Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Добро, нек се јаве Срби који су имали Албанце за рођаке и претке, баш бих волео чути.
Кучи су изузетак који потврђује правило. И да, мешања није било јер пре свега ОНИ то нису желели, видим у Македонији се убише од мешовитих бракова.
То је народ који је самоизолован, својом вољом. Нажалост.
Па нисте ваљда и рођаци са сваким својим суседом? Далеко било...
Тачка.

Прочитај Марка Миљанова.
Кратко али ко гром.
Брате рођени, па Стефан Душан их турио у закон.
Комшшије смо ми и они из антике.
iz antike smo susedi sa manje od 50% njih
ne dozvoli da ti neki procenti mute razum, imas li ocinjeg vida?
to nisu ni staroevropci ni novoevropci, to je druze doslo sa Kavkaza ili odakle bog bi ga znao

Poslednja izmena:
По твојој логици Афиканери(јужноафрички белци) би требали генетски да буду сродни јужноафричким црнцима, или бели Аустралијанци Абориџинима зато што вековима живе на истој територији.

Говорим о свим народима Европе. КАо што Немци имају фенацуских и словенских гена, Енглези скандинавских и латинских, Руси оних угрофинских, Мађари свега и свачега, тако и Срби и Албанци имају много тога заједничког. То нам је један од ближих народа уопште.

Срби и Шиптари до 18-ог века нису живели близу једни других.

Јеси ли ти свестан чињеница да је Кастриотова мајка била словенског рода?

У 18-ом и 19-ом веку кад су Шиптари масовно колонизовали Косово и постали су комшије једном делу Срба. Али и поред тога се нису много мешали, препрека томе је била вера.
Видим да је за тебе непозната чињеница да Албанци католици славе крсну славу, исто као и Срби. То довољно говори о њиховом заједничком животу са Србима. Да не говорим колико је становништва мигрирало из тог појаса у сеобама пред Турцима.

Ја сам у животу чуо за толико српско-шиптарских бракова да могу на прсте једне руке да се наброје! У време СФРЈ од укупно мешаних бракова, око 2/3 је било између Срба и Хрвата(већином комбинација Србин и Хрватица). Знам пуно мешаних бракова између Срба и Хрватица, а и неколико између Хрвата и Српкиња. Шездесетих година на Косову су један Србин и Албанка били у вези и њен отац и браћа су хтели да убију и њу и њега. Једва су извукли живу главу, отишли су у Аустралију.
То о чему причаш није специфика Албанаца већ муслиманског морала. Код муслимана је велика срамота да се женско уда за хришћанина. Практично да није било бракова између хришћана и муслиманки у Босни до 2 св. рата, иако је реч о практично истој популацији која говори истим језиком. Али ти не схваташ да су Албанци пре примања ислама били хришћани и да су се у тим временима мешали са Србима.

Прочитај Марка Миљанова.
Кратко али ко гром.
Брате рођени, па Стефан Душан их турио у закон.
Комшшије смо ми и они из антике.

Не можемо ми и Шиптари бити комшије из антике, кад су они дошли на Балкан у 11-ом веку, године 1043. Да будем прецизнији, носиоци албанског имена и језика(и дела генетике) су дошли на Балкан 1043 године. Шиптари се спомињу први пут у 11-ом веку(тад су и дошли на Балкан), нема ранијих помена Албанаца, ни под именом Албанци, а ни под именима: Шиптари, Шћипетари, Арванити, Арбанаси итд. Прото-Шиптари су се звали Арванити https://en.wikipedia.org/wiki/Arvan, место Кизил-Арват постоји у Туркменистану. Потоними као што су Арван, Арват и слично се јављају око Каспијског језера, где и јесте постојбина Шиптара(Арванита). Назив Шиптари или Шћипетари значи брђани(увек су живели у брдима и планинама и бавили се сточарством), назив Арбанаси смо им дали ми Срби, јер кад су дошли на Балкан населили су се у данашњу централну Албанију(на српску земљу) близу града Рабана у подножју планине Јабланице https://sr.wikipedia.org/wiki/Јабланица_(планина). Арнаутима су их прозвали Турци. Прото-Шиптари(Арванити) су били претежно мешавина источне R1b и J2b2.

