Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Честитам! Мада, питање је да ли би био баш толики број порука да није овог зида, камена, дрвета...

nije uspeh u broju poruka, nego u tome da je tema aktivna skoro bez prestanka sve ove godine. Koliko se ja secam, nije prelazila na 2 stranu najnovijih tema vise od 2-3 puta. Doduse, njena priroda je takva da moze samo da ide napred, kako se dolazi do novih podataka. Sa druge strane, ostale teme na Istoriji su ogranicene na podatke iz proslosti, tako da tu nekih velikih pomaka ne moze ni da bude.

BTW, pre ove teme je postojalo nekoliko njih koje su se bavile genetikom ali dosta povrsno i materijal se razasipao bez potrebe. Upravo zbog toga je i oformljena. Sto se mene licno tice, ja sam prateci temu saznao mnoge stvari koje su me interesovale i poslagao veliki broj kockica na svoja mesta.

- - - - - - - - - -

Ima i po milion pregleda neke top teme... mada ova tema je definitivno kuriozitet na Krstarici... google i drugi pretraživači vode do nje i ljudi ovo zaista čitaju...

ja nisam video takve teme, bar na forumima na kojima sam boravio. Za politiku sam ti rekao. Bio sam tamo, pokusao normalno da diskutujem i onda sam shvatio da je najveci broj ljudi na tom podforumu malo teze ostrascen i nespreman za normalu diskusiju. Zato tuda vise ne zalazim ))

За Кора

Ja ne vidim da su R1b odneli sa sobom na zapad Evrope genetiku onih koje su porobili na Balkanu.
malo je neozbiljno pozivati se na dogadjaje koji su se desavali 3000 godina ranije da bi se u njima nalazila logicka veza sa necim sto se zeli dokazati.

Овај коментар овде ке вероватно грешком и није у никаквој вези са оним о чему сам писао.

Danasnji Hrvati su svojom vecinom Srbi. Pogotovo oni najekstrmniji koji su bili najaktivniji u ustasama. Tvrditi da su oni koristili avarske metode znaci priznavati da su Srbi bastinici avarskih tradicija.

Опет погрешно читаш моје поруке.
Ја не признајем , ја тврдим да су и данашњи Срби и већина источне и централне Европе баштиници Турскомађарске генетике по мушкој линији.
Нисам написао да Срби баштине аварске методе (о Србима и Хрватима другом приликом).
Знам да је последњих година на овом форуму изграђена генетска кућа на аксиому да су Р1а и Р1б носиоци индоевропских језика.
Кућа има лепе прозоре, врата, просторије су одлично распоређене и тренутно се води расправа о намештају и детаљном уређењу и украшавању али, тврдим вам темељи су вам не климави него су постављени у највећем живом блату. Што се грдо роди то време не исправи и зато вам
ваља да кућу зидате из почетка.
Р1а и Р1б су тренутни носиоци индоевропских језика, а то не значи да су били увек.
Колико год се то мени и теби и осталима не свиђа Р1а може бити само отац Турскомађарских језика.

Ни по бабу ни по стричевима
Већ по правди бога истинога

Видим да те је подсећање на веома важну чињеницу, да су Руси тек у шеснаестом веку пресекли аутопут изнад Црног Мора којим су Туркомађари куљали у Европу, оставило потпуно равнодушним. Знам да та чињеница значи да ти кућа тоне и зато имаш уши а не чујеш и очи а не видиш.
Ако ће ти бити лакше ни мени се та чињеница не свиђа али је тачна..
Једини поприлично потврђен индоевропски језик који је стигао путем изнад Црног Мора је језик Сарматских Алана (данашњи Осети).
После њих ниједан. Ако ти та чињеница ништа не говори онда си под утицајем неке мађије.
Орде које, забележено је, нису биле мале и које су водили ханови, бајани и кагани нису говорили индоевропским језицима и могли су бити носиоци само једне изражене хаплогрупе, а она је Р1а.

За Кора

Овај коментар овде ке вероватно грешком и није у никаквој вези са оним о чему сам писао.

