pozivam moderatora da počisti ovu temu kako je obećao.
raspravu o idejama bosanske nacije ikavskom/bosanskom/srpskom da se makne nedje gde se može nastaviti. nisam hteo da učestvujem u tome jer je besmisleno preslikavati danas izgradjenu predstavu o bošnjaštvu/hrvatsvu/srpstvu s tim dalekim vremenima. isto tako nema vezivati ikavski dijalekt za današnje nacije ma koliko neki buzdovani osporavali srpstvu ikavicu .evo jednog priloga tome. pop 100% pravoslanog sela otišić piše latinicom i ikavskim. i ništa posebno za to vreme.
Pogledajte prilog 393930
Krajnje levo:
Osamnaiest(18) genara tisuć osam sto dvadeset pet. Pop Petar Stoisavljević parok.
Krajnje desno
: Rodien Na 25.aprila 1796 u otišiću i sada stoinik u istome selu momak težak. Rodi Na 17 jula 1802 u otišiću divojka težaka.
Ko osporova Srbima ikavicu, sta bulaznis? O ovome smo pricali ranije. Srbi iz tog kraja su primili ikavski leksik od komsija, to je sasvim normalno. Miocic, Biocic, Otisic, blizu Drnisa, Sinja, itd. Daj ti meni dokument o ikavici pravoslavnih Srba oko Tuzle, Sarajeva u 17. vijeku. Ako nemas, sjedi i cuti.
Kakve veze ima Otisic s Uskufijom? Rekao sam, ovdje nema kompetentnih ljudi na ovoj temi (sem Svarozica, da ponovim), ti nisi kompetentan da pricas o ovome. Sta ima moderator da ocisti, neka stoji ono preseravanje s mojim privatnim zivotom. Kad nije htio da ocisti spam na 647. stranici (nego se smijao tezi Ljubinka Popovica o slicnosti slova gotice i cirilice) kad je sve ovo pocelo, ne treba ni sada.
Koji to alhamijado BiH pisac naziva svoj jezik srpskim na domacem dijalektu? Postavi taj dokument, ako ga nemas, onda ne seri s tom dalmatinskom ikavicom.
Kakva ideja bosanske nacije. Zar nije tupavi Kor napisao da je AU stvarala bosansku naciju na stetu Srbije. Nema pojma, prije AU su to radili Turci 1866. godine, ima program objavljen, sve pise. Bosanska nacija za sve u Bosni (ukljucuje sve tri konfesije), a ekskluzivisticka koncepcija (sto on pogresno pripisuje Kalaju jer je ovaj furao istu kao i Turci prije njega) se javlja tokom Gradascevica (gdje je tada bio Kalaj, pa i turski cinovnici iz 1866?), kad upotrebljava sintagmu "bosanski narod", ali samo za bosanske muslimane, ne za rimokatolike ili pravoslavce u Bosni. Sta mi neko ovdje dolazi pricati o tim stvarima, a nema pojma. Pravi se pametan, a ne vidi gdje je supalj. Odjebi sada, hajde. Dobro rece, Igor, znanje treba da se naplacuje.