Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ти бивши Арбанаси који су католичке вјере, по тим градовима себе никад нису називали Албанцима , већ Арбанасима како се и зваше то насеље. Наравно , они се сада декларишу као Хрвати. Било би више него интересантно да се види ХГ тих људи. Али кад се сјетим те физиономије , морам одмах рећи са сигурношћу да нису ни близу овима са Космета.

Дакле , Арнаут је Османлијски назив за најмнике ратнике , и то је доказано у многим радовима, и отуда пуно српских презимена Арнаутовић. Вјерујем да их има и у Бугарској.

У реду. Дај неки извор за ту тврдњу.

Али, ипак се морам исправити....и рећи да си можда у праву.
Наиме, имам искуства из путовања Далмацијом (нисам поп )))) , и по разним хрватским градовима уз обалу , наилазио сам на велиика Арбанашка насеља , који су се већ увелико утопили у Хрватски идентитет.

Слажем се. О томе смо раније доста расправљали на овом форуму. Доста католичких Арбанаса је насељено у околини Задра у 18.веку, као и у западној Херцеговини нешто раније. То су били Арбанаси из околине Скадра (Scutari), по чему су данашњи западнохерцеговачки Хрвати и добили име Шкутори. Али губиш из вида да је арбанашких катуна било и по Црној Гори и Херцеговини и да се неки од њих доста рано спомињу у историјским изворима.

Да додам,

Арбанаси досељавани у Далмацију у вријеме Марије Терезије, а можда и прије. Наиме, за вријеме њене владавине спровођена је највећа акција покрштавања Срба у Далмацији и Херцеговини. Имам писмени податак из саме католичке цркве , Нинске бискупије да је нешто пре њеног доласка на власт у тој бискупији по попису живјело двије трећине православаца, дакле преко 66 посто.

Не познајем толико југ Србије и нисам кадра да о томе пишем, као ни то да ли је било мјешања са Арбанасима , људи који су тамо живјели и који се мало занимају за то знају пуно више.

Ја сам ти, за твоје добро, рекао да не потенцираш превише ово питање, јер ћеш се врло вероватно шокирати када будеш сазнао да је и сам вожд Карађорђе из тог племена. Међутим, не вреди.

Могу тек да замислим каквог ће утицаја на твој кардио-васкуларни систем имати у будућности сазнање о твом личном пореклу. Видим да ти је Прави Влах већ дао неке основне назнаке, а ако хоћеш даље да се информишеш, мислим да овај овде форум није права адреса за тако нешто, већ овај хрватски:

F.orum.hr ''O Morlacima i Vlasima...''
Ово су Морлаци

Poslednja izmena:

Слажем се. О томе смо раније доста расправљали на овом форуму. Доста католичких Арбанаса је насељено у околини Задра у 18.веку, као и у западној Херцеговини нешто раније. То су били Арбанаси из околине Скадра (Scutari), по чему су данашњи западнохерцеговачки Хрвати и добили име Шкутори. Али губиш из вида да је арбанашких катуна било и по Црној Гори и Херцеговини и да се неки од њих доста рано спомињу у историјским изворима.

Проучавао сам мало мало имена мјеста иѕ херцеговине, и нашао неколико копираних имена насеља из данашње Албаније.

Груде рецимо.

Poslednja izmena:
Проучавао сам мало мало имена мјеста иѕ херцеговине, и нашао неколико копираних имена насеља из данашње Албаније. Груде рецимо.

Тако је. То сам и ја спомињао својевремено. Нема сумње да је место добило назив по насељеницима из истоименог племена.

Ово су Морлаци

Истрорумуни (Ћићи) су само остатак остатака оних Влаха (Морлака) који су насељавали читаво далматинско залеђе и који су доста рано словенизовани. Можда већ до 10. или 11. века.

Ево их:

Morlacchi.jpg

Не долазе Словени на празан Балкан. Схвати то Стојане.
Постоји огромна вероватноћа да си своју хаплогрупу добио баш од ових људи.

