Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
DAI nije relevantan izvor. DAI je krivotovrina ili je doživio tolike redkacije koje su ga izmjenile do neprepoznatljivosti. Da je postojao nekakav spis o doseljavanju Slavena na Balkan, ne bi bilo razloga da ga Mavro Orbini ne spomene. Konstantin Porifirogenet je napisao djelo "FOEDERA, IVRA, AC SOCIETATES IMPERII ROMANI“ u kojem ne spominje nikakvo doseljavanje i koje je Orbinijevo vrijeme bilo dostupno, a danas je izgubljeno.

Koliko je suluda teze da su Slaveni došli na poziv cara Heraklija pokazuje genetička istraživanja. Ako su Slaveni došli u miru i samo se naselili, gdje su potpmci romanskog stanovništa Dalmacije? Dalmatinci uglavnom imaju I2a i R1a haplogrupe, ako su obje došle sa "mirnom seobom Slavena" gdje se onda haplogrupe i potomci romaniziranih Ilira ili antičkih Dalmatinaca?

Objasnio sam ti već zašto je kod nas mlađa grana i nabrojao brojne genocide i uska grla na ovim prostorima, dok u istočnoj Europi toga nije bilo u toj mjeri. Provala Kelta na Balkan bila je strašna i po svemu sudeći koincidirala sa još nekoliko katastrofičnih događaja. Oni su pobili većinu muške populacije na prostoru Balkana. Sa onima koji su preživjeli su se izmješali. Tako izmješani, sa već smanjenim udjelom I2a muškaraca, stanovnici Balkana dočekuju Rimljane i bore se sa njima u nizu ratova i ustanka koji završavaju od 6. do 9. godine najvećim ratom u povijesti Rima. Te Iliro-kelte pokosi je tada tifus, ginu u bitkama i odmazdama Rimljana koji su palili čitava sela jer su pomagala pobunjenicima, ginu u strašnoj bici kod Vukovara i mnogim drugim bitkama (za Sisak, Sremsku Mitorvicu, Solin, za Ardubu...). U manje od 300 godina imamo dva velika istrebljenja I2a ljudi na Balkanu. Ostatak je ginuo u rimskim legijama i konačno, onaj ostatak ostataka pokosila je Justinijanova kuga i iseljavanje u istočnu Evropu u više valova. U isto vrijeme, svi I2a ljudi koji žive u istočnoj Europi se normlano razmnožavaju. Jel tu nešto nejasno? Naravno da I2a kosti nalazimo svugdje po Europi, jer je ta haplogrupa jedna od starosjedilačkih uz R1a i grupe G, pa i I1 sve do provale R1b ljudi koja po svemu sudeći koincidira sa erupcijom Santorinija. Sve je vrlo jasno. Zamisli da Srbi žive u Hrvatskoj i Srbiji, ali više u Hrvatskoj. I provale Hrvati u Hrvatsku i pobiju većinu muškog stanovništva, a dio se spasi bjegom u Srbiju i Bugarsku. Prođe 50 godina, Talijani napadnu Hrvatsku u kojoj sad živi mješano hrvatsko-srpsko stanovništvo koje se stalno bori protiv Talijana idući 250 godina, dok ih na kraju Talijani ne poraze i pobiju. One koji su ostali unovače u svoju vojsku. Prođe još 500 godina, velika kuga pohara Hrvatsku, prođe jooš 100, mnogi muškarci se presele u Srbiju iz Hrvatske. Ostatak gine, ratuje, Talijani ih odvode u roblje, na svoje galije.... za svo to vrijeme, u Srbiji sve one Srbe koji su tamo živjeli i prije provale Hrvata u Hrvatsku i prije rata sa Rimljanima i prije kuge, itd niko nije dirao i žive mirno. Naravno da ti Srbi u Srbiji imaju puno veću raznolikost istih haplogrupa koje nisu doživjele ovoliko genetičkih driftova.

hahaha,doktore.Ne interesuju nas tvoje interpretacije,imas li ikoga na planeti da potvrdjuje te gluposti sto pises :).Objasni odakle kod nas dominantna PH908 jako mlada grana,a starije su sve do Rusije i Bjelorusije.Odakle I2a1b iz kostiju u Bjelorusiji starih 5000 god.Znaci,prvo da li razumijes UOPSTE o kojoj mi Hg pricamo,ne govorimo o I2a vec o I2a L621 CTS10228.
I2a1-tree.png