Добро, нек се јаве Срби који су имали Албанце за рођаке и претке, баш бих волео чути.
Кучи су изузетак који потврђује правило. И да, мешања није било јер пре свега ОНИ то нису желели, видим у Македонији се убише од мешовитих бракова.
То је народ који је самоизолован, својом вољом. Нажалост.
Па нисте ваљда и рођаци са сваким својим суседом? Далеко било...
Тачка.

генетски рођаци Албанаца је добар део популације Е1б код Срба.
За остатак прочитај мој претходни пост.

генетски рођаци Албанаца је добар део популације Е1б код Срба.
За остатак прочитај мој претходни пост.

Срби који су E-V13 у 90% случајева немају никакве везе са Шиптарима. E-V13 није изворно шиптарски маркер, него су га они апсорбовали тек кад су дошли на Балкан. E-V13 изворно припада Пелазгима. Највећи део Пелазга су асимилирали прото-Грци(Хурити) који су дошли из источне Анадолије у VIII веку п.н.е. Прото-Грци(Хурити) су били као и прото-Шиптари(Арванити) мешавина источне R1b и J2. За време туске владавине Шиптари су асимилирали много Влаха(Цинцара) и Грка, и због тога имају висок проценат E-V13. Највећи део српске E-V13 потиче од Влаха који су за време турске владавине мигрирали из јужне Албаније, Македоније и северне Грчке на север и северозапад у српска подручја и временом се помешали са Србима. Сигуран сам да су Срби пре 700-800 година имали пуно мање E-V13 него данас. Кучи су изузетак и они имају генетску везу са неким шиптарским племенима. Васојевићи немају генетску везу ни са једним шиптарским племеном, али сугуран сам да имају са Цинцарима или Грцима и то ће се сигурно и доказати. Васојевићи су вероватно пореклом Власи са југа Балкана који су због турске најезде дошли у Црну Гору и помешали се аутосомално са Србима.

Срби који су E-V13 у 90% случајева немају никакве везе са Шиптарима. E-V13 није изворно шиптарски маркер, него су га они апсорбовали тек кад су дошли на Балкан. E-V13 изворно припада Пелазгима. Највећи део Пелазга су асимилирали прото-Грци(Хурити) који су дошли из источне Анадолије у VIII веку п.н.е. Прото-Грци(Хурити) су били као и прото-Шиптари(Арванити) мешавина источне R1b и J2. За време туске владавине Шиптари су асимилирали много Влаха(Цинцара) и Грка, и због тога имају висок проценат E-V13. Највећи део српске E-V13 потиче од Влаха који су за време турске владавине мигрирали из јужне Албаније, Македоније и северне Грчке на север и северозапад у српска подручја и временом се помешали са Србима. Сигуран сам да су Срби пре 700-800 година имали пуно мање E-V13 него данас. Кучи су изузетак и они имају генетску везу са неким шиптарским племенима. Васојевићи немају генетску везу ни са једним шиптарским племеном, али сугуран сам да имају са Цинцарима или Грцима и то ће се сигурно и доказати. Васојевићи су вероватно пореклом Власи са југа Балкана који су због турске најезде дошли у Црну Гору и помешали се аутосомално са Србима.

Не разумем како могу да немају генетску везу, ако имају исту хаплогрупу ? Србин са хаплогрупом E-V13 мора да има неку ближу или даљу везу са Шиптаром који носи исту ту хаплогрупу, али исто тако има везу и са Грком, Италијаном, Русом, Енглезом, Немцем, Бугарином, Ромом који је E-V13. Разумеш ?

