Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Помислих да ћу и од тебе видети нешто (ајде да кажемо) паметно, кад видех на крају оно (I2a). Да си то изоставио, могло би се рећи да си са једне стране у праву, јер Срби највише аутосомалне генетике заиста вуку од неолитских фармера (код тебе Винчанаца, али да не тражимо длаку у јајету). А сада ти нама објасни какве везе I2а (Динарик, пошто си поменуо модерне Србе) има са Винчом? Јел то имаш неке инсајдерске информације или лупаш по обичају? (Ово је реторичко питање, наравно да лупаш) Нема још ниједног Y-ДНK резултата за Винчанце (тачније има један, али није утврђено ништа испод F), a по резултатима митохондријалне ДНК они су класични фармери, па је тај део аутосомалне генетике код Срба доспео пре свега путем женских линија.
Чини ми се да си управо ти говорио о Винчанцима као мешавини I2a и G2a(исправи ме ако грешим). У Старчеву је пронађена I2a, чак је најдоминантнија има нешто G2a и J2(не могу сад да нађем о којој подграни се ради). Никаквог разлога нема да у Винчи не само да буде пронађена I2a него да буде и доминантна. Ипак је I2a палео-еввропски маркер а Винчанци су живели пре 7000-8000 година.

Ако би ставили знак једнакости између I2a2 или R1a и Словена, онда не би било већих Словена од Киргиза, јер код њих је R1а скоро 70%. Или ако бити ставили знак једнакости између R1b и Келта(што многи раде) одна би турски народ Башкири били највећи Келти после Баска и Ираца, јер је код Башкира R1b је преко 70%. Једном сам се слатко насмејао кад сам не неком хрватском форуму прочитао да су Киргизи више Словени од Хрвата зато што имају 2,5 пута више R1a од Хрвата и да су чак већи Словени и од Руса и Пољака.

А ко уопште ставља знак једнакости између I2a2 (ваљда мислиш I2а1b?) или R1a и Словена? Или између R1b и Келта? Човек је очигледно мислио на оне гране заступљене код нас, и у праву је (вероватно који проценат мање, али свакако преко 50% Срба је словенског порекла по мушкој линији). Словени се у високом проценту могу повезати само са две гране испод R1a, M458 и Z280, и са I2а-Динарик, а код Киргиза је скоро искључиво заступљена иранска грана R1a-Z93>>S23592. Исто тако, Келти се у високом проценту могу повезати само са граном R1b-P312 (или можда пре са U152), a Германи са граном R1b-U106. Са друге стране, код Башкира су заступљене пре свега гране R1b-M269>Z2103 и R1b-M73.

А ко уопште ставља знак једнакости између I2a2 (ваљда мислиш I2а1b?) или R1a и Словена? Или између R1b и Келта? Човек је очигледно мислио на оне гране заступљене код нас, и у праву је (вероватно који проценат мање, али свакако преко 50% Срба је словенског порекла по мушкој линији). Словени се у високом проценту могу повезати само са две гране испод R1a, M458 и Z280, и са I2а-Динарик, а код Киргиза је скоро искључиво заступљена иранска грана R1a-Z93>>S23592. Исто тако, Келти се у високом проценту могу повезати само са граном R1b-P312 (или можда пре са U152), a Германи са граном R1b-U106. Са друге стране, код Башкира су заступљене пре свега гране R1b-M269>Z2103 и R1b-M73.

Овак за Киргизе је тачно, ради се о грани коју има више иранских скупина, међу различитим иранским народима.

Чини ми се да си управо ти говорио о Винчанцима као мешавини I2a и G2a(исправи ме ако грешим). У Старчеву је пронађена I2a, чак је најдоминантнија има нешто G2a и J2(не могу сад да нађем о којој подграни се ради). Никаквог разлога нема да у Винчи не само да буде пронађена I2a него да буде и доминантна. Ипак је I2a палео-еввропски маркер а Винчанци су живели пре 7000-8000 година.