Опет погрешно читаш моје поруке.
Ја не признајем , ја тврдим да су и данашњи Срби и већина источне и централне Европе баштиници Турскомађарске генетике по мушкој линији.
Нисам написао да Срби баштине аварске методе (о Србима и Хрватима другом приликом).
Знам да је последњих година на овом форуму изграђена генетска кућа на аксиому да су Р1а и Р1б носиоци индоевропских језика.
Кућа има лепе прозоре, врата, просторије су одлично распоређене и тренутно се води расправа о намештају и детаљном уређењу и украшавању али, тврдим вам темељи су вам не климави него су постављени у највећем живом блату. Што се грдо роди то време не исправи и зато вам
ваља да кућу зидате из почетка.
Р1а и Р1б су тренутни носиоци индоевропских језика, а то не значи да су били увек.
Колико год се то мени и теби и осталима не свиђа Р1а може бити само отац Турскомађарских језика.

Ни по бабу ни по стричевима
Већ по правди бога истинога

Видим да те је подсећање на веома важну чињеницу, да су Руси тек у шеснаестом веку пресекли аутопут изнад Црног Мора којим су Туркомађари куљали у Европу, оставило потпуно равнодушним. Знам да та чињеница значи да ти кућа тоне и зато имаш уши а не чујеш и очи а не видиш.
Ако ће ти бити лакше ни мени се та чињеница не свиђа али је тачна..
Једини поприлично потврђен индоевропски језик који је стигао путем изнад Црног Мора је језик Сарматских Алана (данашњи Осети).
После њих ниједан. Ако ти та чињеница ништа не говори онда си под утицајем неке мађије.
Орде које, забележено је, нису биле мале и које су водили ханови, бајани и кагани нису говорили индоевропским језицима и могли су бити носиоци само једне изражене хаплогрупе, а она је Р1а.

Tursko-mongolski i Ugro-finski narodi originalno nemaju mnogo veze jedni sa drugima i baštinici su drugačijih hg...

A tek ovo što si lupio brate "Ја не признајем , ја тврдим да су и данашњи Срби и већина источне и централне Европе баштиници Турскомађарске генетике по мушкој линији."

Btw, i poslovicu koju je veliki Valtazar Bogišić sročio si promašio...

Ево шта о узорку Motala12, о коме је и раније овде било речи, кажу у раду
Haak et al., Massive migration from the steppe was a source for Indo-European languages in Europe, Nature 522, 207–211 (11 June 2015) doi:10.1038/nature14317.

I0017 (Motala_HG)
This is the Motala12 individual whose shotgun data was previous analyzed. It could be assigned to haplogroup I2a1b2a1 (L147.2:6753258T→C) and also the upstream haplogroup I2a1b (L178:15574052G→A, M423:19096091G→A). However, in the shotgun data haplogroup I2a1b2-L621 (previously known as I2a1b3) could be excluded based on mutation L621:1876008G→A, which
is inconsistent with this individual carrying the derived state for haplogroup I2a1b2a1. We do not have a call for L621 in the capture data, so we are certain only of this individual’s assignment to haplogroup I2a1b.

Ево шта о узорку Motala12, о коме је и раније овде било речи, кажу у раду
Haak et al., Massive migration from the steppe was a source for Indo-European languages in Europe, Nature 522, 207–211 (11 June 2015) doi:10.1038/nature14317.

I0017 (Motala_HG)
This is the Motala12 individual whose shotgun data was previous analyzed. It could be assigned to haplogroup I2a1b2a1 (L147.2:6753258T→C) and also the upstream haplogroup I2a1b (L178:15574052G→A, M423:19096091G→A). However, in the shotgun data haplogroup I2a1b2-L621 (previously known as I2a1b3) could be excluded based on mutation L621:1876008G→A, which
is inconsistent with this individual carrying the derived state for haplogroup I2a1b2a1. We do not have a call for L621 in the capture data, so we are certain only of this individual’s assignment to haplogroup I2a1b.

Pogrešno si boldovo.
I2a1b3 tada ne bi trebao da postoji.

