Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Такође, сложио бих се са тобом да И2-Дин. потиче из Белорусије и Украјине, али то није зато што је тамо има бројчано више, већ зато што И2-Дин. није настала у Подунављу и Херцеговини. Мислим и да је по Кљосовљевој мапи варијанса гране И2а-Дин. најмања у троуглу Љубиње-Грмеч-Лепенски Вир, тако да се овај простор може сасвим сигурно искључити као место настанка ове гране.
Možda je na Kljosovljevoj mapi u Belirusiji naveća varijansa.
Međutim u antičko vreme tu ne žive Sloveni, već Baltička populacija.
Do juče je veliki deo Ukrajine bio tatarski.

Poslednja izmena:
Такође, сложио бих се са тобом да И2-Дин. потиче из Белорусије и Украјине, али то није зато што је тамо има бројчано више, већ зато што И2-Дин. није настала у Подунављу и Херцеговини. Мислим и да је по Кљосовљевој мапи варијанса гране И2а-Дин. најмања у троуглу Љубиње-Грмеч-Лепенски Вир, тако да се овај простор може сасвим сигурно искључити као место настанка ове гране.
Прибиславе, на потезу Имотски-Мостар-Невесиње-Гацко-Требиње I2a PH908 вероватно прелази 80% то је најуже језгро I2a PH908. Удаљавањем од тог подручја било на исток, запад или север I2a PH908 слаби, док скоро путпуно нестаје на линији Словенија-Мађарска-Украјина-источна Бугарска-Македонија-северна Грчка. I2a PH908 би се са правом могао назвати ако не српским(да се не увреде једнојезична бивша браћа друге вере) онда бар херцеговачким маркером. У Украјини, Пољској, Белорусији и Русији I2а PH 908 је на нивоу статистичке грешке, а и то мало што има је дошло тамо на овај начин

Poslednja izmena:
Прибиславе, на потезу Имотски-Мостар-Невесиње-Гацко-Требиње I2a PH908 вероватно прелази 80% то је најуже језгро I2a PH908. Удаљавањем од тог подручја било на исток, запад или север I2a PH908 слаби, док скоро путпуно нестаје на линији Словенија-Мађарска-Украјина-источна Бугарска-Македонија-северна Грчка. I2a PH908 би се са правом могао назвати ако не српским(да се не увреде једнојезична бивша браћа друге вере) онда бар херцеговачким маркером. У Украјини, Пољској, Белорусији и Русији I2а PH 908 је на нивоу статистичке грешке, а и то мало што има је дошло тамо на овај начин

Схвати Стојане, данашња концентрација И2а-дин у Ерцеговини не значи ништа, то је као када би тврдио да је Р1б настала у Ирској јер јој је данас тамо концентрација преко 80%.

De probaj nauciti osnovne stvari ako hoces da raspravljas.Tamo gdje je najveca koncentracija odredjene HG nikada nije i mjesto njenog nastanka,Posebno se to odnosi na Evropu i HG koje imamo na Evropskom kontinentu.

Poslednja izmena:
Схвати Стојане, данашња концентрација И2а-дин у Ерцеговини не значи ништа, то је као када би тврдио да је Р1б настала у Ирској јер јој је данас тамо концентрација преко 80%.

R1b је настала у средњој Азији где је и данас има доста, не као у Ирској али има је прилично, например код Туркмена је преко 30%, а код Башкира преко 70%. У Белорусији и Украјини I2a PH908 скоро да не постоји, а то мало што има обајснио сам кад и како је стигло. Да нису можда сви I2a Din у време сеобе Словена покупили прње и из украјинских и белоруских равница са плодног чернозема (најквалитетнија земља) отишли у херцеговачки крш међу поскоке да скупљају кишницу, чувају овце и бију се са Власима, а у плодној Украјини не остаде нико или скоро нико. Извини али мени та прича или боље речено бајка никако не пије воду.