Не сећам се да сам помињао Винчу, сећам се да сам рекао да је у Старчевачкој култури пронађена I2a-L1287, али она не постоји међу Србима, и гране којој припадају L1287 и код Срба најбројнија Динарик су се раздвојиле пре 18500 година. Али у принципу мислим да Винчанци заиста јесу били мешавина фармера (G2a) и ловаца сакупљача (I2a), само је питање у ком проценту. Стога сматрам да је врло је могуће да и у Винчи буде пронађена I2a, али то неће бити грана из које је потекао Динарик. Узорак из Винче који сам малопре поменуо је тренутно једини узорак са територије Србије који је тестиран (4600 година п.н.е.), али нажалост није детаљније обрађиван Y-хромозом па се не зна ништа испод F. Занимљиво је да више аутосомалних калкулатора показује да је мешаног порекла, по једном има 61,02% фармерске а 26,07% ловачко-сакупљачке генетике, а по другом чак 58,9% ловачко-сакупљачке а 41,1% фармерске генетике.

Не сећам се да сам помињао Винчу, сећам се да сам рекао да је у Старчевачкој култури пронађена I2a-L1287, али она не постоји међу Србима, и гране којој припадају L1287 и код Срба најбројнија Динарик су се раздвојиле пре 18500 година. Али у принципу мислим да Винчанци заиста јесу били мешавина фармера (G2a) и ловаца сакупљача (I2a), само је питање у ком проценту. Стога сматрам да је врло је могуће да и у Винчи буде пронађена I2a, али то неће бити грана из које је потекао Динарик. Узорак из Винче који сам малопре поменуо је тренутно једини узорак са територије Србије који је тестиран (4600 година п.н.е.), али нажалост није детаљније обрађиван Y-хромозом па се не зна ништа испод F. Занимљиво је да више аутосомалних калкулатора показује да је мешаног порекла, по једном има 61,02% фармерске а 26,07% ловачко-сакупљачке генетике, а по другом чак 58,9% ловачко-сакупљачке а 41,1% фармерске генетике.

Мислим да је вероватноћа да I2а буде пронађена у Винчи 99%. Шта мислиш одакле су се Словени створили у Белорусији и Украјини?? Надам се да знаш да се Словени(под тим именом) први пут спомињу средином VI века. Шта мислиш како су се пре тога звали, да ли Скити, Сармати, Венети, Алани, Анти...?? Постоји теорија према којој су Словени заправо ирански Скито-Сармати од којих су и наследили R1a хаплогрупу.

Мислим да је вероватноћа да I2а буде пронађена у Винчи 99%. Шта мислиш одакле су се Словени створили у Белорусији и Украјини?? Надам се да знаш да се Словени(под тим именом) први пут спомињу средином VI века. Шта мислиш како су се пре тога звали, да ли Скити, Сармати, Венети, Алани, Анти...?? Постоји теорија према којој су Словени заправо ирански Скито-Сармати од којих су и наследили R1a хаплогрупу.

Ти имаш тотално погрешну перцепцију целе ове приче, Словени се нису ниоткуда створили, већ су настали у Украјини и Белорусији. То што је можда неки И2а или Р1а живео на Балкану пре 10000 година не значи да је био Словен, јер Словени тада нису ни постојали. Значи није битно куда су лутали ловци-сакупљачи од којих су настали Словени пре неколико десетина хиљада година, битно је где су настали Словени, а то је данашње подручје Украјине и Белорусије. Знам да се Словени под тим именом први пут помињу у 6. веку, али какве то везе има? Пре тога су се можда звали Венди, Анти, Срби, Неури, Будини, али свакако нису били Илири или Трачани. Ако хоћеш да сазнаш где су живели преци Словена пре више хиљада година, прочитај за почетак о следећим археолошким културама: Средњедњепарској, Мијерзановицкој, Тшињецкој, Комаровској, Лужичкој, Милоградској и Чернолеској. Не постоји теорија (бар не иоле озбиљна) по којој су Словени настали од Скита или Сармата, јер први 99% припадају гранама М458 и Z280, а други 99% грани Z93.