Poslednja izmena:
Без обзира на све Вуче, не може се рећи да су Арбанаси у великој мјери учествовали у етногенези Срба и да је Е в-13 Арбанашка , јер није. Као што ни Р1а није Руска или И1 није Германска.
Е в13 је на Балкану много пре доласка Словена ,и то је сигурно. Нормално је да је Србија једно време као царевина асимилирала неке не-Србе, јер је су то радиле скоро све царевине, као што то данас ради Америка и Енглеска. Зашто шиптари у највећој мери имају тај Е в-13 је још тајна, али нема нико право да је назива њиховом групом.

Интересантно је да знам пар људи из Груда и да су веома сличне физиономије овима из Задра. Нажалост не вјерујем да ће бити неки рад и одвајање тих људи при Днк анализама , једино што могу је донекле по презименима, али Хрвати немају то као и ми раздвојено.

Наравно, чувени наши Морлаци, кладио би се да су Е Хп. Хрвати су њих одавно прихватили , али не зато јер су Хрвати објективни хуманисти , већ им то требало у покрштавању Срба из Далмације.

Тако је. То сам и ја спомињао својевремено. Нема сумње да је место добило назив по насељеницима из истоименог племена.

Истрорумуни (Ћићи) су само остатак остатака оних Влаха (Морлака) који су насељавали читаво далматинско залеђе и који су доста рано словенизовани. Можда већ до 10. или 11. века.

Ево их:

Pogledajte prilog 425569

Не долазе Словени на празан Балкан. Схвати то Стојане.
Постоји огромна вероватноћа да си своју хаплогрупу добио баш од ових људи.

Ovo su katolici sa Srpskog DNA projekta Hg E...-Meni je zanimljiv ova Lukitsch-Lukic iz Gradisca
Ne znam da li ima vise testiranih Gradiscanskih Hrvata jer u svakom slucaju bi bilo zanilmljivo

Градишћански Хрвати (нем. Burgenlandkroaten, Burgenland-Kroaten) етничка су група Хрвата у аустријској покрајини Бургенланд (Градишће). Иако је ова енклава стотинама километара далеко од своје првобитне домовине, ова етничка група је успела вековима да очува своју културу и властити језик. Укупан број Градишћанских Хрвата износи око 19.000 (2001).

Територија Бургенланда насељена Хрватима
Градишћански Хрвати су потомци средњовековних Хрвата који су у ову земљу доселили за време турских ратова (1533—1584) као избеглице из Лике и Крбаве, те касније у мањем обиму и из Славоније и северне Босне. Они су у доброј мери сачували своје обичаје, као и стари хрватски језик који се током средњег века базирао на чакавици. Овде су за свој језик развили правопис, али је употреба њиховог језика била забрањивана у црквама и школама. Статус националне мањине стекли су тек у модерној Аустрији, Аустријским уговором о независности из 1955. Након тога њихова култура и језик су доживели своју ренесансу.

Данас, матерњи језик Градишћанских Хрвата је градишћанскохрватски језик. То је један регионални дијалект чакавског са мањим примјесама кајкавског и штокавског изговора у јужним деловима Градишћа. Овај дијалект је разумљив са говорним варијантама српскохрватског језика, али постоје значајне разлике са стандардном варијантом модерног хрватског језика. Правопис за језик је развијен током 19. века, а 2003. године издана је и Граматика за овај језик."
"
Лукић/Lukitsch католик Burgenland/Градишће/Аустрија E E1b1b1а1b V13

Брнад католик Стаза/Суња/ХР E V13 Z5017>Z16988

Ившан католик Загреб/ХР E V13 Z5017>Z16988

Радиновић католик Велика Краљева/ХР E V13 Z5017>Z16988

Бићанић католик Лика/ХР E E1b1b1

Вон Mаканец католик ХР E E1b1b1

Цветковић католик Храшће Одра/ХР E E1b1b1

Poslednja izmena:
Наравно, чувени наши Морлаци, кладио би се да су Е Хп. Хрвати су њих одавно прихватили , али не зато јер су Хрвати објективни хуманисти , већ им то требало у покрштавању Срба из Далмације.

За сад је сигурно да су припадали староседелачким хаплогрупама E1b, J2b, G2a, R1b и др., а видећемо у будућности да ли од њих потиче и наша I2a. Одговор на то питање даће нам анализа древне ДНК из предсловенских некропола. Мени, за сад, све указује на то да је I2a била најзаступљенија хаплогрупа у Морлака.

