Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo tako. Bitni su dokazi i izvori, a oni se mogu iscrpeti iz pisanja ma kojeg ludaka. Bitno je da se ne kitimo njihovim tiradama i ukupnošću narativa što postavljanjem fotokopija čini Tandoori Masala.

Moje fotokopije doprinose raspravama (rekao sam da to nije moje znanje, nego drugih ljudi, moje znanje je nula), tvoja baljezganja vode u suprotnom pravcu, ne do samoaktualizacije nego manipulacije.

Gdje sam spomenuo srpske djavole? To je Mrkaljev prevod ako se ne varam. On cesto pravi greske, to je ocigledno. TI cas malo do Slavonije, cak do Beograda s ikavicom. Zar nije bolje otici do Stambola? Nigdje nisam napisao da je ikavica strana svim Srbima.

Pa rekao si kako se to uopste prevodi?
Ja ti napisao obe verzije...

A ti si spomenuo slavonsku ikavicu prvi, uostalom prica je bila o tome da li se za nesto napisano na ikavici u 17. veku, moglo reci da je napisano na srpskom, po nekakvim tadasnjim merilima i po svemu sudeci odgovor je da.

- - - - - - - - - -

Sumljivi, nesto sto me kod Mrkalja jos nervira, to pravljenje gresaka, te svakodnevne netacnosti, poluistine, lazne informacije, citati, prevodi, gubavi zakljucci liseni osnovne logike, sve se to siri po Internetu nezaustavljivom brzinom, sve te uzasne informacije.

Zamisli koliko vremena ce uzeti da se ispravi sve to zarad bolesnog tripa osobe koja boluje od narcisoidnog poremecaja licnost (ovu dijagnozu sam potpisao ima mjesec dana).

Ne bih da ulazim u te vase rasprave, bolje je otici na dzoging ili tuci dzak ili tako nesto :D

Kako to, doktore, neko ko nije ni bio u srednjoj skoli, ukaze ti da grijesis u mnogim stvarima? To je jos gore. Sta ces, hormoni i adolescencija, sad moram na hormonsku terapiju.

- - - - - - - - - -

Pa rekao si kako se to uopste prevodi?
Ja ti napisao obe verzije...

A ti si spomenuo slavonsku ikavicu prvi, uostalom prica je bila o tome da li se za nesto napisano na ikavici u 17. veku, moglo reci da je napisano na srpskom, po nekakvim tadasnjim merilima i po svemu sudeci odgovor je da.

- - - - - - - - - -

Nisam napisao prevod ta dva naslova na turskom, to o djavolima je pisao Mrkalj. Je li to tacno ili ne? Mislim na Mrkaljev prevod. Slavonska ikavica je starostokavska. Slavonski Srbi pricaju novostokavskom ijekavicom i ekavicom (doduse, od Vukovara prema Srbiji), mozda ima prelaznih govora i sl.

Ako govoris o tadasnjim mjerilima, postavi neki dokument. Znanje nikome ne skodi sem Mrkalju.

Da te podsjetim:

Kazu da ono sa "srpskim djavolima", nije korektan prevod. treba "Oda na srpskom jeziku" i "Poziv na vjeru na srpskom jeziku".

Poslednja izmena:
Upravo tako. Bitni su dokazi i izvori, a oni se mogu iscrpeti iz pisanja ma kojeg ludaka. Bitno je da se ne kitimo njihovim tiradama i ukupnošću narativa što postavljanjem fotokopija čini Tandoori Masala.

Kako znas da naslov te dvije pjesme (na turskom) pise u Hevaijevoj misterioznoj biljeznici? Uostalom, sumljivi tip je poveo cijelu ovu pricu.

Kako to, doktore, neko ko nije ni bio u srednjoj skoli, ukaze ti da grijesis u mnogim stvarima? To je jos gore. Sta ces, hormoni i adolescencija, sad moram na hormonsku terapiju.

