Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prelistaj В.В. Седов, Этногенез ранних славян.
Sedova demantuju kasnija arheološka otkrića.
Kako ona u Poljskoj, tako ona koja se odnose na kulturu Limiganata u Vojvodini.
Još je Oleg Turbačov uakzivao na to.

Teško je arheološki dokumentovati dolazak Srba južno od Dunava.
Verovatno da imamo ne preterano brojnu vojnu elitu koja se pomešala sa starosedeocima.

Svedočanstvo o ovom širenju bi mogalo da bude širenje specifičnih slovenskih zapona (fibula).
Najviše ih imamo u Rumuniji, ka našoj granici, Negotinskoj Krajini, u Beogradu (5. vek), Justinijani Primi, Tesaliji, zapadnoj Albaniji. Dva su pronađena na Baltiku, jedan kod Instabula, u Mađarskoj, Ukrajini...

Međutim ovde se javlja problem što je teško razlikovati ostrogotske od slovenskih zapona.

Možda kocentracija I1 HG u Prijepoljskoj Kotlini nije slučajna.

Poslednja izmena:
Macure su izgleda slovenska varijanta, a Drobnjaci gemanska. Zanimljivo da Srbi imaju vise I1 haplogrupe od Rusa naprimer nad kojima je vladala germanska elita.

To je vrlo vjerovatno jedan mit... Varjazi su bili nešto kao ratničke družine i tu je bilo različitih etniciteta... btw zna se hg Rjurikovića i to je ugrofinska N...

- - - - - - - - - -

Ja za Nemanjice tipujem I2.

Ja kad bih morao da pogađam rekao bih za Vlastimiroviće da su R1a, a Nemanjići I2a...

Baltosloveni su bili bar par hiljada godina. Na karti koju smo vec gledali:

800px-Balto-Slavic_lng.png

Tu se vidi taj baltoslovenski areal iz vremena p.n.e. Deo gde pise Sosnica je bio najmanje izlozen mesanju i tu se zadrzao baltoslovenski jezik koji se vremenom pomerio malo prema severu. Deo gde pise Trzciniec je ocigledno areal haplogrupe M458 koja u vreme slovenske ekspanzije prodire mahom prema severo-zapadu i istiskuje Germane. East Trzciniec i Komarov su podrucja sa dominantnim z280.

Da je I2a prisustvovao u vecem broju u tom podrucju etnogeneze, on bi se zasigurno prosirio i na istok i na sever u mnogo vecim procentima. To opet upucuje na to da je do etnogeneze doslo ne previse dugo pre pocetks slovenske ekspanzije.

Da slažem da je I2a prisustvovao u većem broju na toj ljubičastoj teritoriji proširio bi si na istok i sever u većim procentima, proširio bi se i zapadnije sve do reke Odre prema Nemačkoj i do Češke, to su i najzpadnije granice Slovena i da je to tako bilo I2a ne bi imala baš veću brojnost na Balkanu. Sasvim je moguće da su I2a pre nego što će biti slovenizirani bili u sastavu tračko-dačanskih naroda, Ako izuzmemo Balkan, na severu upravo na tim teritorijama gde su živeli Tračani-Dačani I2a dostiže najveće procente, Tračani-Dačani su bili uglavnom stočarska plemena, mnogi vezuju haplogrupu I2a da je bila vezana za stočarstvom. Kad se R1a populacija počela širiti van te ljubičaste teritorije pošto je bila nesumnjivo brojna i močna nametnula je svoju vlast susednim komšijama i tako I2a i još neki bivaju slovenizirani, primaju jezik, kulturu i ostalo. I kako se R1a populacija širila na sve strane na severu bivaju slovenzizirani Ugro-finci, na zapadu bivaju potisnuti Germani. I2a sa Karpatskih predela dolazi i iskorišćava priliku kretanja R1a populacije i povećava značajne procente u dobrim delom Ukrajine i do južne Belorusije.