Poslednja izmena:
R1b је настала у средњој Азији где је и данас има доста, не као у Ирској али има је прилично, например код Туркмена је преко 30%, а код Башкира преко 70%. У Белорусији и Украјини I2a PH908 скоро да не постоји, а то мало што има обајснио сам кад и како је стигло. Да нису можда сви I2a Din у време сеобе Словена покупили прње и из украјинских и белоруских равница са плодног чернозема (најквалитетнија земља) отишли у херцеговачки крш међу поскоке да скупљају кишницу, чувају овце и бију се са Власима, а у плодној Украјине не остаде нико или скоро нико. Извини али мени та прича или боље речено бајка никако не пије воду.

Добро, то већ има смисла, PH908 јесте настала иза Карпатов, бар у нечем да се сложимо. То јасно доказује и варијанса И2а-Дин., која је скоро негативна на подручју Винчанске културе, одакле си ти некоћ тврдио да И2а-дин потиче, драго ми је да си прихватио изнете доказе да то није тачно. Такође, заборавио си поменути да код Туркменoв има и доста хаплогрупе Q-L712, а међу Башкиров R1a-Y934. Али још увек ниси разјаснио плаве очи међ' Грком? Ја ти кажем да ће 10 од 10 аријевских Грка имати плаве очи, а она статистика коју си ти изнео није реална јер си рачунао и неаријевске Грке. Па наравно да Шхорцијанитис и Андетекетокоумпхо неће имати плаве очи, зато мораш из те једначине елиминисати оне хамитског порјекла, као и ове нове мигранте пристигле у задње две деценије.

Добро, то већ има смисла, PH908 јесте настала иза Карпатов, бар у нечем да се сложимо. То јасно доказује и варијанса И2а-Дин., која је скоро негативна на подручју Винчанске културе, одакле си ти некоћ тврдио да И2а-дин потиче, драго ми је да си прихватио изнете доказе да то није тачно. Такође, заборавио си поменути да код Туркменoв има и доста хаплогрупе Q-L712, а међу Башкиров R1a-Y934. Али још увек ниси разјаснио плаве очи међ' Грком? Ја ти кажем да ће 10 од 10 аријевских Грка имати плаве очи, а она статистика коју си ти изнео није реална јер си рачунао и неаријевске Грке. Па наравно да Шхорцијанитис и Андетекетокоумпхо неће имати плаве очи, зато мораш из те једначине елиминисати оне хамитског порјекла, као и ове нове мигранте пристигле у задње две деценије.
Прибиславе, није тема физиономија Грка ни било ког другог народа. То сам навео само као пример Филипове накарадне логике. По Филипу највећа конвентрација I2a Din није у Херцеговини него у Белорусији, то чак нисам чуо нио од Синише Јерковића. Код Руса је I2a Din на трећем месту иза R1а и N1c, а код Пољака тек на четвртом иза R1а, R1b и I1. Код Руса I2a Din је 10% а код Пољака 5,5% , а имали би још мањи проценат да није овога

Прибиславе, није тема физиономија Грка ни било ког другог народа. То сам навео само као пример Филипове накарадне логике. По Филипу највећа конвентрација I2a Din није у Херцеговини него у Белорусији, то чак нисам чуо нио од Синише Јерковића. Код Руса је I2a Din на трећем месту иза R1а и N1c, а код Пољака тек на четвртом иза R1а, R1b и I1. Код Руса I2a Din је 10% а код Пољака 5,5% , а имали би још мањи проценат да није овога

Halo legendo,NAUCI OSNOVNU STVAR da bi raspravljao,TAMO GDJE JE NAJVECA KONCENTRACIJA ODREDJENE HG NIKADA NIJE I MJESTO NJENOG NASTANKA...Ne znas osnovne stvari ali si se raspisao kao da si nobelovac.

