Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Настављаш истим тоном. Како то мислиш, нико се није сетио? Па како су онда доспели до узорака? Да неко није упао у Раваницу преко ноћи? Неко је питао и добио дозволу.

Да ниси осетио потребу да шириш неистине, не би било потребе за 'извињењем'.

Kolega,nemoj se provaljivati.Zasto na mostima u Koporinu nije dozvoljena DNK analiza od strane SPC isto kao sto nije dozvoljena ni ona uradjena na kostima iz Manasije kao sto Ti tvrdis, jer ne znas. To Crkva nikada nije odobrila, nego je lokalni tj. oblasni episkop samovoljno to naredio. A razlog tome lezi u cinjenici da SPC i nema zvanican stav po pitanju DNK analiza. Ko mu je to dozvolio, bolje reci zasto nije sankcionisan zbog toga to je vec posebna prica.
Pitaj SPC da testiramo mosti Svetog Save npr.Ne bi ni Vucicu dali :)

Sta mislite koliko su kulture Lepenskog Vira i Vince bitne po pitanju pisma? Radivoje Pesic je tvrdio da vincansko i ertrursko pismo imaju 25 identicnih slova i da su iz brojeva Lepenskog Vira nastali rimski brojevi, ili su te teorije pobijene i zastarjele?
Nisam nasao mnogo o ertrurskoj genetici, osim rezultata Piazzi-ja, koji tvrdi da su po majcinskoj liniji Ertrurci porijeklom iz Anadolije, sto ne mora biti relevantno, mozda cak naprotiv?

Читај мало пажљивије. Да си време које су утрошио на куцање тог коментара употребио мало паметније, већ би имао одговор на то питање. Свакако ти не би било потребно више од две минуте да сазнаш да је ДНК анализа извршена на моштима Св. Стефана Лазаревића и његовог оца, Св. Лазара.

Čitao sam vrlo pažljivo, i u tekstu koji si ti linkovao apsolutno nigde se ne pominje ni Lazar, ni druga analiza, ni bilo šta slično tome.

U tom smislu, ovaj tekst je loš, to jest površan i nepotpun.. Zato sam i postavio pitanje, kako su došli do zaključka da se radi upravo o Stefanu Lazareviću. Možda je na to pitanje odgovoreno na nekom drugom mestu, ali zašto bih ja morao to da tražim, i da praktično radim posao koji je novinar očigledno propustio da uradi, a i onaj ko je tekst linkovao?

Da si vreme koje si utrošio na kucanje tog komentara upotrebio malo pametnije, mogao si da dodaš i bitne činjenice koje su u tekstu očigledno izostavljene.

Poslednja izmena:
Čitao sam vrlo pažljivo, i u tekstu koji si ti linkovao apsolutno nigde se ne pominje ni Lazar, ni druga analiza, ni bilo šta slično tome.

U tom smislu, ovaj tekst je loš, to jest površan i nepotpun.. Zato sam i postavio pitanje, kako su došli do zaključka da se radi upravo o Stefanu Lazareviću. Možda je na to pitanje odgovoreno na nekom drugom mestu, ali zašto bih ja morao to da tražim, i da praktično radim posao koji je novinar očigledno propustio da uradi, a i onaj ko je tekst linkovao?

Da si vreme koje si utrošio na kucanje tog komentara upotrebio malo pametnije, mogao si da dodaš i bitne činjenice koje su u tekstu očigledno izostavljene.
Ниси читао пажљиво, нити си размишљао. Зашто је потребно поменути другу анализу? Ваљда знаш да процес идентификације захтева поређење два узорка. Шта мислиш, да су имали ДНК профил Стефана Лазаревића у систему МУП-а, и после извршене анализе једноставно проверили да ли се све поклапа? Јасно је да је процес захтевао још један узорак.

А по питању самог чланка обрати се новинару. Да је добро написан, није, али ниси га ни ти добро прочитао.

Kolega,nemoj se provaljivati.Zasto na mostima u Koporinu nije dozvoljena DNK analiza od strane SPC isto kao sto nije dozvoljena ni ona uradjena na kostima iz Manasije kao sto Ti tvrdis, jer ne znas. To Crkva nikada nije odobrila, nego je lokalni tj. oblasni episkop samovoljno to naredio. A razlog tome lezi u cinjenici da SPC i nema zvanican stav po pitanju DNK analiza. Ko mu je to dozvolio, bolje reci zasto nije sankcionisan zbog toga to je vec posebna prica.
Pitaj SPC da testiramo mosti Svetog Save npr.Ne bi ni Vucicu dali :)
Колега, о Цркви не знаш ништа, баш као ни већина духовних наследника попојахача и оних који су одрасли под утицајем њихових 'истина'. Рећи да је епископ нешто одлучуо 'самовољно' открива твоје фундаментално непознавање улоге епископа у Цркви. О оваквим стварима управо и одлучује надлежни епископ, а то је у овом случају епископ браничевски.