Ти имаш тотално погрешну перцепцију целе ове приче, Словени се нису ниоткуда створили, већ су настали у Украјини и Белорусији. То што је можда неки И2а или Р1а живео на Балкану пре 10000 година не значи да је био Словен, јер Словени тада нису ни постојали. Значи није битно куда су лутали ловци-сакупљачи од којих су настали Словени пре неколико десетина хиљада година, битно је где су настали Словени, а то је данашње подручје Украјине и Белорусије. Знам да се Словени под тим именом први пут помињу у 6. веку, али какве то везе има? Пре тога су се можда звали Венди, Анти, Срби, Неури, Будини, али свакако нису били Илири или Трачани. Ако хоћеш да сазнаш где су живели преци Словена пре више хиљада година, прочитај за почетак о следећим археолошким културама: Средњедњепарској, Мијерзановицкој, Тшињецкој, Комаровској, Лужичкој, Милоградској и Чернолеској. Не постоји теорија (бар не иоле озбиљна) по којој су Словени настали од Скита или Сармата, јер први 99% припадају гранама М458 и Z280, а други 99% грани Z93.
Етно-генеза Словена јесте у Украјини, али се поставља питање ко су били народи или племена који су помешали у Украјини и створили Словене. Рецимо знамо да су Мексиканци мешавина Шпанаца и домаћих Индијанаца, или например да су Алжирци мешавина Бербера и Арапа. Словени су настали мешањем R1a и I2a, поставља се питање одакле су носиоци I2а а одакле носиоци R1а дошли у Украјину и како су се ти народи изворно звали. Историја још није одговорила на то питање. Да ли су носиоци I2a били Венети, Илири, Срби, Кромањонци, Кимерци... a да ли су се изворни носиоци R1а звали Срби, Скити, Сармати, Аријевци, Тохарци , Иранци??????? У сваком случају јасно је да су носиоци I2а дошли у Украјину са Балкана или из Подунавља, а носиоци R1а из средње Азије или југозападног Сибира. Кад су се те две популације среле у Украјини и измешали, тад су рођени Словени. Можда су носиоци R1а покорили популацију I2а и наметнули јој свој језик. Ни I2а ни R1а оргинално не потичу из Украјине, оне су се среле у Украјини али дошле су са различитих страна.

Poslednja izmena:
Етно-генеза Словена јесте у Украјини, али се поставља питање ко су били народи или племена који су помешали у Украјини и створили Словене. Рецимо знамо да су Мексиканци мешавина Шпанаца и домаћих Индијанаца, или например да су Алжирци мешавина Бербера и Арапа. Словени су настали мешањем R1a и I2a, поставља се питање одакле су носиоци I2а а одакле носиоци R1а дошли у Украјину и како су се ти народи изворно звали. Историја још није одговорила на то питање. Да ли су носиоци I2a били Венети, Илири, Срби, Кромањонци, Кимерци... a да ли су се изворни носиоци R1а звали Срби, Скити, Сармати, Аријевци, Тохарци , Иранци??????? У сваком случају јасно је да су носиоци I2а дошли у Украјину са Балкана или из Подунавља, а носиоци R1а из средње Азије или југозападног Сибира. Кад су се те две популације среле у Украјини и измешали, тад су рођени Словени. Можда су носиоци R1а покорили популацију I2а и наметнули јој свој језик. Ни I2а ни R1а оргинално не потичу из Украјине, оне су се среле у Украјини али дошле су са различитих страна.

Taj proces stvaranja Slovena kao jednog naroda je trajao mnogo vjekova , to će biti teško odrediti..

Vjerovatno su nastali kao skup nekoliko razlicitih naroda.