Poslednja izmena:
Pozdrav svima! Pitanje za Filipija ili za bilo koga ko moze da odgovori.
Citat Original postavio posmatrac iz Moskve Pogledaj poruku
Jesi li ti siguran u ovo sto pises?Mislim 98% nosilaca govori slovenskim jezikom.Koliko se secam,kod Rumuna je grupa zastupljena sa preko 20%, a to je otprilike preko 4 mln. dusa.Ako je 4 mln=2%, onda je 98%=200 mln.To je Maltene jednako ukupnoj Slovenskoj populaciji.Cini me da ti ne valja racun a.
Oko 280 Miliona imaju Slovenske zemlje.Ali to nije bitno.Kada govorimo o I2-CTS10228 u Rumuniji jasno treba reci da RUMUNI priznaju tačno 8.259 slovenskih riječi u svom jeziku.Imamo na stotine slovenskih toponima u Rumuniji.Ne samo u Rumuniji,imamo CTS10228 i u Grckoj gdje je u istoriji zabiljezena poznata "opsada Soluna" od strane Slovena u 6 vijeku.Gdje god danas imamo I2-CTS10228 kod neslovenskih naroda imamo i zabiljezene istorijske dogadjaje o prisustvu Slovena u njihovoj migraciji iz 6 i 7 vijeka i kasnije ali zato nemamo ni 1 % I2-CTS10228 zapadno od rijeke Rajne koja je bila granica Rimskog carstva.
Ime: roman1-tile new.jpg
Pregleda: 242
Veličina: 84,0 KB

Ovde na FTDNA vidimo samo cetvoricu S17250 (3) i Z17855 (1) https://www.familytreedna.com/public...ia?iframe=ymap
According to iGENEA, the structure of the ancient peoples in Romania, based on Y-DNA test results, is the following:
29% Slavic
21% Finno-Ugric
20% Teutonic (Germanic)
18% Celtic and
12% Illyrian

Stanko Vojvodić iz Kikinde napisao kod nas prvi rečnik slavizama u rumunskom jeziku. Za četiri i po godine studioznog rada prikupio čak 9.000 slovenskih odredica

Sloveni su krajem šestog veka u velikom broju naselili područje sadašnje Rumunije. Ostavili su veliko nasleđe u jeziku, toponimima, onomastici.
- Od toponima, kada su reke u pitanju, izdvojio bih nazive Belareka, nekoliko Bistrica, Brzava, Glavačok, Jalomica - bila Jalovnica, Krasna, Putna, Trnava, Černa. Evo i naziva gradova u Rumuniji: Bistrica, Zlatna, Lipova, Slatina, Trgovište, Černavoda, zatim sela Bistra, Verbica, Vukova, Dragenešt, Livada, Radna, Toplica. Jasno je i poreklo naziva oblasti u Rumuniji - Dolž, Gorž, Vranča, Prahova, Trnava. Kod Rumuna su česta imena Bogdan, Vlad, Vladislav, Dan, Dobromir, Dragoš, Miloš, Mirča, Tihomir. Jedan od vlaških vojvoda iz 15. veka bio je Radu Praznoglava. Služeći se pre svega „Rečnikom modernog rumunskog jezika” i etimološkim odredicama u njemu, nastojao sam da sačinim rečnik slavizama u rumunskom jeziku -
objašnjava Vojvodić, dodajući da se slovenski uticaj u Rumuniji nije ograničio samo na jezičko polje.
Rumunska istoriografija i lingvistika, naime, smatraju da je njihov narod u potpunosti konstituisan tek posle mešanja sa Slovenima. Rumuni su, znači, kao narod u potpunosti izgradili sopstvenu posebnu civilizaciju i kulturu tek kada je osnovnom đačko-romanskom elementu pridodat slovenski element. Sloveni su u najvećoj meri prešli teritoriju sadašnje Rumunije i nastanili se južno od Dunava.

Koja je to ilirska haplogrupa po Iginea-i? I2a? I2a2?
Kako razlikuju kelte i germane?
R1b i I1?

Koja je to ilirska haplogrupa po Iginea-i? I2a? I2a2?