Не разумем како могу да немају генетску везу, ако имају исту хаплогрупу ? Србин са хаплогрупом E-V13 мора да има неку ближу или даљу везу са Шиптаром који носи исту ту хаплогрупу, али исто тако има везу и са Грком, Италијаном, Русом, Енглезом, Немцем, Бугарином, Ромом који је E-V13. Разумеш ?
Србин са E-V13 има генетску везу са Шиптаром или припадником било ког другог народа са том хаплогрупом, али поента је да ни један предак од Србина са E-V13 никад није био Шиптар како неки овде желе да представе. E-V13 је ушла и у српски и шиптарски етнички корпус(у шиптарски више), а које је њено изворно порекло о томе се може расправљати. Ја мислим да је E-V13 није изворно ни грчка него пелашка, а ушла је у етничке корпусе свих балканских народа (у различита времена и под различитим околностима).

Poslednja izmena:
Stavljajte vi tacke koliko hocete ali ona definitivno postoji :D To su etnosi koji su delili zajednicki prostor i delom se mesali.
Suludo je tvrditi da se dve populacije ne mesaju a u dodiru su toliko vekova. Suprotno moze dokazati samo uzorak koji nije biran na odgovarajuci nacin, slicno kao sto su to radili pojedini "znanstvenici" iz komsiluka. Logicno je da ce veza biti veca na podrucjima geografske bliskosti. Moze neko mrzeti Siptare, Hrvate, muslimane, ove ili one, kao sto pojedinci iz njihovih redova mrze Srbe ali to nije nauka vec emocija mrznje. Nauka ne ostavlja mesta za sovinisticke emocije.

Говорим о свим народима Европе. КАо што Немци имају фенацуских и словенских гена, Енглези скандинавских и латинских, Руси оних угрофинских, Мађари свега и свачега, тако и Срби и Албанци имају много тога заједничког. То нам је један од ближих народа уопште.

Наравно да је током векова било мешања између Срба и Шиптара, али далеко мање него него што ти замишљаш. Када кажеш да су нам они један од ближих народа уопште, шта то уопште значи, ближи од кога? Свакако нам нису ближи ни од једног другог народа Балкана, а богами ни од већине осталих Европљана. Када сам написао да је разлика између Срба и Шиптара друга највећа аутосомална "провалија" у Европи, сигурно нисам то урадио тек тако, већ на основу прорачуна људи који се тиме баве. Дакле највећа аутосомална разлика између два суседна народа је она између Словенаца и Италијана, а затим између Срба и Шиптара, и то ће ти потврдити свако ко се бави аутосомалном генетиком. А пошто се горе позиваш на науку, молио бих те да поставиш било који научни рад који доказује твоју тврдњу да су нам Шиптари један од ближих народа. Не мора ни комплетан рад, може и табела или графикон који показује однос аутосомалних компоненти.

Србин са E-V13 има генетску везу са Шиптаром или припадником било ког другог народа са том хаплогрупом, али поента је да ни један предак од Србина са E-V13 никад није био Шиптар како неки овде желе да представе. E-V13 је ушла и у српски и шиптарски етнички корпус(у шиптарски више), а које је њено изворно порекло о томе се може расправљати. Ја мислим да је E-V13 није изворно ни грчка него пелашка, а ушла је у етничке корпусе свих балканских народа (у различита времена и под различитим околностима).

Не може бити изворно грчка, кад је неиндоевропска. Према новијим истраживањима она је у Европи још од мезолита.

Аутосомално најбижи Србима су Македонци, босански муслимани и Хрвати. Ближи су нам и Румуни, Бугари, Мађари, Словенци, Словаци, Украјинци, Гагаузи и Молдавци. За Русе и Пољаке нисам сигуран што се аутосомалне ДНК тиче али су нам ближи по хаплогрупама.

- - - - - - - - - -

Не може бити изворно грчка, кад је неиндоевропска. Према новијим истраживањима она је у Европи још од мезолита.

Знам да није изворно грчка, али многи мисле да јесте. То је постао чак и стереотип, чим се помене E-V13 некима је прва асоцијација Грци.