Poslednja izmena:
Taj proces stvaranja Slovena kao jednog naroda je trajao mnogo vjekova , to će biti teško odrediti..
Постоји теорија која каже да су Словени настали у Украјини мешањем Сармата и Балта. Проблем је што су Балти као и њихови рођаци Угро-Финци изворно N хаплогрупа, а та хаплогрупа постоји само у траговима код свих Словена осим код Руса. Руси имају висок проценат N хаплогрупе због асимилације угро-финских племена и балтичких народа у време царске Русије. Ако су Словени мешавина Сармата(R1а) и Балта(N), како се ту онда уклапа I2а(од кога су је Словени добили, од Кромањонаца можда!!??). I2а долази сигурно са Балкана а R1а из средње Азије, сусрећу се у Украјини и мешају и тако настају Словени, то ми делује најлогичније.

Poslednja izmena:
Постоји теорија која каже да су Словени настали у Украјини мешањем Сармата и Балта. Проблем је што су Балти као и њихови рођаци Угро-Финци изворно N хаплогрупа, а та хаплогрупа постоји само у траговима код свих Словена осим код Руса. Руси имају висок проценат N хаплогрупе због асимилације угро-финских племена и балтичких народа у време царске Русије. Ако су Словени мешавина Сармата(R1а) и Балта(N), како се ту онда уклапа I2а(од кога су је Словени добили, од Кромањонаца!!??). I2а долази сигурно са Балкана а R1а из средње Азије, сусрећу се у Украјини и мешају и тако настају Словени, то ми делује најлогичније.

Pa tako istorija i genetika kaže, to je tako i bilo, sad kad je nastao jezik i da li je u originalu bio R1a ili I , to je manje bitno..ali jednog dana ćemo i do toga doći.

Pa tako istorija i genetika kaže, to je tako i bilo, sad kad je nastao jezik i da li je u originalu bio R1a ili I , to je manje bitno..ali jednog dana ćemo i do toga doći.

Словени су језик вероватно наследили од R1а. R1а и R1b се сматрају прото-индоевропским маркерима а словенски језици спадају у индоевропске. Оргинални језик од I хаплогрупе је вероватно сачуван само у виду баскијског језика. Баскијци причају палео-европским језиком а 90% Баскијаца има индоевропску R1b хаплогрупу, какав историјски парадокс! Срби имају 48% I хаплогрупе(I2а 38%, I1 9%, I2b 1%), ниједан народ нема толико I хаплогрупе. Да се мало нашалим, ми би требали да тужимо Баскијце зато што су нам украли језик!

Словени су језик вероватно наследили од R1а. R1а и R1b се сматрају прото-индоевропским маркерима а словенски језици спадају у индоевропске. Оргинални језик од I хаплогрупе је вероватно сачуван само у виду баскијског језика. Баскијци причају палео-европским језиком а 90% Баскијаца има индоевропску R1b хаплогрупу, какав историјски парадокс! Срби имају 48% I хаплогрупе(I2а 38%, I1 9%, I2b 1%), ниједан народ нема толико I хаплогрупе. Да се мало нашалим, ми би требали да тужимо Баскијце зато што су нам украли језик!

To nije dokazano da pripada paleolitskom jeziku.

Usuđujem se reći da su Sloveni bili poludivlji narod koji dugo živio van bilo kakve civilizacije, ali korištenje jezika koji je prenešen iz daleke Ukrajine , preko Bohemije do Balkana dokazuje da su imali naprednu kulturu i zajedništvo kao njihovu najveću osobinu, koje ih je sačuvalo kroz istoriju koja je u potpunosti bila surova prema njima, pritom misleći na južne Slovene. Nijedan narod nije kroz istoriju tako stradao. Došli smo na raskrsnicu puteva , ginemo ludo od samog dolaska i radi toga nismo u stanju stvoriti jaku i stabilnu državu koja može hvatati korak sa svijetom, već samo stojimo u mjesto ili se bacimo par decenija unazad. Vjerovatno bi naše sudbine bile puno pozitivnije da smo ostali tamo odakle smo i došli.
Vjerujem da je došlo vrijeme da naš narod neće više patiti i da ćemo najzad dočekati tu svijetlu budućnost koju toliko dugo sanjamo.

+1
Ne zaboravi da smo došli ovde kao plaćenici, a to ima svoju cenu u završnom računu za potomke.