- - - - - - - - - -

Nisam napisao prevod ta dva naslova na turskom, to o djavolima je pisao Mrkalj. Je li to tacno ili ne? Mislim na Mrkaljev prevod. Slavonska ikavica je starostokavska. Slavonski Srbi pricaju novostokavskom ijekavicom i ekavicom (doduse, od Vukovara prema Srbiji), mozda ima prelaznih govora i sl.

Ako govoris o tadasnjim mjerilima, postavi neki dokument. Znanje nikome ne skodi sem Mrkalju.

Da te podsjetim:

Sto se tice Mrkalja, kazu da nije, nisam strucnjak za turski jezik. Pricali smo uopsteno o stokavici, i slicna slavonska ikavice se govorila na severu Bosne, kako si i sam pomenuo.

Pa eto, citirajuci mene upravo si i sam postavio neki dokumenat ("Oda na srpskom jeziku" i "Poziv na vjeru na srpskom jeziku".), tj. njegove naslove bar :)

Sto se tice Mrkalja, kazu da nije, nisam strucnjak za turski jezik. Pricali smo uopsteno o stokavici, i slicna slavonska ikavice se govorila na severu Bosne, kako si i sam pomenuo.

Pa eto, citirajuci mene upravo si i sam postavio neki dokumenat ("Oda na srpskom jeziku" i "Poziv na vjeru na srpskom jeziku".), tj. njegove naslove bar :)

Hevaji se nigdje nije izjasnio kao Srbin. Zapoceo si pricu u vezi s necim, a sam nemas konkretnih dokaza. Hevaji nije skupljao svoja djela, nego neko drugi, a ima i prepisivanja, jer postoje biljeske kod nekih pjesama.

Poslednja izmena:
Колико знам он је речи скупљао по босанском пашалуку зато је речник и назвао босанско-турски ( приметићемо разлику у односу на то како га зову данашњи новокомпоновани Бошњаци), а и није неко монументално дело, садржи свега око 3000 речи.

Ako imas argumente postavi ih, moje postovanje sagovornika opada cim vidim dnevnu politiku, preseravanje, odsustvo argumenata, demagogiju, tautologiju i sve druge stvar gdje argumentaciji nema mjesta. Cak i ovo offtopicarenje sa sumljivim ima nekog smisla, proba se doci do nekih rjesenja, zakljucaka, bilo sta u tom smislu. Ne brini, bice tema jos.

šta se praviš mutav. nemaš pravo pisati bljuvotine i vredjati forumaše čak i kad bi sagovornik bio takav kako navodiš. tudjji stavovi ne opravdavaju tvoju kvarnost i nekulturu. koliko sam ja uprtio uglavnom se svodi na to da si nešto pogrešno shvatio.

- - - - - - - - - -

Хвала ти још хедном, Тарзане, за твоју запрепашћујуће дубоку мисао.
nema na čemu. zaprepašćenje je do tebe.)

Hevaji se nigdje nije izjasnio kao Srbin. Zapoceo si pricu u vezi s necim, a sam nemas konkretnih dokaza. Hevaji nije skupljao svoja djela, nego neko drugi, a ima i prepisivanja, jer postoje biljeske kod nekih pjesama.

sto me nervira kad neko naknadno promeni post.... ma gde je tebi dokaz da je naslov naknadno ubacen? Uostalom ja sam rekao da je ili on ili neki njegov prepisivac, nesumljivo isto bosanski musliman i poznavalac turskog jezika, nazvao pesmu "srpskom", to je cinjenica. .

sto me nervira kad neko naknadno promeni post.... ma gde je tebi dokaz da je naslov naknadno ubacen? Uostalom ja sam rekao da je ili on ili neki njegov prepisivac, nesumljivo isto bosanski musliman i poznavalac turskog jezika, nazvao pesmu "srpskom", to je cinjenica. .

Ne moze tako. Prvi si zapoceo ovu pricu. Gdje je tebi dokaz da je Hevaji napisao naslov?