Пуно поздрава , ево мало да се и ја јавим,
интересантна је тема, само видим да једни ударају једно, други друго као да причају о путпуно другим стварима.
У ствари ја сам хтео да напишем нешто слично овоме што је Стојан последње написао. Кад се говори о Е-в13 , не може се никако рећи да је то оригинална албанска или ти шиптарска хаплогрупа, дакле то је је група која у основи нема никакве везе са прото албанцима, који су могли носити само индо-европске групе , Р1б , Ј1, Ј2 ... Сви ти Е-В13 су асимилирани од стране Албанаца, Срба, Бугара , Грка...
Пошто нисмо сигурни којем је народу припадала та група, имамо само претпопоставке да су у питању Пелгази, мислим да се до неког одговора може доћи , тако што ћемо открити , зашто ову групу налазимо у највећем броју баш код шиптара са Космета.

Интересантно је како грчки митомани говоре за све античке народе на Балкану и у Анадолији да су били Грци. Према грчким националистима ови народи и племена су грчког порекла: Илири, Трачани, Пелазги, Фригијци, Хетити, антички Македонци, Дарданци, Трибали, антички Крићани... Истина је да су антички Грци заправо живели у тачкама, односно градовима(полисима) и да су се бавили искључиво трговином. Грци никад нису били везани за земљу, због трговине су оснивали колоније широм Медитерана, али то су биле само тачке, све што је мало у унутрашњости било у данашњој Грчкој, Малој Азији, Сицилији или јужној Италији, није било грчко, односно ту нису живели Грци. Сви ови народи које грчки митомани својатају су били врло везани за земљу, тј, бавили су се земљорадњом и сточарством. Најсмешније је грчко својатанље античких Македонаца, оносно Александра Великог. Највећи говорник античке Грчке, Атињанин Демостен је назвао Александровог оца Филипа II варварином, а познато је да су Грци варварима називали све народе који нису били Грци и који нису говорили грчким језиком. То да су антички Македонци били Грци је мит настао у 19-ом веку у време грчких ослободилачких ратова против Турака и појаве грчког национализма. Грци кад говоре да је Александар Велики био Грк, негирају свог античког великана Демостена. Народ који је живео у тачкама(полисима), жели да докаже да је човек који је освојио пола тадашњег познатог света био њихове горе лист. Грчкој митоманији и крађи туђе историје, доста су кумовали Енглези, чији пројекат заправо и јесте стварање грчке државе у првој половини 19-ог века. Енглези су Грке доста удаљили од православља и Византије и окренули их према антици коју су напумпали, модификовали а нешто и измислили. Све са циљем гушења византијско-православног идентитета код Грка и окретања према неком античком паганизму. То им је у великој мери и успело, Грци су потписали унију са Папом и прешли су на католички календар. Грчки(васељенски) патријарх из Цариграда је обична мерионета Ватикана. Он се залаже за екуменизам и покушава све православне народе да приведе Ватикану.

не разуме z:mrgreen:

Наравно да је током векова било мешања између Срба и Шиптара, али далеко мање него него што ти замишљаш.
ја само могу на то да ти одговорим да је било много више него што ти замишљаш. Чик докажи да није тако )))
Када кажеш да су нам они један од ближих народа уопште, шта то уопште значи, ближи од кога? Свакако нам нису ближи ни од једног другог народа Балкана, а богами ни од већине осталих Европљана.
ближи су нам од рецимо Француза или Шпанаца, Италијана, Белгијанаца итд. После словенских народа, Мађара и Румуна, они су нам најближи.

Када сам написао да је разлика између Срба и Шиптара друга највећа аутосомална "провалија" у Европи, сигурно нисам то урадио тек тако, већ на основу прорачуна људи који се тиме баве. Дакле највећа аутосомална разлика између два суседна народа је она између Словенаца и Италијана, а затим између Срба и Шиптара, и то ће ти потврдити свако ко се бави аутосомалном генетиком.
Знаш како... ако ја желим да ми резултати испадну како то мени одговара и да некога са њима преварим, ја би јако лепо знао какв узорак да узимам. Ако узмеш генетику неког Србина из северне Србије па је упоредиш са Шиптарима, јасно је да ће разлика бити велика. Ако онда узмеш генетику Србина из Црне Горе, схватиш да је ствар драстично другачија.