Какав то став СПЦ треба да има? Да ли мислиш да неко у Цркви негира постојање ДНК? Има ли СПЦ став по питању употребе флаширане воде? Схваташ ли колико је то апсурдно?

Зашто бих затражио да се тестирају мошти Светог Саве? Овде је постојала практична потреба. Путем ДНК анализе утврђено је где леже земни остаци Стефана Лазаревића. Која би била сврха тестирања руке Светог Саве?

Сасвим је могуће да неки епископи не би дозволили да се изврши ДНК анализа на моштима светаца, посебно када је реч о мањим моштима и када се то чини без доброг разлога, што то је сасвим друга ствар која не значи да се они противе ДНК тестирању као таквом.

О моштима у Копорину не знам ништа. Прочитао сам да је на њима извршена палеопатолошка анализа, па не видим зашто би се неко противио и ДНК анализи. Можда је процес екстракције узорка сматран сувише деструктивним, што би био сасвим валидан разлог за ускраћивање одобрења.

Poslednja izmena:
Ma pusti ti to Ahilovo navlacenje znacaja I2a za Vincansko pismo koga u stvarnosti nije bilo. Veza je jasna i ukazuje na Etrurce i Anadoliju. Postojale su tamo kulture koje su slicne Vinci. Osim toga, tesko da je Vincansko pismo bilo pravo pismo, pre se radi o skupu simbola.
Da li je tebi dobro.
Gde sam ja doveo I2a u vezu sa Vinčanskim pismom.

Etrurci žive milenijumima posle Vinče.

Nisam ja obožavalac I2a kulta.
HG kao svaka druga. Nešto govori o našoj novijoj prošlosti, ali ne i o dubljim slojevima.

Da li je tebi dobro.
Gde sam ja doveo I2a u vezu sa Vinčanskim pismom.
cim procitam rec "Dunav", znam na sta ciljas ;)

Etrurci žive milenijumima posle Vinče.
tamo dolaze iz istog pravca a zna se da sa sobom donose elemente pisma koji imaju vezu sa Vincom. Za Etrurce se zna da su poreklom iz Male Azije a ja sam xyz puta govorio da je kultura Vinca poreklom sa istog podrucja.

HG kao svaka druga. Nešto govori o našoj novijoj prošlosti, ali ne i o dubljim slojevima.
A ko ovde tvrdi da su I2a ziveli u kulturi Vinca?

cim procitam rec "Dunav", znam na sta ciljas ;)

tamo dolaze iz istog pravca a zna se da sa sobom donose elemente pisma koji imaju vezu sa Vincom. Za Etrurce se zna da su poreklom iz Male Azije a ja sam xyz puta govorio da je kultura Vinca poreklom sa istog podrucja.

A ko ovde tvrdi da su I2a ziveli u kulturi Vinca?
Očigledno ne znaš.

Za Etrurce se ne zna da su poreklom iz Male Azije.

Ponoviću:

Ne znam ko tvrdi da je u Vinči bilo I2a HG.
Lično ne zanam, mada bi bilo čudno da je nema obzirom da je ima u celoj Evropi, a I2 i u Anadoiji,

- - - - - - - - - -

"There is no mention of haplogroups in the paper, and it appears they did not attempt to assign the ancient DNA samples to haplogroups, so I looked at the 30 ancient mtDNA haplotypes listed in Table S1.

Seven of them appear to be U5, although they only identified the U5 defining mutation 16270 in two of the seven, and they seem to have missed several other mutations that should be present. For example, samples Hap4 and Hap5 are both U5a2a (based on the combination of 16114a and 16294). U5a2a should also have mutations at 16256, 16270 and 16526, but they miss all 3 of these in Hap4, while they only found 16256 in Hap5. So based on the U5 samples, they appear to have a high error rate of missed markers in their results.

Eight of the samples appear to be J, based on the mutation at 16126. Two of the samples might be H1b based on the mutation at 16356. I can't identify haplogroups for any of the remaining 13 samples. Six of the samples are CRS, but given that they missed 16270 in most of the apparent U5 samples, it is really impossible to guess what haplogroup the CRS samples might be.

Figure 3, the median joining network, has the haplotypes scrambled in a way that has no connection to their actual relationship in the phylgeographic tree. So that makes wonder if the rest of their analysis is meaningful.

Obviously they need to do additional sequencing on 13 of the 30 samples to identify their haplogroup. But the results we have so far seem to show the ancient Etruscans samples dominated by haplogroups J and U5. "

Poslednja izmena:
@haeul
Tema je geneticka genealogija.Zasto ne bi i mi kao i mnogi drugi narodi znali Hg nasih vladara iz istorije.Zar ne mislis da je vec neko se interesovao kod SPC da se ro utvrdi.I da,u Koporinu Episkop Ignjatije nije dozvolio DNK analizu.
Зашто да не, али то је већ друга ствар. Не говоримо о нечему што је од пресудног значаја за одређено археолошко истраживање, као што је био случај са гробом Стефана Лазаревића.