Mislim da sustinu tog Bosnjastva najbolje ilustruje famozni "Bosanski recnik" Muhamed Hevaje, gde imamo "recnik" ( iako je u stvari to poetsko delo ) na nekakvom izvestacenom kreolskom jeziku, mesavini turskog i srpskog, a sa druge strane od istog autora imamo "Odu na srpskom jeziku" i "Poziv na vjeru na srpskom jeziku", koji su napisane na cistom i savrsenom narodnom "Vukovom" jeziku. Znaci tu Bosnjastva ne figurira kao nesto sto dolazi "od dozdo", kao kod Srba recimo, vec kao jedna vrlo izvestacena konstrukcija, jedne staleski visoko postavljene klase, gde je po svemu sudeci opet islam jedini faktor koji deli Srbe od tih Bosnjaka. Mislim da bi greska bila gledati kauzalitet izmedju srednjevekovne bosne ( koja ipak nikad nije formirala svoj indetitet potpuo nezavisan od srpskog, sto mogu da zahvale i Tvrtku ), bosnjastva 17. veka ( koji se ne moze podvesti ni pod nekakvu proto-nacijo i ni pod etnicitet ), AU bosnjastva ( da tako kazem, teledirigovan od spoljnih faktora ) i ovog iz devedesetih godina proslog veka ( koje pocinje kao muslimanstvo, to cak i pise u ustavu njihovom iz 93. ). Mozda se ovde stvari mogu posmatrati sa jednog finalistickog stanovista, ako je devedestih doslo do formiranja bosnjacke nacije, da vidimo trendove u proslosti koji su pokazivali odredjeno poklapanje, ali traziti uzrocnu vezu od Kulina Bana do Izetbegovica, bilo bi suludo.

Ne moze tako. Prvi si zapoceo ovu pricu. Gdje je tebi dokaz da je Hevaji napisao naslov?

Ja koliko znam niko pre Alije Nametka nije sporio da je sam autor imenovao tako te pesme ( osim ako nije jos neko to pre njega ucinio?), e sad ako je vec Gosn. Alija prvi koji to spori, a ti njega citiras kao referencu, valjda je logicno da on i pruzi neku argumentaciju, kad vec obara nesto sto je relativno opsteprihvaceno, a on je pruzio nije. A ako bas hoces, ja nikom ne mogu da verujem na rec, pa ni coveku koji je na15. god osudjen 45. zbog toga sto je drzao polozaj u NDH, potrebno je nesto konkretnije. Uostalom za moju tvrdnju da se bosanska ikavica naziva izmedju ostalog i srpskim jezikom u 17. i 18. veku, nije ni bitno da li je te pesme imenovao "Uskufi" ili neki drugi bosanski musliman, premise su za nijansu drugacije,ali konkulizija ostaje ista, a to da je bilo bosanskih muslimana koji su nazivali bosansku ikavicu srpskim jezikom, pa makar to bila i ikavica.

Poslednja izmena:
Kako se objašnjava grupa E medju Srbima?

Šta je vama ljudi? Vidite neku mapu gde E haplogrupa ima svoju Afričku branšu i odmah pomislite na bantu crnce? Kakve veze ima što određeni broj Srba nju ima, ta haplogrupa ih uopšte ne čini manje Srbima ili manje belim Evropljanima.
E-V13 koji u dobrom delu centralne i istocne Evrope ide preko 5 % povezan sa Rimskom ekspanzijom, kao npr u Ujedinjenom Kraljevstvu, dakle apsolutno Evropeidna haplogrupa, koja je povezana sa jednom od prvih evropskih kultura. https://en.wikipedia.org/wiki/Cardium_pottery

Kao prvo, ne znamo tačno koliko Vlaha i Cincara nosi hg I2a jer su istraživanja provođena na malom uzorku...

Kao drugo, evo kontra pitanje, kako Srbi, ako su se doselili u 7. vijeku, preko 30-35% nose hg E1b, J1 i J2, R1b, I1 itd.???

1) Проценат у овом случају уопште није битан. Рекох горе да би индикативно било да имају и 5% ове ХГ, јер то доказује њено присуство на Балкану пре Словена.