А пошто се горе позиваш на науку, молио бих те да поставиш било који научни рад који доказује твоју тврдњу да су нам Шиптари један од ближих народа. Не мора ни комплетан рад, може и табела или графикон који показује однос аутосомалних компоненти.
Ту тему смо овде обрађивали више пута. Истраживања су штура али дају податке да су Срби генетички пре 1500 година, угрубо речено, били ближи словенским народима а од тада све више и више народима Балкана.

- - - - - - - - - -

У ствари ја сам хтео да напишем нешто слично овоме што је Стојан последње написао. Кад се говори о Е-в13 , не може се никако рећи да је то оригинална албанска .

а ко је и где тврдио да је оригинално албанска? Шта више, има доста малу варијансу што указује на њену релативну младост.

И кад се говори о мешању , не верујем да га је било пуно , то што имамо добар проценат групе са њима је просто од народа који је ту већ био прије доласка Словена и који Срби нису асимилирали у великој мери , јер је Душаново царство трајало много краће од Османлијског , који су их са време владавине преобратили у највећој мери, и по мени отуд има највише е-в13 у шиптара. Османлије су дали власт и велику улогу Албанцима и они су је искористили за Е-в13.

Проучавам једну тему већ дуже време па бих желео да ти скренем пажњу, да постоје врло озбиљне индиције да нам је отац нације пореклом из Климента.
Да ме појединци не би оптуживали како '''ширим великоалбанску пропаганду'', рећи ћу вам да је о томе писало неколико озбиљних српских историчара укључујући и Владимира Ћоровића и Андрију Лубурића, човека који је био солунски борац. Постоји, наравно, више теорија о пореклу Карађорђевића и не би требало у овом тренутку ништа са сигурношћу тврдити, али чини се да је ова ''климентска'' за сад далеко најутемељенија, а потврђују је и неки аутентични документи из времена Првог српског устанка.
Ово што ти говорим схвати као добронамерно, да не би доживео шок ако се једног дана ураде тестирања краљевске породице која ће потврдити ову теорију о пореклу.
Клименти (Кељменди) су иначе E V-13.

Проучавам једну тему већ дуже време па бих желео да ти скренем пажњу, да постоје врло озбиљне индиције да нам је отац нације пореклом из Климента.
Да ме појединци не би оптуживали како '''ширим великоалбанску пропаганду'', рећи ћу вам да је о томе писало неколико озбиљних српских историчара укључујући и Владимира Ћоровића и Андрију Лубурића, човека који је био солунски борац. Постоји, наравно, више теорија о пореклу Карађорђевића и не би требало у овом тренутку ништа са сигурношћу тврдити, али чини се да је ова ''климентска'' за сад далеко најутемељенија, а потврђују је и неки аутентични документи из времена Првог српског устанка.
Ово што ти говорим схвати као добронамерно, да не би доживео шок ако се једног дана ураде тестирања краљевске породице која ће потврдити ову теорију о пореклу.
Клименти (Кељменди) су иначе E V-13.

Ова теорија врло лако може пасти у воду и то захваљујући генетици. Ако је истинито предање о сродности Карађорђевића и Гурешића (који такође славе Св. Климента) онда су Карађорђевићи I2-PH908.

Ова теорија врло лако може пасти у воду и то захваљујући генетици. Ако је истинито предање о сродности Карађорђевића и Гурешића (који такође славе Св. Климента) онда су Карађорђевићи I2-PH908.

Рекох, не тврдим ништа док се не ураде тестирања краљевске породице.