Halo legendo,NAUCI OSNOVNU STVAR da bi raspravljao,TAMO GDJE JE NAJVECA KONCENTRACIJA ODREDJENE HG NIKADA NIJE I MJESTO NJENOG NASTANKA...Ne znas osnovne stvari ali si se raspisao kao da si nobelovac.

Добро је друже, мало сам се сморио од овог натезања са тобом и Прибиславом. Него како ти тумачиш еуфорију Бошљака и Црногораца да је I2а Дин староседелачки маркер. Чини ми се Бошњаци који испадну R1а неће да објављују резултате јер мисле да је R1а словенска и дошљачка а I2a Din илирска и староседелачка. Чудно мало да код њих има самo 15% R1a, а требали би да имају око 25%, али намерно снижавају R1a, а надувавају I2a Din.

Poslednja izmena:
Добро је друже, мало сам се сморио од овог натезања са тобом и Прибиславом. Него како ти тумачиш еуфорију Бошљака и Црногораца да је I2а Дин староседелачки маркер. Чини ми се Бошњаци који испадну R1а неће да објављују резултате јер мисле да је R1а словенска и дошљачка а I2a Din илирска и староседелачка. Чудно мало да код њих има самo 15% R1a, а требали би да имају око 25%, али намерно снижавају R1a, а надувавају I2a Din.

Cak je i njih prosla ta euforija ima vec par godina (u vecini slucajeva,cak je Damir Marjanovic se povukao) ali zato Stojan ljuti krajsnik ne yebe nikog 2 % :hahaha:.Ne mozemo care nastaviti raspravu ako ne skontas da TAMO GDJE JE NAJVECA KONCENTRACIJA ODREDJENE HG NIKADA NIJE I MJESTO NJENOG NASTANKA.Znaci od sada moras savladati osnove za dalju diskusiju.Pa ova tema ima 771 stranicu,traje vec godinama,dosta se ljudi trudilo da bi Ti sad trolovao temu o necemu sto je vec daaaaavno prevazidjeno.

Cak je i njih prosla ta euforija ima vec par godina (u vecini slucajeva,cak je Damir Marjanovic se povukao) ali zato Stojan ljuti krajsnik ne yebe nikog 2 % :hahaha:.Ne mozemo care nastaviti raspravu ako ne skontas da TAMO GDJE JE NAJVECA KONCENTRACIJA ODREDJENE HG NIKADA NIJE I MJESTO NJENOG NASTANKA.Znaci od sada moras savladati osnove za dalju diskusiju.Pa ova tema ima 771 stranicu,traje vec godinama,dosta se ljudi trudilo da bi Ti sad trolovao temu o necemu sto je vec daaaaavno prevazidjeno.

Нисам чуо да се Драган Приморац повукао, а поготово не онај милогорски Влахбанац Мирослав Ћосовић.

Него како ти тумачиш еуфорију Бошљака и Црногораца да је I2а Дин староседелачки маркер. Чини ми се Бошњаци који испадну R1а неће да објављују резултате јер мисле да је R1а словенска и дошљачка а I2a Din илирска и староседелачка. Чудно мало да код њих има самo 15% R1a, а требали би да имају око 25%, али намерно снижавају R1a, а надувавају I2a Din.

Тумачим тиме што Бошањци и ********* знају мање о генетици чак и од тебе.

То је била реплика Вуку Горском нешто у вези Албанаца. Не знам да ли си упознат какве све гадости и лажи Бошњаци, Албанци и Хрвати говоре о Србима(интернет је препун тога). Ја нећу сад да наводим примере да не бих испао некултуран а ко зна и како би неко овде то протумачио. Неке ствари које кажеш и сматраш да износиш своје мишњеље, неко може протумачити као говор мржње или дискриминацију, поготово на овом форуму. На овом форуму, а поготово на овој теми често се скреће са теме на неке друге ствари, а признајем да и сам некад упадам у ту замку. Од стране неких форумаша било је пар пута према мени неких непристојних речи и доста нервозе у комуникацији, али ја сам прешао преко тога и чак окренуо на шалу. Вука Горског више нема на овом форуму, зато што је превише озбиљно схватио ове дискусије и кад је стекао доста неистомишљеника онда му се смучило и нема га већ неколико дана. Рекао је да ће се вратити кад извуку ДНК из античких илирских некропола, само мислим да ће то бити на куково лето. Баш штета, таман сам навикао да се препуцавам са њим, а био је и занимљив без обзира што се у већини ствари не слажем са њим.

