Ајде не зајебавај него долази , мало се препуцавамо али је забавно.
Кад си се дотакао начина сахрањивања, скренућу ти пажњу на неке ствари. Надам се да ћеш то узети у обзир када будеш дискутовао о миграцијама Словена у раном средњем веку. Ти знаш да код Словена, до примања хришћанства, преовлађује спаљивање покојника. У областима где је било прожимања словенских утицаја са утицајима неких других етноса, као што је то било на простору данашње Румуније коју си споменуо, имамо биритуално сахрањивање. Са друге стране имаш простор западног Балкана где постоји само једна велика словенска некропола са спаљеним покојницима, код Кашића. О томе сам већ говорио. И пре и после досељавања Словена на простор западног Балкана, доминантан облик сахрањивања на том простору је И Н Х У М А Ц И Ј А. Притом нема никакве веће промене материјалне културе. Гробни инвентар је исти и пре и после досељавања Словена. Да ли ти то значи нешто ? Размисли.
Обичај спаљивања долази са првим курганизацијама , обичаји гробних хумки , први таласи су захватили источну Европу , каснији таласи западну и северну Европу. У времену рецимо 1000-те п.н.е није било већих културолошких разлика између источне и западне Европе.Међутим ти тулуми , облик , начин на који су постављани , редно , у круг , уз воду , у ширину затим предмети и остаци животиња који су постављали су одавали припадност култу или култури веровања тог народа. То већ тада није била строго етничка карактеристика већ културолошка. Готово сви индоевропљани су се тако сахрањивали , међутим , оружије , зделе за храну , урне су идентификовале о ком културолошком утицају је група припадала као и времену када се то десило. Па Илири су идентификовани културом хумки ,
Илири доносе културу хумки на Балкан.Тачно је да су се Словени спаљивали као и Германи и Балти и остали али предмети , урне су сасвим другачије изграђене , тулуми су другачијег облика , другачије позицинирани. Видиш многе ствари исконске у човеку као што су погребни обичаји које данас сматрамо сујеверјем су издвојили човека од животиња а нама помогли да идентификујемо њихове културолошке утицаје и веровања.Тачно је да је овај обичај нестао и другачије се модификовао примањем хришћанства. Али археолози и даље разликују словенске некрополе од романских. Постоје и неки подаци које је избацио Ахил71 где је Рус идентификовао прве српске некрополе у Подунављу пре досељавања на Балкан које нестају доласком Авара , сматрао је да су се Срби под најездом Авара
повукли на север , постојао је обичај украшавања нарочито код жена , накит и остало , као и међовити бракови где би жена била спаљена а мушкарац не.
Има где је било више жена и мушкарац или више мушкараца. Према минђушама и накиту као инекој другој грнчарији је Рус идентификовао Србе јер се исти после
досељавања појављује на Балкану на простору који насељавају Срби. из тога је извео закључак да Бела Србија није ни постојала јер нема археолошких остатака већ можда само привремена земља у миграцији. Наш покојни археолог Ђорђе Јанковић је препознао да су се Илири и то можда чак Атаријати исто сахрањивали
са истом жутом керамиком као Срби. Због овога је дошао у сукоб са званичном науком да су или Срби Илири или су дошли много пре 7.ог века јер континуитет може да се прати од негде 2. века нове ере.
На начин који ти предлажеш језику асимилацију и културолошку је немогуће објаснити непостојећим Словенима који доносе језик и нестају са лица земље али
то је у стандардима европске уније нестанак словенства и уништавање било какве могућности пансловенства унутар заједнице па се врши културолошка германизација или романизација али никако славизација.Државе се раскринкавају изнутра псеудонаучним програмом или пак политичким деловањем суседних земаља. Словени свакако треба остати у домену робова то је нарочито било популарно пре и после другог светског рата. Ово је нешто што је оставило дубоког утицаја на Хрвате па и Украјице , Литванце и свашта још.
Мислим да осим поља генетике значајно че се ствари променити када цео простор Балкана буде археолошки истражен и обрађен. изгубили смо ту шансу за време Југославије и нове границе не дозвољавају таква истраживања а негде се остаци намерно уништавају.
Но сад примера обојица знамо о обичајима Влаха који су врло морбидни за данашња схватања у рецимо Хомољу , мајка ми је тамо предавала енглески и живела а ја сам одлазио тамо 20 година. Када покојник умре ако је нежења , откопавају га после 3 дана и венчавају га мртвог са најлепшом девојком у селу па га поново сахрањују. Или најлепши малдић или рођак после три дана када га откопају замене одела. па црвени конци који лете улицама за одређене празнике па влашка магија.ово мислим на мало руралније средине.
Да ли мислиш да је Влахе тешко идентификовати?
Добро, мислим...
P.S. Сачекаћу да неко крене са истраживањем древне ДНК, тако да до тада не планирам више да посећујем овај форум, јер бисмо овако могли да нагађамо и да се препуцавамо до судњег дана.
Поздрав и свако добро !
ај не зајебај , немој се дрндаш него се враћај , имаш шта још да прочиташ и да наставиш узми мало мањи део колача па чеш се пријатно изненадити ако он порасте него обрнуто све или ништа.
И ти би тако реаговао да ти неко растура националну историју , немој се дрндаш него долази , позз