Poslednja izmena:
QUOTE=Aksa9;31919401]Da slažem da je I2a prisustvovao u većem broju na toj ljubičastoj teritoriji proširio bi si na istok i sever u većim procentima, proširio bi se i zapadnije sve do reke Odre prema Nemačkoj i do Češke, to su i najzpadnije granice Slovena i da je to tako bilo I2a ne bi imala baš veću brojnost na Balkanu. Sasvim je moguće da su I2a pre nego što će biti slovenizirani bili u sastavu tračko-dačanskih naroda, Ako izuzmemo Balkan, na severu upravo na tim teritorijama gde su živeli Tračani-Dačani I2a dostiže najveće procente, Tračani-Dačani su bili uglavnom stočarska plemena, mnogi vezuju haplogrupu I2a da je bila vezana za stočarstvom. Kad se R1a populacija počela širiti van te ljubičaste teritorije pošto je bila nesumnjivo brojna i močna nametnula je svoju vlast susednim komšijama i tako I2a i još neki bivaju slovenizirani, primaju jezik, kulturu i ostalo. I kako se R1a populacija širila na sve strane na severu bivaju slovenzizirani Ugro-finci, na zapadu bivaju potisnuti Germani. I2a sa Karpatskih predela dolazi i iskorišćava priliku kretanja R1a populacije i povećava značajne procente u dobrim delom Ukrajine i do južne Belorusije.[/QUOTE]

Битно питање !
Како знаш да је Р1а говорио "словенским" језиком, а И2а неким "несловенским"?

Најбитније питање !!!
Како је Р1а наметнуо свој " словенски" језик ?

Пошто знамо да децу језик уче мајке, а није забележен или доказан масован (тоталан) помор И2а мајки и сестара, како се онда изгубио И2а "несловенски" језик?

Молио бих одговор који узима у обзир Р1а доказану доминантност, чињеницу да се хаплогрупа шири сношајем и чињеницу да језик свима нама намећу мајке.

Poslednja izmena:
Битно питање !
u pitanju je bio baltoslovenski a ne slovenski. I2a su se obreli u zoni dominacije R1a i poprimili njihov jezik.

Најбитније питање !!!

Nametnuli su ga najpre kao vecina. Postoje indicije i da je I2a unela neke svoje reci u zajednicki fond ali su to ipak vecinski reci baltoslovenskog porekla. Jedna od reci koja nije baltoslovenskog porekla a imaju je juzni Sloveni je vatra. Mada istovremeno imamo i rec ognjiste i rec oganj koje su, jeli, baltoslovenskog porekla.

Poslednja izmena:
Битно питање !

Најбитније питање !!!

Пошто знамо да децу језик уче мајке, а није забележен или доказан масован (тоталан) помор И2а мајки и сестара, како се онда изгубио И2а "несловенски" језик?

Молио бих одговор који узима у обзир Р1а доказану доминантност, чињеницу да се хаплогрупа шири сношајем и чињеницу да језик свима нама намећу мајке.

Na tvoje bitno pitanje odgovorio ti Kor. Mene pitaš da li znam... a ti ne znaš da praviš razliku na stare balto-slovenske jezike od kojih su proistekli svi savremeni-moderni slovenskii i baltički jezici. Sloveni i Balti su jezički veoma srodni, mada znalo se i ranije lingvistika je to odavno utvrdila, Sloveni i Balti su i dosta genetski srodni, ali ipak nisu baš isto.

Na drugo najbitnije pitanje odgovoriću ti u toku dana, imam neke obaveze...

Poslednja izmena:
Na tvoje bitno pitanje odgovorio ti Kor. Mene pitaš da li znam... a ti ne znaš da praviš razliku na stare balto-slovenske jezike od kojih su proistekli svi savremeni-moderni slovenskii i baltički jezici. Sloveni i Balti su jezički veoma srodni, mada znalo se i ranije lingvistika je to odavno utvrdila, Sloveni i Balti nisu samo jezički srodni već i genetski to sad i genetika potvrđuje,

Na drugo najbitnije pitanje odgovoriću ti u toku dana, imam neke obaveze...

Кор није одговорио на битно питање.
Кор је преформулисао прво битно питање.

Наравно да правим разлику.
Питање сам поставио на основу твоје поруке која говори о словенизирању И2а, а не помиње балтословенизирање.

Дакле хајдемо из почетка.
Како знаш да су Р1а говорили "балтословенски", а И2а "небалтословенски" језик.

Волео бих да добијем одговоре упркос твојој ароганцији, самоуверености и несконцентрисаности на значење написаног текста, како својег, тако и туђег.