Da,sve je OK....Naravno, ne treba mi internet da vidim takve stvari, ja ih viđam svakodnevno zadnjih 30 godina.I viđam ih, na žalost, sa svih strana.Nema tu baš velike razlike, razlika je samo u temi i forumu na kojem se te i takve stvari dogadjaju.Ono što sam ja u stvari želio reći je sljedeće:bila je dobra tema, lijepa rasprava, jako interesantno,lijepo si argumentovao svoje stavove i eto , moglo je proći i bez tog, zar ne? Slika je bila od onog malog Laljića, fudbalera, dečko ipak igra za Srbiju, nije htio igrati ni za kog drugog a mogao je, odbio je BiH i CG, kaže , rođen je u Srbiji i može samo za srbiju igrati.Pošteno, *ebi ga.Četverogodišnji rat u kojem sam bio aktivni učesnik me je naučio jednu vrlo bitnu stvar a to je da nikad drugom ne radim ono što ne želim da on meni uradi.Sudjelujem i ja aktivno na nekim forumima, dešava se da se drugi i drugačiji, nekad, okome na mene, bude ružnih riječi i šta sve ne ali kad ih kulturno nogiraš, bude ih stid...bude ih stid jer tad se, zapravo, vidi ta razlika.Takvim je najgore kad se izdigneš iznad njih, kad skontaju da su stoka zatucana, glupa i primitivna.A ja bio volio da mi nismo ti zatucani, glupi i primitivni.Nismo, jer mi imamo znanje a znanje je moć.A to je naj*ajebanije oružje i argument.Ne bih želio da misliš da ti pridikujem, Bože sačuvaj,nego s obzirom na tvoje dotadašnje postove, koji su OK, sa interesantnim argumentima, mislim da ti "onaj argument" nije potreban...a nije fer ni prema Meši Selimoviću,Andriću, Kusti i mnogim drugim...Eto, puno te pozdravljam i nadam se da ću vidjeti još mnogo tvojih interesantnih diskusija.

Da,sve je OK....Naravno, ne treba mi internet da vidim takve stvari, ja ih viđam svakodnevno zadnjih 30 godina.I viđam ih, na žalost, sa svih strana.Nema tu baš velike razlike, razlika je samo u temi i forumu na kojem se te i takve stvari dogadjaju.Ono što sam ja u stvari želio reći je sljedeće:bila je dobra tema, lijepa rasprava, jako interesantno,lijepo si argumentovao svoje stavove i eto , moglo je proći i bez tog, zar ne? Slika je bila od onog malog Laljića, fudbalera, dečko ipak igra za Srbiju, nije htio igrati ni za kog drugog a mogao je, odbio je BiH i CG, kaže , rođen je u Srbiji i može samo za srbiju igrati.Pošteno, *ebi ga.Četverogodišnji rat u kojem sam bio aktivni učesnik me je naučio jednu vrlo bitnu stvar a to je da nikad drugom ne radim ono što ne želim da on meni uradi.Sudjelujem i ja aktivno na nekim forumima, dešava se da se drugi i drugačiji, nekad, okome na mene, bude ružnih riječi i šta sve ne ali kad ih kulturno nogiraš, bude ih stid...bude ih stid jer tad se, zapravo, vidi ta razlika.Takvim je najgore kad se izdigneš iznad njih, kad skontaju da su stoka zatucana, glupa i primitivna.A ja bio volio da mi nismo ti zatucani, glupi i primitivni.Nismo, jer mi imamo znanje a znanje je moć.A to je naj*ajebanije oružje i argument.Ne bih želio da misliš da ti pridikujem, Bože sačuvaj,nego s obzirom na tvoje dotadašnje postove, koji su OK, sa interesantnim argumentima, mislim da ti "onaj argument" nije potreban...a nije fer ni prema Meši Selimoviću,Andriću, Kusti i mnogim drugim...Eto, puno te pozdravljam i nadam se da ću vidjeti još mnogo tvojih interesantnih diskusija.