Bjelorusija je po meni najslovenskija zemlja, bukvalno, više i od Poljske i od Rusije.
I? Kakva je to zemlja sada? Čim su se malo oslobodili stega sa strane, Bjelorusija punom parom grabi napred!
Red, rad i čistoća! Krotki ljudi, radni...nema zabedjivanja kao kod nas, itd....
One maloume snimke sa ruskih ulica, nećete naći i za Bjelorusiju!
Bjeloruska omladina gradi svoju zemlju, dok rusi skaču zapaljeni sa vrha zgrade u sneg!? Prelepo nema šta! Ubilo se!

....

Nego kako ti nabi ugled od 37, sa 77 poruka?!
Dve poruke, jedan bod za ugled!
Svaka čast!

+1
Ne zaboravi da smo došli ovde kao plaćenici, a to ima svoju cenu u završnom računu za potomke.

Bjelorusija je po meni najslovenskija zemlja, bukvalno, više i od Poljske i od Rusije.
I? Kakva je to zemlja sada? Čim su se malo oslobodili stega sa strane, Bjelorusija punom parom grabi napred!
Red, rad i čistoća! Krotki ljudi, radni...nema zabedjivanja kao kod nas, itd....
Bjeloruska omladina gradi svoju zemlju, dok rusi skaču zapaljeni sa vrha zgrade u sneg!? Prelepo nema šta! Ubilo se!
!

Opet povrsno i delimicno rasisticko gledanje na stvar.
Trebas znati da je Belorusija u pravom smislu ono sto je ostalo od SSSRa. To je jedina drzava sa tog prostora u kojoj nije bilo stihijske banditske privatizacije. Lukasenko drzi nazive institucija koji su bili za vreme komunista. Ta cistoca o kojoj govoris je postojala i po Rusiji sve dok nije dosla "demokratija", Za Beloruse generalno vazi da su bolji ljudi od Rusa ali to ne znaci sa su svi takvi. Ima i tamo smrada kol'ko hoces.

Gresis ako mislis da grabe napred. Plate u RB su mizerne i za nase ovdasnje uslove. Veliki broj Belorusa radi u Rusiji. Zivot tamo ni priblizno nije idilacan kako ti to predstavljas. Minijaturni komunizam tipa SFRJ.

+1

....

Nego kako ti nabi ugled od 37, sa 77 poruka?!
Dve poruke, jedan bod za ugled!
Svaka čast!

http://www.slavorum.org/people-of-belarus-how-slavs-look-like/

Невероватно је како неки људи покупе само оне чињенице из генетике које се уклапају у њихове унапред смишљене теорије (углавном оне које су најмање информативне као што је концентрација хаплогрупе на одређеној територији), а игноришу или проглашавају завером све друге чињенице које се не уклапају у ту теорију (старост гране, варијансу, у принципу све сем концентрације z:mrgreen: ). Штета што ће европска научна јавност остати ускраћена за тако генијалне теорије као што је нпр. она Момчилова да Туранци потичу из Ирске и Велса, јер аналогијом са И2а и Балканом, тамо је највећа концентрација хаплогрупе Р1б па мора бити да им је то прапостојбина. :zlud:

Моја "генијална теорија" да Турани потичу из Ирске ???????????????

Погрешио си или ............................................ ?????

Poslednja izmena:
+1
Svejedno, ipak ne skaču sa zapaljeni sa krovova zgrada, i uočavanje razlika izmedju naroda NIJE rasizam, naprotiv.
Da, grcu su lenji, švajcarci cicije, a srbi galamdžije, je li to rasizam? Po meni nije...istorijsko - geografske okolnosti oblikuju narode, nije to ništa strašno.
....
Al da se vratimo na temu.

Da li svi Rusi skacu zapaljeni s krovova zgrada? To su predrasude. Trebas da se zapitas zasto taj koji skace to radi? To su stvari socijalno-ekonomske prirode. U Rusiji imas mnogo gradova velicine 50-100 hiljada stanovnika u kojima je dolaskom "demokratije" unistena celokupna privreda. Dodje banda, kupi firmu, otpusti radnike i proda masine pod staro gvozdje. I sta mislis, kakva ce biti reakcija tih ljudi? Kao i kod nas u istim okolnostima, posezanje za alkoholom, drogom i kriminalom. Isto je i u SAD i u Brazilu i u svakoj drugoj drzavi sa slicnim problemima.