Ако очекујеш поштовање онда пружи поштовање.

u pitanju je bio baltoslovenski a ne slovenski. I2a su se obreli u zoni dominacije R1a i poprimili njihov jezik.

Nametnuli su ga najpre kao vecina. Postoje indicije i da je I2a unela neke svoje reci u zajednicki fond ali su to ipak vecinski reci baltoslovenskog porekla. Jedna od reci koja nije baltoslovenskog porekla a imaju je juzni Sloveni je vatra. Mada istovremeno imamo i rec ognjiste i rec oganj koje su, jeli, baltoslovenskog porekla.

Немам ништа против да одговориш на преформулисано битно питање са речју балтословенски.

Појаснићу мало измењено најбитније питање.
Како су Р1а наметнули балтословенски језик?

Као одговор очекивао сам да ми опишеш како је текао процес наметања језика, односно губљеља језика И2а.
Дакле процес са живом популацијом, да опишеш механизам процеса, полуге процеса, покретачку снагу процеса, алгоритам , шему по којој се одвијао процес кроз време.
Одговори си ми само да су га наметнули као већина.
Образложи молио бих те.
Уз дужно поштовање али као да си ми одговорио са тврдњом да су Р1а наметнули језик зато што су имали лепше фризуре.
Питање је како, а не зашто.

Уѕгред сигеран сам да су Р1а били мањина и то вишеструка у односу на И2а.
Ово ћу касније и да образложим, као што очекујем од тебе да образложиш да су Р1а били већина.

Немам ништа против да одговориш на преформулисано битно питање са речју балтословенски.

Појаснићу мало измењено најбитније питање.
Како су Р1а наметнули балтословенски језик?

Као одговор очекивао сам да ми опишеш како је текао процес наметања језика, односно губљеља језика И2а.
Па Момо, мајка му стара, како ја могу описати процес ако га не могу описати и најбољи стручњаци из де области. Једноставно, да би опис био достоверан, потребно је бити савремеником. Једини човек на форуму који је то био је наш Ахил. :D

Дакле процес са живом популацијом, да опишеш механизам процеса, полуге процеса, покретачку снагу процеса, алгоритам , шему по којој се одвијао процес кроз време.

Оде Србин у Америку, ради у руднику, живот му није лак, око њега мексиканци, црнци и кинези... и добије наш Србин децу са својом женом Мери, ћерком неког каубоја са оближње фарме. Какав би по твом виђењу та деца требала да говоре језик? Тако некако је дошло и до формирања словенског језика на бази балтословенског.

Када смо својевремено овде активно обрађивали могућност да првобитни носиоци И2а буду племе Бастарна, стављали смо цитате из античких извора где се види како се ти Бастарни лепо "интегришу" са Словенима, женећи се њиховим женама. Чак је навођено и то да они на тај начин уништавају своју расу. Не могу се сетити који је древни историчар то изрекао али има писмено сведочанство о томе.

Да ли су Бастарни били носиоци хаплогрупе И2а, остаје отворено, али да су се исти стопили са Словенима, то нема сумње.

Одговори си ми само да су га наметнули као већина.
Образложи молио бих те.
Уз дужно поштовање али као да си ми одговорио са тврдњом да су Р1а наметнули језик зато што су имали лепше фризуре.
Питање је како, а не зашто.

То са фризурама и није тако лоша идеја уколико су успели да наговоре првобитне Бугаре да прозборе по словенски. Пре тога су се Бугари ложили на оне фризурице ала Џингис Кан, са секси брадицом и перчином.

Уѕгред сигеран сам да су Р1а били мањина и то вишеструка у односу на И2а.
Ово ћу касније и да образложим, као што очекујем од тебе да образложиш да су Р1а били већина.
Не разумем шта имаш у виду када то говориш, попшто је "ван сваке разумне сумње" да је Р1а био убедљиво најбројнији у оном љубичастом подручју на карти.

Кор није одговорио на битно питање.
Кор је преформулисао прво битно питање.

Наравно да правим разлику.
Питање сам поставио на основу твоје поруке која говори о словенизирању И2а, а не помиње балтословенизирање.

Дакле хајдемо из почетка.
Како знаш да су Р1а говорили "балтословенски", а И2а "небалтословенски" језик.

Волео бих да добијем одговоре упркос твојој ароганцији, самоуверености и несконцентрисаности на значење написаног текста, како својег, тако и туђег.