Poslednja izmena:
Pogrešno si boldovo.
I2a1b3 tada ne bi trebao da postoji.

Опет ништа ниси разумео. Људи претпостављају да је направљена грешка у претходном раду (Lazaridis, I. et al., 2013), где је установљено да је узорак Мотала12 негативан на L621, али не могу то са сигурношћу да тврде јер они сами нису тестирали L621. Да ли је сада мало јасније?

Опет ништа ниси разумео. Људи претпостављају да је направљена грешка у претходном раду (Lazaridis, I. et al., 2013), где је установљено да је узорак Мотала12 негативан на L621, али не могу то са сигурношћу да тврде јер они сами нису тестирали L621. Да ли је сада мало јасније?
Da, jasno, ne mogu da tvrde.
Sigurno je da negde greška postoji.

Ako bi to bilo tačno, onda sva priča pada u vodu, i gura sve grane u duboku prošlost.
Sweden Motala [12] M 5898-5531 BC I2a1b L147.2+, L178+, M423+, L178+, M423+, P37.2+, L460+, L68+, M170+, M258+, U179+, M359.2-, L621- U2e1 C16527T Lazaridis 2013 ; Haak 2015

"The site Kanaljorden is a complex ancient monument that contain both settlement remains and ritual deposits from the Mesolithic. The settlement have traces of several phases of occupation preliminary dated to the Early Mesolithic (9651-8769 cal BC), the Middle Mesolithic (7030-6505 cal BC), and possibly also the Late Mesolithic although there are no 14C-datings from the latter period yet. The deposits of ritual character in the adjacent wetland date from the late Middle Mesolithic (6212-5675 cal BC)."
"The Strandvägen dig uncovered a rich find material, a large fauna material as well as numerous tools of bone and antler, categories of finds seldom found in Central Sweden. "
http://www.google.rs/imgres?imgurl=...d=0CGUQMyhAMEBqFQoTCIHc5KSJ9MgCFcYPLAodDAsCFA
"Further analysis is currently underway to determine if the bones are remains of locals or people with a distant geographic origin. Using DNA and other laboratory techniques, archaeologists will also try to find out if the remains found at the site belong to a single family group or persons unrelated to one another.

Hallgren said that, as far as he knew, the discovery of human skulls mounted on stakes from this period of history was unprecedented.

“There are other examples of human heads being mounted on stakes, but most of the finds are from the colonial period,” he said."

Poslednja izmena:
Као реакцију на моје поруке добио сам коментаре типа паушално, дискутабилно, неозбиљно укључујући и инфантилно ругање.
Покушавам да вам објасним да хаплогрупа нема никакве везе са језиком.
Хаплогрупа се шири сексом и за њено ширење је потребно неколико минута, а језик се учи и преноси даље у стабилној породици и стабилној заједници и до краја живота говорник неког језика усваја нове речи и језичке конструкције.
Ширење неке хаплогрупе може, а не мора да шири и одређени језик са собом.
То зависи од начина (модела) ширења.
Шема по којој су се шириле хаплогрупе Р1а и Р1б у великој већини случајева никако не може да прошири свој матерњи језик.
Бронзаним оружјем, касније и гвозденим, наоружани коњаници који се са оружјем, коњима и покланим несрећницима сахрањују могу да као пожар рашире само помор и сопствену хаплогрупу, а никако свој матерњи језик.
За ширење језика су потребни други услови.
Они немају стална насеља него само привремене војне логоре који су пуни конкубина и робова.
Када опустоше једно подручје селе са на друго које је још незаражено њима.
На овај начин могу да се пренесу само поједине речи, а њихови потомци су само заражене индивидуе њиховом хаплогрупом и у следећим генерацијама ће већ говорити језиком мајки (конкубина) и робова који их окружују.
Још немају писмо, религију књиге, администрацију, градове путеве, научне центре тако да никако не могу да рашире сопствени матерњи језик.
Просто се ради о бабама и жабама.

за Сварозица

Tursko-mongolski i Ugro-finski narodi originalno nemaju mnogo veze jedni sa drugima i baštinici su drugačijih hg...