Sve takve stranice su manipulativnog karaktera i prikazuju samo ono sto je autor hteo da se pokaze. Kada vidis one smesne naci forume i njihovo kicenje sa fotografijama, dodje ti da cupas kosu. Nacisti su svojevremeno sve Nemce prikazivali kao visoke i snazne plavusane sa pravilnim crtama lica, dok su Jevreje prikazivali u najcrnjem mogucem svetlu. To je ta matrica.koja funkcionise kod svih koji imaju komplekse.

Mada su slike sa ovog tvog linka dobrim delom realne.

Ajde da kazemo da jesu ali opet..... zavisi kako stvar definisemo. Oni su vekovima bili pod vlascu poljsko-litovskog vojvodstva pa im je i jezik skrenuo malo u stranu zbog toga. Inace, jezik im ima dosta reci koje deli sa srpskim a nedostaju u ruskom pa i u ukrajinskom, mada se bel i ukr relativno slicni upravo zbog tog uticaja koji sam naveo.

Inace, kod njih se prilicno dobro oseca razlika izmedju "ruskih" i "poljskih" ljudi.

Да ли би био љубазан да нам објасниш у ком смислу је у Старчево-Корош култури хаплогрупа I2a "најдоминантнија"? Реци нам колико узорака те хаплогрупе је пронађено у археолошким налазиштима која припадају тој култури, а колико узорака других хаплогрупа и којих. Мени се чини да ти или читаш лажне изворе, или сам измишљаш резултате.

Моја "генијална теорија" да Турани потичу из Ирске ???????????????

Погрешио си или ............................................ ?????

Опрости, јеси ти писао да су припадници хаплогрупа R1a и R1b Туранци? Ја сам само онда на основу логике неких људи овде по којој највећа концентрација хаплогрупе значи и њено извориште закључио да мора бити да Туранци потичу из Ирске и Велса, јер је тамо највећа концентрација хаплогрупе R1b.

Неки ће се љутити што ово понављам по ко зна који пут, али због вас који сте се недавно укључили у ову тему морам да поновим.

Моје мишљење да су у словенску Y-DNA смешу хаплогрупу I2a1b унели Бастарни. Немам чврстих доказа за то, али бројне археолошке и генетичке чињенице указују на то да су они најозбиљнији кандидати за то. До мешања хаплогрупа I2a1b и R1a је дошло релативно скоро, јер да се то догодило знатно раније, на пример у оквиру Трипољске културе, како то сматрају на еупедији, однос између те две хаплогрупе био би уравнотеженији (дугим мешањем сваке смеше она се хомогенизује). Неуравнотеженост хаплогрупа I2a1b и R1a, њихов различит однос код јужних и источно-западних Словена, показује да је до мешања дошло највероватније приликом етногенезе Словена у оквиру Зарубињецке културе, а битан фактор у тој етногенези и Зарубиљецкој култури су били управо Бастарни. Варијанса хаплогрупе I2a1b и налази древне Y-DNA указују на то да је она настала негде у средњој Европи, управо одакле потичу Бастарни. Коначно, познато је да су римски императори у више наврата на Балкану населили више од 100 хиљада Бастарна, што може бити додатно објашњење данашње високе концентрације хаплогрупе I2a1b на Балкану.

Не лупетај.
Као прво, убедљиво најдоминатнија хаплогрупа у Старчеву је G2a, као друго нема Ј2 у Старчеву!!!
И као треће, нема шта, доминантна је I2a :hahaha:
Starčevo culture (c. 8,000 to 6,500 ybp): F (x2), G2, G2a (x5), G2a2b (x2), H2, I, I2a, I2a1
http://www.eupedia.com/genetics/starcevo_culture.shtml

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back