Наравно да је током векова било мешања између Срба и Шиптара, али далеко мање него него што ти замишљаш. Када кажеш да су нам они један од ближих народа уопште, шта то уопште значи, ближи од кога? Свакако нам нису ближи ни од једног другог народа Балкана, а богами ни од већине осталих Европљана. Када сам написао да је разлика између Срба и Шиптара друга највећа аутосомална "провалија" у Европи, сигурно нисам то урадио тек тако, већ на основу прорачуна људи који се тиме баве. Дакле највећа аутосомална разлика између два суседна народа је она између Словенаца и Италијана, а затим између Срба и Шиптара, и то ће ти потврдити свако ко се бави аутосомалном генетиком. А пошто се горе позиваш на науку, молио бих те да поставиш било који научни рад који доказује твоју тврдњу да су нам Шиптари један од ближих народа. Не мора ни комплетан рад, може и табела или графикон који показује однос аутосомалних компоненти.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0105090

Према овом раду који сам ја већ био поставио испада да је Кор у праву. Имаш унутра и графикон, па просуди сам. Не кажем да можда не постоје и друге студије које тврде другачије,али према овој, Срби су аутосомално најближи народима југоисточне Европе, укључујући наравно и Албанце (у овом случају косовске).

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0105090

Према овом раду који сам ја већ био поставио испада да је Кор у праву. Имаш унутра и графикон, па просуди сам. Не кажем да можда не постоје и друге студије које тврде другачије,али према овој, Срби су аутосомално најближи народима југоисточне Европе, укључујући наравно и Албанце (у овом случају косовске).

Погледај пажљиво ову табелу и видећеш да су Срби аутосомално ближи Хрватима и босанским муслиманима него Шиптарима. Македонци су нешто између Срба, Хрвата, босанских Муслимана и Шиптара, али ипак за нијансу ближи Србима, Хрватима и босанским Муслиманима него Шиптарима. Обрати пажњу на колону North Euro и Caucasus !!!

Poslednja izmena:
Погледај пажљиво ову табелу и видећеш да су Срби аутосомално ближи Хрватима и босанским муслиманима него Шиптарима. Македонци су нешто између Срба, Хрвата и босанских Муслимана и Шиптара, али ипак за нијансу ближи Србима, Хрватима и босанским Муслиманима него Шиптарима.

Наравно, тако је и према овој студији коју сам ја поставио, а и логично је будући да имамо словенску компоненту која прави ту разлику у односу на Шиптаре, али разлика ипак није толико велика ; нијансе су у питању.

Обрати пажњу на колону North Euro и Caucasus

Ште се тиче северноевропске компоненте то је, као што сам већ навео, због удела Словена, а што се тиче кавкаске они је имају највише од приказаних популација, али је богами имамо и ми и то не баш мало (преко 20%).

Poslednja izmena:
Наравно, тако је и према овој студији коју сам ја поставио, а и логично је будући да имамо словенску компоненту која прави ту разлику у односу на Шиптаре, али разлика ипак није толико велика ; нијансе су у питању.

Кључна разлика је што Срби имају 12,33% више North Euro, а Шиптари 7,08% више Caucasus. Црногорци су ипак аутосомално ближи Србима него Шиптарима. Између Срба, Хрвата и БИХ Муслимана, скоро да не постоје разлике, постоје али у нијансама, највише до 2%. Испада да су Срби за нијансу аутосомално ближи Хрватима и БИХ Муслиманима него Црногорцима, али то су скоро безначајне разлике. Више се аутосомално разликују јужни и северни Италијани(што се види и по њиховим физиономијама), него било која два народа на Балкану

Poslednja izmena:
Погледај пажљиво ову табелу и видећеш да су Срби аутосомално ближи Хрватима и босанским муслиманима него Шиптарима. Македонци су нешто између Срба, Хрвата, босанских Муслимана и Шиптара, али ипак за нијансу ближи Србима, Хрватима и босанским Муслиманима него Шиптарима. Обрати пажњу на колону North Euro и Caucasus !!!

normalno da ce Srbi biti najblizi svojoj slovenskoj razbraci posto je rec o jednoj populaciji razdvojenoj na verskoj osnovi. Bilo bi suludo tvrditi da su Siptari blizi Srbinu od npr muhamedanaca koji znaju svoje poreklo ali ga skrivaju iz politickih razloga.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back