A tek ovo što si lupio brate "Ја не признајем , ја тврдим да су и данашњи Срби и већина источне и централне Европе баштиници Турскомађарске генетике по мушкој линији."

Професоре нигде у тексту нисам говорио о сродности турских и мађарског језика, нити ми је намера била да правим нову језичку групу, него сам писао о језицима којим су говорили степски коњаници који су проваљивали у Европу од четвртог века путем изнад Црног Мора.
Када сазнам, овако јадан, да су говорили фински и монголски онда ћу их тако и звати Монголскофинци, а до тада су Туркомађари.

А ти би требало, професоре, да ми објасниш, овако неуком, да су Хуни, Авари, Бугари, Мађари, Кумани, Татари и други Туркомађари били припадници још довољно неистражене религије која проповеда целибат или да су сви силни Туркомађари били шкопци или да су били прототип за енглеског џемтлмена који се без удварања и пристанка младих госпођица не одлучују за сношај или ћеш да наставиш да ми солиш памет да су алфа мужјаци иза себе оставили у траговима хаплогрупe Q, Ц па чак можда и Н или ћеш тврдити да су божанска бића која су толико просветљена да чак немају хаплогрупу или да их је било само неколико стотина и да су неуки Европљани од њих мислили да су богови па су мирно допустили да се над њима успостави власт толико очекиваних богова.
Молим те објасни ми овако неуком професоре.
Плиз брате, што би рекли клинци.

Покушавам да вам објасним да хаплогрупа нема никакве везе са језиком.
.

U nekim slucajevima veza haplogrupa-jezik postoji, u drugima ne postoji. Nije inteligentno odbacivati sve one slucajeve gde veza postoji zbog toga sto smo u nekim slucjaevima ustanovili da ona ne postoji.

- - - - - - - - - -

Као реакцију на моје поруке добио сам коментаре типа паушално, дискутабилно, неозбиљно укључујући и инфантилно ругање.

Momo, sokole, ako se neko i rugao, onda se rugao tome sto si napisao a ne tebi kao licnosti. Vise-manje, svi se mi ovde rugamo jedni drugima ukoliko nismo istomisljenici. Ali dok se to ne odnosi direktno na licnost, sve u granicama razumnog.

за Сварозица

Професоре нигде у тексту нисам говорио о сродности турских и мађарског језика, нити ми је намера била да правим нову језичку групу, него сам писао о језицима којим су говорили степски коњаници који су проваљивали у Европу од четвртог века путем изнад Црног Мора.
Када сазнам, овако јадан, да су говорили фински и монголски онда ћу их тако и звати Монголскофинци, а до тада су Туркомађари.

А ти би требало, професоре, да ми објасниш, овако неуком, да су Хуни, Авари, Бугари, Мађари, Кумани, Татари и други Туркомађари били припадници још довољно неистражене религије која проповеда целибат или да су сви силни Туркомађари били шкопци или да су били прототип за енглеског џемтлмена који се без удварања и пристанка младих госпођица не одлучују за сношај или ћеш да наставиш да ми солиш памет да су алфа мужјаци иза себе оставили у траговима хаплогрупe Q, Ц па чак можда и Н или ћеш тврдити да су божанска бића која су толико просветљена да чак немају хаплогрупу или да их је било само неколико стотина и да су неуки Европљани од њих мислили да су богови па су мирно допустили да се над њима успостави власт толико очекиваних богова.
Молим те објасни ми овако неуком професоре.
Плиз брате, што би рекли клинци.

Joj što si ti neki simpatičan momčić!

Ja sam u ravnici braćela, nema iznad i ispod, sve mi ravno... a istočnoevropska nizija je valjda ravna, majka mu stara, nema tamo ozgor i ozdo :)

Sva ta nomadska plemana i horde iz srednje Azije su bile male po brojnosti, to su činjenice... a stalno ratuju... pretpostavljam da su ginuli, nisu baš živjeli k'o Metuzalem i imalo po 1000 djece po selima... a to implicira da su njihove družine morale da primaju nove članove u tim selima koja su osvajali... a to je sve trajalo desetinama godina... oni se postepeno pomijeraju na zapad... transsibirska željeznica nije tad radila, znaš? :)

Ugrofinska plemena su nosioci hg N valjda...

