А шта кажу Страбон, Тит Ливије, ... ?
ne znam...nisam uspeo na netu da nađem....ako znaš, citiraj pa ću i ja znati...
Ако су Сармати или Алани, онда ти отпада "теорија" да су донели I2a1b3a-DinaricSouth!
ne mora da znači... tvrđenje nekih istoričara da su Sarmati pomaže da se podvrgne sumnji teza da su Germani...
ja mislim da su Sciri narod za sebe...Serijani o kojima govori Seneka i Zeriuani o kojima govori bavarski geograf....Seneka tvrdi da Serijani na Kaspijskim visoravnima žive među Sarmatima bez potrebe da se od istih brane, što ih mislim čini bliskim Sarmatima a opet različitim od njih
inače I2a može imati veze sa Sarmatima jer je vrlo prisutan i u južnoj Rusiji i na Kavkazu...
danas je recimo manje više prihvaćeno da su Oseti potomci Alana... Serboi koji se pominju u ranim rimskim izvorima su tik iznad Alana..opet I2a Din se danas nalazi u severnoj Osetiji za razliku od južne i nekih drugih naroda u tom delu sveta......
osim toga mi ne znamo da li su Sarmati R1a kamoli da li su isključivo R1a...
to što danas iranci nemaju baš previse I2a ne znači mnogo...
Kurdi na primer imaju neku I2a iako su iranski narod...
genetika Irana je danas dosta drugačija nego nekad...
to je deo sveta iz koga su krenule mnoge seobe od kojih je jedan deo stigao u Evropu...
Иначе, има античких аутора који и Бастарне сврставају у Скито-Сармате, питање је само времена на које се односи, да ли на време када су заиста постали Сармати или раније, када то нису били. Страбон за Роксолане каже да су Бастарнско племе, уз Атмоне, Сидоне и Певкине. Dio Cassius Бастарне сврстава у Ските. Тацит је тај који говори о њиховом мешању са Сарматима, само га ниси читао до краја.
problem je što mnoga od klasifikacija antičkih istoričara nisu na osnovu jezika nego na osnovu npr. oblasti gde narodi žive ili na osnovu nekih izdvojenih karakteristika tipa da li žive u kućama ili kao nomadi...
tako da kad neko pomene jezik kao što je Tacit za Basernae rekao germanski meni je to ključ za ispravnu klasifikaciju...mada kao što znamo iz iskustva sa latinskim jezicima i jezici velikih oblasti i brojnih naroda mogu relativno brzo da se promene...
tako da je u krajnjoj istanci jedino genetika merodavna....
u tom smislu Skiri na primer mogu biti I Germani poreklom a Sarmati jezikom....ili obrnuto..
Много мислиш а мало читаш (или читаш погрешне ствари)!
da...ali to je ipak nešto bolja kombinacija od obrnute...