Дакле то име се користило за људе који је живио на подручју Албаније, то је највише што се може рећи , то је чак изобличено, јер знамо од кад Албанија постоји.https://books.google.ca/books?id=Ih...KHaEcBP4Q6AEIXDAP#v=onepage&q=arnauts&f=false

https://uk.wikipedia.org/wiki/Арнаути

https://en.wikipedia.org/wiki/Arnaut

Arnaut
Ar`naut´
n. 1. An inhabitant of Albania and neighboring mountainous regions, specif. one serving as a soldier in the Turkish army.

Poslednja izmena:
Ovo su katolici sa Srpskog DNA projekta Hg E...-Meni je zanimljiv ova Lukitsch-Lukic iz Gradisca
Ne znam da li ima vise testiranih Gradiscanskih Hrvata jer u svakom slucaju bi bilo zanilmljivo

Градишћански Хрвати (нем. Burgenlandkroaten, Burgenland-Kroaten) етничка су група Хрвата у аустријској покрајини Бургенланд (Градишће). Иако је ова енклава стотинама километара далеко од своје првобитне домовине, ова етничка група је успела вековима да очува своју културу и властити језик. Укупан број Градишћанских Хрвата износи око 19.000 (2001).

Територија Бургенланда насељена Хрватима
Градишћански Хрвати су потомци средњовековних Хрвата који су у ову земљу доселили за време турских ратова (1533—1584) као избеглице из Лике и Крбаве, те касније у мањем обиму и из Славоније и северне Босне. Они су у доброј мери сачували своје обичаје, као и стари хрватски језик који се током средњег века базирао на чакавици. Овде су за свој језик развили правопис, али је употреба њиховог језика била забрањивана у црквама и школама. Статус националне мањине стекли су тек у модерној Аустрији, Аустријским уговором о независности из 1955. Након тога њихова култура и језик су доживели своју ренесансу.

Данас, матерњи језик Градишћанских Хрвата је градишћанскохрватски језик. То је један регионални дијалект чакавског са мањим примјесама кајкавског и штокавског изговора у јужним деловима Градишћа. Овај дијалект је разумљив са говорним варијантама српскохрватског језика, али постоје значајне разлике са стандардном варијантом модерног хрватског језика. Правопис за језик је развијен током 19. века, а 2003. године издана је и Граматика за овај језик."
"
Лукић/Lukitsch католик Burgenland/Градишће/Аустрија E E1b1b1а1b V13

Брнад католик Стаза/Суња/ХР E V13 Z5017>Z16988

Ившан католик Загреб/ХР E V13 Z5017>Z16988

Радиновић католик Велика Краљева/ХР E V13 Z5017>Z16988

Бићанић католик Лика/ХР E E1b1b1

Вон Mаканец католик ХР E E1b1b1

Цветковић католик Храшће Одра/ХР E E1b1b1

Градишће је свакако интересантно, јер се ту налазе потомци оних изворних Хрвата.
Међутим проблем је што за сад има мало тестираних ; свега шесторо, чини ми се.
Тројица су R1a, двојица I2a и овај један ког си навео E1b.
Ипак неко веће тестирање тамошње популације не би дало реалну слику о томе које су хаплогрупе носили Хрвати насељени на Балкан у 7. веку, јер се ради о жупском становништву које је пребегло пред налетима Турака, а у жупе су се од 7.века па до турских освајања постепено сливали и староседеоци и бивали словенизовани.

Poslednja izmena:
Ваљда ће се тестирати неки Истроромани па ћемо да видимо. Извукли су ДНК из костију старих 7000 година из неке пећине у Луксембургу, а као не могу из античких некропола на Балкану, које су пуно млађе. Мени то мирише на заверу, осим што нису још открили хаплогрупе Илира, Трачана и остали античких народа на Балкану, никако "не могу"(или можда неће) да им дешифрују језик. Шта ми знамо о илирском и трачком језику? Апсолутно ништа! Илири и Трачани нису били неки примитивни степски номади који нису имали ни писмо, ни градове, ни државно устројство, ни културу... Илири и Трачани су имали све што и Грци и Римљани, док се о Грцима и Римљанима све зна, о Илирима и Трачанима се не зна скоро ништа. Једино што се о њима зна је на којој територији су живели и неколико имена вођа устанака против Римљана или гладијатора илирског и трачког порекла(није чак сигурно да ли су тих пар илирских и трачких имена њихова оригинална имена или латинизарани римски превод) и ништа више. То су врло чудне ствари!!!