Поводом мађарског језика.
Допуштам могућност да је језик био на истом месту и пре инвазије Мађара, па чак Хуна, пошто нема поузданих повесних података
Уосталом није их само Филип Вишњић звао Турцима него и Византинци, најпросвећенија екипа ових крајева и оног времена, а никакав деманти са Мађарске стране није забележен поводом тога.
Могуће је да су Мађари језику само дали име као и Бугари.

Joj što si ti neki simpatičan momčić!

Ja sam u ravnici braćela, nema iznad i ispod, sve mi ravno... a istočnoevropska nizija je valjda ravna, majka mu stara, nema tamo ozgor i ozdo

Sva ta nomadska plemana i horde iz srednje Azije su bile male po brojnosti, to su činjenice... a stalno ratuju... pretpostavljam da su ginuli, nisu baš živjeli k'o Metuzalem i imalo po 1000 djece po selima... a to implicira da su njihove družine morale da primaju nove članove u tim selima koja su osvajali... a to je sve trajalo desetinama godina... oni se postepeno pomijeraju na zapad... transsibirska željeznica nije tad radila, znaš?

Ugrofinska plemena su nosioci hg N valjda...

Професоре не написах ли ја да очекујем озбиљан одговор који не укључује инфантилно објашњење.
Ја сам основну школу завршио.

Лоше предпостављаш нису гинули.
Они су били машина за млевење меса са коњима и стрелама.
Гинули су колико и Британци од Зулуа.
Заустављали су их само јако утврђени градови, а тада су користили робље да јуриша и гине.
Нису живели ко Метузалеми али су остављали бројно потомство.
Читава њихова активност је била са сврхом да лагодно живе.
Тада не беше банкомата него се до робова мушких и женских долазило уз велики помор.
Нису се бавили ратом да би у доколици штрикали него да би имали хареме конкубина и робова да их служе.
И опет помињеш Финце. ЦЦЦ професоре. Но, но не лупетај.
Мада можда ти знаш за неку екипу са ирвасима која је харала центаралном Европом професоре.
У причу да су Туркомађари оставили хаплогрупе Q I C поверовао би да је негде записано да су дошли на коњима и да су се Европљанима нудили да раде као чобани, баштовани, орачи и остало кућно помоћно особље али нажалост дошли су као дробилице за месо.
Доминантни алфа мужјаци који су по свему ономе што смо из повести и биологије научили имали много више шансе да оставе потомство од подређених.
Рећи да су као своју хаплогрупу оставили Q I C је већ увреда за моју интелигенцију, а тек Н и ирваси.

U nekim slucajevima veza haplogrupa-jezik postoji, u drugima ne postoji. Nije inteligentno odbacivati sve one slucajeve gde veza postoji zbog toga sto smo u nekim slucjaevima ustanovili da ona ne postoji.

Опет кажеш "није интелигентно".
А где си ти то интелигентно прочитао да ја увек одбацујем могућност везе језик-хаплогрупа.
Е мој јастребе.

Професоре не написах ли ја да очекујем озбиљан одговор који не укључује инфантилно објашњење.
Ја сам основну школу завршио.

Da bi dobio ozbiljan odgovor moraš da pitanje ozbiljno formulišeš...