Tako je, slažem se sa tobom.

Inače danas je na teniskom meču izmedju Amerike i Njemačke puštena nacistička himna Njemačke :hahaha:

I to uživo pjevanje!

Reko samo da pomenem i uporedim, da smo kojim slučajem mi to napravili Hrvatima i otpjevali himnu NDH , cijeli svijet bi se digao na nas. I opet mi treba da ćutimo.

Znači za pojedine nacije drugačiji aršini u odnosu na nas.

To već govori koliko smo mi iznad njih.

Poslednja izmena:
.Pošteno, *ebi ga.Četverogodišnji rat u kojem sam bio aktivni učesnik me je naučio jednu vrlo bitnu stvar a to je da nikad drugom ne radim ono što ne želim da on meni uradi.
U pitanju je jedan od osnovnih postulata humanosti i nesto sto bi trebalo da sledi svaki hriscanin. Ali... na zalost, mnogo je toga paganskog medju ljudima. Hriscanin ne bi smeo da mrzi a ovde cemo videti mora i okeane mrznje od strane onih koji idu u crkvu i mole se bogu. Gde ces lepsi dokaz da se radi o poganim paganima.

I nije to slucaj samo kod nas. Zapadni hriscani vole sebi tepati da su civilizovani ali ni za dlaku nisu manje pagani od primitivnih balkanskih plemena. Sta vise, jos su licemerniji, podliji i bezobrazniji. Svoja zlodela vole da umotaju u celofan humanosti.

U pitanju je jedan od osnovnih postulata humanosti i nesto sto bi trebalo da sledi svaki hriscanin. Ali... na zalost, mnogo je toga paganskog medju ljudima. Hriscanin ne bi smeo da mrzi a ovde cemo videti mora i okeane mrznje od strane onih koji idu u crkvu i mole se bogu. Gde ces lepsi dokaz da se radi o poganim paganima.

I nije to slucaj samo kod nas. Zapadni hriscani vole sebi tepati da su civilizovani ali ni za dlaku nisu manje pagani od primitivnih balkanskih plemena. Sta vise, jos su licemerniji, podliji i bezobrazniji. Svoja zlodela vole da umotaju u celofan humanosti.

Da, slažem se s tobom.Stvari koje bi u "startu" trebalo da su u redu - nisu...na žalost.

Inače danas je na teniskom meču izmedju Amerike i Njemačke puštena nacistička himna Njemačke :hahaha:

I to uživo pjevanje!

Reko samo da pomenem i uporedim, da smo kojim slučajem mi to napravili Hrvatima i otpjevali himnu NDH , cijeli svijet bi se digao na nas. I opet mi treba da ćutimo.

Znači za pojedine nacije drugačiji aršini u odnosu na nas.

To već govori koliko smo mi iznad njih.

Kažeš : "Znači za pojedine nacije drugačiji aršini u odnosu na nas." Zar je to nešto novo što nismo očekivali, što nam se tek počelo dogadjati ?!? Nije, naravno...to smo i očekivali, zar ne ? Da li će se to promjeniti ? Neće, naravno ! E, pa hajmo jednom mi biti mudri,lukavi i namazani....hajmo im odigrati "kontru" ....ono, bunker pa iz najtvrdjeg bunkera sijevne kontra...Kad ga zabijemo u 90-toj minuti, mogu samo materi svojoj kukat....