2) Одговор је једноставан. Етногенеза се одиграла тако што су се досељени Срби (R1a и можда I2a) спојили са староседеоцима преневши им језик и културу па су тако настали средњовековни Срби од којих су настали данашњи Срби.

P.S. Неко је написао да су можда неки Срби или Словени касније романизовани па отуда I2a међу данашњим Власима. То није могуће јер је језик Источног римског царства већ у VII веку био искључиво грчки, док се латински користио само у праву. Такође нема говора о асимилацији Словена од стране Влаха. Ако су у нечему историчари сложни то је да Власи никада нису асимиловали друге већ су, потпуно супротно томе, увек били изложени асимилацији од стране других народа.

1) Проценат у овом случају уопште није битан. Рекох горе да би индикативно било да имају и 5% ове ХГ, јер то доказује њено присуство на Балкану пре Словена.

2) Одговор је једноставан. Етногенеза се одиграла тако што су се досељени Срби (R1a и можда I2a) спојили са староседеоцима преневши им језик и културу па су тако настали средњовековни Срби од којих су настали данашњи Срби.

P.S. Неко је написао да су можда неки Срби или Словени касније романизовани па отуда I2a међу данашњим Власима. То није могуће јер је језик Источног римског царства већ у VII веку био искључиво грчки, док се латински користио само у праву. Такође нема говора о асимилацији Словена од стране Влаха. Ако су у нечему историчари сложни то је да Власи никада нису асимиловали друге већ су, потпуно супротно томе, увек били изложени асимилацији од стране других народа.
rekao sam da bi to značilo, da bi u tom slučaju, trebali biti romanizovani tek nakon dolaska (a ne da je tako bilo).

da bi se ozbiljnije pričalo trebalo bi uporediti bliskost unutar grupe. te tako možda rešiti enigmu je li je predak I2a-DINs bio prisutan na balkanu u antičko vreme.

rekao sam da bi to značilo, da bi u tom slučaju, trebali biti romanizovani tek nakon dolaska (a ne da je tako bilo).

da bi se ozbiljnije pričalo trebalo bi uporediti bliskost unutar grupe. te tako možda rešiti enigmu je li je predak I2a-DINs bio prisutan na balkanu u antičko vreme.

Извињавам се, нисам онда добро разумео.

Слажем се за ово поређење унутар групе.

Такође мислим да би било корисно да се узме што већи узорак за анализу Y-днк од оних братстава у Црној Гори, Херцеговини, Далмацији за која се поуздано зна да су влашког порекла. То би у значајној мери могло допринети разрешењу ''мистерије'' I2a на балкану.

U zabludi si prijatelju... naravno da su mnogi Sloveni asimilovani od Grka, Arbanasa, pa i Vlaha... što se tiče jezika, potraži na internetu tzv. Jiričekovu liniju... to je granica između grčkog i (vulgarnog) latinskog... unutrašnjost Balkana je govorila vulgarnim latinskim... a za vrijeme seobe naroda i kasnije stanovništvo sa sjevera se pomjera ka jugu...

Sloveni na Balkan dolaze u talasima... čak i prije Sklavina i Anta je vjerovatno bilo doseljavanja Slovena (sve se više piše o tome)... Panonski Sloveni su postepeno vjerovatno preseljavani... oni su vjerovatno djelimično bili izloženi romanizaciji... u 7. vijeku se doseljavaju Srbi i Hrvati i od tada Sloveni dominiraju nad Vlasima... ali to ne znači da nije bilo pojedinačnih migracija ka jugu u tzv. "vlaški klin" ili u planine gdje su Vlasi većina... ili u primorske gradove koji su dugo romanski itd.

Alo, nacisti. Ne dozvoljavate bosancima da budu niza kultura i rasa zato sto imaju istu haplogrupu sa srbima? Ne dozvoljavate im da budu Iliri, kao i Aljbanci? A zasto? Zato sto ne mozete sebi da dozvolite da kultura nema sposobnost mijenjanja haplogrupa?
Sta mislis sta pomisle anticki Grci i Iliri kada vide kakav se sve sljam muhamedanske vere poziva na njih, a u isto vreme idu u dzihad u Siriju?