- - - - - - - - - -

Лоше предпостављаш нису гинули.
Они су били машина за млевење меса са коњима и стрелама.
Гинули су колико и Британци од Зулуа.
Заустављали су их само јако утврђени градови, а тада су користили робље да јуриша и гине.
Нису живели ко Метузалеми али су остављали бројно потомство.
Читава њихова активност је била са сврхом да лагодно живе.
Тада не беше банкомата него се до робова мушких и женских долазило уз велики помор.
Нису се бавили ратом да би у доколици штрикали него да би имали хареме конкубина и робова да их служе.
И опет помињеш Финце. ЦЦЦ професоре. Но, но не лупетај.
Мада можда ти знаш за неку екипу са ирвасима која је харала центаралном Европом професоре.
У причу да су Туркомађари оставили хаплогрупе Q I C поверовао би да је негде записано да су дошли на коњима и да су се Европљанима нудили да раде као чобани, баштовани, орачи и остало кућно помоћно особље али нажалост дошли су као дробилице за месо.
Доминантни алфа мужјаци који су по свему ономе што смо из повести и биологије научили имали много више шансе да оставе потомство од подређених.
Рећи да су као своју хаплогрупу оставили Q I C је већ увреда за моју интелигенцију, а тек Н и ирваси.

Jeste brate i zbog toga je cijela Evropa danas kosooka i žuta... Momo momče, samo si još ti tako pametan falio na ovoj temi...

...

Ово је грб Немачког града Ahrensburg, сада је то предграђе Хамбурга. На грбу су приказани стилизовани рогови ирваса. Зашто је то тако потражи сам на интернету.

https://upload.wikimedia.org/wikipe...rg_Flagge.svg/330px-Ahrensburg_Flagge.svg.png

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/Ahrensburg_Flagge.svg

Опет кажеш "није интелигентно".
А где си ти то интелигентно прочитао да ја увек одбацујем могућност везе језик-хаплогрупа.
Е мој јастребе.

inteligencija podrazumeva asocijativno i logicko razmisljanje koje more da operise sa zdravim cinjenicama. Ukoliko cinjenice nisu zdrave, onda ode mast u propast. Tvoj prvi post je prodemonstrirao niz ne bas tacnih i "nezdravih" cinjenica (dodatno obojenih sa elementima ostrascenosti). Upravo zbog tih razloga nisam hteo da dublje analiziram prezentovani materijal. Bespotrebno gubljenje vremena.

Sama tvoja tvrdnja da ne postoji veza izmedju haplogrupe i jezika je u konkretnom slucaju imala vidnu tendenciju da se selektivno bavi ovim pitanjem i da bude primenjivana samo na slucajeve koji odgovaraju tvojoj prici.

Odmah da ti kazem da ukoliko ocekujes da mi bespogovorno prihvatimo tvoje vidjenje stvari, to neces videti tek tako lako. Ljudi su na ovoj temi vise godina i procitali su mnogo toga. Naucili su da osecaju sta je vise a sta manje istinito. Zato, ukoliko si uveren da tvoja prica pije vodu, pokusaj to postepeno i argumentovano da dokazes, bez ljutnje sto ljudi to ne zele da apriori prihvate. Ukoliko tvoji argumenti budu snazni, ljudi ce poceti da ti veruju. Ako nisu, onda mozes ocekivati da tvoj pisanija docekuju sa podsmehom.

Jeste brate i zbog toga je cijela Evropa danas kosooka i žuta... Momo momče, samo si još ti tako pametan falio na ovoj temi...

Kada se covek bas dublje zadubi u fizionomiju istocnih i zapadnih Evropljana (dominantno R1a, R1b), primetice postojanje priznaka kosookosti (ne mesati sa mongoloidnim crtama) i slicnosti sa istocnim narodima. One nisu previse eksponirani ali postoje. To i ne cudi toliko mnogo, posto haplogrupa R ima zajednicko poreklo sa hg O,P i Q. S obzirom da su krenuli prema Evropi, mesanjem sa tamosnjim stanovnistvom, te karakteristike fizionomije su izbledele.

Kada se covek bas dublje zadubi u fizionomiju istocnih i zapadnih Evropljana (dominantno R1a, R1b), primetice postojanje priznaka kosookosti (ne mesati sa mongoloidnim crtama) i slicnosti sa istocnim narodima. One nisu previse eksponirani ali postoje. To i ne cudi toliko mnogo, posto haplogrupa R ima zajednicko poreklo sa hg O,P i Q. S obzirom da su krenuli prema Evropi, mesanjem sa tamosnjim stanovnistvom, te karakteristike fizionomije su izbledele.

много доказа за твоје тврдње фале.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back