Igenea одавно не представља ауторитет у генетичкој генеаологији. Колико се сећам, једино је још босански муслимани сматрају валидном зато што је иста компанија давних дана још док је то било у моди тврдила за I2a Динарик да је илирска хаплогрупа, што нема везе с' везом.
Kako razlikuju kelte i germane?
R1b i I1?
Келти, као и Германи и остале индоевропске скупине (Словени нпр) нису били генетски хомогени, што значи да је у њиховим етногенезама учествовало више различитих хаплогрупа.
Друго, ни та R1b се не може сматрати искључиво келтском нити европском, с' обзиром да се проналази на широком простору Евроазије а има и своју афричку грану.
Када би се говорило о келтским гранама R1b, то би најпре биле U152 (такође важна за етногенезу италских племена), L21 и DF27, а и неке друге хаплогрупе су кроз неке своје гране учествовале у етногенези прото-келта (моја хаплогрупа нпр, G2a>L497>L42).
За Германе се за као индоевропску популацију свакако веже R1b U106, али исто тако треба рећи да су ти индоевропски освајачи формирали прото-германски идентитет са добрим делом грана I1 и одређеним I2 гранама.

Hvala Racka varos, mislio sam da mozda nisam nesto propustio, da je mozda dokazano da su iliri neka I2a grana. Ovo za kelte i germane mi je jasno, nego nisam bio shvatio kako su podijelili Rumunsko stanovnistvo na narode, a ne po haplogrupamo, ali ako kazes da Igenea ne predstavlja autoritet u genetickoj genealogiji, onda mi je sve jasno.

Hvala Racka varos, mislio sam da mozda nisam nesto propustio, da je mozda dokazano da su iliri neka I2a grana. Ovo za kelte i germane mi je jasno, nego nisam bio shvatio kako su podijelili Rumunsko stanovnistvo na narode, a ne po haplogrupamo, ali ako kazes da Igenea ne predstavlja autoritet u genetickoj genealogiji, onda mi je sve jasno.

Не представља више, односно примат су узеле друге лабораторије, а на Игенеу се позивају још само Бакирови фанатици.

Stanley Petrowski -Philadelphia, Pennsylvania I2-CTS10228

petrow 2.jpg

petrow 1.jpg

Test Results
FTDNA Y67 Test (Y Chromosome 67 STR Test) Haplogroup I "Presumed Positive" Subclade I-P37
Full mtDNA Test (Full Sequence Mitochondrial DNA Test) Haplogroup T Subclade T1a1b
FTDNA Family Finder (Autosomal DNA Test) 95+/- % Eastern European Ethnicity
AncestryDNA (Autosomal DNA Test) 99+/- % Eastern European Ethnicity
YSEQ Individual SNP Test for S17250 SNP S17250+ Positive Subclade I-CTS10228
FTDNA Big Y Test Positive Subclade I-CTS10228
YFull Full Service BigY Test Y Chromosome Analysis Positive Subclade I-Y4882*, 34 Novel SNPs, 91 Private STR Mutations
FTDNA BigY Test Y Chromosome Analysis Updated Terminal Subclade to I-A7358

Не представља више, односно примат су узеле друге лабораторије, а на Игенеу се позивају још само Бакирови фанатици.

E da sam ja preduzetnickog duha pa da izdajem sertifikate o genetickoj pripadnosti balkanskim plemenima po njihovom ukusu. Kakav bi to biznis bio, covece. .

E da sam ja preduzetnickog duha pa da izdajem sertifikate o genetickoj pripadnosti balkanskim plemenima po njihovom ukusu. Kakav bi to biznis bio, covece. .

Da ne prođeš kao onaj što je hteo da opet širi bratstvo & jedinstvo u Sarajevu: pravio pljeskavice, pa istoj pljeskavici dao 3 imena ("četnička", "balijska", "ustaška"), a kad kupiš "četničku", dobiješ 2 bona za "balijsku" i "ustašku", ako kupiš "balijsku", dobiješ 2 bona za ove druge i tako dalje... Sa idejom da ćeš sad šatro da nađeš 2 pajtaša od "onih drugih" pa da im daš po bon...

Al j*bi ga, zaboravio čovek sa kim ima posla... Kad je "zađaba" onda je svaka pljeska "naša"... ;)

Nema tu nista neocekivanog i neobicnog. Mozda samo zbog psiholoskog efekta posto po zakonu verovatnoce ocekujemo nosioce najbrojnijih haplogrupa. Ne znam zasto bi G2 bila nesto egzoticna, ili R1b kod Romanovih, BTW nemamo nesto preterano mnogo tih podataka na raspolaganju.

С' обзиром да је династија Бурбона пореклом из Оверње где G2a (L497) иде преко 10% (5%) њихова хаплогрупа уопште није чудна.

