod sva tri naroda.

Sve su to studije sa malim brojem uzoraka (oko 100, oko 70, oko 80 uzoraka...).

Da li znaš za još neke studije vezane za genetiku bosanskih muslimana?

Koliki je stvarno procenat R1a kod sva tri naroda u BiH pokazaće budućnost i neke buduće studije sa više hiljada uzoraka iz svih krajeva BiH.
Pa u tuzlanskom i zenickom kantonu zivi oko 900 hiljada stanovnika,vise od polovine od ukupno Bosnjaka po popisu iz 2013.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back