Korisna karta, E istok, I2a zapad.:D

srpska_plemena.jpg

Ja koliko znam niko pre Alije Nametka nije sporio da je sam autor imenovao tako te pesme ( osim ako nije jos neko to pre njega ucinio?), e sad ako je vec Gosn. Alija prvi koji to spori, a ti njega citiras kao referencu, valjda je logicno da on i pruzi neku argumentaciju, kad vec obara nesto sto je relativno opsteprihvaceno, a on je pruzio nije. A ako bas hoces, ja nikom ne mogu da verujem na rec, pa ni coveku koji je na15. god osudjen 45. zbog toga sto je drzao polozaj u NDH, potrebno je nesto konkretnije. Uostalom za moju tvrdnju da se bosanska ikavica naziva izmedju ostalog i srpskim jezikom u 17. i 18. veku, nije ni bitno da li je te pesme imenovao "Uskufi" ili neki drugi bosanski musliman, premise su za nijansu drugacije,ali konkulizija ostaje ista, a to da je bilo bosanskih muslimana koji su nazivali bosansku ikavicu srpskim jezikom, pa makar to bila i ikavica.

Hoces li mu vjerovati kad u istom radu napise da postoji jedan srpski rjecnik bilja (isto turski naslov)?

Korisna karta, E istok, I2a zapad.:D

Pogledajte prilog 393773

Да, већински, с' тим да има доста И2а на истоку и, обратно, Е1б на западу, а све је прошарано и другим хаплогрупама, И1 у Дробњаку, Р1б у Црмници итд.

Иначе, феноменална карта. Први пут је видим.

Najgore u celom tom sumnjivom kognitivnom, vrednosnom i moralnom sistemu dr Tandoorija jeste apsolutno analogno podastiranje Jagićevog otkrića "Hrvatske pjesme" kao jemačno hrvatske pesme, naime u originalu piše "hirvat turkisi". Ajde da takvu nerecipročnost u sopstvenoj logici na srpskom forumu afirmiše neki Hrvat, ali da to čini jedan Srbin, samo je dokaz o kolikoj se magnitudi egomanije radi. Znaš, ovo kaže Jagić, ne on, ono kaže ustašbalija Nametak, opet ne on, a ispade on jedini nevin u celoj priči. Licemer, utoliko što se izdaje za časnog a to ni izdaleka nije.

Vidi:

Chirvat turkisi - Hrvatska pjesma, 16. stoljece.
Friedrich Kraelitz, Ein kroatisches Lied in turkischer Transkription aus dem Ende des XVI. Jahrhunderts, Archiv fur slavische Philologie, 32, Berlin, 1911.
57ntTYr.jpg

7d7CqGo.jpg

Da je nekako uglazbiti ovaj domoljubni biser i obogatiti intervalom povecane sekunde da forumska raja skakuce do zore...
party2.gif

Pa nakon dva meseca opet:

Chirvat turkisi - Hrvatska pjesma na ikavici, 1588. Mnogo prije Uskufije...

57ntTYr.jpg

7d7CqGo.jpg

Friedrich Kraelitz, Ein kroatisches Lied in turkischer Transkription aus dem Ende des XVI. Jahrhunderts, Archiv fur slavische Philologie, 32, Berlin, 1911.

... i još jednom u uratku Jagića, koji momentalno ne nalazim (Archiv fur slavische Philologie).

Also sprach kognitiv un moralisches... Tandoori.

Да, већински, с' тим да има доста И2а на истоку и, обратно, Е1б на западу, а све је прошарано и другим хаплогрупама, И1 у Дробњаку, Р1б у Црмници итд.

Иначе, феноменална карта. Први пут је видим.

Da, Pjesivci su cini se J, Bjelopavlici i Bjelice E, ali priblizno je tako.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back