Poslednja izmena:
Као и свему осталом ми каснимо за светом. Толико кипи у мени неки бијес од неспособности наших историчара и археолога. Па зар се не зна гдје су била њихова насеља и гробнице. Има се пара да држава финансира неке глупости а нема за ово. Репа без корена бојим се.

Приметио сам један стереотип на овом и другим форумима који се баве овом темом. Многи мисле да је само R1а словенска хаплогрупа и да Словени не могу бити ништа друго осим R1а. Ако би то стварно било тако, онда 50% Пољака и 55% Руса нису словенског порекла(R1а код Пољака је 50% а код Руса 45%). Словени су релативно нов појам, први пут се спомињу средином VI века, а етно-генеза им је била вероватно пар векова раније на подрчју данашње Украјине. Пре назива Словени, спомињу се под именом Анти. Словени из VI и VII века сигурно нису били само Р1а, иако је она сигурно била најдоминантнија. Могуће је да су и Словени и Илири имали I2a(ипак је она палео-европска хаплогрупа). Врло је могуће да наша I2a није сва истог порекла, а то је врло вероватно и за R1a и остале хаплогрупе.

Poslednja izmena:
Питање је где су се Словени почели називати тако, ако је то на територији данашње Украјине онда то доказује да су Словени тамо измешани са И2 и као такви дошли на Балкан касније
Приметио сам један стереотип на овом и другим форумима који се баве овом темом. Многи мисле да је само R1а словенска хаплогрупа и да Словени не могу бити ништа друго осим R1а. Ако би то стварно било тако, онда 50% Пољака и 55% Руса нису словенског порекла(R1а код Пољака је 50% а код Руса 45%). Словени су релативно нов појам, први пут се спомињу средином VI века, а етно-генеза им је била вероватно пар векова раније на подрчју данашње Украјине. Пре назива Словени, спомињу се под именом Анти. Словени из VI и VII века сигурно нису били само Р1а, иако је она сигурно била најдоминантнија. Могуће је да су и Словени и Илири имали I2a(ипак је она палео-европска хаплогрупа). Врло је могуће да наша I2a није сва истог порекла, а то је врло вероватно и за R1a и остале хаплогрупе.

Приметио сам један стереотип на овом и другим форумима који се баве овом темом. Многи мисле да је само R1а словенска хаплогрупа и да словени не могу бити ништа друго осим R1а. Ако би то стварно било тако, онда 50% Пољака и 55% Руса нису словенског порекла(R1а код Пољака је 50% а код Руса 45%). Словени су релативно нов појам, први пут се спомињу средином VI века, а етно-генеза им је била вероватно пар векова раније на подрчју данашње Украјине. Пре назива Словени, спомињу се под именом Анти. Словени из VI и VII века сигурно нису били само Р1а, иако је она сигурно била најдоминантнија. Могуће је да су и Словени и Илири имали I2a(ипак је она палео-европска хаплогрупа). Врло је могуће да наша I2a није сва истог порекла, а то је врло вероватно и за R1a и остале хаплогрупе.

Слажем се са већином овога што си написао. Међутим, питање свих питања је какве су уопште биле размере словенске сеобе ? Можда је Тибор Живковић и претерао када је говорио да је Словена било максимално 3% у односу на 97% староседелаца, али и историјски и археолошки и антрополошки докази за сад не указују на неку масовност. Ја сам овде више пута спомињао да на читавом западном Балкану постоји само једна словенска некропола са спаљеним покојницима код Кашића у Далмацији. На западном Балкану је кроз целу историју углавном примењивано скелетно сахрањивање што је нетипично за Словене који до примања хришћанства искључиво спаљују своје покојнике. Генерално, археолошких налазишта са значајнијим траговима Словена на западном Балкану има изузетно мало. Даље, скелети из некропола не показују никакву значајнију промену фенотипа што би у случају масовног прилива становништва са стране морало да буде приметно. Онда имамо чињеницу да огроман део данашњих Јужних Словена припада динарском антрополошком типу који наука везује за староседелачко становништво, тј. сматра да је настао на Балкану током неколико хиљада година, итд. итд. Постоји још низ доказа који указују на то да није дошло до масовне сеобе. И сама чињеница да о томе опширније говори само један историјски извор и то са временске дистанце од три века довољно говори у прилог оваквој претпоставци.