Ако очекујеш поштовање онда пружи поштовање.

Vidim da si komplikovan tip, rado nastupaš u ulozi učitelja, ja ti nisam učenik da ti odgovaram na pitanja po stoti put, dobio si odgovor u prethodnom komentaru. Ja tu nemogu ništa što ti očigledno ili ne znaš ili nisi baš upučen o haplogrupama, geografskom položaju, kako su se širile, gde su danas prisutne, kojim su narodima eventualno nekada pripadale itd itd.

Poslednja izmena:
Па
Момо, мајка му стара, како ја могу описати процес ако га не могу описати и најбољи стручњаци из де области. Једноставно, да би опис био достоверан, потребно је бити савремеником. Једини човек на форуму који је то био је наш Ахил.
[

Значи спонтано самозапаљење (удри мујо у тамбуру) и Слоба (Ахил) је за све крив.
Очекивао сам више с обзиром да тврдиш да је Р1а говорио балтословенским језиком и да га је наметнуо И2а, а не умеш да објасниш на основу чега знаш да је Р1а говорио балтословенски и како, како, како је наметнуо свој језик (који су мотиви и разлози и како се бре догодио трансфер језика и како је једна огромна популација И2а добила амнезију).

Оде Србин у Америку, ради у руднику, живот му није лак, око њега мексиканци, црнци и кинези... и добије наш Србин децу са својом женом Мери, ћерком неког каубоја са оближње фарме. Какав би по твом виђењу та деца требала да говоре језик? Тако некако је дошло и до формирања словенског језика на бази балтословенског.

Када смо својевремено овде активно обрађивали могућност да првобитни носиоци И2а буду племе Бастарна, стављали смо цитате из античких извора где се види како се ти Бастарни лепо "интегришу" са Словенима, женећи се њиховим женама. Чак је навођено и то да они на тај начин уништавају своју расу. Не могу се сетити који је древни историчар то изрекао али има писмено сведочанство о томе.

Да ли су Бастарни били носиоци хаплогрупе И2а, остаје отворено, али да су се исти стопили са Словенима, то нема сумње.

Не видим никакав одговор на питање како знаш да су Р1а говорили балтословенски и како је И2а добио амнезију.

То са фризурама и није тако лоша идеја уколико су успели да наговоре првобитне Бугаре да прозборе по словенски. Пре тога су се Бугари ложили на оне фризурице ала Џингис Кан, са секси брадицом и перчином.

Опет удри мујо у тамбуру.
Стратегија избегавања одговора ти се своди на удри бригу на весеље и Ахил.

Не разумем шта имаш у виду када то говориш, попшто је "ван сваке разумне сумње" да је Р1а био убедљиво најбројнији у оном љубичастом подручју на карти.

Е ово већ јесте дијалог.

Појаснићу
Мислио сам на иницијални контакт ове две хаплогрупе на некој за нас непознатој територији (нисам уопште имао у виду илустрацију).
Разумно је предпоставити да пре експанзије курганаца, Р1а и Р1б нису значајно били присутни на територији Европе.
Такође је разумно предпоставити да је хаплогрупа И била у релативној већини, ако не и у апсолутној, на територији Европе пре експанзије курганаца. Пошто тренутно пресељење није могуће онда је разумно предпоставити да су дођоши Р1а и Р1б долазоли у таласима у дугом временском интервалу у малим групама и да су били увек иницијално вишеструко малобројнији од домородаца.

Poslednja izmena:
Da bi znali sta se zaista dogodilo morali bi napraviti vremeplov i teleportovati se na severoistok Evrope pre jedno 1600-1700 godina.:D

Ја сам мислио да се говори о етногенези Словена и настанку Р1а и И2а мешавине.
То мешање се одиграло пре више од три хиљаде година.

- - - - - - - - - -

Vidim da si komplikovan tip, rado nastupaš u ulozi učitelja, ja ti nisam učenik da ti odgovaram na pitanja po stoti put, dobio si odgovor u prethodnom komentaru. Ja tu nemogu ništa što ti očigledno ili ne znaš ili nisi baš upučen o haplogrupama, geografskom položaju, kako su se širile, gde su danas prisutne, kojim su narodima eventualno nekada pripadale itd itd.

Мора да сам преспавао.
Кад си ми одговорио на два проста питања и то сто пута.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back