С' обзиром да је династија Бурбона пореклом из Оверње где G2a (L497) иде преко 10% (5%) њихова хаплогрупа уопште није чудна.
apsolutno. Ono jeste da bi covek na zapadu ocekivao R1b ali nije uvek tako.

Pribislave, sta se desava u vezi Hercegovaca?
cekaju se rezultati sledece grupe. Valjda kroz koji dan.

Имам једно питање за оне који капирају ове ствари око хаплогрупа. Како су настале? Колико сам информисан,
некаквим мутацијама. Је ли тако? Шта то конкретно значи, када се дешавају те мутације? Код једног те истог човека
или код његовог потомка? Пошто сам Васојевић, претпостављам да сам Е1б или како већ иде. Е сад, да ли је могуће
да неком мутацијом постанем нека друга група. ја или евентуално мој потомак? Да ли је процес настајања хаплогрупа
завршен или се може појавити још нека? Хвала !

Имам једно питање за оне који капирају ове ствари око хаплогрупа. Како су настале? Колико сам информисан,
некаквим мутацијама. Је ли тако? Шта то конкретно значи, када се дешавају те мутације? Код једног те истог човека
или код његовог потомка? Пошто сам Васојевић, претпостављам да сам Е1б или како већ иде. Е сад, да ли је могуће
да неком мутацијом постанем нека друга група. ја или евентуално мој потомак? Да ли је процес настајања хаплогрупа
завршен или се може појавити још нека? Хвала !

Препоручујем текстове.

Кратак увод у генетичку генеалогију – основи генетике

Y-ДНК СТАБЛО ЉУДСКЕ ВРСТЕ

- - - - - - - - - -

И наравно тему Кора на форуму Порекло.

Објашњење главних појмова везаних за генетичку генеалогију

Свратих накратко да видим зна ли се шта ново по питању порекла I2a-dinaric. Ништа, све по старом, опет Филипијеве сличице на све стране ; гађа се Бела Хрватска. Но добро...ти мокри снови великохрватских националиста ће, надам се, ускоро бити прекинути, па ћемо моћи нормално да наставимо форумску дискусију. До тада...да вас не задржавам.

P.S. Хе, хе...Филипе, јел онај горе ''сертификат'' издао неки хрватски ''уред за генетску чистоћу'' ? :D:D:D

Poslednja izmena:
Свратих накратко да видим зна ли се шта ново по питању порекла I2a-dinaric. Ништа, све по старом, опет Филипијеве сличице на све стране ; гађа се Бела Хрватска. Но добро...ти мокри снови великохрватских националиста ће, надам се, ускоро бити прекинути, па ћемо моћи нормално да наставимо форумску дискусију. До тада...да вас не задржавам.

P.S. Хе, хе...Филипе, јел онај горе ''сертификат'' издао неки хрватски ''уред за генетску чистоћу'' ? :D:D:D

:D,Jbt,Ti i Stojan ste glavni izgleda na hrvatskim forumima sa nase strane hihihi.Care jednom sam nesto gledao i odmah mi je bilo jasno a i tamo je provaljen,da se radi o nasem starom znalcu aka BOSSNJO,koji je tu negdje tvog i Stojanovog kapaciteta da razumije ove stvari.I on se furao kao i Ti ,samo On je tvrdio da su sve stari iliri Bosnjaci koji su ovde hiljadama godina.Cak i onakav glupson je skontao da je pogrjesio,pa u svojoj bolesnoj mrznji prema Srbima poceo se predstavljati kao "hrvat22" i furati tu pricu o "bjeloj Hrvatskoj" i dinaricu.Da bude sve smjesnije izgleda samo ste ti i Stojan ko zadnji levati nasjeli na njega.Obicno su ga ljudi ismijavali.Ali sva trojica ste tu negde po kapacitetu :dash:

evo imamo i mi tih slika po netu,:per:
Migration_of_serbs03_02.jpg

P.S inace taj BoSSnjo je postar u Svedskoj rodom iz Zavidovica.:D

Poslednja izmena:
jel' to istina za Dr BoSSnjo (C) ?

Sra,da je postar jel :) Ma naravno,najjaci kad ukljuci google translate da bude pravi Hrvat ili kad na forumu napise kolegi "Sretan ti Bozic" :),to je inace obiicaj bos. muslimana iz manjih sredina da kazu "Sretan ti Bozic".Sa vise od pola foruma se zakacio :)
Ali eto i onakav lik je shvatio neke stvari i pored svih psihosomatskih problema koje ima ali ovi nasi ni da se pomaknu sa pocetnih pozicija.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back