Искрено, не мислим да се неко претерано интересовао, јер су код нас такви мањина. Неправедно је кривицу сваљивати искључиво на Цркву, посебно у одсуству неких јасних назнака намере у круговима струке да се покрене такав пројекат. Стално се враћаш на Копорин, иако сам ти дао пример супротне одлуке у случају гроба из Манасије. Не можемо извлачити закључке искључиво на основу Копорина.

Није ми позната позадина одлуке епископа Игњатија, али разумних разлога за ускраћивање дозволе свакако има. Некима и само откопавање гробова, из било којих разлога, представља светогрђе или је у најмању руку непожељно. Не говорим уопште о православнима, нити чак искључиво о верујућим људима. И такви људи имају право на своје мишљење.

Izvinite Kor i Ahil71, cilj mog posta nije bio da izazovem raspravu (mada to ne mora uvjek biti lose).
Citam i ucim ovdje vec duze vrijeme i upoznat sam sa razlikama u razmisljanju.
Moje skromno misljenje je da bi Ertrurci, ako su dosli prije oko 3000 godina iz Anadolije ili Lidije, sa sobom donijeli fenicansko pismo, sto nije slucaj.
Sto se vincanskog pisma tice, meni isto mnogo vise lici na pismo, nego, recimo, sumersko, koje je svijetski priznato. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce se vincanskom pismu dati znacaj koji, pretpostavljam, zasluzuje.

Za Etrurce se ne zna da su poreklom iz Male Azije.
Zna se da su zivotinje (krave) koje su gajili po analizi mtDNK najslicnije onima iz Male Azije.

Ne znam ko tvrdi da je u Vinči bilo I2a HG.
Lično ne zanam, mada bi bilo čudno da je nema obzirom da je ima u celoj Evropi, a I2 i u Anadoiji,

Ja se licno secam da si x puta kontrirao kada sam ja pisao da je za vreme Vince doslo do smene rasnog tipa sa kromanjonaca na mediterance. Ostali se sasvim sigurno secaju da si uvek tvrdio da su I2a autohtoni na ovom prostoru.
- - - - - - - - - -

Izvinite Kor i Ahil71, cilj mog posta nije bio da izazovem raspravu (mada to ne mora uvjek biti lose).
Citam i ucim ovdje vec duze vrijeme i upoznat sam sa razlikama u razmisljanju.
Moje skromno misljenje je da bi Ertrurci, ako su dosli prije oko 3000 godina iz Anadolije ili Lidije, sa sobom donijeli fenicansko pismo, sto nije slucaj.
Sto se vincanskog pisma tice, meni isto mnogo vise lici na pismo, nego, recimo, sumersko, koje je svijetski priznato. Mislim da je samo pitanje vremena kada ce se vincanskom pismu dati znacaj koji, pretpostavljam, zasluzuje.

Ma znamo se ja i Ahil od davnih dana ovde, ne brini ;)

Etruscani jesu dosli sa istoka i svojevremeno sam citao da njihovo pismo ima vezu sa Vincom. S obzirom da se poretpostavlja kako su "Vincanci" dosli iz Male Azije, onda nije cudno da su delili zajednicke korene sa Etrurcima, pa i Fenicanima. Grcki alfabet je bio pod snaznim uticajem fenicanskog pisma.

Zna se da su zivotinje (krave) koje su gajili po analizi mtDNK najslicnije onima iz Male Azije.

Ja se licno secam da si x puta kontrirao kada sam ja pisao da je za vreme Vince doslo do smene rasnog tipa sa kromanjonaca na mediterance. Ostali se sasvim sigurno secaju da si uvek tvrdio da su I2a autohtoni na ovom prostoru.
- - - - - - - - - -
U koliko se može staviti znak jednakosti između karakteristika kromanjonskog antropološkog tipa i I2a HG, onda nema sumnje da imamo i kontintinuitet i I2a Hg.
Da li možemo?

- - - - - - - - - -

Што се тиче Етрураца ту је, барем код Y-ДНК очигледна пре-индоевропска неолитска веза са Анадолијом у виду G2a (L91 + L497) и Ј2а (доминантно ове две хг).
Koliko znam kod Etruraca nemamo urađene Y DNA analize.
Imamo mt DNA, i tu dominiraju srednjeevropske HG.

Sta je sa Hercegovcima?

Херцеговци су почели да пристижу, али је онда дошло до застоја, због више силе. Тренутно се још чека санација проблема, па да се крене са преосталим резултатаима, ту су при том и тзв. Јужњаци и Косовци.

Дакле Ђовак озринићки I2-PH908 (Динарик југ). Веома неочекивана хаплогрупа за једног становника Монака!
Djokovic-ATP-Finals-2013-FB-HEAD.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back