Слажем се са већином овога што си написао. Међутим, питање свих питања је какве су уопште биле размере словенске сеобе ? Можда је Тибор Живковић и претерао када је говорио да је Словена било максимално 3% у односу на 97% староседелаца, али и историјски и археолошки и антрополошки докази за сад не указују на неку масовност. Ја сам овде више пута спомињао да на читавом западном Балкану постоји само једна словенска некропола са спаљеним покојницима код Кашића у Далмацији. На западном Балкану је кроз целу историју углавном примењивано скелетно сахрањивање што је нетипично за Словене који до примања хришћанства искључиво спаљују своје покојнике. Генерално, археолошких налазишта са значајнијим траговима Словена на западном Балкану има изузетно мало. Даље, скелети из некропола не показују никакву значајнију промену фенотипа што би у случају масовног прилива становништва са стране морало да буде приметно. Онда имамо чињеницу да огроман део данашњих Јужних Словена припада динарском антрополошком типу који наука везује за староседелачко становништво, тј. сматра да је настао на Балкану током неколико хиљада година, итд. итд. Постоји још низ доказа који указују на то да није дошло до масовне сеобе. И сама чињеница да о томе опширније говори само један историјски извор и то са временске дистанце од три века довољно говори у прилог оваквој претпоставци.

Нека је И2 и настао на Балкану као што се и сматра, а како објашњава наука распоређеност И2 управо на рути по којој су се кретали Словени, а на западу је све слабија.
Значи И2 је већ био на подручју Украјине , Белорусије кад је Р1а дошао, тамо су се формирала словенска племена и враћају се скупа на Балкан.
По мени је то најлогичније, не знам само , да ли је и поред И, Ј и Р учествовао Е у малом броју.

Poslednja izmena:
Постоји теорија да су Трачани били блиски Словенима и да им је језик био сродан балто-словенским језицима. Према званичној историји Илири су дошли из Лужице(данашња источна Немачка) на Балкан у 12-ом веку п.н.е.

Poslednja izmena:
Нека је И2 и настао на Балкану као што се и сматра, а како објашњава наука распоређеност И2 управо на рути по којој су се кретали Словени, а на западу је све слабија.

Тај распоред се објашњава репопулацијом Европе после завршетка леденог доба. Балкан је био једно од уточишта током LGM-а, па се становништво ширило на север како се отапао ледени покров. Остаје још да се утврди да ли је у једном тренутку I2a нестала са Балкана па се вратила овде са Словенима у шта ја сумњам. Иначе, распоред млађих мутација може да значи свашта.

Poslednja izmena:
Тај распоред се објашњава репопулацијом Европе после завршетка леденог доба. Балкан је био једно од уточишта током LGM-а, па се становништво ширило на север како се отапао ледени покров. Остаје још да се утврди да ли је у једном тренутку I2a нестала са Балкана па се вратила овде са Словенима у шта ја сумњам. Иначе, распоред млађих мутација може да значи свашта.

Ту теорију да је I2a (која је настала на Балкану), у једном тренутку нестала са Балкана и отишла у Белорусију, а онда се се Словенима неколико хиљада година касније вратила на Балкан у VII веку заступа Синиша Јерковић. Звучи као бајка, једна једина ствар која иде у прилог тој теорији је одсуство I2a у Италији. У Италији има баш мало I2a, неких 2-3%, ако је I2a била присутна на Балкану у антици, онда би требало да је има више у Италији. Народи Балкана, поготово Илири су одлазили као војници, гладијатори, трговци, морепловци у Италију, а доста Илира су били и импраратори, од III века до протасти царства, Ваљда би сви ти људи оставили I2a хаплогрупу у значајнијем проценту у Италији. Нека илирска племена су живела на апенинском полуострву још пре римског царства. Док се не извуче ДНК из античких илирских и трачких некропола можемо само да нагађамо да ли је и у којој мери I2a била присутна на Балкану у античко доба.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back