I to uživo pjevanje!.
Мислите да то није плански.
Скоро је било обавештење да свако грађанин Немачке обезбеди себе са намирницама за бар десет дана услед могућег рата.
Било је ту још занимљивих момената. Немци се припремају за трећи светски и подгревају националну савест наци химном.
Ништа то није случајно

Još jedna potvrda da je Ukrajina drevna I2a2a zona.

Ukraine Vasilyevka 3 [skeleton 37; HG1] M 11,143-10,591 cal BP I2a2a-P220 /S119+ U5b2 Jones 2017; Y-DNA haplogroup from Anatas Kumbarov

U bakarnom dobu, sa ovog područja, stiže u panonski basen.
Zajedno sa R1b.

Severoistok panonskog basena I2a1c zona.
Anadolija I2c ...
Kavkaz J2a

Ovo je iznenađenje za mene. Očekivao sam R1a.
Narva Latvia Zvejnieki [Burial 93; HG2] M 7791-7586 cal BP 172,707,718 R1b1a1a P297; reported as R1b1b, using Karafet et al. 2008 tree U2e1 Jones 2017; additional info on Y-DNA from Sergey Malyshev
Latvia Zvejnieki [Burial 121; HG3] M 7252-6802 cal BP 37,749,963 R1b1a1a P297; reported as R1b1b, using Karafet et al. 2008 tree U5a2d Jones 2017; additional info on Y-DNA from Sergey Malyshev

Poslednja izmena:
Ono što sam govorio za prostor Ukrajine...
pJzdLVg.jpg
Postoji članak o pomenutoj karti, mada nije zadovoljavajuće obradio temu:

http://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/0350-3593/2012/0350-35931202001G.pdf

Poslednja izmena:
Иди на неки антрополошки форум па види шта значи фенотип динарид, кромањонид и нордид, немам ја живаца да ти објашњавам. Гледајући скитске фигуре и кипове који су сачувани, закључио сам да је код већине фенотип мешавина нордијског, кромањонског и динарског. То не значи да су сви Скити имали тај фенотип, али изгледа да је био доста заступљен, чак већински. Не може се баш 100% генерализовати физички изглед код неке популације, али углавном у некој популацији или у неком региону доминира неки карактеристичан физички изглед, односно фенотип. Например код Руса доминира источно-балтидски фенотип, код Пољака западно-балтидски, код Норвежана нодијско-кромањонски, код Шпанаца атланто-медитерански итд. Стереотип је да код Срба доминира динарски фенотип, он је наравно доста заступљен али далеко од тога да 70-80% Срба има динарски фенотип, као што мисле многи Срби, а тај стереотип о Србима и генерално о Балканцима имају и странци, видим на страним антрополошким форумима да је прва асоцијација на Балканца Динарац. Најчистија динарска област на свету је Херцеговина, једино тамо можда око 70% људи а можда и више има динарску физиономију. Црногорци нису толико Динарци као што се мисли то је такође стереотип, код Црногораца је доста застуљен и Бореби тип, а има доста и медитеранског уплива. У Црног Гори има сигурно више Динараца него у Босни и Србији например, али пуно мање него у Херцеговини.

Nema šta nije ispisano i pomenuto na ovoj temi. Ne postoji nikakva "dinarska rasa", niti bilo kakve druge "rase" koje pominješ. Takva rasna klasifikacija je jedna pseudonaučna bajka zasnovana na poluistinama i popularna u prvoj polovini 20-tog veka (naročito u vreme jačanja nacizma), da bi danas u mainstream naučnim krugovima bila potpuno napuštena kao pseudoučna budalaština koja se ne izučava ni na jednom univerzitetu.

mnogo manje nego Dalmatinac - Medjumurac

Međimurje je jedan deo Hrvatskog Zagorja sa svega 120 000 stanovnika. Na kakvu konkretno razliku između Međimuraca i Dalmatinaca misliš?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back